Рішення
від 29.06.2016 по справі 914/950/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.06.2016р. Справа№ 914/950/16

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія «ЕКО-ДІМ», м. Львів

до відповідача: Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Житловий комплекс «Горіховий гай», м. Львів

про визнання недійсним рішення загальних зборів та статуту

Суддя Мазовіта А.Б.

Секретар Юрків М.Г.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, представник (довіреність №02/03 від 02.03.2016р.)

від відповідача: не з'явився

Товариство з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія «ЕКО-ДІМ», м. Львів звернулося до Господарського суду Львівської області з позовом до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Житловий комплекс «Горіховий гай», м. Львів про визнання недійсним рішення загальних зборів, статуту та скасування державної реєстрації.

Розглянувши матеріали справи, суд визнав представлені матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду і ухвалою від 08.04.2016р. призначив розгляд справи на 25.04.2016 р. Розгляд справи відкладався з підстав, викладених в ухвалах суду. За клопотанням представника сторони строк вирішення спору було продовжено на 15 днів.

Представнику роз'яснено права та обов'язки, передбачені ст. 22 ГПК України, заяв про відвід суду не поступало.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що він є власником нежитлових приміщень №22, які розташовані в будинку №5А по вул.Бойківській у м. Львові. 04.09.2015 р. відбулися установчі збори власників житлових і нежитлових приміщень будинку №5а по вул. Бойківській у м.Львові, на яких було прийнято рішення про створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку по вул. Бойківській, 5А у м. Львові та надання назви цьому об'єднанню - «Житловий комплекс «Горіховий гай», про затвердження статуту ОСББ «Житловий комплекс «Горіховий гай», про обрання правління ОСББ. 09.09.2015 р. здійснено державну реєстрацію ОСББ «Житловий комплекс «Горіховий гай». Як зазначив позивач, він, як власник приміщення, не був повідомлений про проведення установчих зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку по вул. Бойківській, 5А. Таким чином, було порушено право позивача на участь в установчих зборах, на затвердження статуту, на обрання керівних органів. Також, на вказаних зборах були присутні лише 9 співвласників будинку №5А по вул. Бойківській у м.Львові. Решта 19 учасників були власниками квартир та нежитлових приміщень будинків №5Б, №5В та №5Г по вул. Бойківській у м. Львові. З огляду на наведене, представник позивача просив суд визнати недійсними рішення установчих зборів власників житлових і нежитлових приміщень будинку №5а по вул. Бойківській у м. Львові щодо створення ОСББ «Житловий комплекс «Горіховий гай», яке оформлено протоколом б/н від 04.09.2015 р., визнати недійсним статут ОСББ «Житловий комплекс «Горіховий гай», який було затверджено рішенням установчих зборів власників житлових і нежитлових приміщень будинку №5а по вул. Бойківській у м. Львові, скасувати реєстраційну дію щодо державної реєстрації юридичної особи - ОСББ «Житловий комплекс «Горіховий гай» за №14151020000037216 від 09.09.2015р. та стягнути судові витрати.

29.06.2016 р. через канцелярію суду надійшла заява про зменшення позовних вимог, в якій позивач просив визнати недійсними рішення установчих зборів власників житлових і нежитлових приміщень будинку №5а по вул.Бойківській у м. Львові щодо створення ОСББ «Житловий комплекс «Горіховий гай», яке оформлено протоколом б/н від 04.09.2015 р., визнати недійсним статут ОСББ «Житловий комплекс «Горіховий гай», який було затверджено рішенням установчих зборів власників житлових і нежитлових приміщень будинку №5а по вул. Бойківській у м. Львові та стягнути судові витрати.

Відповідач в судове засідання явку представника не забезпечив, проти позову не заперечив, вимог ухвали суду не виконав, повідомлення про дату, час та місце розгляду справи надсилалися на адресу, вказану позовній заяві та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що згідно ст. 64 ГПК України є врученням належним чином.

У відповідності до п. 3.9.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» за змістом зазначеної статті 64 ГПК, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Відповідно до вимог ст. 75 ГПК України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами. Проаналізувавши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку про достатність матеріалів справи для її розгляду по суті за відсутності представника відповідача та його відзиву на позовну заяву.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника сторони, суд встановив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Варіант-Глобус Плюс» було власником нежитлових приміщень №22 загальною площею 217,1 кв.м., які розташовані в будинку №5А на вул. Бойківській в м. Львові на підставі свідоцтва про право власності на нежитлові приміщення, яке було видано 25.06.2012 р. відділом приватизації житла Франківської районної адміністрації Львівської міської ради та витягом про державну реєстрацію прав №34874224 від 18.07.2012 р.

01.03.2016 р. Товариство з обмеженою відповідальністю «Варіант-Глобус Плюс» було реорганізовано шляхом приєднання до Товариство з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія «ЕКО-ДІМ».

На підставі передавального акту від 29.02.2016 р. нежитлові приміщення №22 загальною площею 217,1 кв.м., які розташовані в будинку №5А на вул.Бойківській в м. Львові передано Товариству з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія «ЕКО-ДІМ», що підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо нерухомого майна №56399769 від 31.03.2016 р.

04.09.2015 р. відбулися установчі збори власників житлових і нежитлових приміщень будинку №5А по вул. Бойківська у м. Львові.

Зазначеними установчими зборами було прийнято рішення, які оформлені протоколом б/н від 04.09.2015 р.:

1. Про створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку по вул. Бойківська 5А та надання назви цьому об'єднанню - «Житловий комплекс «Горіховий гай»;

2. Про затвердження статуту об'єднання співвласників багатоквартирного будинку по вул. Бойківська 5А «Житловий комплекс «Горіховий гай»;

3. Про обрання Правління об'єднання співвласників багатоквартирного будинку по вул. Бойківська 5А «Житловий комплекс «Горіховий гай» у складі ОСОБА_2 (кв. № 22), ОСОБА_3 (квартира №24), ОСОБА_4 (кв. №18), та про обрання головою правління цього об'єднання ОСОБА_2

09.09.2015 р. державним реєстратором за номером запису 14151020000037216 було здійснено державну реєстрацію об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Житловий комплекс «Горіховий гай» (ідентифікаційний код 40001371).

Відповідно до ст. 385 ЦК України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Таке об'єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Закон України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначає правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об'єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку.

ОСОБА_5 визначає об'єднання співвласників багатоквартирного будинку як юридичну особу, створену власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» об'єднання може бути створене лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках).

Згідно з ч. 2 ст. 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» для створення об'єднання скликаються установчі збори.

У відповідності до ч. 3 та ч. 4 ст. 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» скликання установчих зборів здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень. Повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

Позивач зазначив, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Варіант-Глобус Плюс» (правонаступником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія «ЕКО-ДІМ»), як співвласник будинку №5А по вул. Бойківській в м. Львові, не отримувало будь-яких повідомлень про проведення .установчих зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку по вул. Бойківська 5А. Відповідачем зворотнього не доведено.

Згідно ч. 1 ст. 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» об'єднання може бути створене лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках).

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, статуту відповідача, ОСББ «Житловий комплекс «Горіховий гай» було створено як об'єднання співвласників саме будинку №5А по вул. Бойківській в м. Львові.

Таким чином, відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» брати участь в установчих зборах ОСББ «Житловий комплекс «Горіховий гай» могли тільки співвласники квартир та нежитлових приміщень, що знаходяться виключно в будинку №5А по вул. Бойківській в м. Львові.

Будинок №5А по вул. Бойківській в м. Львові був прийнятий в експлуатацію на підставі Декларації про готовність об'єкта до експлуатації, яка була зареєстрована інспекцією ДАБК у Львівській області за № ЛВ14311072710 від 08.11.2011 р. Вищевказана Декларація містить техніко-економічні показники будинку №5А по вул. Бойківській в м. Львові, в тому числі: кількість квартир - 20; загальна площа квартир - 2 115,8 кв.м.; загальна площа вбудовано-прибудованих приміщень (офісів) - 361,3 кв.м.; загальна площа місць для автостоянок 307,97 кв.м.

Відповідно до списку власників житлових та нежитлових приміщень за адресою м. Львів, вулиця Бойківська, 5 «А», що був долучений до протоколу установчих зборів, в них взяли участь 27 осіб, а саме: ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_2, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_23, ОСОБА_24, ОСОБА_25, ОСОБА_26, ОСОБА_27, ОСОБА_28, ОСОБА_29, ОСОБА_30, ОСОБА_31, які відповідно до цього списку вважалися власниками 28 квартир будинку.

Однак із зазначеного списку осіб, що брали участь в установчих зборах, власниками житлових та нежитлових приміщень в будинку №5А по вул.Бойківській в м. Львові були тільки 8 осіб, які володіли 9 квартирами, а саме: ОСОБА_6 - власник квартири №4 площею 80 кв.м., що підтверджується інформаційною довідкою №58887433; ОСОБА_8 - власник квартири №8 площею 55,7 кв.м., що підтверджується інформаційною довідкою №58922638; ОСОБА_16 - власник квартири №2 площею 98,4 кв.м., що підтверджується інформаційною довідкою №58888760; ОСОБА_17 - власник квартири №11 площею 133,3 кв.м., що підтверджується інформаційною довідкою №60168636; ОСОБА_18 - власник квартири №5 площею 144 кв.м., що підтверджується інформаційною довідкою №61183367; ОСОБА_32 - власник квартири №10 площею 48,6 кв.м., що підтверджується інформаційною довідкою №61205202; ОСОБА_29 - власник квартири №1 площею 144,6 кв.м., що підтверджується інформаційною довідкою №58888190 та ОСОБА_33 - власник квартири №12 площею 74,4 кв.м., що підтверджується інформаційною довідкою №58888150 та квартири №15 площею 114,6 кв.м., що підтверджується інформаційною довідкою №58924897.

Решта 19 осіб, а саме: ОСОБА_7 (є власником квартири АДРЕСА_1, що підтверджується інформаційною довідкою №58887992), ОСОБА_9 (є власником квартири АДРЕСА_2, що підтверджується інформаційною довідкою №58888074), ОСОБА_10 (є власником квартири АДРЕСА_3, що підтверджується інформаційною довідкою №58888254), ОСОБА_11 (є власником квартири АДРЕСА_4, що підтверджується інформаційною довідкою №58888429), ОСОБА_2 (є власником квартири АДРЕСА_5, що підтверджується інформаційною довідкою №58888498), ОСОБА_12, ОСОБА_13 (є власником квартири АДРЕСА_6, що підтверджується інформаційною довідкою №58888654), ОСОБА_14 (є власником квартири АДРЕСА_7, що підтверджується інформаційною довідкою №58888725), ОСОБА_15 (є власником квартири АДРЕСА_8 в м. Львові, що підтверджується інформаційною довідкою №58888780), ОСОБА_19 (є власником квартири АДРЕСА_9, що підтверджується інформаційною довідкою №58888806), ОСОБА_20 (власником квартири АДРЕСА_10 є ОСОБА_34, що підтверджується інформаційною довідкою №58889128), ОСОБА_21 (є власником квартири АДРЕСА_11, що підтверджується інформаційною довідкою №58903667), ОСОБА_23 (власником квартири АДРЕСА_12 є ОСОБА_35, що підтверджується інформаційною довідкою №58912069), ОСОБА_24, ОСОБА_36 (є власником квартири АДРЕСА_13, що підтверджується інформаційною довідкою №58913739), ОСОБА_26 (є власником квартири АДРЕСА_14, що підтверджується інформаційною довідкою №58918697), ОСОБА_27 (є власником квартири АДРЕСА_15, що підтверджується інформаційною довідкою №58920309), ОСОБА_28 (є власником квартири АДРЕСА_16, що підтверджується інформаційною довідкою №58921891) та ОСОБА_31 (є власником квартири АДРЕСА_17, що підтверджується інформаційною довідкою №58926310), власниками квартир в будинку №5А по вул. Бойківській в м.Львові не були.

Згідно ч. 7 ст. 6 Закону України Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників (ч. 9 ст. 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Відповідно до ч. 10 ст. 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» якщо в результаті проведення установчих зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів «за» або «проти», встановленої частиною дев'ятою цієї статті, проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на установчих зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення установчих зборів. Якщо протягом зазначеного строку необхідну кількість голосів «за» не набрано, рішення вважається неприйнятим.

Як зазначалося вище, загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у будинку №5А по вул. Бойківській в м. Львові, якою слід керуватися для визначення голосів співвласників на установчих зборах, становить 2 785,07 кв.м.

Таким чином, згідно з правилом, що визначено ч. 7 та ч. 9 ст. 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», для того щоби установчі збори прийняли позитивне рішення з питання порядку денного, необхідно щоб за нього проголосували власники, які володіють житловими та нежитловими приміщеннями будинку площа, що перевищує 1392,535 кв.м. (2785,07 кв.м. : 2 = 1392,535 кв.м.)

Проте, як вбачається із протоколу установчих зборів, за відповідні рішення було подано голоси власників 9 квартир, площа яких становить 894,1 кв.м (32,10%).

Таким чином, під час проведення установчих зборів було порушено вимоги ч. 7, ч. 9 та ч. 10 ст. 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», оскільки для прийняття позитивних рішень з питань порядку денного не було набрано відповідної кількості голосів «за».

Встановлені судом порушення при створенні відповідача є такими, що не можуть бути усунуті, а тому рішення установчих зборів щодо створення відповідача та його установчі документи підлягають визнанню недійсними повністю.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ст. 34 ГПК України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Відповідно до ст. 43 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи. Ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані поданими доказами та підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати по розгляду справи відповідно до ст. 49 ГПК України необхідно покласти на відповідача.

З огляду на викладене, керуючись ст. 385 ЦК України, ст.ст. 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» та ст.ст. 4, 33, 34, 35, 44, 49, 75, 80, 82, 83, 84, 85, 115, 116 ГПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задоволити.

2. Визнати недійсними рішення установчих зборів власників житлових і нежитлових приміщень будинку №5А по вул. Бойківська у м. Львові від 04.09.2015 року щодо створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Житловий комплекс «Горіховий гай» (ідентифікаційний код 40001371), яке оформлене протоколом б/н від 04.09.2015р.

3. Визнати недійсним статут Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Житловий комплекс «Горіховий гай», який було затверджено рішенням установчих зборів власників житлових і нежитлових приміщень будинку №5А по вул. Бойківська у м. Львові від 04.09.2015 року.

4. Стягнути з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Житловий комплекс «Горіховий гай», м. Львів, вул. вул. Бойківська, 5А (ідентифікаційний код 40001371) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Управляюча компанія «ЕКО-ДІМ», м.Львів, вул.Замарстинівська, 112 (ідентифікаційний код 37304980) 2 756 грн. 00 коп. судового збору.

5. Наказ видати згідно ст. 116 ГПК України.

В судовому засіданні 29.06.2016 р. оголошено вступну та резолютивну частину рішення. Повне рішення складено 04.07.2016 р.

Суддя Мазовіта А.Б.

Дата ухвалення рішення29.06.2016
Оприлюднено08.07.2016
Номер документу58762150
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення загальних зборів та статуту

Судовий реєстр по справі —914/950/16

Рішення від 29.06.2016

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 13.06.2016

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 30.05.2016

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

Ухвала від 12.05.2016

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мазовіта А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні