Рішення
від 17.06.2016 по справі 757/42624/15-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/42624/15-ц

Категорія 54

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 червня 2016 року Печерський районний суд м. Києва в складі : головуючого - судді Цокол Л.І. за участі секретаря Сторожук Є.Ю. розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Повного товариства «Заставне товариство Ломбард «Скарбниця» про стягнення заробітної плати, компенсації за невикористану відпустку, середнього заробітку за час затримки розрахунку та видачі трудової книжки, відшкодування моральної шкоди,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся із позовними вимогами до відповідача ПТ Заставне товариство Ломбард "Скарбниця" і просить зобов'язати Повне товариство "Заставне товариство Ломбард "Скарбниця" (код 19244756) видати ОСОБА_1 належним чином оформлену трудову книжку та внести запис про звільнення за власним бажання згідно статті 38 КЗпП України згідно поданої ним заяви від 12 жовтня 2015 року; стягнути з Повного товариства "Заставне товариство Ломбард "Скарбниця" (код 19244756 ) на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі у розмірі 10592,27 грн., компенсацію за невикористану відпустку у розмірі 3374,00грн., середній заробіток за час затримки виплати остаточного розрахунку та видачі трудової книжки при звільненні в розмірі 5715,00 грн. , та грошову компенсацію за завдану моральну шкоду в розмірі 5 000 грн.

Під час судового розгляду вимоги позивача ОСОБА_1 в частині зобов'язання вчинити дії, а саме видати належним чином оформлену трудову книжку та внести запис про звільнення за власним бажанням, були залишені без розгляду на підставі заяви позивача, оскільки такі дії відповідачем були вчинені та позивачу 11 березня 2016 року було видано трудову книжку з відповідним записом.

При цьому позивач збільшив вимоги в частині стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку та видачі трудової книжки при звільненні до 21 200грн.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що відповідач в порушення положень чинного трудового законодавства не видав належним чином оформлену трудову книжку, з урахування поданої ним заяви від 12 жовтня 2015 року про звільнення, не здійснив виплату належних платежів, чим завдав моральних страждань.

Під час судового розгляду позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_3 підтримали зазначені позовні вимоги, просили їх задовольнити з наведених у позові обставин.

Представник відповідача Повного Товариства «Заставне Товариство «Скарбниця-Ломбард» Н.С. Дріго вимоги позивача не визнала, заперечувала проти їх задоволення, вказуючи на те, що вимоги позивача є необґрунтованими, оскільки позивач був звільнений згідно наказу з 12 жовтня 2015 року після проведення інвентаризації. 12 жовтня 2015 року позивач на робочому місця був відсутній, у зв'язку з чим йому листом було направлено поштове повідомлення щодо отримання трудової книжки. При цьому всі належні кошти позивачу були виплачені вчасно та у повному обсязі, а посилання на наявність заборгованості є голослівним.

Суд вислухавши пояснення позивача ОСОБА_1, його представника ОСОБА_3, представника відповідача Дріго Н.С., вивчивши письмові докази надані сторонами, прийшов до наступного висновку.

Встановлено, що позивач ОСОБА_1 з 8 серпня 2014 року працював оцінювачем-експертом у Повному товаристві "Заставне товариство Ломбард "Скарбниця", (надалі також - Відповідач).

У зв'язку з переїздом на інше місце проживання, а саме за місцем реєстрації в м. Кузнецовськ, 02 жовтня 2015р. позивач звернувся до Відповідача з заявою про звільнення за власним бажанням на підставі статті 38 Кодексу законів про працю України (далі також- КЗпП України). Так як переїзд на інше місце проживання виключає можливість відпрацювати два тижні після подання заяви про звільнення за власним бажанням, у своїй заяві позивач вказав бажану дату звільнення 09 жовтня 2015р, що передбачено положеннями статті 38 КЗпП України, в якій вказано, що у разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; Неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або інвалідом І групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Згідно наданих відповідачем доказів позивача було звільнено 12 жовтня 2015 року (понеділок). При цьому 09 жовтня 2015 року(п'ятниця) була проведена інвентаризація предметів закладу (побутова та офісна) техніка щодо наявності у ОСОБА_1 заборгованості перед товариством.

12 жовтня 2015 року позивач на роботі був відсутній. В цей же день відповідач повідомив позивача направивши йому відповідного листа про необхідність прибуття за трудовою книжкою до відділу кадрів.

Із наданих відповідачем письмових доказів, зокрема заяви про надання відпусток, наказів про відпустки та розрахункові листки, вбачається, що до сплати позивачу належало 886,22грн., які були 12 жовтня 2015 року виплачені позивачу.

Надані відповідачем докази не спростовані позивачем.

Відповідно до ст. 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу. У разі звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов'язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи. В інших випадках звільнення копія наказу видається на вимогу працівника.

Відповідно до ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Оскільки під час судового розгляду було встановлено правомірність дій відповідача, зокрема звільнення позивача 12 жовтня 2015 року, що не порушує положень ст.38 КЗпП України та права працівника, виплату всіх належним сум при звільненні, повідомлення позивача який не працював у день звільнення про необхідність отримання трудової книжки , слід відмовити у задоволенні вимог позивача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 38, 47, 116 Кодексу Законів про працю України, ст.ст.8,10,60,88,208,212,213,214, 215 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

позовні вимоги ОСОБА_1 до Повного товариства «Заставне товариство Ломбард «Скарбниця» про стягнення заробітної плати, компенсації за невикористану відпустку, середнього заробітку за час затримки розрахунку та видачі трудової книжки, відшкодування моральної шкоди, - залишити без задоволення.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя Цокол Л.І.

Дата ухвалення рішення17.06.2016
Оприлюднено08.07.2016
Номер документу58807174
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заробітної плати, компенсації за невикористану відпустку, середнього заробітку за час затримки розрахунку та видачі трудової книжки, відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —757/42624/15-ц

Ухвала від 22.03.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Ступак Ольга В’ячеславівна

Ухвала від 06.12.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Ступак Ольга В’ячеславівна

Ухвала від 24.10.2016

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 05.09.2016

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 02.09.2016

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 08.08.2016

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Лапчевська Олена Федорівна

Рішення від 17.06.2016

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

Рішення від 15.12.2015

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

Ухвала від 25.11.2015

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні