Ухвала
від 04.07.2016 по справі 202/4198/16-к
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/4198/16-к

Провадження № 1кс/0202/1341/2016

УХВАЛА

Іменем України

04 липня 2016 року Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю старшого слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_2 , погоджене прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку),-

ВСТАНОВИВ:

Слідчим відділом фінансових розслідувань Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32016040040000010 від 15.03.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

Службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в період з травня 2014 року по листопад 2015 року, в порушення вимог ст.198, ст. 134, ст.160 Податкового кодексу України, шляхом відображенні у податковій звітності взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_14 ), що мають ознаки фіктивності, не нарахували та не сплатили до бюджету податків на загальну суму 3064526,71 грн., що призвело до фактичного ненадходження в бюджет держави коштів в особливо великих розмірах.

За даним фактом в Єдиному реєстрі досудових розслідувань було зареєстровано кримінальне провадження №32016040040000010 від 15.03.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом 2014 - 2015 років виконувало будівельні, ремонтні та монтажні роботи для Синельниковської міської ради Дніпропетровської області, ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » ( НОМЕР_15 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » ( НОМЕР_16 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » ( НОМЕР_17 ).

Так, під час відпрацювання зазначених вище фінансово-господарських взаємовідносин, було проведено аналіз податкового кредиту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». За результатами аналізу встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в період з травня 2014 року по листопад 2015 року включили до складу податкового кредиту суму 3064526,71 грн. по виконанню субпідрядних будівельних, ремонтних та монтажних робіт, які були виконані для вищевказаних СГД реального сектору економіки, підприємствами з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_14 ).

Таким чином, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) при здійсненні фінансово-господарської діяльності в період з травня 2014 року по листопад 2015, в порушення вимог Податкового кодексу України, шляхом незаконного формування податкового кредиту від підприємств з ознаками фіктивності, ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 3064526,71 грн., що призвело до ненадходження в бюджет держави коштів в особливо великих розмірах.

Встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) для здійснення фінансово-господарської діяльності було відкрито рахунки № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_20 ) АДРЕСА_1 .

Для встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження та доказування протиправної діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), важливе значення мають документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з юридичного оформлення (відкриття) рахунків, документи (роздруківки), що містять відомості про розрахункові банківські операції по руху грошових коштів по рахунках зазначеного підприємства в прибутковій і видатковій частині із вказівкою вхідних і вихідних сум платежів, дат, часу операції, даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу, і документи, що послужили підставою для видачі готівки коштів з рахунків.

Речі та документи, до яких планується отримати тимчасовий доступ слугуватимуть доказами у кримінальному провадженні, тобто фактичними даними, які будуть встановлювати наявність чи відсутність факту господарських операцій проведених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а також обставин, що мають значення для кримінального провадження та тих обставин, які підлягають доказуванню, в тому числі шляхом проведення експертних досліджень, перевірок, ревізій.

Так, відповідно до п.п. 1.1. «Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень» визначено, що для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Крім того, у відповідності до п.7 п.п.4 «Рішення координаційної наради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України» від 02.03.2013 проведення експертизи по копіям документів, а саме її висновок, формулюється виключно у вірогідній формі з відповідним обґрунтуванням, зокрема фактом відсутності оригіналу документа, тому у слідства виникає необхідність у безпосередньому вилучені саме оригіналів документів, а не їх копій.

Враховуючи положення чинного законодавства України, єдиним можливим способом отримання даних документів є отримання ухвали суду про тимчасовий доступ до оригіналів речей і документів.

На підставі вищевикладеного необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів, а також вилучити речі і оригінали документів, які свідчать про протиправні дії посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_20 ), інші документи, які необхідно дослідити в ході досудового розслідування, провести експертні дослідження та без яких неможливо іншим способом довести обставини, які мають значення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні - визначення остаточної суми несплачених до бюджету податків службовими особами вказаного підприємства.

Таким чином, документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_20 ), дають можливість в ході досудового розслідування у даному кримінальному провадженні встановити рух грошових коштів з метою проведення судово-економічної експертизи, податкової перевірки, ревізії по кримінальному провадженню, а також у зв`язку з тим, що данні документи можуть являтися речовими доказами по кримінальному провадженню, на даний час виникає необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей і документів, а також у вилученні речей і оригіналів документів, з метою підтвердити чи спростувати факти відношення певних осіб до протиправної діяльності вказаного підприємства.

04 липня 2016 року до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання старшого слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_2 , погоджене прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку).

Старший слідчий СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_2 просив задовольнити клопотання в повному обсязі, розглядати дане клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходяться такі речі і документи, так як існує реальна загроза їх зміни або знищення.

На підставі ч.2 ст.163 КПК України,вважаю за можливе розглянути клопотання без виклику особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про тимчасовий доступ до речей і документів може дати розпорядження про можливість вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей і документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Дослідивши матеріали клопотання, кримінального провадження, суд вважає, що клопотання старшого слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_2 , погоджене прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку) є обґрунтованим та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Клопотання про фіксування процесуальної дії за допомогою технічного засобу під час розгляду клопотання слідчому судді не надходило і за ініціативою слідчого судді не здійснювалося, що відповідає вимогамст. 107 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 110, 131-132, 159-160, 162-166, 309 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_2 , погоджене прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку) задовольнити в повному обсязі.

Надати тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що містять банківську таємницю, в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_20 ) АДРЕСА_1 , а саме:

- оригіналів документів по юридичному оформленню (відкриттю) в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_20 ) рахунків № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 , а саме: заяви про відкриття рахунку, договору на розрахунково-касове обслуговування, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи в органах виконавчої влади; копію належним чином зареєстрованого статутного документу (статуту, установчого договору, статутного акту/положення, протоколи зборів засновників) зі змінами і доповненнями; довідки про внесення юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України; довідки про взяття юридичної особи на облік в органах державної податкової служби; довідки Пенсійного фонду; свідоцтво фонду соціального страхування; накази про призначення керівників і службових осіб підприємства; картки зі зразками підписів і відбитків печатки; інші документи, що надають право довіреним і іншим особам на розпорядження й використання даним рахунком; договорів банківського рахунку; договорів про використання системи «клієнт-банк», «клієнт інтернет - банк», «телефонний банкінг» і т.д. з додатками; повідомлення про взяття рахунків на облік органами ДФС; копії сторінок паспорта або документа, який його замінює, ідентифікаційного коду - засновників, службових осіб, довірених осіб, і інших осіб, які відкривали й використовували зазначений банківський рахунок підприємства; і інші документи юридичної справи про відкриттю й використанню даних рахунків;

- документів (роздруківки), що містять відомості про розрахункові банківські операції по руху грошових коштів по вищевказаних рахункам в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_20 ) у прибутковій і видатковій частині із вказівкою вхідних і вихідних сум платежів, дат, часу операції, відправника й одержувача коштів, даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу в електронному виді й на паперовому носії за період часу з моменту відкриття по даті винесення ухвали, або до моменту закриття рахунку;

- документів, що послужили підставою для видачі готівкових коштів з вищевказаних рахунків в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (МФО НОМЕР_20 ) (чеків, квитанцій, видаткових ордерів, договорів) за період часу з моменту відкриття по даті винесення ухвали, або до моменту закриття рахунку.

У випадку об`єктивних причин не видачі оригіналів або нотаріально засвідчених копій вищевказаних документів, зобов`язати банк надати належно засвідчені копії вищевказаних документів.

Право тимчасового доступу до речей і документів та їх вилучення (виїмки) надати старшому слідчому СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська Головного управління ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_2 , слідчим слідчої групи або співробітникам податкової міліції, визначених ОСОБА_2 , відповідним дорученням щодо проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст.ст. 40, 41 КПК України чи постановою про проведення процесуальних дій на іншій території в порядку ст. 218 КПК України.

Строк виконання ухвали по «04» серпня 2016 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.07.2016
Оприлюднено14.03.2023

Судовий реєстр по справі —202/4198/16-к

Ухвала від 04.07.2016

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мороз В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні