Постанова
від 18.04.2007 по справі 14/106-ап-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14/106-АП-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

"18" квітня 2007 р.                                                           Справа № 14/106-АП-07

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Гридасова Ю.В. при секретарі Шепель І.М., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу  

за позовом  Державної податкової інспекції у м. Херсоні, м. Херсон,

до  товариства з обмеженою відповідальністю "Еланісс", м. Херсон,  

про визнання недійсними змін до установчих та реєстраційних документів відповідача з моменту реєстрації та скасування (припинення) державної ререєстрації 25.04.06 р. змін до установчих документів відповідача,

представників сторін:

позивача: Бондар А.Ф., податковий інспектор, дов. № 5/9/10-026 від 09.01.07 р.  

відповідача: на засідання суду не прибув.

Позивач у позовній заяві, урахуванням доповнень до адміністративного позову від 18.04.07 р., просить визнати недійсними зміни до установчих та реєстраційних документів товариства з обмеженою відповідальністю "Еланісс", відповідно до яких власником та керівником товариства став Шапошніков С.М., з моменту реєстрації зазначених змін - з 25.04.06 р., а також скасувати (припинити) державну реєстрацію - з 25.04.06 р. змін до установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю "Еланісс", у зв'язку з незаконністю останніх.

Представник позивача на засіданні суду надав усні пояснення відповідно до яких підтримав вимоги, викладені у позовній заяві з урахуванням доповнень та уточнень.

Представник відповідача на судове засідання не прибув. Письмові заперечення на позовну заяву до дня засідання суду не представив.

За згодою представника позивача судом оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі (їхніх представників), що прибули на судове засідання, дослідивши наявні у справі письмові докази, господарський суд,

в с т а н о в и в :

Товариства з обмеженою відповідальністю "Еланісс" (далі - ТОВ) зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності виконкомом Херсонської міської Ради 10.02.05 р., реєстраційний номер 14991020000001801, код ЄДРПОУ 33390788, юридична адреса - м. Херсон, Миколаївське шосе, 5-й км. Керівником підприємства був гр. Олексієнко Сергій Володимирович. 25.04.06 р. до реєстраційних документів були внесені зміни, згідно яких керівником підприємства став гр. Шапошніков Сергій Михайлович.

Працівниками податкової міліції було встановлено, що гр. Шапошніков С.М. ніякого відношення до ТОВ "Еланісс" не має, ніколи не перереєстровував вказане підприємство на своє ім'я, ніколи не підписував установчі та реєстраційні документи, печатки та штампів не отримував, не вів фінансово-господарської діяльності від імені цього підприємства, договорів та звітних документів не підписував та не видавав довіреності здійснювати будь-які дії з використанням документів ТОВ "Еланісс", з гр. Олексієнко С.М. (попереднім керівником цього підприємства) не знайомий, про засновників ТОВ "Еланісс" - ТОВ "Еланфарм плюс" та ТОВ "Діантісс" чує вперше, в м. Херсоні ніколи не був. Факт перереєстрації на своє ім'я цієї юридичної особи пояснює тим, що навесні 2006 р. намагався влаштуватися на роботу, для чого здав копії своїх особистих документів, осіб, яким дав ці копії не пам'ятає, оскільки бачив їх один раз та більше з ними не бачився. Вищенаведені відомості закріплені у письмових поясненнях гр. Шапошнікова С.М., які відібрав у нього оу СПНВПДВ Кіровоградського ВПМ УПМ ДПА в Кіровоградській області Качанов О.І.

Нормами Господарського та Цивільного кодексів України, Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" передбачено ряд вимог, необхідних для легітимної реєстрації (перереєстрації) юридичної особи та загальні правила здійснення нею господарської діяльності. При цьому, важливою умовою набуття юридичною особою цивільної право- та дієздатності та здійснення господарської діяльності є правомірність проведення державної реєстрації такої юридичної особи.

Таким чином, реєстрація змін до установчих документів ПП "Еланісс" на гр. Шапошнікова С.М. відбулася з порушеннями норм діючого законодавства України.

Згідно ст. 55 Господарського кодекса України суб'єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством. До переліку суб'єктів господарювання входять господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до Господарського кодесу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.

Статтею 87 Цивільного кодексу України передбачено, що для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження. Аналогічні вимоги передбачені ст. 56 Господарського кодексу, відповідно до якої суб'єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і громадян шляхом заснування нового, реорганізації (злиття, приєднання, виділення, поділу, перетворення) діючого (діючих) суб'єкта господарювання з додержанням вимог законодавства. Установчими документами суб'єкта господарювання (ст. 57 ГК України) є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб'єкта господарювання. Статут (положення) затверджується власником майна (засновником) суб'єкта господарювання чи його представниками, органами або іншими суб'єктами відповідно до закону.

Таким чином, для створення суб'єкта господарювання в т.ч. шляхом передачі прав та обов'язків засновника та власника іншій фізичній особі, необхідне рішення цієї фізичної особи щодо прийняття на себе вищевказаних прав та обов'язків. У випадку з ТОВ "Еланісс", з боку гр. Шапошнікова С.М. була відсутня воля, направлена на набуття таких прав, що свідчить про порушення вимог ст. 87 ЦК України; ст. ст. 56, 57 ГК України при передачі прав та обов'язків засновника та керівника ТОВ "Еланісс" гр. Шапошнікову С.М.

Пунктом 4 статті 91 Цивільного Кодексу України наводиться порядок набуття та припинення правоздатності (цивільної) юридичної особи, а саме, - цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення... Набуття юридичною особою цивільної правоздатності є необхідним первинним кроком для набуття нею цивільної дієздатності, яка фактично є засобами реалізації певних прав та обов'язків, до яких, крім іншого належить право юридичної особи на укладання правочинів, не заборонених законом.

Зважаючи на вищевикладені порушення, які відбулися при реєстрації змін до установчих документів ТОВ "Еланісс" на гр. Шапошнікова С.М., така реєстрація відбулася поза межами правового поля, що в свою чергу свідчить про не набуття належним чином цивільної право- та дієздатності ТОВ "Еланісс" після проведення вказаної реєстрації на гр. Шапошнікова С.М.

За вказаних обставин позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі зазначених вище норм матеріального права, керуючись  ст.ст. 94, 161-163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України,

п о с т а н о в и в:

1.           Позов задовольнити.

2.           Визнати недійсними зміни до установчих та реєстраційних документів товариства з обмеженою відповідальністю "Еланісс", ідентифікаційний код –33390788, відповідно до яких власником та керівником товариства став Шапошніков С.М., з моменту реєстрації зазначених змін - з 25.04.06 р.

3.          Скасувати (припинити) державну реєстрацію - з 25.04.06 р. змін до установчих документів товариства з обмеженою відповідальністю "Еланісс", ідентифікаційний код –33390788.

4.           Постанова господарського суду набирає законної сили після  закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження,  встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано, якщо було подано  заяву  про  апеляційне  оскарження,  але апеляційна  скарга  не  була  подана  у  строк,  встановлений  цим Кодексом,  постанова  суду  першої  інстанції  набирає законної сили після закінчення цього строку.

    5.           Про апеляційне оскарження рішення суду (постанови) першої  інстанції спочатку  подається  заява.  Обґрунтування  мотивів  оскарження  і вимоги до суду апеляційної інстанції викладаються  в  апеляційній скарзі. Заява  про  апеляційне  оскарження  та  апеляційна  скарга подаються до адміністративного суду  апеляційної  інстанції  через суд  першої  інстанції,  який  ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно  надсилається  особою,  яка  її подає, до суду апеляційної інстанції. Заява  про апеляційне  оскарження  постанови  суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення,  а в разі   складення   постанови  у  повному  обсязі  відповідно  до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України -  з  дня  складення  в  повному  обсязі. Апеляційна  скарга  на  постанову  суду першої інстанції подається протягом  двадцяти  днів  після  подання  заяви   про   апеляційне оскарження. Апеляційна   скарга  може  бути  подана  без  попереднього подання заяви про апеляційне оскарження,  якщо скарга подається  у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.   

     Суддя                                                                                    Ю.В. Гридасов

Дата складення постанови  у  повному  

обсязі  відповідно  до статті 160 Кодексу

     адміністративного судочинства України                                        "23" квітня 2007 р.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення18.04.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу587850
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/106-ап-07

Постанова від 18.04.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні