Постанова
від 16.06.2016 по справі 522/23856/15-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

16.06.2016

Справа № 522/23856/15-к

Провадження № 1-«кс»/522/11505/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня2016 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого другого ВКР СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області, погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання СУ ФР ГУ ДФС в Одеській областіпроводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №32015160000000160 від 28.05.2015 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що невстановленими особами, з метою прикриття незаконної діяльності створено фіктивне ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке 07.08.2012 перереєстровано на громадянина Російської Федерації ОСОБА_4 . Так, у період з 14.09.2012 по 10.02.2014 р. в результаті здійснення незаконної діяльності, шляхом документального оформлення безтоварних господарських операцій між підприємствами реального сектору економіки та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », на розрахункові рахунки останнього, перераховано грошові кошти у загальній сумі понад 3 900 млн. грн., за нібито придбані товари та надані послуги, які в подальшому з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » перераховувались на розрахунковий рахунок фізичної особи ОСОБА_5 . Після чого, через касу відділення ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у м. Одеса, зазначені грошові кошти отримувались довіреною особою ОСОБА_6 у готівковій формі, без відображення вказаних операцій у податковій звітності.

Таким чином у вказаний період в результаті здійснення незаконної діяльності спрямованої на ухилення від сплати податків, шляхом документального оформлення неіснуючих господарських операцій між вказаними суб`єктами господарювання до державного бюджету не надійшли грошові кошти у вигляді обов`язкових податків, зборів та платежів у розмірі понад 3 000 тис. грн., тобто в особливо великих розмірах.

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що джерелами походження грошових коштів на рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », були безготівкові надходження від ряду юридичних осіб, в період з 01.01.2012 по 31.12.2014 р., на загальну суму 3 900,23 млн. грн., з різноманітними призначеннями платежів - «за сільгосппродукцію, експедиторське обслуговування, зернові, метал, ТНВ та надані послуги», частина з яких була повернута та перерахована іншим підприємствам за ТНВ.

Також згідно проведеного аналізу підприємств які здійснювали перерахування грошових коштів на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за допомогою роздруківки банківського рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та узагальнених матеріалів Держфінмониторингу України, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) здійснила перерахування безготівкових коштів на розрахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в сумі понад 112 млн. грн. з призначенням платежу «оплата за метал» без відображення зазначених операцій в податковій звітності, що свідчить про умисне приховування реального доходу суб`єкту підприємницької діяльності. В подальшому зазначені безготівкові грошові кошти одразу отримувались готівкою за участю довіреної особи в відділені ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Встановлено, що джерелами походження грошових коштів на рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », були безготівкові надходження від ряду юридичних осіб, з різноманітними призначеннями платежів.

Також встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за юридичною адресою, АДРЕСА_1 не знаходиться на підприємстві рахується одна особа, директор, бухгалтер та засновник ОСОБА_7 , складських, виробничих приміщень за підприємством не встановлено.

Враховуючи вище викладене слідство має сумніви щодо здійснення ОСОБА_7 фінансово-господарські операції від імені директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та автентичності підписів в реєстраційних, установчих, банківських та інших документах виконаних від імені директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_7 .

Також встановлено, що оригінали документів обліково-реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_4 .

При цьому, інформація, яка міститься в документах обліково-реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), необхідна для встановлення істини по даному кримінальному провадженню та іншим способом, ніж вилучити вищевказані документи неможливо встановити та дослідити факти і обставини реєстрації підприємства, а також встановлення кола осіб, відповідальних за проведення реєстраційних дій, які передбачається довести за допомогою необхідних документів.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що реєстраційна справа ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), знаходиться у ІНФОРМАЦІЯ_4 , та має значення по даному кримінальному провадженню у якості джерела доказів, слідчий просив клопотання задовольнити та провести його розгляд без виклику представників ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Вислухавши думку слідчого, вважаю за можливим розгляд клопотання провести без виклику представників ІНФОРМАЦІЯ_4 , оскільки існує реальна загроза зміни або знищення необхідних документів.

Розглянувши клопотання, заслухавши думку слідчого, вивчивши надані до нього матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити з наступних підстав.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Надані матеріалі свідчать про те, що документи, а саме: копії документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Крім того, в судовому засіданні слідчим доведено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 , володіючи зазначеною вище інформацією має можливість безповоротно її змінити або знищити.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Як вбачається з клопотання та наданих до суду матеріалів, слідчим було обґрунтовано доведено, що вказані документи мають суттєве доказове значення для встановлення істини по справі, а довести вищенаведені обставини іншим способом не надається можливим.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу та вилучення зазначених в клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159, 160, 162, 163, 164 КПК України,

УХВАЛИВ :

Клопотання старшого слідчого другого ВКР СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому другого ВКР СУ ФР ГУДФС в Одеській області ОСОБА_3 або за його постановою (дорученням) слідчим, оперативним співробітникам головного управління Державної фіскальної служби, тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю ознайомитись з ними та вилучити належним чином завірені їх копії, які знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме: копії документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Встановити строк дії ухвали протягом 1 /одного/ місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення16.06.2016
Оприлюднено14.03.2023

Судовий реєстр по справі —522/23856/15-к

Постанова від 16.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 16.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 16.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 16.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 16.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 13.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 13.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 13.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 13.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 13.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні