Рішення
від 21.06.2016 по справі 368/585/16-ц
КАГАРЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 368/585/16-ц

Провадження № 2/368/356/16

Рішення

іменем України

"21" червня 2016 р. Кагарлицький районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Іванюти Т.Є.

при секретарі Вареник О.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Кагарлику справу за позовом ОСОБА_1 до Кадомської сільської ради, 3 особа Державна реєстраційна служба Кагарлицького РУЮ про визнання права власності на 1\2 частину земельної ділянки в порядку спадкування,

встановив :

Позивачка звернулась до суду з даним позовом посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла ОСОБА_2, яка до дня смерті проживала у м.Ржищеві. Після її смерті відкриласі спадщина на належне їй нерухоме майно, в тому числі і на ? частину земельної ділянки. Але оформити свої спадкові права на вказану земельну ділянку вона не може. так як померла за життя у встановленому порядку не отримала правовстановлюючий документ на право власності на спадкову земельну ділянку, а відтак на час відкриття спадщини після її смерті був відсутній правовстановлюючий документ, який би підтверджував це майнове право. А тому, просить визнати за нею право власності на 1\2 частину земельної ділянки.

В судовому засіданні позивачка позов підтримала.

Представник відповідача з позовом згідний.

Третя особа - ОСОБА_3 та представник реєстраційної служби Кагарлицького РУЮ в судове засідання не з»явилися будучи належним чином повідомленими про день, час і місце розгляду справи.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з слідуючих підстав.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла ОСОБА_2 , яка до дня смерті проживала у м. Ржищів Київської області.

Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй нерухоме майно, в тому числі і 1\2 частина земельної ділянки загальною площею 3,5628 га у межах згідно з планом, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Кадомської сільської ради Кагарлицького району Київської області.

Вказана частина земельної ділянки нею за життя була отримана як спадщина після смерті її матері ОСОБА_4, право власності якої було посвідчено Державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 виданим Кагарлицькою РДА та управлінням Держкомзему у Кагарлицькому районі 06 червня 2007 року на підставі розпорядження Кагарлицької РДА від 02 листопада 2006 року № 689 та фактично перебувала у власності ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом виданого 22 жовтня 2008 року державним нотаріусом Ржищівської міської державної нотаріальної контори Отькало С.В. та зареєстрованого в реєстрі за № 4181 (спадкова справа 183), що підтвержується самими актом та свідоцтвом копії яких додаються.

Спадкоємцем іншої 1\2 частини вказаної земельної ділянки є ОСОБА_3, третя особа по даній справі, яка у встановленому порядку оформила свої спадкові права та є частковим співвласником вказаної земельної ділянки, що підтверджується витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку ( кадастровий номер НОМЕР_2).

Спадщина після смерті ОСОБА_2 позивачкою прийнята шляхом звернення із заявою про її прийняття до Ржищівської міської державної нотаріальної контори.

Спадкова справа заведена нотаріусом вказаної нотаріальної контори 19 січня 2015 року та зареєстрована за № 11/2015, що підтверджується відповідним витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не виплаває із закону або незаконність набуття права власності не встановлено судом.

Про те, оформити спадкові права на вказану вище земельну ділянку, після смерті матері позивачка не має змоги, так як згідно частини 1 статті 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку виникає після одержання її власником документа, що посвідчує право власності на земельну ділянку та його державної реєстрації, а відповідно до частини 1 ст. 126 цього Кодексу, право власності на земельну ділянку посвідчувалося державним актом. За життя ОСОБА_2 в установленому порядку не отримала відповідний правовстановлюючий документ на право власності на спадкову земельну ділянку, а відтак на час відкриття спадщини після її смерті був відсутній правовстановлюючий документ, який би підтверджував це майнове право спадкодавця.

За таких умов, коли юридичне право власності спадкодавця до її смерті на земельну ділянку не виникло, нотаріус не може визнати моє право спадкоємця на вказану спадкову земельну ділянку, яка законом віднесена до нерухомого спадкового майна, та відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, що підтверджується відповідним повідомленням.

Дане стверджується копією свідоцтва про смерть, заповіту, витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі, свідоцтва про право на спадщину за законом, державного акту, витягу з державного земельного кадастру.

Згідно ст. 16 п.7 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державна реєстрація прав проводиться на підставі заяви власника, іншого правонабувача, сторони правочину, за яким виникло право, уповноваженої ними особи або державного кадастрового реєстратора у випадках, передбачених цим Законом. Частина сьома статті 16 в редакції Закону N 5037-VI ( 5037-17 ) від 04.07.2012 .

На даний час власник нерухомого майна - ОСОБА_2 померла і згідно ч.4 ст. 25 ЦПК України її цивільна правоздатність припинилась в момент смерті . А тому суд вважає за необхідне на підставі ст.1261,328 ЦК України визнати за позивачкою, як спадкоємицею за заповітом , право власності на ? частину земельної ділянки.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 209,212,213,214,215,218 ЦПК України, ст.. 328,1261 ЦК України, Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», суд,-

в и р і ш и в :

Позовну заяву задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 право власності на 1\2 частину земельної ділянки площею 3,8006 га у межах згідно з планом, з цільовим призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ( кадастровий номер НОМЕР_3), яка розташована на території Кадомської сільської ради Кагарлицького району Київської області, право на яку посвідчено свідоцтвом про право на спадщину за законом, виданого 22 жовтня 2008 року .

Рішення суду набуває законної сили відповідно до ст.. 223 ч.1 ЦПК України.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Київської області протягом 10 днів.

Суддя: Т. Є. Іванюта

СудКагарлицький районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення21.06.2016
Оприлюднено11.07.2016
Номер документу58767981
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —368/585/16-ц

Ухвала від 18.07.2016

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Іванюта Т. Є.

Рішення від 21.06.2016

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Іванюта Т. Є.

Рішення від 21.06.2016

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Іванюта Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні