Постанова
від 17.04.2007 по справі па-10/50
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПА-10/50

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2007 р.   Справа № ПА-10/50   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі  судді  Шелест С.Б.

При секретарі судового засідання:  Бабінець У.В.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом:           Першого заступника прокурора Івано-Франківської області

                               в інтересах держави в особі Івано-Франківського територіального  

                               управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку

                               76004, м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського, 21

до відповідача:    Відкритого акціонерного товариства «Рогатинська сільгосптехніка»

                               77000, м. Рогатин, вул. Галицька, 126

про                        стягнення  в дохід Державного бюджету штрафу

                                                                               

За участі представників:

від позивача:       Туранський О.С. - головний спеціаліст юрисконсульт,

                              (довіреність № 3 від 27.09.05р.)

від  відповідача:  не з»явився;

В засіданні приймає участь: Журавльова Н.Є. - прокурор, (посвідчення № 24 від 24.06.05р.)

          в с т а н о в и в:

          Першим заступником прокурора Івано-Франківської області  в інтересах держави в особі Івано-Франківського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку заявлено вимогу про стягнення в дохід Держаного бюджету штрафу в сумі             340 грн.

Представник відповідача в судове засідання двічі не прибув, хоча належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду справи, причини неприбуття суду не повідомив. Неприбуття відповідача в судове засідання відповідно до  ч. 2 ст. 128 КАС України не є перешкодою для розгляду справи.

Прокурор та Позивач  в судовому засіданні заявлені вимоги підтримали.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд                                                                  встановив, що за результатами перевірки, що відображені в акті перевірки № 61-ІФ від 29.03.05р, Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку  прийнято постанову                № 47-ІФ від 14.04.05р. про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів  у розмірі 340 грн.

Як вбачається з акту перевірки № 61-ІФ, підставою для застосування до відповідача штрафу було встановлене перевіркою невиконання відповідачем розпорядження № 111-ІФ про усунення порушень законодавства про цінні папери від 02.11.04р., винесеного Івано-Франківським територіальним управлінням ДКЦПФР, відповідно до якого ВАТ                   «Рогатинська сільгосптехніка»було зобов»язано  у термін до 27.12.04р. усунути порушення                       ст. 27 Закону України «Про господарські товариства»в частині невидачі сертифікатів акцій акціонерам товариства в шестимісячний термін з моменту реєстрації випуску та розпочати видачу акціонерам сертифікатів акцій; у термін до 30.12.04р. письмово проінформувати уповноважену особу Комісії - начальника Івано-Франківського територіального управління про виконання цього розпорядження.

Суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню виходячи з наступного.

          Відповідно до ч.2 статті 27 Закону України «Про господарські товариства»,  акціонерне  товариство не пізніше ніж через шість місяців після  реєстрації  випуску акцій   зобов'язано видати акціонерам акції (сертифікати акцій).

          Статтею 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» № 448/96-ВР від 30 жовтня 1996 року /надалі –Закону/ передбачено відповідальність юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів.

Зокрема, згідно абзацу 5 ч. 1 зазначеної норми Закону (в редакцій на  час виявлення порушення), Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку накладає на юридичних осіб штрафи: за ухилення   від   виконання   або   несвоєчасне  виконання розпоряджень, рішень про усунення порушень щодо цінних паперів –у розмірі до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

          Порушення вимог статті 27 Закону України «Про господарські товариства»підтверджується актом про правопорушення на ринку цінних паперів № 61-ІФ від 29.03.05р. та не спростовані відповідачем.

          Статтею 12 цього  Закону № 448/96-ВР передбачено порядок накладення штрафу за порушення юридичними особами правил діяльності на ринку цінних паперів, відповідно до якого посадова особа Державної  комісії  з   цінних   паперів   та фондового  ринку приймає рішення про накладення штрафу протягом 10 днів після отримання документів, зазначених у частині другій  цієї статті. Рішення про накладення штрафу оформляється постановою, що надсилається  юридичній  особі,  на  яку   накладено   штраф,  та банківській  установі,  в  якій  відкрито  поточний  рахунок  цієї юридичної  особи.

          Відповідно до ст.11 Закону № 448/96-ВР , штрафи,  накладені Державною комісією  з  цінних  паперів  та фондового ринку, стягуються  у судовому порядку.

          Доказів сплати штрафу суду не подано.

          За наведених обставин та норм, позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.                                

Керуючись ст.124 Конституції України, ст.ст. 9,11,12 Закону України                            «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», ст.27 Закону України                     «Про господарські товариства», ст. ст. 94, 158, 160, 186, п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в :

          позов задоволити.

          Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Рогатинська сільгосптехніка», 77000,  м. Рогатин, вул. Галицька, 126 (код 03743954) в дохід Державного бюджету –340 грн. штрафу.

          Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

          Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня складання постанови в повному обсязі; апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

 

               Суддя                                                                                        Шелест С.Б.

Постанова складена у повному обсязі 20.04.07р.

Внесено в діловодство

Кузишин У.Б.

Дата ухвалення рішення17.04.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу588915
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —па-10/50

Постанова від 17.04.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шелест С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні