Постанова
від 17.04.2007 по справі 11/129а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/129а

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

Господарський суд Чернігівської області


14000 м. Чернігів, проспект Миру 20                                        Тел. 7-38-36, факс 7-44-62

Іменем України

ПОСТАНОВА

          

 "17" квітня 2007 р.                                                  Справа № 11/129а

За позовом:  Державної податкової інспекції у м. Чернігові

14000, м. Чернігів, вул. Кирпоноса, 28

До: Державно –комунального торгово –виробничого підприємства громадського харчування „Акорд”

14014, м. Чернігів, вул. Музична, 4

Про стягнення 340,00 грн. фінансових санкцій

                                                                                            Суддя  Ю.М.Бобров

                                                                                             Секретар О.Ю.Михальова

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН :

Від Позивача:  Машко О.П. –ст. держподатінспектор, дов. від  28.12.06 р. № 30821/10/10-010.

Від Відповідача:  не прибув.

СУТЬ СПОРУ:

Державною податковою інспекцією у м. Чернігові подано адміністративний позов до Державно –комунального торгово –виробничого підприємства громадського харчування „Акорд” м. Чернігів про стягнення 340,00 грн. фінансових санкцій.      

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги з мотивів,  викладених у позовній заяві.

Позивач просить стягнути з відповідача 340,00 грн. фінансових санкцій за здійснення розрахункових операцій без використання розрахункових книжок.

Відповідач представника у призначене судове засідання не направив. Заяв та клопотань від відповідача до суду не надходило.

Направлені на юридичну адресу відповідача судова повістка та ухвала суду з позовним матеріалами повернуті відділенням зв'язку з поміткою про те, що за даною адресою підприємство відсутнє.

Суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника відповідача за наявними у ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи та надані докази, заслухавши в судовому засіданні пояснення представника позивача, суд встановив наступне.  

Державно –комунальне торгово –виробниче підприємство громадського харчування „Акорд” зареєстровано рішенням Виконкому Чернігівської міської Ради № 35 від 15.02.93 р. як суб'єкта підприємницької діяльності –юридичну особу, взято на облік в ДПІ у м. Чернігові  як платник податків з 22.02.93 року.

Працівниками ДПІ у м. Чернігові була проведена перевірка лотка № 12, розташованого за адресою: м. Чернігів, вул. Щорса, 110, який належить ДКТВ ПГХ „Акорд”, щодо контролю за здійсненням розрахункових операцій у сфері готівкового та безготівково обігу суб'єктами підприємницької діяльності, за результатами якої складено акт перевірки від 12.07.06 р. №  25260471/2323. Вказаний акт підписаний оператором директором ДКТВ ПГХ „Акорд” Соколовим Г.Д.

Як вбачається із акту перевірки, перевіряючими було встановлено, здійснення розрахункових операцій без використання розрахункових книжок, порушення порядку використання розрахункових книжок, а саме: згідно КОРО торгівельна діяльність з 12.10.01 р. по 31.05.06 р. здійснювалась без використання розрахункових книжок, на реєстраційній сторінці розрахункової книжки не зазначено дату початку її використання, чим порушено п. 5 ст. 3, ст. 8 Закону України від 06.07.95 р. № 265/95-ВР “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” (зі змінами і доповненнями) (далі –Закону № 265), Порядок реєстрації КОРО та РК, затверджений наказом ДПА України від 01.12.00 р. № 614.

На підставі акту перевірки від 12.07.06 р. № 25260471/2323 позивачем прийняте рішення від 20.07.06 р. № 0004652323/0, яким згідно п. 3 ст. 17 Закону № 265 до ДКТВ ПГХ „Акорд” застосовані штрафні (фінансові) санкції в сумі 340,00 грн. (17 грн. *20).

Вказане рішення, яке було розміщене на дощі податкових оголошень згідно акта від 28.08.06 р. в зв'язку з відсутністю відповідача за юридичною адресою, відповідачем не оскаржувалось, не скасоване та недійсним в судовому порядку не визнавалось.

На день розгляду справи добровільно рішення від 20.07.06 р. № 000465323/0 ДКТВ ПГХ „Акорд” не виконане, штрафні (фінансові) санкції в сумі 340,00 до відповідного бюджету не перераховані.

Суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при  продажу  товарів (наданні  послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані: у разі незастосування реєстраторів розрахункових операцій у випадках, визначених цим Законом, проводити розрахунки з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки  з  додержанням  встановленого порядку їх ведення, крім випадків, коли ведеться облік через електронні системи прийняття ставок, що контролюються у режимі реального часу Державним казначейством  України (п. 5 ст. 3 Закону № 265).

Відповідно до ст. 8 Закону № 265 форма, зміст розрахункових документів, порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, а також  форма та порядок подання звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням розрахункових книжок, встановлюються Державною податковою адміністрацією України.

Згідно п.3 ст. 17 Закону № 265 за порушення вимог цього Закону до суб'єктів підприємницької  діяльності, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних органів  державної податкової служби України застосовуються фінансові санкції у розмірі двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян –у разі невикористання  при  здійсненні розрахункових операцій у випадках, визначених цим Законом, розрахункової книжки чи книги обліку розрахункових операцій, або використання незареєстрованої належним чином розрахункової книжки чи порушення встановленого порядку її використання, або використання незареєстрованих чи непрошнурованих книг обліку розрахункових операцій, або незберігання книг обліку розрахункових операцій чи розрахункових книжок протягом  встановленого  терміну.

Відповідно до ст. 22 Закону № 265 у разі невідповідності суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті, а у випадку використання розрахункової книжки –загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями,  виданими  з  початку робочого дня, до суб'єктів підприємницької діяльності застосовується фінансова санкція у п'ятикратному розмірі суми,  на яку виявлено невідповідність.

Згідно ст. 25 Закону № 265 суми фінансових санкцій, які визначені статтями 17-24 цього Закону, підлягають перерахуванню суб'єктами підприємницької діяльності до Державного  бюджету України в десятиденний термін з дня прийняття органами державної податкової служби України рішення про застосування таких фінансових санкцій.

У разі невиконання суб'єктом підприємницької діяльності рішення органів, уповноважених примати дані рішення, сума штрафу стягується на підставі рішення суду.

Враховуючи наведене вище, суд доходить висновку, що позовні вимоги обґрунтовані і  підлягають задоволенню. Оскільки позовні вимоги підтверджені належними і допустимими доказами, суд вважає за можливе прийняти рішення по справі без участі в судовому засіданні представника відповідача.

Представник позивача проти прийняття рішення по справі без участі представника відповідача не заперечує.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені Позивачем, з відповідача не стягуються.    

Керуючись ст.ст. 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд    

                                                                   ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Державно – комунального торгово –виробничого підприємства громадського харчування „Акорд” (14014, м. Чернігів, вул. Музична, 4, р/р 260033011164 Облуправління ВАТ „Держощадбанк” м. Чернігів, МФО 353553, код 14231720) до Державного бюджету, банк: ГУДК в Чернігівській області, МФО 853592, код 22825965, на р/р 31110104700002, код бюджетної класифікації 21080900    340,00 грн. штрафних (фінансових) санкцій.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була  подана у строк, встановлений цим Кодексом,  постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано,  набирає  законної  сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Про апеляційне оскарження постанови спочатку подається заява.

Обґрунтування мотивів оскарження і вимоги до суду апеляційної інстанції викладаються  в  апеляційній скарзі.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Київського апеляційного адміністративного суду через господарський суд Чернігівської області.

Копія апеляційної скарги одночасно  надсилається  особою,  яка  її подає, до Київського апеляційного адміністративного суду.

Заява про апеляційне оскарження постанови подається протягом десяти днів з дня складання постанови в повному обсязі, відповідно до ст. 163 Кодексу адміністративного судочинства України.

Апеляційна скарга на постанову подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС України, в судовому засіданні 17.04.07 р. проголошено тільки в ступну та резолютивну частини постанови.

Постанова суду в повному обсязі виготовлена 23.04.07 р.

Сторони можуть отримати копію постанови, виготовлену в повному обсязі, подавши відповідну заяву на ім'я судді через канцелярію суду.   

        

         Суддя                                                                                Ю.М.Бобров                                                                          

Дата ухвалення рішення17.04.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу587527
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/129а

Постанова від 17.04.2007

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Ухвала від 16.03.2007

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні