Ухвала
від 04.07.2016 по справі 924/1399/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


У Х В А Л А

"04" липня 2016 р.Справа № 924/1399/15

Господарський суд Хмельницької області у складі: суддя Радченя Д.І., розглянувши клопотання ліквідатора про затвердження основної грошової винагороди арбітражному керуючому (ліквідатору) та її стягнення по справі порушеній

за заявою ОСОБА_1 об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області м.Городок

до товариства з обмеженою відповідальністю "ЗММ", м.Городок Хмельницької області

про визнання банкрутом

Представники сторін:

від кредиторів : ОСОБА_2 за дов. № 1718/10/10-014 від 20.04.2016 року

від боржника: не з'явився

ліквідатор: арбітражний керуючий ОСОБА_3

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду від 10.09.2015 р. порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "ЗММ", м.Городок Хмельницької області, вул.Войкова, 1А, код ЄДРПОУ 37565669), введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника, введено процедуру розпорядженням майном боржника, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого ОСОБА_3

Оголошення (повідомлення) про порушення провадження у справі про банкрутство боржника - ТОВ "ЗММ" оприлюднено 11.09.2015 р. на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України.

Ухвалою суду від 17.11.2015 р. затверджено реєстр вимог кредиторів у справі № 924/1399/15, загалом на суму 728097,22 грн., а саме: вимоги ОСОБА_1 об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Хмельницькій області м.Городок до боржника в сумі 728097,22 грн., з них 560245,00грн. - третя черга, 167852,22 грн. - шоста черга.

Постановою від 15.12.2015р. припинено процедуру розпорядження майном боржника ТОВ "ЗММ" та повноваження арбітражного керуючого ОСОБА_3, як розпорядника майна ТОВ "ЗММ", боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру на шість місяців строком до 15.06.2016р., ліквідатором ТОВ "ЗММ", призначено арбітражного керуючого ОСОБА_3

На офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оприлюднено оголошення (повідомлення) про визнання боржника - ТОВ "ЗММ", банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

9 червня 2016 року ліквідатор ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про затвердження основної грошової винагороди арбітражному керуючому (ліквідатору) в сумі 30870,70 грн. та стягнення на його користь основної грошової винагороди (оплати послуг) за період з 15.12.2015 р. по 31.05.2016 р. в сумі 30870,70 грн. з ініціюючого кредитора ОСОБА_1 ОДПІ ГУ ДФС у Хмельницькій області відповідно до ст.. 115 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» .

В обґрунтування поданого клопотання посилається на те, що розмір основної грошової винагороди (оплата послуг) арбітражного керуючого (ліквідатора) у справі № 924/1399/15, про визнання банкрутом ТОВ В«ЗММВ» за період з 15.12.2015 р. по 31.05.2016 р. в сумі 30870,70 грн. є не оплаченою арбітражному керуючому, в зв'язку з відсутністю коштів та майна боржника.

Пропозиція ліквідатора ОСОБА_3 про встановлення ліквідатору основної винагороди двічі ним виносилась на засідання комітету кредиторів - 20 травня та 2 червня 2016 року, проте схвалення (погодження) зі сторони комітету кредиторів не отримала.

Ліквідатор ОСОБА_3 в судовому засіданні 4 липня 2016 року подав письмове клопотання яким зменшив суму винагороди на 50% та просить суд затвердити йому винагороду в сумі 15435,35 грн.

Повноважний представник ініціюючого кредитора в судовому засідання щодо поданої заяви покладається на думку суду.

Розглянувши подане ліквідатором клопотання, судом враховується , що відповідно до п.1 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 22.12.2011 року №4212-VI арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Відповідно до абз. 3 ч. 1 ст. 98 Закону про банкрутство арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Законом.

Згідно ч.3 ст.98 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" під час реалізації своїх прав та обов'язків арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) зобов'язаний діяти добросовісно, розсудливо, з метою, з якою ці права та обов'язки надано (покладено), обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії), на підставі, у межах та спосіб, що передбачені Конституцією та законодавством України про банкрутство.

Пункт 3 статті 115 Закону передбачає, що грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора.

Частиною 4 статті 115 Закону про банкрутство передбачено, що витрати арбітражного керуючого, пов'язані з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Законом, крім витрат на страхування його відповідальності за заподіяння шкоди внаслідок невмисних дій або помилки під час виконання повноважень розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора, а також витрат, здійснення яких безпосередньо не пов'язане з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство, і витрат, пов'язаних з виконанням таких повноважень у частині, в якій зазначені витрати, що перевищують регульовані державою ціни (тарифи) на відповідні товари, роботи, послуги чи ринкові ціни на день здійснення відповідних витрат або замовлення (придбання) товарів, робіт, послуг.

Згідно п.5 цієї статті, сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв'язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника. Однак згідно п.6 цієї статті кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Ухвалою суду від 10.09.2015 р. про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "ЗММ" (п.8 резолютивної частини) встановлено арбітражному керуючому ОСОБА_3 оплату послуг (грошову винагороду) за виконання повноважень розпорядника майна в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень, за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Постановою господарського суду від 15.12.2015 р. (п.7 резолютивної частини) встановлено арбітражному керуючому ОСОБА_3 оплату послуг за виконання ним повноважень ліквідатора у справі, що складається з основної та додаткової грошових винагород у розмірі, встановленому законодавством.

Згідно п.7 статті 115 Закону про банкрутство, розпорядник майна звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на першому засіданні комітету кредиторів, а також за результатами процедури розпорядження майном боржника. Керуючий санацією не рідше одного разу на три місяці, а ліквідатор - щомісяця звітують перед комітетом кредиторів про нарахування та виплату основної та додаткової грошових винагород арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

На засіданні комітету кредиторів (протокол № 2 від 10.02.2016 р.) прийнято рішення не встановлювати ліквідатору (арбітражному керуючому) основну грошову винагороду за виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора.

На засіданні комітеті кредиторів (протокол № 3 від 02.06.2016 р.) прийнято рішення не погоджувати грошову винагороду (оплату послуг) арбітражному керуючому (ліквідатору).

Однак, вказане рішення комітету кредиторів не може вважатися перешкодою для розгляду судом звіту ліквідатора.

Виходячи з поданого арбітражним керуючим ОСОБА_3 уточнення до клопотання про затвердження основної грошової винагороди арбітражному керуючому ліквідатор просить затвердити та стягнути з ініціюючого кредитора основну грошову винагороду (оплату послуг) за період з 15.12.2015 р. по 31.05.2016 р. в сумі 15435,35 грн., оскільки вона не оплачена арбітражному керуючому, в зв'язку з відсутністю коштів та майнових активів боржника.

До того ж, судом враховано, що на засіданні комітету кредиторів, що відбулось 02.06.2016р., за результатами розгляду питання першого порядку денного - заслуховування звіту ліквідатора про проведену роботу у ліквідаційній процедурі, звіт було взято до відома та визнано роботу ліквідатора такою, що відповідає вимогам. В той же час, ні у даному протоколі ні у попередніх претензії з боку комітету кредиторів щодо роботи ліквідатора (розпорядника майна) та надання звітів про проведену роботу відсутні. Також, як вбачається з матеріалів справи, кредиторами не ставилось питання щодо заміни, заперечення дій або оскарження дій чи бездіяльності ліквідатора (розпорядника майна) арбітражного керуючого ОСОБА_3

Разом з тим, з аналізу норм Закону про банкрутство вбачається, що у випадку, коли оплата послуг арбітражного керуючого здійснюється не за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника, чи коштів, одержаних у результаті виробничої діяльності боржника, то така оплата повинна здійснюватись за рахунок коштів кредиторів.

Судом також враховано, що законодавець не ставить порядок розподілу витрат на оплату послуг ліквідатора в залежність від обсягу діяльності ліквідатора відсутнього боржника, від розміру вимог кожного із кредиторів у справі, майнового стану кожного кредитора у справі про банкрутство відсутнього боржника, правового статусу кредитора (особа, заснована на приватній чи державній формі власності, державний орган, громадська організація тощо), від джерел фінансування того чи іншого кредитора, а також від майнових результатів арбітражного керуючого у справі про банкрутство.

Тобто, не виявлення ліквідатором боржника в процедурі ліквідації останнього майна, інших активів та грошових коштів, за умови встановленого судом факту повноти та належності виконання ним своїх обов'язків у цій процедурі, жодним чином не впливає на оплату його послуг.

Аналогічної правової позиції дотримується Вищий господарський суд України в постанові від 11.02.2015р. у справі № 43/137.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

На підставі вищевикладеного, дослідивши та проаналізувавши всі обставини справи, керуючись внутрішнім переконанням та засадами розумності та справедливості, суд вважає за належне клопотання арбітражного керуючого ОСОБА_3 про затвердження основної грошової винагороди арбітражному керуючому (ліквідатору) в сумі 15435,35 грн. та її стягнення з ОСОБА_1 ОДПІ ГУ Міндоходів Хмельницькій області підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 40, 95, 115 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» від 22.12.2011 року №4212-VI, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання ліквідатора про затвердження та стягнення основної грошової винагороди у справі №924/139915 про банкрутство ТОВ "ЗММ " задовольнити.

Затвердити арбітражному керуючому (ліквідатору) ОСОБА_3 (м.Хмельницький, вул.Тернопільська, 42, к.102) основну грошову винагороду (оплату послуг) за період з151.12.2015 р. по 31.05.2016 р. в сумі 15435,35 грн. у справі № 924/1399/15 про банкрутство ТОВ "ЗММ".

Стягнути з ОСОБА_1 об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Хмельницькій області м.Городок, вул.Грушевського, 90) (код ЄДРПОУ 39562372) на користь арбітражного керуючого ОСОБА_3 (29016, м.Хмельницький, вул.Тернопільська, 42 гурт., ідентиф. номер НОМЕР_1) основну грошову винагороду (оплату послуг) за виконання повноважень ліквідатора по справі № 924/1399/15 про банкрутство ТОВ "ЗММ" за період з 15.12.2015 р. по 31.05.2016 р. в сумі 15435,35 грн.

Видати наказ.

Копію даної ухвали надіслати сторонам по справі та ліквідатору.

Суддя Радченя Д.І.

Віддрук. 3 прим.

1-до справи

2. боржнику - ТОВ "ЗММ", м.Городок Хмельницької області, вул.Войкова, 1А;

3- державному органу з питань банкрутства - Головному управлінню юстиції у Хмельницькій області.

Дата ухвалення рішення04.07.2016
Оприлюднено11.07.2016
Номер документу58787668
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1399/15

Ухвала від 04.07.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 04.07.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 23.06.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 23.06.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 13.06.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 13.06.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Постанова від 15.12.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 17.11.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 06.11.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

Ухвала від 20.10.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні