Постанова
від 19.04.2007 по справі па-20/50
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПА-20/50

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2007 р.   Справа № ПА-20/50   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

    

за позовом  Прокурора Галицького району в інтересах держави в особі Галицької виконавчої дирекції  Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності  вул.Шевченка, м.Галич,Галицький район, Івано-Франківська область,77100

до відповідача  Сільськогосподарського виробничого кооперативу  "Мединя"  вул.Галицька,18, с.Мединя,Галицький район, Івано-Франківська область

 Представники:

Від позивача: Бандура А.М.-завідувач юридичним відділом, (довіреність №1-07  від 03.01.07р. )

Від відповідача:представник не з"явився

СУТЬ СПРАВИ: заявлено позов про стягнення з Сільськогосподарського виробничого кооперативу  "Мединя" на користь Галицької виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тисмчасової втрати працездатності 1303грн.32коп. заборгованості по внесках на загальнообов"язкове соціальне страхування, в ході  розгляду  справи позивачем подано заяву про збільшення позовних вимог, відповідно до якої борг відповідача  складає  1468,47грн.

        Представник позивача  заявлені вимоги  підтримав.

        Відповідач в судове засідання не з"явився, відзиву на позов не подав, хоча і був належним чином  повідомлений про розгляд справи ухвалами суду від 26.02.07 та 28.03.07 з повідомленням про вручення (вручено 01.03.07, 31.03.07).Таким чином, відповідноч.2 ст128 КАС України,справа розглядалась за наявними у ній матеріалами, з урахуваням пояснень представника позивача.

      Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, дослідивши подані докази,суд встановив наступне: порядок нарахування та сплати страхових внесків регламентується Законом України "Про загальнообов"язкове державне соціальне страхуваня у зв"язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" №2240-ІІІ від 18.01.01. Сільськогосподарський виробничий кооператив "Мединя" у своїй діяльності використовує найману працю, тобто є роботодавцем, а згідно з п.3 ст.2 вищевказаного Закону являється страхувальником.

     З огляду на п.2 ч.2 ст.27 Закону №2240-ІІІ страхувальник зобов"язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

        Згідно з ст.23 Закону №2240-ІІІ страхувальники-роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахованими для роботодавців і найманих працівників страховими внесками та витратами, пов"язаними з поданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованими особами відповідно до цього Закону.

   Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками-роботодавцями один раз на місяць- у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період.

   Відповідач по справі не вносить обов"язкові страхові платежі у Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що підтверджується звітом про нараховані внески, перерахування та витрати, пов"язані із загальнообов"язковим державним соціальним страванням у зв"язку з тимчасовою втратою працездатності за 2006р.(копія до матеріалів справи додається), а також, відповідно до доданого до заяви про  збільшення позовних вимог звіту про нараховані внески, перерахування та витрати, пов"язані із загальнообов"язковим державним соціальним страванням у зв"язку з тимчасовою втратою працездатності і за І-ший  квартал 2007року, в результаті чого підприємством допущено прострочену заборгованість по сплаті вищевказаного боргу на суму 1468,47грн.

    Стаття 193 ГК України вказує на те, що суб"єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов"язання належним чином відповідно до закону інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов"язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

     Відповідно до ст.46 Конституції України, громадянам гарантовано право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках передбачених законом.

    Це право гарантується загальнообов"язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення.

      Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності згідно з ст.9 Закону №2240-ІІІ є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов"язковим державним соціальним страхуванням у зв"язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, проводить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, а також здійснює контроль за використанням цих коштів.

        Зважаючи на ст.10 вищевказаного Закону робочим органом правління Фонду є регіональні виконавчі дирекції.

      Таким чином, враховуючи вищевикладене та керуючись вимогами чинного законодавства,а також факт неспростування відповідачем доводів позивача, суд приходить до висновку, що позовні вимоги прокурора Галицького району в інтересах держави в особі Галицької виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про стягнення з  Сільськогосподарського виробничого кооперативу  "Мединя" 1468грн.47коп. заборгованості по внесках на загальнообов"язкове соціальне страхування за 2006рік та І-ший квартал 2007року, є обгрунтованими і такими, що підлягають  до  задоволення.  

Керуючись ст.ст.46, 121, 124 Конституції України, ст.ст. 27, 23, 9, 10 Закону України "Про загальнообов"язкове державне соціальне страхуваня у зв"язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням", ст.193 ГК України, ст.ст.158-163, 167   Кодексу адміністративного судочинства України  , суд

ПОСТАНОВИВ:

позов задоволити.

Стягнути з Сільськогосподарського  виробничого кооперативу "Мединя", с.Мединя, вул.Галицька,18,Галицького р-ну (код ЄДРПОУ 31162577, р/р 26005320010 в АКБ "Прикарпаття") на користь Галицької виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, м.Галич, вул.Шевченка (код ЄДРПОУ 26055607, МФО 336462, р/р 2560257 в Галицькому АППБ "Аваль") 1468грн.47коп. заборгованості по внесках на загальнообов"язкове соціальне страхування.

Постанова  набирає законної сили після закінчення строку подання заяви на апеляційне оскарження.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду  першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

 

Постанова виготовлена в повному обсязі та підписана 23.04.07р.

                                                            

Виготовлено в АС "Діловодство суду"   

Дата ухвалення рішення19.04.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу588888
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —па-20/50

Постанова від 19.04.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні