Рішення
від 14.06.2016 по справі 925/521/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" червня 2016 р. Справа № 925/521/16

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого - судді Довганя К.І., з секретарем Петрик І.О. за участю прокурора - Куліш А.А. за посвідченням, представників: позивача - ОСОБА_1 за довіреністю, відповідача не з'явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом керівника Черкаської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Правобережного міжрайонного управління водного господарства до фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 про стягнення 18 429,18 грн.

ВСТАНОВИВ:

Керівник Черкаської місцевої прокуратури звернувся до суду з позовною заявою в якій просив суд стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 18429,18 грн. з яких: 10336,60 грн. орендної плати, 2055,90 грн. пені, 1033,60 грн. штрафу, 4431,12 грн. інфляційних збитків та 571,96 грн. 3% річних.

У судовому засіданні прокурор позов підтримав.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав викладених у позові.

Відповідач у судовому засіданні, що відбулось за його участі 2 червня 2016 р. проти позову заперечував, проте письмового відзиву на позов не надав. Заперечення вмотивовано тим, що прокурором безпідставно включено до складу заборгованості податок на додану вартість.

Суд, заслухавши позицію прокурора, представників позивача та , враховуючи заперечення відповідача, дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

24.12.2012 між регіональним відділенням Фонду державного майна України по Черкаській області та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_2 (далі - Відповідач) укладено договір оренди індивідуально визначеного нерухомого майна, що

належить до державної власності, № 1264 (далі - Договір).

Згідно вказаного договору орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування державне окреме індивідуально визначене нерухоме майно - частину одноповерхової нежитлової будівлі складу (літ. Е-1,Е'-1), загальною площею 69 кв.м., розміщене за адресою: вул. Лозова, 10, с. Червона слобода, Черкаський район, Черкаська область, що обліковується на балансі Правобережного міжрайонного управління водного господарства (далі Позивач).

Відповідно до п. 3.6 Договору, відповідач зобов'язувався самостійно, щомісяця до 15 числа перераховувати 50% орендної плати до державного бюджету на відповідний рахунок Державного казначейства за місцезнаходженням об'єкту оренди та 50% на розрахунковий рахунок Правобережного міжрайонного управління водного господарства, який є балансоутримувачем даного нерухомого майна.

Пунктом 3.1 Договору передбачено, що орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку 644,97 грн.

Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць.

В порушення умов п. З.6. Договору, Відповідачем в повній мірі не сплачено орендну плату на розрахунковий рахунок Позивача.

Ст.ст. 173, 174, 181, 193 ГК України, ст.ст. ст.ст. 525, 526, 530, 546, 549, 625, 759, 762 ЦК України містять такі положення:

Господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта ( виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Господарські зобов'язання можуть виникати:

- з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладання даного виду договорів.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк ( термін ) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк ( термін ).

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочки, а також три відсотки річних від простроченої суми.

Виходячи з фактичних обставин справи та приписів наведеного вище законодавства суд приходить до наступних висновків.

Господарські зобов'язання між Правобережним міжрайонним управлінням водного господарства та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_2 виникли на підставі укладеного ними договору оренди №1264 від 24.12.2012 р.

Позивач умови вказаного договору виконав належним чином передавши відповідачу в оренду передбачене договором майно.

Свої зобов'язання за цим договором щодо своєчасного та повного розрахунку за орендоване майно відповідач належним чином не виконував. Таким чином, у відповідача виникло зобов'язання оплати за оренду майна на умовах договору.

За використання орендованого майна відповідач орендну плату за нього сплачував частково, заборгувавши позивачу на час розгляду справи 10336,60 грн., які підлягають стягненню з відповідача. Доказів оплати вказаного боргу відповідач суду не подав. Розрахунок боргу проведений вірно.

У зв'язку з порушенням відповідачем строків оплати за Договором, відповідно п. 3.8. Договору, позивач нарахував відповідачу:

- штраф у розмірі 10% від суми Договору за порушення сплати орендної плати, передбачених п. 3.8. Договору у сумі - 1033,60 грн.

- пеня у відповідності п. 3.7. Договору у сумі - 2055,90 грн. за період 15.11.2015 по 15.05.2016 року.

- інфляційні втрати відповідно до ч.2. ст. 625 ЦКУ у розмірі - 4431,12 грн.

- 3% річних відповідно до ч.2 ст. 625 ЦКУ у розмірі - 571,96 грн.

Загальна сума нарахувань - 8092,58 грн.

Вказані розрахунки здійснено позивачем у відповідності до приписів названого вище законодавства та умов договору, тому позов підлягає до задоволення.

Заперечення відповідача щодо безпідставного включення до складу боргу податку на додану вартість, суд вважає безпідставними, виходячи із наступного.

Організаційні відносини, пов'язані з передачею в оренду майна державних підприємств, установ та організацій та іншого окремого індивідуально визначеного майна, що перебуває в державній та комунальній власності регулюються Законом України від 10 квітня 1992 року № 2269-ХП В«Про оренду державного та комунального майнаВ» .

Розрахунок орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються для об'єктів, що перебувають у державній власності, Методикою розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04 жовтня 1995 року № 786.

Взаємовідносини щодо оренди державного майна, в тому числі і порядок перерахування орендної плати до бюджету, терміни внесення орендної плати регулюються договором оренди.

Згідно п.п. «б» п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Згідно п. 188.1 ст. 188 ПКУ, до бази оподаткування включаються вартість товарів/послуг, які постачаються (за виключенням суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами (тарифами) у вигляді виробничої дотації з бюджету та/або суми відшкодування орендодавцю -бюджетній установі витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, на комунальні послуги та на енергоносії), та вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо отримувачем товарів/послуг, поставлених таким платником податку.

Виключені з числа об'єктів оподаткування операції з оплати орендної плати чи концесійного платежу за договорами відповідно оренди чи концесії цілісного майнового комплексу державного чи комунального підприємства (його структурного підрозділу), якщо орендодавцями чи концесієдавцями за договорами виступають органи державної влади чи органи місцевого самоврядування, а платежі відповідно до закону зараховуються до Державного бюджету України або місцевого бюджету (п. 196.1.15 п. 196.1 ст. 196 ПКУ).

Умовами Договору оренди № 1264 передбачено, що Відповідач самостійно направляє визначені договором частки орендної плати безпосередньо до бюджету та Позивачу (Балансоутримувачу).

Пунктом 3.2. договору встановлено, що нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному законодавством.

Відповідно до статті 185 Податкового кодексу, операції, які пов'язані з договорами оренди, є об'єктом для оподаткування податком на додану вартість.

Оскільки, позивач являється платником податку на додану вартість, що підтверджується Свідоцтвом №100095450 (додано до матеріалів справи), то у Позивача , нерухоме майно якого передано в оренду за договором між Фондом ДМУ та Відповідачем (Орендарем), виникають податкові зобов'язання по сплаті ПДВ.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України з відповідача підлягають стягненню на користь Черкаської місцевої прокуратури понесені останнім витрати на сплату судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49,82-85 ГПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, АДРЕСА_1, 18005, код НОМЕР_1 на користь Правобережного міжрайонного управління водного господарства Черкаського обласного управління, вул. Ворошилова, 1/2, м. Черкаси, 18035, код 03366687 - 10336,60 грн. боргу, 2055,90 грн. пені, 1033,60 грн. штрафу, 4431,12 грн. інфляційних збитків та 571,96 грн. 3% річних.

Стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, АДРЕСА_1, 18005, код НОМЕР_1 на користь прокуратури Черкаської області, код 02911119, р/р 35212034003751 в Державній казначейській службі України у м. Київ, МФО 820172 за кодом класифікації видатків бюджету 2800 - судовий збір в сумі 1378, 00 грн.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 29.06.2016 р.

Суддя К.І.Довгань

Дата ухвалення рішення14.06.2016
Оприлюднено05.07.2016
Номер документу58626507
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 18 429,18 грн

Судовий реєстр по справі —925/521/16

Рішення від 14.06.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 02.06.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні