Ухвала
від 01.07.2016 по справі 807/2160/15
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про задоволення клопотання

01 липня 2016 рокум. Ужгород№ 807/2160/15 Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Скраль Т.В.,

при секретарі Стенавській А.М.,

за участю сторін:

позивача: ОСОБА_1 - представник ОСОБА_2,,

відповідача 2: Мукачівське міськрайонне управління юстиції - представник не з'явився,

третьої особи: ОСОБА_4 - представник не з"явився,

третя особа: Мукачівська міська рада - представник в судове засідання не з'явився,

третя особа: Мукачівська районна державна адміністрація Закарпатської області - представник Хома О.І.( довіреність від 08 квітня 2016 року (а.с. 187 Т.2)),

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника позивача та представника третьої особи Мукачівської РДА в адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Мукачівського міськрайонного управління юстиції, треті особи без самостійних вимог на стороні відповідача ОСОБА_4, Мукачівська міська рада, Мукачівська районна державна адміністрація Закарпатської області про визнання протиправним та скасування рішення, -

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до статті 160 частини 3 КАС України 01 липня 2016 року було проголошено вступну та резолютивну частини ухвали. Повний текст ухвали виготовлено та підписано 01 липня 2016 року.

08 вересня 2015 року, ОСОБА_1 звернулася до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Приватного нотаріуса Мукачівського нотаріального округу Мангур Василя Васильовича, Мукачівського міськрайонного управління юстиції, треті особи без самостійних вимог на стороні відповідача ОСОБА_4, Мукачівська міська рада, Мукачівська районна державна адміністрація Закарпатської області , яким з врахуванням уточнених позовних вимог, просить:

1) визнати протиправним і скасувати рішення про державну реєстрацію іншого речового права: права оренди за ОСОБА_4, від 23.06.2015р., прийнятого приватним нотаріусом Мукачівського районного нотаріального округу Мангур В.В., на земельну ділянку, з такою характеристикою, а саме:

- кадастровий номер НОМЕР_1 - для ведення фермерського господарства, урочище «Есром». Інше речове право: Оренда земельної ділянки для сільськогосподарського призначення, згідно КВЦПЗ: 01.02 - для ведення фермерського господарства, орендар - ОСОБА_4 на підставі договору оренди від 19.12.2012 року;

2) визнати протиправним і скасувати рішення про державну реєстрацію іншого речового права: права оренди за ОСОБА_4, від 23.06.2015р., прийнятого приватним

нотаріусом Мукачівського районного нотаріального округу Мангур В.В., на земельну ділянку, з такою характеристикою, а саме:

- кадастровий номер НОМЕР_2 для ведення фермерського господарства, 14,7635 га, урочище «Есром», за межами населених пунктів, Мукачівський р-н, Сернянська с/р. Інше речове право: Оренда земельної ділянки для сільськогосподарського призначення, згідно КВЦПЗ: 01.02 - для ведення фермерського господарства, орендар - ОСОБА_4 на підставі договору оренди від 19.12.2012 року;

3) визнати протиправним і скасувати рішення про державну реєстрацію іншого речового права: права оренди за ОСОБА_4, від 23.06.2015р., прийнятого приватним нотаріусом Мукачівського районного нотаріального округу Мангур В.В., на земельну ділянку, з такою характеристикою, а саме:

- кадастровий номер НОМЕР_3 - для ведення фермерського господарства, урочище «Есром», Мукачівський р-н, Сернянська с/р. Інше речове право: Оренда земельної ділянки для сільськогосподарського призначення, згідно КВЦПЗ: 01.02 -для ведення фермерського господарства, орендар - ОСОБА_4 на підставі договору оренди від 19.12.2012 року;

4) дії Мукачівського районного управління юстиції в особі реєстраційної служби щодо прийняття реєстраційної справи від приватного нотаріуса Мукачівського районного нотаріального округу Мангур В.В., щодо реєстрації права оренди за ОСОБА_4 на вказані земельні ділянки - визнати противоправними.

01 липня 2016 року представником позивача заявлено клопотання, яке подано до суду 06 червня 2016 року про заміну відповідача Мукачівське міськрайонне управління юстиції, яке ліквідоване, на належного відповідача по справі - Мукачівську РДА Закарпатської області.

Представник позивача підтримав дане клопотання та просив задоволити таке.

Представник третьої особи Мукачівської РДА заперечила щодо задоволення такого клопотання.

Одночасно, в судовому засіданні 01 липня 2016 року представником третьої особи ОСОБА_5 заявлено усне клопотання про закриття провадження щодо відповідача 2 Мукачівського міськрайонного управління юстиції - у зв`язку із ліквідацією останнього.

Представник третьої особи підтримала таке клопотання та просить задоволити.

Представник позивача заперечив щодо задоволення такого клопотання, та вважає, що такими повноваженнями наділені за Законом в тому числі відповідні районні адміністрації.

Розглянувши заявлені клопотання, заслухавши пояснення представників сторін всебічно суд приходить до наступного висновку.

26 листопада 2015 року, Верховною Радою України прийнято Закон України № 835-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» .

Згідно з пунктом 7 частини 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону територіальні органи, утворені Міністерством юстиції України в установленому законодавством порядку, припиняють надання послуг у сфері державної реєстрації на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць за рішенням Кабінету Міністрів України, прийнятим у разі забезпечення виконавчими органами міських рад, міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями реалізації повноважень у сфері державної реєстрації, але не пізніше 30 квітня 2016 року.

Відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, від 26.11.2015 року № 834-VIII, повноваження у сфері державної реєстрації прав передаються органам місцевого самоврядування та відповідним районним адміністраціям.

Згідно статті 6 вказаного Закону України, організаційну систему державної реєстрації прав становлять:

1) Міністерство юстиції України та його територіальні органи;

2) суб'єкти державної реєстрації прав:

виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації; акредитовані суб'єкти; державні реєстратори прав на нерухоме майно ( далі державні рестратори).

Отже, у зв'язку із ліквідацією як юридичної особи публічного права територіального органу - Мукачівського міськрайонного управління юстиції Закарпатської області за Наказом Міністерства юстиції України № 572\5 від 01 березня 2016 року, (а.с.164-165) та виходячи із змісту положень Закону № 834-VIII, суд вважає, що клопотання про залучення належного відповідача підлягає задоволенню, як обґрунтоване.

Щодо клопотання представника третьої особи Мукачівської РДА про закриття провадження в адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до відповідача 2-Мукачівського міськрайонного управління юстиції, слід зазначити наступне.

Пунктом 5 частини 1 статті 157 КАС України визначено, що у разі смерті або оголошення в установленому законом порядку померлою особи, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва, або ліквідації підприємства, установи, організації, які були стороною у справі - cуд закриває провадження у справі.

Враховуючи викладені обставини, оскільки матеріалами справами підтверджений факт ліквідації органу, то клопотання представника третьої особи Мукачівськохї РДА підлягає задоволенню із закриттям провадження в адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до відповідача 2-Мукачівського міськрайонного управління юстиції .

На підставі викладеного та керуючись ст. 51, 52, 133, 157, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Клопотання представника позивача - задоволити.

2. Залучити належного відповідача- Мукачівську районну державну адміністрацію.

3. Клопотання представника третьої особи Мукачівськохї РДА - задоволити.

4. Закрити провадження в адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до відповідача 2-Мукачівського міськрайонного управління юстиції.

Ухвала суду в частині закриття може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з ч.3 ст. 160 цього Кодексу, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

СуддяТ.В. Скраль

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.07.2016
Оприлюднено05.07.2016
Номер документу58673817
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/2160/15

Ухвала від 31.10.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 31.10.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 01.07.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 01.07.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 03.11.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 11.09.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 09.09.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

Ухвала від 09.09.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Скраль Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні