Ухвала
від 12.07.2016 по справі 554/3758/16-к
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 12.07.2016 Справа № 554/3758/16-к

УХВАЛА

про дозвіл на тимчасовий доступ до документів та їх вилучення

12 липня 2016 р. слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1

за участю прокурора ОСОБА_2

при секретарі ОСОБА_3

розглянувши клопотання слідчого СУ ГУНП у Полтавській області капітана поліції ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних

матеріалах, заслухавши думку прокурора ,-

В С Т А Н О В И В:

У провадженні СУ ГУ НП у Полтавської області перебуває кримінальне провадження за №42016170000000015 від 18.01.2016р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 190 КК України за фактом вчинення посадовими особами ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_1 ) та ПП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_2 ).

В ході досудового слідства встановлено, що протягом 2013 - 2016 років посадові особи ПП « ОСОБА_5 » та ПП « ОСОБА_6 » маючи коло власних, ділових та афілійованих зв`язків в сфері оптової торгівлі виробами з заліза та комплектуючими до локомотивів, а також обслуговуючих їх станцій, організували незаконну діяльність по освоєнню та розкраданню бюджетних коштів, виділених в їх адресу державними підприємствами на ремонт та постачання вищевказаного обладнання, шляхом відображення по документам бухгалтерського та податкового обліку вищевказаних підприємств проведення фінансово господарських взаємовідносин по придбанню даних ТМЦ в СГД «транзитно конвертаційної спрямованості», яких фактично не було.

В ході проведених перевірочних заходів в рамках вищевказаного кримінального провадження встановлено, що вироби з заліза та комплектуючі до локомотивів, а також обслуговуючих їх станцій, які поставляються посадовими особами ПП « ОСОБА_5 » та ПП « ОСОБА_6 » в адресу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_3 ) отримуються шляхом розкрадання, а також відновлюються бувші у використанні вищевказані ТМЦ в нелегальних виробничих приміщеннях за готівкові кошти та в подальшому реалізуються по документах бухгалтерського обліку в адресу державних підприємств як нові.

Під час детального аналізу наявних баз даних ІНФОРМАЦІЯ_2 встановлено, що посадові особи ПП « ОСОБА_5 » та ПП « ОСОБА_6 » в період часу 2013 2016 років задіюють, в ланцюгах постачання підконтрольні їм підприємств СГД «транзитно - конвертаційної» спрямованості, на загальну суму понад 3 млн. грн. ПДВ, а саме: ПП " ОСОБА_7 " (код НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код НОМЕР_5 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (код НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (код НОМЕР_8 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код НОМЕР_9 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (код НОМЕР_10 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (код НОМЕР_11 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " (код НОМЕР_12 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код НОМЕР_13 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код НОМЕР_14 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (код НОМЕР_15 ), ТОВ ` ІНФОРМАЦІЯ_14 ` (код НОМЕР_16 ), ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_15 " (код НОМЕР_17 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " (код НОМЕР_18 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " (код НОМЕР_19 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_18 " (код НОМЕР_20 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_19 " (код НОМЕР_21 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_20 " (код НОМЕР_22 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " (код НОМЕР_23 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_22 " (код НОМЕР_24 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_23 " (код НОМЕР_25 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_24 " (код НОМЕР_26 ).

Таким чином посадові особи ПП « ОСОБА_5 » та ПП « ОСОБА_6 » в період часу 2013 2016 років в ході виконання робіт по ремонту обладнання для локомотивів (клапанів нагнітаючих, електричних двигунів, електрощитових, вставок пантографа та іншого) та постачання даних ТМЦ в адресу філій ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та інших державних підприємств здійснили умисне привласнення бюджетних коштів та розтратили їх у подальшому в сумі понад 3 млн. грн. ПДВ, шляхом їх незаконної «конвертації» через розрахункові рахунки підприємств «транзитно - конвертаційної» спрямованості.

Отже, протягом 2013 2016 років посадові особи ПП « ОСОБА_5 » та ПП « ОСОБА_6 » спільно з фактичними власниками вищевказаних підприємств «транзитно - конвертаційної» спрямованості та іншими суб`єктами господарської діяльності, які створені без мети здійснення фінансово господарської діяльності та використовувалися вищевказаними особами лише з метою «конвертації» грошових коштів з безготівкових у готівкові та завищенням вартості ТМЦ та ремонтних робіт, на підставі недостовірних відомостей розрахунку фактичної собівартості товарно-матеріальних цінностей та послуг, неправомірно освоїли кошти виділені в їх адресу державними підприємствами.

Під час проведення досудового розслідування в ході проведених заходів встановлено місцезнаходження гр. ОСОБА_8 , яка згідно реєстраційних карток та поданих декларацій з ПДВ являлась керівником і бухгалтером ПП « ОСОБА_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та одним із засновників ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (код НОМЕР_7 ). Зі слів гр. ОСОБА_8 вона ніколи не являлася ні керівником, ні засновником підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_25 », ні будь-яких інших підприємств та не має жодного відношення до їх реєстрації та діяльності. Договорів з ПП « ОСОБА_6 » та ПП « ОСОБА_5 » про постачання матеріалів не заключала та не надавала довіреностей іншим особам діяти від її імені.

Оскільки більшість розрахунків проводились у безготівковій формі, такі відомості щодо проведених розрахунків та інших банківських операцій, можливо отримати шляхом проведення тимчасового доступу та вилучення документів, які становлять банківську таємницю інформації щодо руху коштів на банківських рахунках ПП « ОСОБА_5 ».

Указані відомості мають важливе значення для всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, оскільки можуть підтвердити фіктивність фінансово господарських операцій між ПП « ОСОБА_5 » та підприємствами контрагентами, та можуть бути використані в якості речових доказів у кримінальному провадженні.

Відповідну інформацію щодо руху коштів по рахунках та інформацію що міститься в оригіналах документів, що міститься у відповідних банківських справах неможливо отримати іншим способом, через незаінтересованість у її розкритті причетними до незаконних дій особами.

У ході досудового розслідування встановлено, що підприємство ПП « ОСОБА_5 » має відкриті банківські рахунки за № НОМЕР_27 , № НОМЕР_28 , № НОМЕР_29 , № НОМЕР_30 , № НОМЕР_31 , № НОМЕР_32 , № НОМЕР_33 у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (МФО НОМЕР_34 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (МФО НОМЕР_34 ), за адресою: АДРЕСА_1 документів та відомостей щодо проведених розрахунків та інших банківських операцій, які становлять банківську таємницю інформації щодо руху коштів на банківських рахунках ПП « ОСОБА_5 ».

Указані відомості мають важливе значення для всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, оскільки можуть підтвердити протиправну діяльність вищевказаного громадянина та інших осіб, та можуть бути використані в якості речових доказів у кримінальному провадженні.

Відповідну інформацію щодо руху коштів по рахунках та інформацію що міститься в оригіналах документів, що міститься у відповідних банківських справах неможливо отримати іншим способом, через незаінтересованість у її розкритті причетними до незаконних дій особами.

Оригінали документів та виписки по рахунках ПП « ОСОБА_5 », а саме: регістри аналітичного обліку у вигляді особових рахунків та виписки з них (із зазначенням реквізитів контрагентів та розшифровкою призначення платежу на паперовому носії), оригінали справи з юридичного оформлення та відкриття вказаних рахунків, згідно постанови НБУ №492 від 12.11.2003 року, картки зі зразками підписів, відбитків печаток, оригінали касових документів (прибуткових та видаткових касових ордерів, квитанції); чеків та інших документів на зняття готівки з 01.01.2013 по теперішній час; оригінали установчих та реєстраційних документів, копії паспортів, усі договори з банком, що діяли з дати відкриття рахунку до теперішнього часу, платіжні доручення з 01.01.2013 по теперішній час, заявки про зняття грошових коштів з рахунку 01.01.2013 по теперішній час, доручення (довіреності) про зняття грошових коштів іншим особам, що діяли з дати відкриття рахунку до теперішнього часу, документи щодо підготовки та передачі необхідного програмного забезпечення та устаткування системи «клієнт-банк» та осіб які їх отримали, та інші документи, перебувають у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (МФО НОМЕР_34 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , та зберігаються у приміщенні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (МФО НОМЕР_34 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів та вилучення їх (здійснення їх виїмки) здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Вилучення оригіналів документів необхідне для подальшого використання для проведення судових експертиз, запобігання спробам їх знищення чи приховання та доведення факту вчиненого кримінального правопорушення конкретними особами.

З урахуванням викладеного, з метою недопущення знищення або заміни документів, необхідно провести виїмку відомостей про рух грошових коштів (перерахування та одержання) по рахункам за № НОМЕР_27 , № НОМЕР_28 , № НОМЕР_29 , № НОМЕР_30 , № НОМЕР_31 , № НОМЕР_32 , № НОМЕР_33 у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (МФО НОМЕР_34 ), які належать ПП « ОСОБА_5 » за період часу з 01.01.2013 по теперішній час, із зазначенням дат, сум, номерів платіжних доручень, рахунків, реквізитів контрагентів та розшифровкою призначення платежу, у паперовому та електронному вигляді; а також оригіналів справи з юридичного оформлення та відкриття вказаного рахунку, згідно постанови НБУ №492 від 12.11.2003 року, карток зі зразками підписів, відбитків печаток; оригіналів касових документів (прибуткових та видаткових касових ордерів, квитанції); чеків та інших документів на зняття готівки з 01.01.2013 по теперішній час; оригіналів установчих та реєстраційних документів, копій паспортів; оригіналів усіх договорів з банком, що діяли з дати відкриття рахунку до теперішнього часу, платіжні доручення з 01.01.2013 по теперішній час, заявок про зняття грошових коштів з рахунку 01.01.2013 по теперішній час, доручень (довіреностей) про зняття грошових коштів іншим особам, що діяли з дати відкриття рахунку до теперішнього часу, документів щодо підготовки та передачі необхідного програмного забезпечення, устаткування системи «клієнт-банк» та осіб які їх отримали; інших документів, що перебувають у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (МФО НОМЕР_34 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Судове засідання прошу проводити без виклику осіб, у володінні яких знаходяться вказані документи, у зв`язку з тим, що існує реальна загроза знищення документів чи внесення до них змін службовими особами ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (МФО НОМЕР_34 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , повідомлення про проведення слідчої дії клієнта ПП « ОСОБА_5 », посадові особи якого мають доступ до вказаних документів та мають можливість їх знищення чи підміни.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст, 159-160, 162 ч. 1 п. 5 КПК України,

УХВАЛИВ:

Надати дозвіл на тимчасовий доступ слідчому СУ ГУНП у Полтавській області ОСОБА_4 (чи на підставі доручення наданого слідчим іншій особі) , до відомостей та документів, які становлять банківську таємницю та перебувають у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (МФО НОМЕР_34 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , до оригіналів справи з юридичного оформлення та відкриття вказаних рахунків, згідно постанови НБУ №492 від 12.11.2003 року, карток зі зразками підписів, відбитків печаток; оригіналів касових документів (прибуткових та видаткових касових ордерів, квитанції); чеків та інших документів на зняття готівки з 01.01.2013 по теперішній час; оригіналів установчих та реєстраційних документів, копій паспортів; оригіналів усіх договорів з банком, що діяли з дати відкриття рахунку до теперішнього часу, платіжні доручення з 01.01.2013 по теперішній час, заявок про зняття грошових коштів з рахунку 01.01.2013 по теперішній час, доручень (довіреностей) про зняття грошових коштів іншим особам, що діяли з дати відкриття рахунку до теперішнього часу, документів щодо підготовки та передачі необхідного програмного забезпечення, устаткування системи «клієнт-банк» та осіб які їх отримали; інших документів, що перебувають у володінні ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (МФО НОМЕР_34 ), із наданням можливості вилучення їх оригіналів. А також надати дозвіл на вилучення роздруківки руху коштів у паперовому та електронному вигляді - регістрів аналітичного обліку у вигляді особових рахунків та виписки з них по рахункам за № НОМЕР_27 , № НОМЕР_28 , № НОМЕР_29 , № НОМЕР_30 , № НОМЕР_31 , № НОМЕР_32 , № НОМЕР_33 у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (МФО НОМЕР_34 ), які належать ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_1 ) із зазначенням номерів рахунку контрагентів, назви та коду банку по кожній операції, дати операції, номерів платіжних документів; контрагентів по кожній банківській операції та призначення платежу з 01.01.2013 по теперішній час

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей та документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукування зазначених речей та документів.

Слідчий суддя Октябрського

районного суду м. Полтави ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.07.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу58942052
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/3758/16-к

Ухвала від 12.07.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 12.05.2016

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні