Рішення
від 30.06.2016 по справі 912/2202/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2016 рокуСправа № 912/2202/16 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Шевчук О.Б. розглянув у відкритому судовому засіданні справу №912/2202/16

за позовом: Приватного сільськогосподарського підприємства "Обрій", Миколаївська область, Березнегуватський район, с. Федорівка

до Приватної виробничо-комерційної фірми "Ольгард", м. Кіровоград

про стягнення 94500,00 грн,

за участю представника позивача - ОСОБА_1, довіреність від 09.04.2016.

Приватне сільськогосподарське підприємство "Обрій" звернулося до господарського суду з позовною заявою про стягнення з Приватної виробничо-комерційної фірми "Ольгард" заборгованості з попередньої оплати за договором купівлі - продажу № 21 від 08.12.2015 в розмірі 94500,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов'язань по поставці товару за договором №21 від 08.12.2015.

Ухвалою від 06.06.2016 господарський суд прийняв позовну заяву до розгляду, порушив провадження у справі, справу призначив до розгляду у судовому засіданні 30.06.2016 та витребував від сторін необхідні для розгляду справи по суті докази.

Присутній у судовому засіданні 30.06.2016 представник позивача підтримав заявлену до стягнення суму заборгованості в розмірі 94500,00 грн в повному обсязі.

Відповідач відзив на позов не подав, позовні вимоги не заперечив.

На адресу господарського суду органом поштового зв'язку повернуто конверт з вкладенням (ухвала про порушення провадження у справі від 06.06.2016), який направлявся на адресу Приватної виробничо-комерційної фірми "Ольгард" м. Кіровоград, вул. Єгорова, 40.

Відповідно до постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 №18 "Про деякі питання практики застосування Господарським процесуальним кодексом України судами першої інстанції" особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК. В разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Позивачем у позовній заяві зазначено адресу відповідача: м. Кіровоград, вул. Єгорова, 40, саме на цю адресу і направлялась ухвала про порушення провадження у даній справі від 06.06.2016.

До того ж, місцезнаходження відповідача за даною адресою підтверджується також Спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за №22054673 від 20.06.2016 (а.с. 36).

Враховуючи вищевикладені обставини, господарський суд вважає, що відповідач належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Враховуючи відсутність будь-яких обґрунтованих клопотань з боку відповідача, господарський суд вважає можливим розглянути справу за відсутності представника відповідача за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши наявні у справі матеріали, оцінивши подані докази, що наведені в обґрунтування підстав позову, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

08.12.2015 між Приватною виробничо-комерційною фірмою "Ольгард" (надалі - ПВКФ "Ольград", продавець) та Приватним сільськогосподарським підприємством "Обрій" (надалі - ПСП "Обрій", покупець) укладено договір купівлі-продажу № 21 (а.с. 9-10).

Відповідно до пункту 1.1. даного договору продавець поставляє, а покупець приймає мінеральні добрива (надалі - товар). Кількість, ціна, строки та умови поставки кожної партії товару визначаються в додатках до даного договору, які є невід'ємною його частиною.

Продавець бере на себе зобов'язання після підписання договору передати покупцю товар в строки не пізніше вказаного в додатках (пункт 2.1. договору).

Покупець бере на себе зобов'язання прийняти товар від продавця та здійснити оплату в строки та в порядку, визначеному в додатках.

Договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами і діє до 31.12.2015, а в частині взаєморозрахунків до повного їх виконання (пункт 10.3. договору).

Між ПВКФ "Ольград" та ПСП "Обрій" 08.12.2015 укладено Додаток №1 до договору №21 від 08.12.2016 (додаток № 1, а.с. 11).

Відповідно до вищевказаного додатку до договору, який є його невід'ємною частиною продавець передає в повну власність покупця товар, а покупець зобов'язується прийняти та оплатити товар в кількості, номенклатурі, ціні, строках та умова поставки, а саме: мінеральні добрива - карбомід (мішок) 30 тонн по ціні 8300 за тонну з доставкою на господарство.

Загальна вартість товару, який поставляється згідно даного додатку, складає 249000,00 грн в т.ч. ПДВ (пункт 1. додаток №1).

Пунктом 2. додатку № 1 визначено, що строк відвантаження товару - протягом 5-ти календарних днів з моменту надходження грошових коштів на розрахунковий рахунок продавця. Вартість доставки складає 8000,00 грн.

Умови оплати - передплата (пункт 3. додатку № 1).

Догорів купівлі - продажу та Додаток до договору №1 підписані представникам сторін та скріплений печатками підприємств.

Як зазначено, позивачем за взаємним усним погодженням сторін попередня оплата за договором становить 50% загальної вартості поставленого товару.

З матеріалів справи вбачається, що позивач на виконання умов договору та додатку № 1 до договору здійснив попередню оплату за товар в сумі 124500,00 грн, що підтверджується належним чином засвідченими копіями платіжних доручень № 257, 258 від 08.12.2015 та №42 від 16.02.2016 (13-15).

Однак, відповідач свої зобов'язання щодо поставки товару у строки визначені Додатком до договору № 1 не здійснив що і стало підставою для звернення ПСП "Обрій " з даною позовною заявою щодо повернення попередньої оплати за договором купівлі - продажу.

Вирішуючи даний спір господарський суд виходить з наступного.

Відповідно до частини другої статті 11 Цивільного кодексу України, підставами для виникнення прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Статтею 202 цього Кодексу передбачено, що правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків, правочини можуть бути двохсторонніми.

Згідно зі статтею 509 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язаннями є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію або утриматись від виконання певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку; зобов'язання виникають з підстав, встановлених статті 11 Цивільного кодексу України.

Відповідно до статей 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається.

Відповідно до частин 1-3 статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Правовідносини за укладеним між сторонами договором регулюються, зокрема, параграфом 1, глави 54 Цивільного кодексу України.

Згідно зі статтею 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Статтею 655 Цивільного кодексу України визначено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Продавець зобов'язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень статті 530 цього Кодексу (стаття 663 Цивільного кодексу України).

Стаття 530 Цивільного кодексу України визначає строк (термін) виконання зобов'язання. Так якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Попередня оплата позивачем перерахована 08.12.2015, строк визначений у пункті 2 додатку №1 до договору щодо поставки товару закінчився 14.12.2015.

Всупереч зазначеним вимогам договору та Додатку № 1 до договору та Цивільного кодексу України відповідач не здійснив поставку товару у строк до 14.12.2015.

Виходячи з положень частини 1 статті 693 Цивільного кодексу України, договором на покупця може покладатися обов'язок здійснення попередньої оплати за товар, тобто оплати товару до його передання продавцем.

Як передбачено частиною 2 статті 693 Цивільного кодексу України, якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Отже, не передання продавцем, який одержав суму попередньої оплати, товару у встановлений строк, надає покупцеві право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати. При цьому, можливість обрання певного визначеного варіанта правової поведінки є виключно правом покупця, а не продавця.

Як вбачається із матеріалів справи позивач направив відповідачу вимогу №26 від 25.12.2015 про повернення суми попередньої оплати в розмірі 124500 грн (а.с.16).

Однак, відповідач повернув позивачу лише частину попередньої оплати в сумі 30000,00 грн, що підтверджується наявною в матеріалах справи копією платіжного доручення № 42 від 16.02.2016 (а.с. 15).

Враховуючи, що відповідачем наявність суми боргу в розмірі 94500,00 грн, заперечено не було, на час розгляду справи судом доказів повернення вказаної суми чи поставки товару згідно договору на користь ПСП "Обрій" не надано, господарський суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

З огляду на викладене на підставі статті 49 Господарського процесуального України витрати по сплаті судового збору в сумі 1417,50 грн покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 33, 34, 43, 49, 82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватної виробничо - комерційної фірми "Ольгард" (25015, м. Кіровоград, вул. Єгорова, 40, ідентифікаційний код 24144028) на користь Приватного сільськогосподарського підприємства "Обрій" (56221, Миколаївська область, Березнегуватський район, с. Федорівка, ідентифікаційний код 31327075) - 94500,00 грн заборгованості та 1417,50 грн судового збору.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Копію рішення направити відповідачу за адресою: 25015, м. Кіровоград, вул. Єгорова, 40.

Повне рішення складено 05.07.16.

Суддя О.Б. Шевчук

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення30.06.2016
Оприлюднено08.07.2016
Номер документу58762302
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/2202/16

Рішення від 30.06.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 06.06.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні