Вирок
від 05.07.2016 по справі 757/23330/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/23330/16-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.07.2016 Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючої судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження №32016100060000049, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.04.2016, за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, маючого середню освіту, пенсіонера, одруженого, проживаючого за адресою АДРЕСА_1 ,

у вчиненні злочинів, передбачених частинами 1, 2 ст. 205, частинами 1, 3 ст. 358 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 , 20 травня 2015 року, в денний період часу знаходячись в офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Предславинська, 30, умисно, не маючи на меті ведення підприємницької діяльності, зареєстрував на своє ім`я за грошову винагороду, суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «Ямпрес» (код 39811868) (далі по тексту ТОВ «Ямпрес»), з метою прикриття незаконної діяльності.

Так, ОСОБА_5 , на прохання невстановлених слідством осіб зареєстрував на своє ім`я за грошову винагороду суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Ямпрес». ОСОБА_5 , не маючи мети здійснювати фінансово-господарську діяльність ТОВ «Ямпрес», пов`язану з наданням різноманітних послуг та торгівлею товарами фізичним та юридичним особам, визначену в статуті підприємства, з корисливих мотивів, погодився на пропозицію невстановлених слідством осіб зареєструвати на своє ім`я вказаний суб`єкт підприємницької діяльності, виступивши в якості співзасновника ТОВ «Ямпрес».

Для досягнення своєї злочинної мети, направленої на здійснення фіктивного підприємництва, ОСОБА_5 у невстановленому слідством місці надав невстановленим слідством особам копію свого паспорту громадянина України та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру. На підставі наданих документів (паспорту та ідентифікаційного номеру ОСОБА_5 ) невстановлені слідством особи склали статутні документи ТОВ «Ямпрес», в які внесли завідомо неправдиві відомості.

25 травня 2015 року необхідні для реєстрації документи ТОВ «Ямпрес» були подані невстановленою слідством особою до державного реєстратора на підставі яких 20 травня 2015 року проведена державна реєстрація зазначеного підприємства на ім`я ОСОБА_5 .

Після реєстрації ТОВ «Ямпрес» на своє ім`я ОСОБА_5 виступивши співзасновником підприємства самостійно підприємницьку діяльність не здійснював, угод фінансового характеру не укладав, печаткою підприємства не користувався, не призначав та не звільняв з посад працівників, а реєстраційні та установчі документи зазначеного підприємства передав невстановленим слідством особам.

Крім того, ОСОБА_5 , 25 травня 2015 року, в денний період часу знаходячись в офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Предславинська, 30 умисно, не маючи на меті ведення підприємницької діяльності, повторно зареєстрував на своє ім`я за грошову винагороду, суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «Ювентас-Стар» (код 39807008) (далі по тексту ТОВ «Ювентас-Стар»), з метою прикриття незаконної діяльності.

Так, ОСОБА_5 , на прохання невстановлених слідством осіб зареєстрував на своє ім`я за грошову винагороду суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Ювентас-Стар» ОСОБА_5 , не маючи мети здійснювати фінансово-господарську діяльність ТОВ «Ювентас-Стар», пов`язану з наданням різноманітних послуг та торгівлею товарами фізичним та юридичним особам, визначену в статуті підприємства, з корисливих мотивів, погодився на пропозицію невстановлених слідством осіб зареєструвати на своє ім`я вказаний суб`єкт підприємницької діяльності, виступивши в якості співзасновника ТОВ «Ювентас-Стар».

Для досягнення своєї злочинної мети, направленої на здійснення фіктивного підприємництва, ОСОБА_5 у невстановленому слідством місці надав невстановленим слідством особам копію свого паспорту громадянина України та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру. На підставі наданих документів (паспорту та ідентифікаційного номеру ОСОБА_5 ) невстановлені слідством особи склали статутні документи ТОВ «Ювентас-Стар» , в які внесли завідомо неправдиві відомості.

25 травня 2015 року необхідні для реєстрації документи ТОВ «Ювентас-Стар» були подані невстановленою слідством особою до державного реєстратора на підставі яких 25 травня 2015 року проведена державна перереєстрація зазначеного підприємства на ім`я ОСОБА_5 .

Після реєстрації ТОВ «Ювентас-Стар» на своє ім`я ОСОБА_5 , виступивши співзасновником підприємства, самостійно підприємницьку діяльність не здійснював, угод фінансового характеру не укладав, печаткою підприємства не користувався, не призначав та не звільняв з посад працівників, а реєстраційні та установчі документи зазначеного підприємства передав невстановленим слідством особам .

Крім того, ОСОБА_5 , 26 травня 2015 року, в денний період часу знаходячись в офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Предславинська, 30 діючи умисно, не маючи на меті ведення підприємницької діяльності, діючи повторно, зареєстрував на своє ім`я за грошову винагороду, суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) приватне підприємство ТОВ «Акрадор» (код 39802476) (далі по тексту ТОВ «Акрадор»), з метою прикриття незаконної діяльності.

Так, ОСОБА_5 , на прохання невстановлених слідством осіб зареєстрував на своє ім`я за грошову винагороду суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Акрадор». ОСОБА_5 , не маючи мети здійснювати фінансово-господарську діяльність ТОВ «Акрадор», пов`язану з наданням різноманітних послуг та торгівлею товарами фізичним та юридичним особам, визначену в статуті підприємства, з корисливих мотивів, погодився на пропозицію невстановлених слідством осіб зареєструвати на своє ім`я вказаний суб`єкт підприємницької діяльності, виступивши в якості співзасновника ТОВ «Акрадор».

Для досягнення своєї злочинної мети, направленої на здійснення фіктивного підприємництва, ОСОБА_5 у невстановленому слідством місці надав невстановленим слідством особам копію свого паспорту громадянина України та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру. На підставі наданих документів (паспорту та ідентифікаційного номеру ОСОБА_5 ) невстановлені слідством особи склали статутні документи ТОВ «Акрадор», в які внесли завідомо неправдиві відомості.

26 травня 2015 року необхідні для реєстрації документи ТОВ «Ямпрес» були подані невстановленою слідством особою до державного реєстратора на підставі яких 26 травня 2015 року проведена державна реєстрація зазначеного підприємства на ім`я ОСОБА_5 .

Після реєстрації ТОВ «Акрадор» на своє ім`я, ОСОБА_5 , виступивши співзасновником підприємства самостійно підприємницьку діяльність не здійснював, угод фінансового характеру не укладав, печаткою підприємства не користувався, не призначав та не звільняв з посад працівників, а реєстраційні та установчі документи зазначеного підприємства передав невстановленим слідством особам.

Крім того, ОСОБА_5 , 26 травня 2015 року, в денний період часу, знаходячись в офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Предславинська, 30, умисно, не маючи на меті ведення підприємницької діяльності, повторно зареєстрував на своє ім`я за грошову винагороду, суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) ТОВ «Радаманс» (код 39802539) (далі по тексту ТОВ «Радаманс»), з метою прикриття незаконної діяльності.

Так, ОСОБА_5 , на прохання невстановлених слідством осіб зареєстрував на своє ім`я за грошову винагороду суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Радаманс». ОСОБА_5 , не маючи мети здійснювати фінансово-господарську діяльність ТОВ «Радаманс», пов`язану з наданням різноманітних послуг та торгівлею товарами фізичним та юридичним особам, визначену в статуті підприємства, з корисливих мотивів, погодився на пропозицію невстановлених слідством осіб зареєструвати на своє ім`я вказаний суб`єкт підприємницької діяльності, виступивши в якості співзасновника ТОВ «Радаманс».

Для досягнення своєї злочинної мети, направленої на здійснення фіктивного підприємництва, ОСОБА_5 у невстановленому слідством місці надав невстановленим слідством особам копію свого паспорту громадянина України та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру. На підставі наданих документів (паспорту та ідентифікаційного номеру ОСОБА_5 ) невстановлені слідством особи склали статутні документи ТОВ «Радаманс», в які внесли завідомо неправдиві відомості.

26 травня 2015 року необхідні для реєстрації документи ТОВ «Радаманс» були подані невстановленою слідством особою до державного реєстратора на підставі яких 26 травня 2015 року проведена державна реєстрація зазначеного підприємства на ім`я ОСОБА_5 .

Після реєстрації ТОВ «Радаманс`на своє ім`я ОСОБА_5 , виступивши співзасновником підприємства, самостійно підприємницьку діяльність не здійснював, угод фінансового характеру не укладав, печаткою підприємства не користувався, не призначав та не звільняв з посад працівників, а реєстраційні та установчі документи зазначеного підприємства передав невстановленим слідством особам.

Також ОСОБА_5 , 20 травня 2015 року, в денний період часу підробив документи ТОВ «Ямпрес» (код 39811868) з метою їх використання іншими особами.

Так, для досягнення своєї злочинної мети, ОСОБА_5 , передав невстановленій слідством особі копію паспорта громадянина України та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру, необхідні для складання статутних та реєстраційних документів підприємства, при цьому достовірно знаючи, що фактично частку статутного фонду не вносив та до статутного фонду її не передавав та ні відкого не приймав як засновник, і не збирався, як вказано в цих документах, займатись підприємницькою діяльністю, а також усвідомлюючи, що в подальшому, статутні документи ТОВ «Ямпрес», які надають право на реєстрацію підприємства, проведення підприємницької діяльності та отримання від неї прибутку, будуть використані іншими особами шляхом подання у відповідні державні органи, підробив документи за наступних обставин:

20 травня 2015 року, діючи у денний період часу, ОСОБА_5 , знаходячись в офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Предславинська, 30, у приміщенні приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу в присутності самого нотаріуса ОСОБА_6 , достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підробив, тобто підписав від імені співзасновника довіреність на представлення своїх інтересів, як учасника (засновника) ТОВ «Ямпрес», в яку внесені завідомо неправдиві відомості.

Так, в довіреності від 20.05.2015 №2068 зазначено, що учасником підприємства ТОВ «Ямпрес» є гр. ОСОБА_5 , в той час як ОСОБА_5 зареєстрував вказане підприємство за грошову винагороду з метою прикриття незаконної діяльності.

Також, 20 травня 2015 року, у денний період часу, ОСОБА_5 знаходячись в офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Предславинська, 30, достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підробив, тобто підписав протокол № 1 загальних зборів учасників ТОВ «Ямпрес», в який внесені завідомо неправдиві відомості, а саме:

в графі вирішили, пункті 4.1 протоколу зазначено, що для забезпечення діяльності ТОВ «Ямпрес» до складу засновників Товариства ОСОБА_5 хоча в дійсності такого рішення ОСОБА_5 не приймав, зареєстрував вказане підприємство за грошову винагороду;

в графі вирішили, пунктах 5.1 та 5.2 протоколу зазначено прийняти нових учасників та перерозподілити частки учасників у статутному капіталі ТОВ «Ямпрес», хоча в дійсності такого рішення ОСОБА_5 не приймав;

в графі вирішили, пункті 7 протоколу зазначено призначити на посаду директора Товариства ОСОБА_5 , хоча ОСОБА_5 не призначав себе на посаду директора та самостійно такого рішення не приймав.

Окрім того встановлено, що ОСОБА_5 , вчинив повторно підроблення офіційних документів, які посвідчуються приватним нотаріусом та видаються чи посвідчуються особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи.

Так, для досягнення своєї злочинної мети ОСОБА_5 , передав невстановленій слідством особі копію паспорта громадянина України та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру, необхідні для складання статутних та реєстраційних документів підприємства, при цьому достовірно знаючи, що фактично частку статутного фонду не вносив та до статутного фонду її не передавав та ні відкого не приймав як засновник, і не збирався, як вказано в цих документах, займатись підприємницькою діяльністю, а також усвідомлюючи, що в подальшому, статутні документи ТОВ «Ювентас-Стар», які надають право на реєстрацію підприємства, проведення підприємницької діяльності та отримання від неї прибутку, будуть використані іншими особами шляхом подання у відповідні державні органи, потворно підробив документи за наступних обставин:

25 травня 2015 року, діючи повторно у денний період часу, ОСОБА_5 , знаходячись в офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Предславинська, 30, у приміщенні приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу в присутності самого нотаріуса ОСОБА_6 , достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підробив, тобто підписав від імені співзасновника довіреність на представлення своїх інтересів, як учасника (засновника) ТОВ «Ювентас-Стар», в яку внесені завідомо неправдиві відомості.

Так, в довіреності від 25.05.2015 зазначено, що учасником підприємства є гр. ОСОБА_5 , в той час як ОСОБА_5 зареєстрував вказане підприємство за грошову винагороду, без мети ведення підприємницької діяльності.

Також, 25 травня 2015 року, у денний період часу, ОСОБА_5 діючи повторно та знаходячись в офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Предславинська, 30, достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підробив, тобто підписав протокол № 1 загальних зборів учасників ТОВ «Ювентас-Стар», в який внесені завідомо неправдиві відомості, а саме:

в графі вирішили, пункті 5.1 протоколу зазначено, що для забезпечення діяльності ТОВ «Ювентас-Стар» сформувати Статутний капітал Товариства у розмірі 4000 грн. який формується за рахунок внесення грошових та майнових коштів Учасників Товариства, зокрема ОСОБА_5 має 50% статутного капіталу, що становить 2000 грн., хоча в дійсності грошових та майнових коштів ОСОБА_5 до статутного капіталу Товариства не вносив та не міг цього робити;

в графі вирішили, пункті 2.1 протоколу зазначено прийняти нових учасників та перерозподілити частки учасників у статутному капіталі ТОВ «Ювентас-Стар», хоча в дійсності такого рішення ОСОБА_5 не приймав;

в графі вирішили, пункті 6 протоколу затвердити місцезнаходження ТОВ «Ювентас-Стар», хоча в дійсності ОСОБА_5 такого рішення не приймав;

в графі вирішили, пункті 7 протоколу зазначено призначити на посаду директора Товариства ОСОБА_5 , хоча ОСОБА_5 не призначав себе на посаду директора та самостійно такого рішення не приймав.

Підроблення ОСОБА_5 офіційних документів названого вище підприємства, які посвідчувалися приватним нотаріусам, дало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, користуватися печатками підприємств, прикриваючись фактом державної реєстрації вказаних підприємств.

Крім того, ОСОБА_5 , 26 травня 2015 року, в денний період часу повторно підробив документи ТОВ «Акрадор» (код 39802476) з метою їх використання іншими особами.

Так, для досягнення своєї злочинної мети ОСОБА_5 , передав невстановленій слідством особі копію паспорта громадянина України та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру, необхідні для складання статутних та реєстраційних документів підприємства, при цьому достовірно знаючи, що фактично частку статутного фонду не вносив та до статутного фонду її не передавав та ні відкого не приймав як засновник, і не збирався, як вказано в цих документах, займатись підприємницькою діяльністю, а також усвідомлюючи, що в подальшому, статутні документи ТОВ «Акрадор», які надають право на реєстрацію підприємства, проведення підприємницької діяльності та отримання від неї прибутку, будуть використані іншими особами шляхом подання у відповідні державні органи, потворно підробив документи за наступних обставин.

26 травня 2015 року, діючи повторно у денний період часу, ОСОБА_5 , знаходячись в офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Предславинська, 30, упомешканні приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу в присутності самого нотаріуса ОСОБА_6 , достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підробив, тобто підписав від імені співзасновника, довіреність на представлення своїх інтересів, як учасника (засновника) ТОВ «Акрадор», в яку внесені завідомо неправдиві відомості.

Так, в довіреності від 20.05.2015 №2067 зазначено, що учасником підприємстваТОВ «Акрадор» є гр. ОСОБА_5 , в той час як ОСОБА_5 зареєстрував вказане підприємство за грошову винагороду без мети ведення господарської діяльності з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб.

Також, 26 травня 2015 року, у денний період часу, ОСОБА_5 діючи повторно та знаходячись в офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Предславинська, 30, достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підробив, тобто підписав протокол № 1 загальних зборів учасників ТОВ «Акрадор», в який внесені завідомо неправдиві відомості, а саме:

в графі вирішили, пункті 5 протоколу зазначено, що для забезпечення діяльності ТОВ «Акрадор» сформувати Статутний капітал Товариства у розмірі 2000 грн. який формується за рахунок внесення грошових та майнових коштів учасників товариства, зокрема ОСОБА_5 має 50% статутного капіталу, що становить 1000 грн., хоча в дійсності грошових та майнових коштів ОСОБА_5 до статутного капіталу Товариства не вносив та не міг цього робити;

в графі вирішили, пункті 2.1 протоколу затвердити вид економічної діяльності підприємства оптова торгівля одягом і взуттям, хоча в дійсності такого рішення ОСОБА_5 не приймав;

в графі вирішили, пункті 5 протоколу затвердити місцезнаходження ТОВ «Акрадор», хоча в дійсності ОСОБА_5 такого рішення не приймав;

в графі вирішили, пункті 6 протоколу зазначено призначити на посаду директора товариства ОСОБА_5 , хоча ОСОБА_5 не призначав себе на посаду директора та самостійно такого рішення не приймав.

Крім того, ОСОБА_5 , 26 травня 2015 року, в денний період часу повторно підробив документи ТОВ «Радаманс» (код 39802539) з метою їх використання іншими особами.

Так, для досягнення своєї злочинної мети ОСОБА_5 , передав невстановленій слідством особі копію паспорта громадянина України та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру, необхідні для складання статутних та реєстраційних документів підприємства, при цьому достовірно знаючи, що фактично частку статутного фонду не вносив та до статутного фонду її не передавав, та ні відкого не приймав як засновник, і не збирався, як вказано в цих документах, займатись підприємницькою діяльністю, а також усвідомлюючи, що в подальшому, статутні документи ТОВ «Радаманс», які надають право на реєстрацію підприємства, проведення підприємницької діяльності та отримання від неї прибутку, будуть використані іншими особами шляхом подання у відповідні державні органи, потворно підробив документи за наступних обставин.

26 травня 2015 року, діючи повторно у денний період часу, ОСОБА_5 , знаходячись в офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Предславинська, 30, в приміщенні приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу в присутності самого нотаріуса ОСОБА_6 , достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підробив, тобто підписав від імені співзасновника, довіреність на представлення своїх інтересів, як учасника (засновника) ТОВ «Радаманс», в яку внесені завідомо неправдиві відомості.

Так, в довіреності від 26.05.2015 зазначено, що учасником підприємстваТОВ «Радаманс» є гр. ОСОБА_5 , в той час як ОСОБА_5 зареєстрував вказане підприємство за грошову винагороду без мети ведення господарської діяльності з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб.

Також, 26 травня 2015 року, у денний період часу, ОСОБА_5 діючи повторно та знаходячись в офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Київ, вул. Предславинська, 30, достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підробив, тобто підписав протокол № 1 загальних зборів учасників ТОВ «Радаманс», в який внесені завідомо неправдиві відомості, а саме:

в графі вирішили, пункті 5.1 протоколу зазначено, що для забезпечення діяльності ТОВ «Радаманс» сформувати статутний капітал товариства у розмірі 4000 грн. який формується за рахунок внесення грошових та майнових коштів учасників товариства, зокрема ОСОБА_5 має 50% статутного капіталу, що становить 2000 грн., хоча в дійсності грошових та майнових коштів ОСОБА_5 до статутного капіталу Товариства не вносив та не міг цього робити;

в графі вирішили, пункті 3 протоколу затвердити вид економічної діяльності підприємства неспеціалізована оптова торгівля, хоча в дійсності такого рішення ОСОБА_5 не приймав;

в графі вирішили, пункті 6 протоколу затвердити місцезнаходження ТОВ «Радаманс», хоча в дійсності ОСОБА_5 такого рішення не приймав;

в графі вирішили, пункті 7 протоколу зазначено призначити на посаду директора Товариства ОСОБА_5 , хоча ОСОБА_5 не призначав себе на посаду директора та самостійно такого рішення не приймав.

в графі вирішили, пункті 5.2 протоколу зазначено, що для забезпечення діяльності ТОВ «Радаманс» сформувати Статутний капітал Товариства у розмірі 4000 грн. який формується за рахунок внесення грошових та майнових коштів Учасників Товариства, зокрема ОСОБА_5 має 50% статутного капіталу, що становить 2000 грн., хоча в дійсності грошових та майнових коштів ОСОБА_5 до статутного капіталу Товариства не вносив та не міг цього робити.

Підроблення ОСОБА_5 повторно офіційних документів перелічених вище підприємств, які посвідчувалися приватними нотаріусами, дало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, користуватися печатками підприємств, прикриваючись фактом державної реєстрації вказаних підприємств.

22.04.2016 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205 КК України (фіктивне підприємництво реєстрація на своє ім`я субєкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності), ч. 2 ст. 205 КК України (фіктивне підприємництво, реєстрація на своє ім`я субєкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно), ч. 1 ст. 358 КК України (підроблення офіційних документів, які посвідчуються приватним нотаріусом та видаються чи посвідчуються особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи), ч. 3 ст. 358 КК України (підроблення офіційних документів, які посвідчуються приватним нотаріусом та видаються чи посвідчуються особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, вчинене повторно).

13.05.2016 між прокурором Київської місцевої прокуратури №6 м. Києва ОСОБА_3 , якому надані права процесуального керівника у кримінальному провадженні, та обвинуваченим ОСОБА_5 укладено угоду про визнання винуватості у відповідності до статей 468, 469, 472 КПК України.

Згідно даної угоди прокурор та обвинувачений ОСОБА_5 повністю дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій ОСОБА_7 за частинами 1, 2 ст. 205, частинами 1, 3 ст. 358 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, обвинувачений визнав свою вину у вчиненні інкримінованих злочинів в обсязі підозри.

Крім того, підозрюваний зобов`язувався беззастережно визнати обвинуваченя в обсязі підозри, в судовому провадженні.

Вищевказаною угодою сторонами кримінального провадження узгоджене покарання за ч. 1 ст. 205 КК України у виді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 8500 грн., за ч. 2 ст. 205 КК України у виді 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 51000 грн., за ч. 1 ст. 358 КК України у виді штрафу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 1700 грн., за ч. 3 ст. 358 КК України у виді позбавлення волі на строк 3 роки, та на підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим - 3 роки позбавлення волі.

Також сторони погодили звільнення ОСОБА_5 на підставі ст. 75 КК України від відбування покарання з випробуванням зі встановленням іспитового строку.

В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

Прокурор, обвинувачений, захисник обвинуваченого в підготовчому судовому засіданні просили суд затвердити угоду про визнання винуватості, зазначили, що сторонами остаточно узгоджені істотні обставини, що мають значення для даного кримінального провадження, міра покарання.

Судом роз`яснені обвинуваченому наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, а також положення ст. 474 КПК України.

Суд, заслухавши думку учасників підготовчого судового засідання, вивчивши обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування, дослідивши угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим, надходить до наступних висновків.

Дане кримінальне провадження підсудне Печерському районному суду м. Києва відповідно до ст. ст. 32, 33 КПК України.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Як визначено пунктом 1 ч. 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів. Абзацем 2 ч. 4 ст. 469 КПК України встановлено, що угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 підтвердив суду, що він беззаперечно визнає вину у вчиненні злочинів, що йому інкримінуються, за викладених в обвинувальному акті обставин.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених частинами 1, 2 ст. 205, частинами 1, 3 ст. 358 КК України, які згідно ст. 12 КК України є злочинами невеликої та середньої тяжкості.

При цьому в судовому засіданні судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального Кодексу України та Кримінального кодексу України.

Покарання сторонами угоди визначено у відповідності до положень ст. ст. 50, 65-67 КК України.

Виходячи з викладеного, суд дійшов до висновку про наявність правових підстав для затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_5 та призначення останньому узгодженої сторонами міри покарання.

Враховуючи, що ОСОБА_5 визнається винуватим у вчиненні злочинів невеликої та середньої тяжкості, особи винного, який має постійне місце проживання, одружений, раніше не судимий, конкретні обставини справи, те, що обвинувачений повністю визнав свою вину та у скоєному щиро кається, суд вважає можливим при призначенні покарання за сукупністю злочинів застосувати принцип поглинення менш суворого покарання більш суворим, а також можливим виправлення засудженого без відбування покарання, а тому, з урахуванням узгодження сторонами угоди звільнення від відбування покарання з випробуванням, приймає рішення про звільнення ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням, встановивши тривалість іспитового строку 1 рік.

З огляду на конкретні обставини справи та особу винного суд не вбачає підстав для покладення на ОСОБА_5 обов`язків, передбачених ст. 76 КК України на період іспитового строку.

Підстави для застосування відносно ОСОБА_5 запобіжного заходу до набрання вироком законної сили відсутні.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні, цивільний позов не заявлявся.

Керуючись ст. ст. 314, 373, 374, 475 КПК України, суд, -

З А С У Д И В :

Затвердити угоду від 13.05.2016, укладену між прокурором Київської місцевої прокуратури №6 міста Києва ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 про визнання винуватості.

ОСОБА_5 визнати винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1, ч. 2 ст. 205, ч. 1, ч. 3 ст. 358 КК України, і призначити узгоджене сторонами угоди покарання:

- за ч. 1 ст. 205 КК України - у виді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн.,

- за ч. 2 ст. 205 КК України - у виді штрафу у розмірі 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51000 грн.,

- за ч. 1 ст. 358 КК України - у виді штрафу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 грн.,

- за ч. 3 ст. 358 КК України - у виді позбавлення волі на строк 3 роки.

На підставі ст. 70 КК України призначити ОСОБА_5 остаточне покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у виді позбавлення волі на строк 3 роки.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання з випробуванням, з іспитовим строком 1 рік.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_5 до набрання вироком суду законної сили не застосовувати.

Вирок набирає законної сили через тридцять днів з моменту його оголошення, у разі неподання на нього апеляції.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до апеляційного суду м. Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його оголошення через Печерський районний суд м. Києва.

Обмеження права оскарження даного вироку визначені ч.2 ст. 473 КПК України.

Копія вироку видається учасникам кримінального провадження після його оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.07.2016
Оприлюднено14.03.2023

Судовий реєстр по справі —757/23330/16-к

Вирок від 05.07.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 20.05.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні