Рішення
від 31.07.2009 по справі 30/107-09-3214   
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"31" липня 2009 р. Справа № 30/107-09-3214

За позовом: ОСОБА_1

До відповідача: Товариство з обмеженою відпо відальністю „Будівельна Ком панія „Євробудстандарт”

Про зобов' язання не чинити перешкод

Та за зустрічним позовом : Товариство з обмеженою ві дповідальністю „Будівельна Компанія „Євробудстандарт”

До відповідача: ОСОБ А_1

Про визнання права вл асності

Суддя Рога Н.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_2 - згідно довіреності №496 від 02.06.2009 р.

Від відповідача: ОСОБА_ 3 - згідно довіреності №09 в ід 18.06.2009 р.

СУТЬ СПОРУ: позивач, ОСОБА_1, звернувся до госп одарського суду Одеської обл асті із позовом до товариств а з обмеженою відповідальніс тю (далі - ТОВ) „Будівельна Ком панія „Євробудстандарт” про зобов' язання відповідача н е чинити перешкод у користув анні нерухомим майном у вигл яді не житлових будівель літ .”З”, „Н”, „Н1”, „П”, „О”, загальн ою площею 809,5 кв.м, що розташова не за адресою: АДРЕСА_1.

Представник позивача позо вну заяву підтримує, наполяг ає на її задоволенні.

Відповідач проти позову не заперечує. В ході розгляду с прави подав зустрічну позовн у заяву про визнання права вл асності на нерухоме майно, що розташоване за адресою: АД РЕСА_1, загальною площею 809,5 кв .м, і складається з гуртожитку №2 літ.”З”, площею 407,5 кв.м; будин ків літ.”П”, площею 38,8 кв.м, літ.” О”- площею 38,8 кв.м; складського приміщення прокату літ.”Н”, а тлетичного залу літ.Н1” площе ю 324,4 кв.м; що відображено у техн ічному паспорті від 16.05.2008р.

Представник ТОВ „Будівель на Компанія „Евробудстандар т" зустрічну позовну заяву пі дтримує, наполягає на її задо воленні.

Представник ОСОБА_1 про ти зустрічного позову запере чує, вважає його необґрунтов аним та безпідставним.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи, заслухавши поясненн я представників сторін, суд в становив:

05 жовтня 2004 р. на підставі дого вору купівлі-продажу, реєстр овий №1650, ОСОБА_1 купив у ОСОБА_4 нерухоме майно у виг ляді 17\100 частин нежитлових бу дівель, що розташовані за адр есою: АДРЕСА_1. Придбане ОСОБА_1 майно складалося з л іт. ”З”- гуртожиток під №2 зага льною площею 407,5 кв.м.; літ.”П”, “О ”- два будинки, загальною площ ею 38,80 кв.м кожний; літ.”Н”- склад ське приміщення прокату, літ .”Н1”- атлетичний зал, загально ю площею 324,4 кв.м. Загальна площ а всіх відчужуваних приміщен ь - 809.5 кв.м.

З метою реалізації своїх пр ав власника, придбане майно ОСОБА_1 вніс до статутного к апіталу ТОВ “Будівельна ком панія “Євробудстандарт”, що підтверджується Протоколо м №3 загальних зборів засновн иків (учасників) ТОВ “Будівел ьна компанія “Євробудстанда рт” від 21.07.2005 року та Актом при йому-передачі від цього ж чис ла. Відповідно до п.2 Протоколу №3 було погоджено внесення ОСОБА_1 до статутного капіт алу ТОВ “Будівельна компанія “Євробудстандарт”, 17/100 частин нежитлових будівель, розташ ованих у АДРЕСА_1. ОСОБА_ 1 особисто підписав протоко л та Акт прийому-передачі.

Згідно Свідоцтва про право власності Серія НОМЕР_1 н а 17\100 частин нежилих будівель, виданого виконкомом Одесько ї міської ради 11.10.2005р., 17\100 частин об' єкту нерухомого майна, я кі розташовані за адресою: АДРЕСА_1, та складаються з лі т. ”З”- гуртожиток під №2 загал ьною площею 407,5 кв.м.; літ.”П”, “О” - два будинка, загальною площе ю 38,80 кв.м кожний; літ.”Н”- складс ьке приміщення прокату , літ.” Н1”- атлетичний зал, загальною площею 324,4 кв.м, загальною площ ею будівель - 809,5 кв.м., належать Т ОВ “Будівельна компанія “Євр обудстандарт” на праві прива тної власності.

30 травня 2008р. виконкомом Одес ької міської ради на підстав і розпорядження Приморської районної адміністрації Одес ької міської ради від 24.03.2008р. №380, замість Свідоцтва про право власності від 11.10.2005р. , було вид ано Свідоцтво про право влас ності на нежитлові будівлі С ерія НОМЕР_2, згідно якого об' єкт, який розташований з а адресою: АДРЕСА_1-Ж, та ск ладається з літ. ”З”- гуртожит ок під №2 загальною площею 407,5 к в.м.; літ.”П”, “О”- два будинки , з агальною площею 38,80 кв.м кожний ; літ.”Н”- складське приміщенн я прокату , літ.”Н1”- атлетични й зал, загальною площею 324,4 кв.м , загальною площею будівель - 809,5 кв.м., належать ТОВ “Будівел ьна компанія “Євробудстанда рт” на праві приватної власн ості.

ОСОБА_1 вважає, що за актом приймання-передачі до стату тного капіталу ТОВ “Будівель на компанія “Євробудстандар т” він передав не саме майно у власність, а лише право корис тування цим майном, про що бул а усна домовленість з іншими учасниками товариства. За та ких обставин, ОСОБА_1 вваж ає себе власником нежилих бу дівель, розташованих за адре сою: АДРЕСА_1 та на підстав і ст.393 Цивільного кодексу Укр аїни просить зобов' язати ві дповідача не чинити перешкод у користуванні зазначеними об' єктами.

ТОВ “Будівельна компанія “ Євробудстандарт” проти позо ву ОСОБА_1 заперечує, поси лаючись на те, що ОСОБА_1 вн іс до статутного капіталу ТО В “Будівельна компанія “Євро будстандарт” саме нерухоме м айно, а не право користування цим майном, що підтверджуєть ся Протоколом №3 загальних зб орів засновників (учасників) ТОВ “Будівельна компанія “Є вробудстандарт” від 21.07.2005 рок у та Актом прийому-передачі в ід цього ж числа.

Крім того, ТОВ “Будівельна к омпанія “Євробудстандарт” п одало зустрічну позовну заяв у про визнання права власнос ті на нерухоме майно, що розта шоване за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 809,5 кв.м, і складається з гуртож итку №2 літ.”З”, площею 407,5 кв.м; б удинків літ.”П”, площею 38,8 кв.м, літ.”О”- площею 38,8 кв.м; складсь кого приміщення прокату літ. ”Н”, атлетичного залу літ.Н1” п лощею 324,4 кв.м; що відображено у технічному паспорті від 16.05.2008р . В обґру нтування позову ТОВ посилає ться на те, що згідно п.1 ч.1 ст.115 Ц ивільного кодексу України г осподарське товариство є вла сником майна, переданого йом у учасниками товариства у вл асність як вклад до статутно го (складеного) капіталу. Отже , на думку позивача за зустріч ним позовом, з моменту переда чі майна ТОВ “Будівельна ком панія “Євробудстандарт” ста ло власником переданого майн а, що підтверджується Свідоц твом про право власності, яке ОСОБА_1 не оскаржено.

Подачу ОСОБА_1 позову пр о усунення перешкод у корист уванні нерухомим майном, що р озташоване за адресою: АДРЕ СА_1 ТОВ “Будівельна компан ія “Євробудстандарт” вважає невизнанням свого права вла сності на зазначений об' єкт , у зв' язку з чим звернулося д о суду за захистом порушеног о права та інтересу.

Позивач за зустрічним позо вом зазначив, що відповідно д о ст.392 Цивільного кодексу Укр аїни власник майна може пред ' явити позов про визнання й ого права власності, якщо це п раво оспорюється або не визн ається іншою особою.

Представник ОСОБА_1 про ти зустрічного позову запере чує, вважає його необґрунтов аним та безпідставним.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представникі в сторін по справі, суд доход ить до такого висновку:

Відповідно ч.1 ст.13 Закону Укр аїни “Про господарські товар иства”, вкладом до статутно го (складеного) капіталу госп одарського товариства можу ть бути гроші, цінні папери, ін ші речі або майнові чи інші в ідчужувані права, що мають гр ошову оцінку, якщо інше не вст ановлено законом. Згідно із п .1 ч.1 ст.115 ЦК України, господарсь ке товариство є власником: ма йна, переданого йому учасник ами товариства у власність я к вклад до статутного (складе ного) капіталу. Таким чином, с аме ТОВ “Будівельна компанія “Євробудстандарт”, яке отри мало нерухоме майно в обмін н а корпоративні права, є його належним власником, що підтв ерджується Протоколом №3 заг альних зборів засновників (у часників) ТОВ “Будівельна ко мпанія “Євробудстандарт” ві д 21.07.2005 року та Актом прийому-п ередачі від цього ж числа, а т акож Свідоцтвом про право вл асності на нежитлові будівл і Серія НОМЕР_2, згідно яко го об' єкт, який розташовани й за адресою: м.Одеса, Француз ький бульвар 27-Ж, та складаєть ся з літ. ”З”- гуртожиток під № 2 загальною площею 407,5 кв.м.; літ.” П”, “О”- два будинки, загальною площею 38,80 кв.м кожний; літ.”Н”- с кладське приміщення прокату , літ.”Н1”- атлетичний зал, зага льною площею 324,4 кв.м, загально ю площею будівель- 809,5 кв.м., нале жать ТОВ “Будівельна компані я “Євробудстандарт” на праві приватної власності. Вказан е майно перейшло до ТОВ “Буді вельна компанія “Євробудста ндарт” за оплачуваним правоч ином із відома його колишньо го власника -ОСОБА_1.

Відповідно до приписів ч.1 с т.33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обстави ни, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і з аперечень. ОСОБА_1 у встан овленому порядку не довів фа кту передачі до статутного к апіталу лише права користува ння вищезазначеним нерухоми м Майном, як і не довів факту н аявності у нього права корис тування вказаним майном. За т аких обставин , підстав для за доволення позову ОСОБА_1 д о ТОВ “Будівельна компанія “ Євробудстандарт” про усунен ня перешкод у користуванні н ерухомим майном не має.

Надані суду, сторонами, дока зи свідчать про те, що саме ТО В “Будівельна компанія “Євро будстандарт” є власником спі рного нерухомого майна. Згід но із ст.319 ЦК України, власник володіє, користується, розпо ряджається своїм майном на власний розсуд. Відповідно д о ст.392 ЦК України, власник майн а може пред'явити позов про визнання його права власнос ті, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особ ою, а також у разі втрати ним д окумента, який засвідчує йог о право власності. ОСОБА_1 пред'явив позов про усунення перешкод у користуванні май ном власником якого є ТОВ “Бу дівельна компанія “Євробудс тандарт”, хоча не має жодних з аконних підстав для користув ання ним. Такі дії суд розціню є як оспорювання права власн ості ТОВ “Будівельна компані я “Євробудстандарт” на нерух оме майно, що розташоване за а дресою: АДРЕСА_1 , що є підст авою для задоволення зустріч ного позову про визнання пра ва власності у повному обсяз і.

Судові витрати по сплаті де ржавного мита та витрати на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу покл асти на відповідача за зустр ічним позовом згідно ст.ст.44, 49 ГПК України.

Керуючись ст. с т.44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. У задоволенні позову ОСОБА_1 відмовити повністю.

2. Зустрічну позовн у заяву Товариства з обмежен ою відповідальністю “Будіве льна компанія “Євробудстанд арт” - задовольнити повніст ю.

3. Визнати за Товари ством з обмеженою відповідал ьністю “Будівельна компанія “Євробудстандарт” (м. Дніпро петровськ, пл..Шевченка, 12, код Є ДРПОУ 33591942) право власності на н ерухоме майно, що розташован е за адресою: АДРЕСА_1, зага льною площею 809,5 кв.м, і складає ться з гуртожитку №2 літ.”З”, п лощею 407,5 кв.м; будинків літ.”П” , площею 38,8 кв.м, літ.”О”- площею 3 8,8 кв.м; складського приміщенн я прокату літ.”Н”, атлетичног о залу літ.Н1” площею 324,4 кв.м; що відображено у технічному пас порті від 16.05.2008р.

4. Стягнути з ОСОБ А_1 (АДРЕСА_2) на користь То вариства з обмеженою відпові дальністю “Будівельна компа нія “Євробудстандарт” (м.Дні пропетровськ, пл..Шевченка, 12, к од ЄДРПОУ 33591942) витрати по спла ті державного мита у сумі 2900 гр н. та витрати на ІТЗ судового п роцесу у сумі 312 грн.50 коп.

Рішення набирає чинно сті протягом 10-денного строку з дня його підписання.

Накази видати після набран ня рішенням законної сили.

Рішення підписане 31 липня 2009р .

Суддя Рога Н. В.

Дата ухвалення рішення31.07.2009
Оприлюднено19.07.2010
Номер документу5899124
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права вл асності

Судовий реєстр по справі —30/107-09-3214   

Рішення від 31.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні