Ухвала
від 14.06.2016 по справі 757/27120/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/27120/16-к

У Х В А Л А

14.06.2016 Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Києва клопотання слідчого слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які зберігається в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), із можливістю вилучення їх копій, а саме до юридичної справи та документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), що відображають рух коштів по банківських рахунках № НОМЕР_3 у гривні, № НОМЕР_4 у гривні, № НОМЕР_5 у гривні, № НОМЕР_6 у гривні, № НОМЕР_7 у гривні, № НОМЕР_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( НОМЕР_9 ) по банківському рахунку № НОМЕР_10 у гривні.

Обґрунтовуючи подане клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що слідчим відділом Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження за № 12014100000000791 від 16.05.2014 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 та ч. 3 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Українського державного підприємства поштового зв`язку « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за попередньою змовою із керівниками комерційних структур: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ФОП « ОСОБА_6 » (ДРФО НОМЕР_21 ), ФОП « ОСОБА_7 » (ДРФО НОМЕР_22 ), ФОП « ОСОБА_8 » (ДРФО НОМЕР_23 ), ФОП « ОСОБА_9 » (ДРФО НОМЕР_24 ), вчинили зловживання своїм службовим становищем з корисливих мотивів, що виразилось у створенні протиправної схеми пересилання простої письмової кореспонденції на користь третіх юридичних осіб в об`ємах, що перевищують передбачені договорами, без сплати платежів державному підприємству, в результаті чого державному підприємству завдано збитки, остаточна сума яких встановлюється.

Досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні встановлено, що організаторами протиправної схеми є ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , які на виконання злочинного задуму, самостійно або через підставних осіб зареєстрували ряд комерційних структур: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ФОП « ОСОБА_6 » (ДРФО НОМЕР_21 ), ФОП « ОСОБА_7 » (ДРФО НОМЕР_22 ), ФОП « ОСОБА_8 » (ДРФО НОМЕР_23 ), ФОП « ОСОБА_12 » (ДРФО НОМЕР_24 ).

Через вказані структури проводяться розрахунки з корпоративними клієнтами, які передають для відправки поштову кореспонденцію. Однак, фактично виробничі потужності та співробітники для надання послуг поштового зв`язку у них відсутні.

Відповідно до матеріалів провадження, з метою узаконення оплачених послуг та подальшого незаконного переведення коштів у готівку, ОСОБА_10 та ОСОБА_11 використані реквізити ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ПП « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ФОП « ОСОБА_6 » (ДРФО НОМЕР_21 ), ФОП « ОСОБА_7 » (ДРФО НОМЕР_22 ), ФОП « ОСОБА_8 » (ДРФО НОМЕР_23 ), ФОП « ОСОБА_9 » (ДРФО НОМЕР_24 ).

В своїй діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( НОМЕР_2 ) використовує відкритий у КГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), банківський рахунок: № НОМЕР_3 у гривні, № НОМЕР_4 у гривні, № НОМЕР_5 у гривні, № НОМЕР_6 у гривні, № НОМЕР_7 у гривні, № НОМЕР_8 у гривні, та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( НОМЕР_9 ) використовує відкритий у КГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) банківський рахунок: № НОМЕР_10 у гривні.

Посилаючись на те, що виникла необхідність встановлення руху грошових коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », а також для встановлення цільового призначення платежів при здійсненні перерахування грошових коштів (часу проведення операцій, місця здійснення операцій та ін.), а також подальшого перерахування грошових коштів з банківських рахунків, встановлення напрямку руху та фактичного використання грошових коштів, отримання можливості зібрання документів та доказів для проведення подальших ревізій, аудиторських перевірок, проведення експертиз, та встановлення інших обставин, які підлягають доказуванню, потрібно здійснити тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » по рахункам НОМЕР_3 у гривні, № НОМЕР_4 у гривні, № НОМЕР_5 у гривні, № НОМЕР_6 у гривні, № НОМЕР_7 у гривні, № НОМЕР_8 у гривні, та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » по рахунку № НОМЕР_10 у гривні, що відкриті у КГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), слідчий просив клопотання задовольнити.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, посилався на достатність підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення необхідної інформації.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно з ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить, зокрема, конфіденційна інформація, яка містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Вимогами ст.ст. 60, 61 Закону України «Про банки і банківську діяльність» передбачено, що інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею, та на банки покладається обов`язок забезпечити збереження банківської таємниці.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі і документи перебувають у володінні відповідної юридичної особи, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали, якими обґрунтовується подане клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, оскільки слідчим у судовому засіданні доведено, що відомості, які містяться в документах, доступ до яких він просить надати, перебувають у володінні відповідної юридичної особи, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, містять відомості, які можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Керуючись ст.ст. 159, 160, 162, 163, 164, 166 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 , співробітникам ГУ СБ України у м. Києві та Київській області у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12014100000000791 від 16.05.2014 р., з правом передоручення іншому оперативному підрозділу в порядку ст. 40 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів, які становлять банківську таємницю, та зберігаються у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ),), із можливістю вилучення копій юридичної справи та документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), що відображають рух коштів по банківських рахунках № НОМЕР_3 у гривні, № НОМЕР_4 у гривні, № НОМЕР_5 у гривні, № НОМЕР_6 у гривні, № НОМЕР_7 у гривні, № НОМЕР_8 у гривні та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), що відображає рух коштів по банківському рахунку № НОМЕР_10 , а саме:

розрахункових документів, платіжних доручень, грошових чеків про зняття готівки із зазначених рахунків, а також розгорнутої роздруківки руху коштів по даному рахунку, із зазначенням контрагентів, їх кодів ЄДРПОУ, призначення платежів, зазначенням суми по кожній з фінансових операцій, в тому числі податку на додану вартість, за період з дати відкриття по дату постановлення ухвали слідчим суддею;

реєстраційних документів, юридичної та кредитної справи, копій паспортів засновників та службових осіб підприємства, карток зі зразками підписів керівників та відбитком печатки, листів, заяв та інших документів, наданих службовими особами підприємство для відкриття (закриття) рахунку;

листів, заяв, доручень та інших документів, наданих службовими особами підприємства, щодо надання повноважень іншим особам подавати до банківської установи платіжні доручення, отримувати кошти, виписки банку, тощо;

виписку про рух грошових коштів по вказаним рахункам, які належать підприємству, з інформацією про: точний час надходження та перерахування грошових коштів по вказаному рахунку за період з дати відкриття рахунку по дату постановлення ухвали слідчим суддею;

залишок грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб контрагентів підприємства, їх коди ЄДРПОУ та банківські установи, в яких вони відкриті, в друкованому та електронному вигляді, банківських виписок про видачу готівки, чеків та чекових книжок за період з дати відкриття рахунку по дату проведення виїмки;

договорів на встановлення системи «Банк-Клієнт», а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер підприємства вказаної системи, включаючи місце проведення вказаної операції, номера телефонів із яких відбувалося з`єднання з банківської установою;

договорів, інших фінансових та розрахункових документів, які стали підставою для руху коштів по вказаному рахунку підприємства, та придбання і продажу цінних паперів за період з дня відкриття рахунку року по дату проведення виїмки;

вхідної та вихідної кореспонденції між банківською установою та клієнтом банку, інформацію щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, документів (заяв-анкет на видачу платіжної банківської картки, документів ідентифікації особи-користувача платіжної банківської картки), що стали підставою для видачі пластикових платіжних карток клієнта.

Визначити строк дії ухвали тривалістю в один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення речей і документів, які містять вказану інформацію.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/27120/16-к.

Примірник 2 надано слідчому слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення14.06.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу58920532
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/27120/16-к

Ухвала від 14.06.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні