Ухвала
від 23.06.2016 по справі 2/131-54а
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про заміну сторони виконавчого провадження

23 червня 2016 року Справа № 2/131-54А

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Смокович В.І.,

розглянувши в місті Луцьку в порядку письмового провадження заяву Рожищенського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом Управління Пенсійного фонду України у Ківерцівському районі Волинської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Жорнищенське» про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Волинської області надійшла заява Рожищенського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області про заміну сторони виконавчого провадження, а саме: замінити стягувача - Управління Пенсійного фонду України у Ківерцівському районі Волинської області на Рожищенське об'єднане управління Пенсійного фонду України Волинської області.

Ухвалою Господарського суду Волинської області від 07 червня 2016 року, на підставі частини першої статті 12 Господарського процесуального кодексу України та статті 18 Кодексу адміністративного судочинства України, дану заяву та матеріали справи передано до Волинського окружного адміністративного суду.

Заява обґрунтована тим, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1055 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» 01 квітня 2016 року відбулась реорганізація Управління Пенсійного фонду України у Ківерцівському районі Волинської області та шляхом злиття з Управлінням Пенсійного фонду України в Рожищенському районі Волинської області утворено Рожищенське об'єднане управління Пенсійного фонду України Волинської області.

В судове засідання, призначене на 23 червня 2016 року, особи, які беруть участь у справі, не прибули, хоча належним чином були повідомлені про дату, час і місце розгляду справи (а. с. 18-20).

При цьому, управління у заяві № 245/07-29 від 15 квітня 2016 року про заміну сторони виконавчого провадження просило розгляд заяви здійснювати без участі його представника (а. с. 4).

Згідно із частиною другою статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду. Відповідно до частини шостої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. Як передбачено частиною першою статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Таким чином, оскільки в судове засідання особи, які беруть участь у справі, не прибули, що не перешкоджає судовому розгляду, тому розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником здійснено судом в порядку письмового провадження, без фіксування адміністративного процесу технічними засобами.

Заява про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником підлягає до задоволення, з таких мотивів та підстав.

Судом встановлено, що на підставі постанови Господарського суду Волинської області стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Жорнищенське» на користь Управління Пенсійного фонду України у Ківерцівському районі Волинської області заборгованість по пільгових пенсіях в сумі 16 869, 63 грн. видано виконавчий лист (а. с. 5).

Головним державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Ківерцівського РУЮ відкрито виконавче провадження ВП № 50065317 на підставі виконавчого листа № 2/131-54А, виданого Господарським судом Волинської області 19 липня 2011 року щодо боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Жорнищенське», стягувачем у даному виконавчому провадженні зазначено УПФ України у Ківерцівському районі Волинської області.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1055 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» реорганізовано Управління Пенсійного фонду України у Ківерцівському районі Волинської області та Управління Пенсійного фонду України в Рожищенському районі Волинської області шляхом злиття та утворено Рожищенське об'єднане управління Пенсійного фонду України Волинської області.

Відповідно до положень статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Частиною першою статті 104 Цивільного кодексу України передбачено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників.

Відповідно до частини п'ятої статті 8 Закону України «Про виконавче провадження» № 606-XIV від 21 квітня 1999 року у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Під правонаступництвом у виконавчому провадженні необхідно розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов'язків від правопопередника до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні. Так, підставою правонаступництва є смерть громадянина, що був стороною виконавчого провадження, оголошення його померлим, реорганізація юридичної особи, відступлення права вимоги, переведення боргу (глава 47 Цивільного кодексу України).

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви Рожищенського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області про заміну сторони виконавчого провадження, а саме: замінити стягувача - Управління Пенсійного фонду України у Ківерцівському районі Волинської області його правонаступником - Рожищенським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Волинської області.

Керуючись статтями 165, 264 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Рожищенського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні ВП № 50065317 з примусового виконання виконавчого листа, виданого Господарським судом Волинської області 19 липня 2011 року по справі № 2/131-54А, про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Жорнищенське» на користь Управління Пенсійного фонду України у Ківерцівському районі заборгованість по пільгових пенсіях в сумі 16 869, 63 грн. видано виконавчий лист з Управління Пенсійного фонду України у Ківерцівському районі Волинської області на правонаступника - Рожищенське об'єднане управління Пенсійного фонду України Волинської області.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на ухвалу подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Суддя В.І. Смокович

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.06.2016
Оприлюднено05.07.2016
Номер документу58673495
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2/131-54а

Ухвала від 04.03.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 23.06.2016

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 15.06.2016

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 07.06.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Костюк Софія Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні