Рішення
від 06.04.2007 по справі 15/80-07-1475
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/80-07-1475

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

         "06" квітня 2007 р.Справа  № 15/80-07-1475

Господарський суд Одеської області у складі:

Судді                                               Петрова В.С.

При секретарі                                 Стойковій М.Д.

За участю представників:

від позивача –       Лаврова К.М.;

від відповідача –   не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Закритого акціонерного товариства „Фоззі-Юг” до Виконавчого комітету Одеської міської ради про визнання права власності на майно, -

   ВСТАНОВИВ:  

Закрите акціонерне товариство „Фоззі-Юг” звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Виконавчого комітету Одеської міської ради  та Комунального підприємства „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” про визнання права власності на закінчену будівництвом будівлю торговельно-побутового комплексу загальною площею 10 696,7 кв.м., що розташована за адресою: м. Одеса, вул. Середня, 83-а, та про зобов'язання КП „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” здійснити державну реєстрацію права власності позивача на вказану будівлю торговельно-побутового комплексу, посилаючись на наступне.

Відповідно до договору купівлі-продажу незакінченого будівництвом об'єкту від 27 червня 2000 року, укладеного між Закритим акціонерним товариством „Фоззі Юг” та Відкритим акціонерним товариством „Одеський завод будівельно-обробних машин”, позивачем було придбано незакінчений будівництвом об'єкт (цех по виробництву вібраторів), що знаходиться за адресою м. Одеса, вул. Середня, 83а. Загальна площа придбаного об'єкту за вказаним договором на момент придбання складала 11 471,6 кв.м.

На підставі договору № 15.08.00 від 08.08.2000 року, укладеного між ЗАТ „Фоззі-ЮГ” та ДП „На здоров'я” був виготовлений робочий проект по реконструкції торгівельно-побутового комплексу площею 6800 кв.м. в м. Одесі по вул. Середній, 83-а.

Відповідно до договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 13.03.2001 року, укладеного між ЗАТ „Фоззі Юг” та Одеською міською радою, позивачу було відведено в тимчасове користування земельну ділянку по вул. Середній, 83а в м. Одесі загальною площею 29551 кв.м., в т. ч. 11 975 кв.м. для експлуатації та обслуговування торговельно-побутового центру.

На підставі узгодженого у встановленому порядку проекту по реконструкції торгівельно-побутового комплексу торговельною площею 6800 кв.м. в м. Одесі по вул.  Середній, 83-а, та дозволу № 79/01 від 28.02.2001 року Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю м. Одеси виконавчого комітету Одеської міської ради на виконання будівельних робіт позивачем було здійснено реконструкцію вказаного об'єкту, а саме: реконструкція торгівельно-побутового комплексу торговельною площею 6800 кв.м. в м. Одесі по вул. Середній, 83 було здійснено СМУ ЗАТ „Одеська будівельна фірма „Стройпресмаш” на підставі договору генерального підряду на капітальне будівництво.  

Також позивачем були замовлені у ДП „На Здоров'я” робочі проекти на реконструкцію частини торговельно-побутового комплексу для розміщення хлібопекарні з кондитерським цехом та кафе, кулінарного цеху та ділянки фасовки, ділянки заготовки та фасовки овочів та фруктів. На підставі вказаних проектів та іншої проектної документації (частково втрачена позивачем) було здійснено реконструкцію іншої частини торгівельно-побутового комплексу, в результаті якої в межах існуючих зовнішніх несучих стін будівлі, за рахунок збільшення числа внутрішніх приміщень, було збільшено площу торгівельно-побутового центру, порівняно з запроектованою, на 3896,7 кв.м.

Таким чином, площа реконструйованого приміщення торгівельно-побутового комплексу по вул. Середній,83-а становить 10 696,7 кв.м..

При цьому позивач посилається на відсутність узгодженої проектної документації на реконструйовану частину приміщення площею 3896,7 кв.м. та дозволу на початок робіт по реконструкції вказаних площ, у зв'язку з чим позивач не має можливості ввести  зазначені приміщення в експлуатацію та оформити право власності на ці приміщення. Також позивач зазначає, що вказані приміщення збудовані за кошти ЗАТ „Фоззі Юг”, тому фактично є власністю позивача.

Так, в обґрунтування підстав позовних вимог позивач посилається на ч. 5 ст. 376 Цивільного кодексу України, згідно якої на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 23.02.2007 р. порушено провадження у справі № 15/80-07-1475 та призначено справу до розгляду в засіданні суду.

В ході розгляду справи позивачем неодноразово уточнювались позовні вимоги.  Так, в засіданні суду від 06.04.2007 р. позивач звернувся до суду із заявою про уточнення позовних вимог, в якій просить суд визнати за ним право власності на закінчену будівництвом будівлю торговельно-побутового комплексу, що розташований за адресою: м. Одеса, вул. Середня, 83-а загальною площею 10 696,7 кв.м.; також позивач зазначив, що до закінчення терміну дозволу на виконання робіт в межах узгодженого проекту першої черги будівництва торговельно-побутового центру було збудовано 9 114,7 кв.м об'єкту будівництва, без дозволу інспекції ДАБК було реконструйовано 2 004,6 кв.м  площі об'єкту будівництва.

Також в засіданні суду позивач звернувся до суду з клопотанням про виключення з кола відповідачів Комунальне підприємство „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” у зв'язку з відсутністю вимог до останнього.

Клопотання позивача про виключення зі складу відповідачів Комунального  підприємства „Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості” задоволено судом.

Відповідач –Виконком Одеської міськради відзив на позов не надав, проте у судовому засіданні представник відповідача позов не визнав з огляду на те, що позивач не мав права без узгодженого проекту та дозволу здійснювати реконструкцію спірної будови, тому згідно чинному законодавству особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, господарський суд встановив наступне.

27 червня 2000 року між Закритим акціонерним товариством “Фоззі Юг” та Відкритим акціонерним товариством “Одеський завод будівельно-обробних машин” був укладений договір купівлі-продажу незакінченого будівництвом об'єкту, відповідно до якого позивачем був придбаний незакінчений будівництвом об'єкт (цех по виробництву вібраторів) загальною площею 11 471,6 кв. м, що знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Середня, 83а.

15 серпня 2000 р. між ЗАТ “Фоззі Юг” та ДП „На здоров'я” був укладений договір № 15.08.00 на виконання робочого проекту, згідно якого Спеціалізованим проектним відділом ДП “На здоров'я” був виготовлений робочий проект по реконструкції промислово-продовольчого торговельного комплексу за адресою: м. Одеса, вул. Середня,  83-А Загальна площа запроектованого приміщення за вказаною адресою склала 12 526 кв.м, робоча площа 11 691 кв.м, торговельна площа 6800 кв.м., що підтверджується наявною в матеріалах справи проектною документацією.

28 серпня 2001 р. Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю м. Одеси виконавчого комітету Одеської міської ради було видано ЗАТ “Фоззі Юг” дозвіл № 79/01 від 28.02.2001 року на виконання будівельних робіт по реконструкції виробничих приміщень під торговельно-побутовий комплекс по вул. Середній, 83-а в м. Одесі (перша черга) згідно проектної документації, затвердженої та зареєстрованої за № 1014/00 від 18.12.2000 р. Управлінням архітектури та містобудування м. Одеси. Термін дії дозволу до 31 грудня 2001 року.

Відповідно до договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 13.03.2001 року, укладеного між ЗАТ “Фоззі Юг” та Одеською міською радою,  позивачу було відведено в тимчасове довгострокове користування на умовах оренди, строком на 50 років, земельну ділянку по вул. Середній, 83а в м. Одесі, загальною площею 29551 кв.м., в тому числі 11975 кв.м. для експлуатації та обслуговування торговельно-побутового центру.

Як вбачається з матеріалів справи, реконструкція торгівельно-побутового комплексу за адресою: м. Одеса, вул. Середня, 83а,  було здійснено Будівельно-монтажним управлінням ЗАТ “Одеська будівельна фірма “Стройпресмаш” за договором генерального підряду на капітальне будівництво, та іншими підрядними організаціями, що підтверджується актами виконаних робіт.

Актом державної технічної комісії від 29.11.2001 року було прийнято в експлуатацію торгівельну площу в розмірі 6 800 кв.м., інша частина проекту була виконана до закінчення терміну дії дозволу, тобто в термін дії дозволу на виконання будівельних робіт, позивачем було збудовано ще 2 314,7 кв.м площі об'єкту будівництва, що підтверджується наявним в матеріалах справи Технічним висновком ОВ НВЦ „Екострой” від 05 березня 2007 р.

Також, як з'ясовано судом, реконструкція частини будівлі площею 2 710,3 кв.м. ЗАТ „Фоззі Юг” згідно робочого проекту 2000 року не проводилась, що підтверджується вищезазначеним Технічним висновком ОВ НВЦ „Екострой”. Реконструкція цієї частини (друга черга) була здійснена згідно іншої проектно-дозвільної документації, розробленої ТОВ „Проектна група” у 2002 році, що також була узгоджена у передбаченому законом порядку всіма визначеними законодавством державними органами, що підтверджується наявними в матеріалах справи узгодженнями.

Проте, вказану частину будівлі (друга черга) площею 6 220,3 кв.м (1 поверх 2 710,3 кв.м, 2 поверх 3 454,8 кв.м) було передано позивачем 05 вересня 2003 року в якості вкладу до статутного фонду ТОВ „Ньюко”, що підтверджується статутом ТОВ „Ньюко” (а.с. 14-28 т. 3), зареєстрований 01.09.2003 року Малиновською районною адміністрацією за № 26303175Ю0010472, та актом приймання –передачі нежилого приміщення у статутний фонд від 05 вересня 2003 р. (а.с. 29 т. 3).

Крім цього, як вбачається з матеріалів справи (т. 3 справи), згідно договору поступки прав та обов'язків №1/1 від 17 червня 2004 року ЗАТ „Фоззі ЮГ” поступилося всіма правами та обов'язками забудовника (замовника) об'єкта, незакінченого будівництвом на користь ТОВ „Ньюко”, який закінчив другу чергу будівництва об'єкту у 2005 році, отримав свідоцтво на право власності № 416/01-04 від 12 квітня 2005 р. як на 77/200 спільної часткової власності на нежилі приміщення торговельно-побутового центру за адресою м. Одеса, вул. Середня, буд. 83-а. При цьому замість вказаного свідоцтва про право власності 01 лютого 2006 року ТОВ „Ньюко” було отримано нове свідоцтво із наданням приміщенню іншої адреси, а саме: м. Одеса, вул. Середня, буд. 83-ж як на окрему будівлю.

Виходячи з вищевикладеного, до 01 січня 2002 року, тобто до закінчення терміну дозволу на виконання робіт в межах узгодженого проекту першої черги будівництва торговельно-побутового центру за адресою: м. Одеса, вул. Середня, буд. 83-а, ЗАТ „Фоззі Юг” було збудовано 9 114,7 кв.м об'єкту будівництва, що підтверджується Технічним висновком ОВ НВЦ „Екострой” від 05 березня 2007 р.

Відтак, на протязі 2002 –2005 рр. позивачем без дозволу інспекції ДАБК було частково модернізовано збудовані приміщення та збудовані нові приміщення за окремими проектами, що були узгоджені з органами санітарно-епідеміологічною службою, пожежного нагляду та охорони праці, загальною площею 2 004,6 кв.м., що також підтверджується Технічним висновком ОВ НВЦ „Екострой” 05 березня 2007 р.

Таким чином, площа реконструйованого приміщення торгівельно-побутового комплексу по вул. Середній, буд. 83-а становить 10 696,7 кв.м., з яких 9 114, 7 кв.м (1-й етап реконструкції –6 800 кв.м, що введені в експлуатацію актом державної технічної комісії, а 2 314,7 кв.м –виконані в межах робочого проекту та в термін дії дозволу на виконання робіт, але не здані в експлуатацію); 2004,6 кв.м (2 етап реконструкції проведений без дозволу Інспекції ДАБК м. Одеси).

Як зазначено у Технічному висновку ТОВ НВЦ „Екострой”, після реконструкції основні експлуатаційні параметри (технічна надійність, комфортність та ін.) будівлі за адресою: м. Одеса, вул. Середня, 83-а, значно покращились. Також реконструйоване приміщення в цілому відповідає вимогам діючих державних будівельних норм і правил та може експлуатуватися в якості об'єкта торгівлі.

Оскільки при реконструкції будівлі були допущені відхилення від затвердженого проекту та частина будівлі збудована без дозволу відповідного державного органу, тому вищевказані приміщення торгівельно-побутового комплексу по вул. Середній, буд. 83-а у м. Одесі є самочинним будівництвом. Відповідно до ч. 1 ст. 376 Цивільного кодексу України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Частина 5 ст. 376 Цивільного кодексу України передбачає, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.          

Згідно ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права, примусове виконання обов'язку в натурі та визнання незаконним рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Оцінюючи надані докази в сукупності та з огляду на те, що будівля торгівельно-побутового комплексу по вул. Середній, буд. 83-а, у м. Одесі в цілому відповідає будівельним нормам та правилам, а також іншим вимогам експлуатації в якості об'єкту торгівлі, що підтверджується фаховим технічним висновком ліцензійної організації, що не оспорюється відповідачем, знаходиться на земельної ділянці, відведеної саме для її експлуатації, збудована за власні кошти позивача, що підтверджено проектно-кошторисною документацією та висновком оцінювача (за наявністю відповідної ліцензії), не порушує законні права та інтереси інших осіб, суд вважає, що позовні вимоги цілком обґрунтовані та відповідають фактичним обставинам справи та вимогам чинного законодавства, у зв'язку з чим підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1.          Позовну заяву Закритого акціонерного товариства „Фоззі-Юг” до Виконавчого комітету Одеської міської ради про визнання права власності на майно задовольнити.

2.          ВИЗНАТИ за Закритим акціонерним товариством “Фоззі-Юг” (м. Одеса, вул. Середня, 83-а; код ЄДРПОУ 30890464) право власності на закінчену будівництвом будівлю торговельно-побутового комплексу загальною площею 10 696,7 кв.м., що розташований за адресою: м. Одеса, вул. Середня, 83-а.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня  його прийняття.

                         Суддя                                                                                       Петров В.С.

            

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення06.04.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу588476
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/80-07-1475

Рішення від 06.04.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні