Постанова
від 12.07.2016 по справі 804/12267/15
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

12 липня 2016 рокусправа № 804/12267/15

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді:                    Туркіної Л.П.

           суддів:                     Дурасової Ю.В. Коршуна А.О.

за участю секретаря судового засідання:          Комар Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську апеляційну скаргу Політичної партії "Справедлива країна"

на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 вересня 2015 р. у справі № 804/12267/15

за позовом Лівобережної об'єднаної державної податкової інспекції м.Дніпропетровська Головного управління ДФС у Дніпропетровській області

до Політичної партії "Справедлива країна"

про припинення юридичної особи,-

В С Т А Н О В И В:

Лівобережна об'єднана Державна податкова інспекція м.Дніпропетровська Головного управління ДФС у Дніпропетровській області звернулась до суду з позовом, в якому просила припинити юридичну особу Політичну партію “Справедлива країна”.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач перебуває на обліку в Лівобережній об'єднаній Державній податковій інспекції м.Дніпропетровська Головного управління ДФС у Дніпропетровській області як платник податків та інших обов'язкових платежів, проте при здійсненні своєї діяльності порушує вимоги діючого законодавства, а саме: не подає звітність про отримані доходи з 18.01.2011 року, що не дає можливості контролюючим органам здійснювати контроль за додержанням вимог податкового та іншого законодавства. Заборгованості по платежам до бюджету відповідач не має.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 вересня 2015 року адміністративний позов задоволено. Припинено юридичну особу Політичну партію “Справедлива країна” (код ЄДРПОУ 36574940).

Постанова суду першої інстанції обґрунтована тим, що відповідачем порушено порядок подачі податкової звітності.

Не погодившись з постановою суду першої інстанції, політична партія «Справедлива країна» подала апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, а також невідповідність висновків суду першої інстанції обставинам справи, просить скасувати постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 вересня 2015 року, провадження у справі закрити.

В обґрунтування апеляційних вимог відповідач послався на те, що порядок припинення політичної партії регулюється Законом України "Про політичні партії в Україні", в якому зазначено, що політичні партії припиняють свою діяльність шляхом реорганізації чи ліквідації (саморозпуску) або в разі заборони її діяльності чи анулювання реєстраційного свідоцтва в порядку, встановленому цим та іншими законами України. Отже, судом першої інстанцій зроблено невірний висновок про наявність у податкового органу повноважень звертатись до суду із вимогою про припинення громадської організації, що функціонує у формі політичної партії.

Письмових заперечень на апеляційну скаргу до суду не надійшло.

У судовому засіданні представник відповідача доводи та вимоги апеляційної скарги підтримав.

Позивач по справі про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся у встановленому порядку, своїх представників для участі у її розгляді не направив.

За таких обставин, колегія суддів ухвалила розглянути справу без участі представника позивача.

У судовому засіданні, перевіривши доводи апеляційної скарги та матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягаєзадоволенню частково з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач – політична партія «Справедлива країна» перебуває на обліку в Лівобережній об'єднаній Державній податковій інспекції м.Дніпропетровська Головного управління ДФС у Дніпропетровській області як платник податків, код ЄДРПОУ 36574940 з 04.09.2009 року.

Згідно довідки Лівобережної ОДПІ м.Дніпропетровська, відповідач не подає податкову звітність більше року.

Так, остання звітність подана відповідачем 18.01.2011 року, а саме «податкова декларація з податку на прибуток підприємства за 2010 рік» № 116004.

Приймаючи рішення про задоволення позову, суд першої інстанції виходив з того, що оскільки відповідач більше року не подавав податкову звітність за місцем своєї офіційної реєстрації, то вимоги позивача про припинення юридичної особи обґрунтовані і підлягають задоволенню, виходячи з норм ст..ст. 16, 20, 67 Податкового кодексу України, ч.2 ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", згідно якого підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Колегія суддів не погоджується з рішенням суду першої інстанції, виходячи з наступного.

Відповідно до пп. 37 п. 1 ст. 20, п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Згідно із пп. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України платники податків зобов'язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Частиною 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (Закон № 755-VI) встановлено, що підставами для постановлення судом рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, є: визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом; провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом; невідповідність мінімального розміру статутного капіталу юридичної особи вимогам закону; неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

В той же час, згідно ч.2 ст.3 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» законом можуть бути встановлені особливості державної реєстрації об'єднань громадян (у тому числі професійних спілок, організацій роботодавців, їх об'єднань), політичних партій, державних органів та органів місцевого самоврядування, асоціацій органів місцевого самоврядування, банків, торгово-промислових палат, фінансових установ (у тому числі кредитних спілок), бірж, а також інших установ та організацій.

Порядок реєстрації політичних партій, а також заборони, припинення діяльності та анулювання реєстраційного свідоцтва політичної партії встановлено Законом України «Про політичні партії в Україні».

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про політичні партії в Україні» політична партія - це зареєстроване згідно з законом добровільне об'єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.

В силу ст. 21 Закону України «Про політичні партії в Україні» політична партія може бути за адміністративним позовом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань, заборонена в судовому порядку у випадку порушення вимог щодо створення і діяльності політичний партій, встановлених Конституцією України, цим та іншими законами України. Заборона діяльності політичної партії тягне за собою припинення діяльності політичної партії, розпуск керівних органів, обласних, міських, районних організацій політичних партій, її первинних осередків та інших структурних утворень, передбачених статутом партії, припинення членства в політичній партії.

Згідно із ст. 23 Закону України «Про політичні партії в Україні» політичні партії припиняють свою діяльність шляхом реорганізації чи ліквідації (саморозпуску) або в разі заборони її діяльності чи анулювання реєстраційного свідоцтва в порядку, встановленому цим та іншим законами України. Рішення про реорганізацію чи саморозпуск приймається з'їздом (конференцією) політичної партії відповідно до статуту політичної партії.

Також ст. 24 Закону України «Про політичні партії в Україні» визначено порядок анулювання реєстраційного свідоцтва політичної партії, а саме у разі невиконання політичною партією вимоги частини шостої ст. 11 цього Закону, виявлення протягом трьох років з дня реєстрації політичної партії недостовірних відомостей у поданих на реєстрацію документах, невисування політичною партією своїх кандидатів по виборах Президента України та виборах народних депутатів України протягом десяти років, орган, який зареєстрував політичну партію, має звернутися до Верхового Суду України з поданням про анулювання реєстраційного свідоцтва. Інші підстави для анулювання реєстраційного свідоцтва не допускаються. Рішенням Верховного Суду України про анулювання реєстраційного свідоцтва політичної партії тягне за собою припинення діяльності політичної партії, розпуск її керівних органів, обласних, міських, районних організацій і первинних осередків та інших статутних утворень політичної партії, припинення членства в політичній партії.

Отже, враховуючи норми матеріального права, які були чинними на час виникнення спірних правовідносин та вирішення спору судом першої інстанції, питання щодо заборони, припинення діяльності та анулювання реєстраційного свідоцтва юридичної особи - політичної партії мало б вирішуватися з дотриманням приписів, передбачених ст.ст. 21, 23, 24 Закону України «Про політичні партії в Україні», що не було взято до уваги позивачем та судом першої інстанції.

Оскільки про обставини, зазначені в ст.ст. 21,23,24 Закону України «Про Політичні партії в Україні», у позові не йдеться, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що підстави для задоволення позовної заяви відсутні.

Виходячи з зазначеного, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне апеляційну скаргу задовольнити частково, постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 вересня 2015 року скасувати, у задоволенні позову - відмовити.

Керуючись ст. 198, 202, 205, 207 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Політичної партії "Справедлива країна" – задовольнити частково.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 вересня 2015 р. у справі № 804/12267/15 – скасувати. У задоволенні позову – відмовити.

Постанова суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили з моменту проголошення.

Касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, крім випадків, передбачених цим Кодексом, а в разі складення судового рішення в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення судового рішення в повному обсязі.

(Постанову складено в повному обсязі 13.07.2016 р.)

Головуючий:                                                                      Л.П. Туркіна

Суддя:                                                                      Ю.В. Дурасова

Суддя:                                                                      А.О. Коршун

                                                            

Дата ухвалення рішення12.07.2016
Оприлюднено19.07.2016
Номер документу58952255
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/12267/15

Постанова від 12.07.2016

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Туркіна Л.П.

Постанова від 15.09.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Ухвала від 01.09.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні