Рішення
від 14.07.2016 по справі 910/10324/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.07.2016Справа №910/10324/16 За позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія СонаР"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Екран"

про визнання кредитором та зобов'язання вчинити дії

Суддя Головатюк Л.Д.

Представники :

Від позивача - Штойка Д.С.(дов. від 01.02.2015)

Від відповідача: не з"явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Позивач звернувся до господарського суду м. Києва з позовною заявою до відповідача про визнання кредитором на суму 78 740,10 грн. та зобов'язання вчинити дії.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 09.06.2016 порушено провадження у справі №910/10324/16 та призначено до розгляду на 29.06.2016.

Представник відповідача в судове засідання 29.06.2016 не з'явився, витребувані судом докази не подав, причин неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

В судове засідання 29.06.2016 прибув представник позивача та дав пояснення по справі.

Розгляд справи відкладено на 14.07.2016.

Представник позивача з'явився в судове засідання 14.07.2016, надав пояснення по суті справи, позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання 14.07.2016 не прибув, причин неявки суд не повідомив, витребувані докази не подав, хоча про час і місце судового засідання був належним чином повідомлений.

Місцезнаходження відповідача за адресою, на яку було відправлено ухвали суду, адреса підтверджується відомостями з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Місцезнаходження відповідача за адресою, на яку було відправлено ухвали суду, адреса підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України. Проте ухвала суду не була отримана відповідачем та повернулась до суду з наступної причини: "вибули".

Відповідно до абзацу 3 п. 3.9.1 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" у разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідач повідомлений про час та місце судового розгляду належним чином.

Оскільки про час та місце судового засідання відповідач був належним чином повідомлений, на підставі статті 75 Господарського процесуального кодексу України справа може бути розглянута за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні судом оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

У судовому засіданні складено протокол згідно статті 81-1 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, вислухавши думку представника позивача, Господарський суд міста Києва -

ВСТАНОВИВ:

Як свідчать матеріали справи, товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія СонаР»(далі позивач) звернулось до господарського суду м. Києва з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю «ФІРМА «ЕКРАН»(далі відповідач) про стягнення заборгованості за ліцензійним договором №S-247 від 23.07.2012 у розмірі 78 740 грн.,10 коп.

Рішенням господарського суду міста Києва від 14.12.2015 у справі №910/27366/15 позов задоволено повністю; стягнуто з ТОВ "Фірма "Екран" з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання даного рішення суду, на користь ТОВ "Компанія СонаР": 56 318 (п'ятдесят шість тисяч триста вісімнадцять) грн. 75 коп. основного боргу; 21 390 (двадцять одну тисячу триста дев'яносто) грн. 27 коп. втрат від інфляції; 1 031 (одну тисячу тридцять одна) грн. 08 коп. 3% річних і 1218 (одну тисячу двісті вісімнадцять) грн. судового збору.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 18.01.2016 відмовлено ТОВ "Фірма "Екран" у задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору по даній справі до прийняття судового рішення по справі; апеляційну скаргу ТОВ "Фірма "Екран" повернуто без розгляду.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 16 березня 2016 року, виправлено допущені в резолютивній частині рішення описки.

На виконання рішення господарського суду міста Києва від 14.12.2015 видано наказ.

Відповідно до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, оприлюдненних в ЄДР за період з 01.01.2016 по 04.04.2016 під номером 5400, Товариством з обмеженою відповідальністю «Фірма «Екран» внесено запис рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті ліквідації.

Строк для заявлення вимог кредиторів встановлено до 01.05.2016.

Наказом Міністерства юстиції України від 01.07.2015 № 1098/5 «Про затвердження форм та змісту повідомлень про внесення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які підлягають оприлюдненню на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України» затверджено форму та зміст повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Отримавши відомості з офіційного сайту Міністерства юстиції України про припинення ТОВ «Фірма «Екран», позивачем 25.03.2016 було направлено заяву про визнання вимог кредитора на суму 78740,10 грн., що підтверджується описами вкладення у цінний лист від 25.03.2016, та чеком відділення поштового зв'язку.

Однак, 17.05.2016 вказане поштове відправлення повернулося позивачеві із відміткою поштового зв'язку «за закінченням терміну зберігання». Вказана обставина підтверджується інформацією з офіційного веб-сайту Державного підприємства «Укрпошта» та роздруківкою відстеження пересилання поштових відправлень.

Виходячи з викладеного позивач вважає, що ліквідаційною комісією відповідача, всупереч вимог 105, 111, 112 ЦК України, не було розглянуто заяви позивача та не включено його грошові вимоги в сумі 78740,10 грн., до проміжного ліквідаційного балансу.

Спір у справі виник у зв'язку із невключенням грошових вимог позивача у розмірі 78740,10 грн. до ліквідаційного балансу ТОВ "Фірма "Екран" у зв'язку з його ліквідацією.

Відповідно до ч. 1, 7 ст. 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів. Скасування державної реєстрації позбавляє суб'єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставою для вилучення його з державного реєстру. Суб'єкт господарювання вважається ліквідованим з дня внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності. Такий запис вноситься лише після затвердження ліквідаційного балансу відповідно до вимог цього Кодексу та подання головою ліквідаційної комісії або уповноваженою ним особою документів для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою - підприємцем у порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Частинами 2 та 3 статті 60 Господарського кодексу України встановлено, що орган (особа), який прийняв рішення про ліквідацію суб'єкта господарювання, встановлює порядок та визначає строки проведення ліквідації, а також строк для заяви претензій кредиторами, що не може бути меншим, ніж два місяці з дня оголошення про ліквідацію. Ліквідаційна комісія або інший орган, який проводить ліквідацію суб'єкта господарювання, вміщує в друкованих органах відповідно до закону повідомлення про його ліквідацію та про порядок і строки заяви кредиторами претензій, а явних (відомих) кредиторів повідомляє персонально у письмовій формі у встановлені цим Кодексом чи спеціальним законом строки.

Згідно частиною 1 статті 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 105 Цивільного кодексу України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію. Після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

З інформації, яка міститься на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України за адресою https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch, вбачається, що було внесено запис про ліквідацію ТОВ "Фірма "Екран".

Частиною 5 статті 105 Цивільного кодексу України встановлено, що строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Матеріалами справи підтверджується встановлення строку заявлення кредиторами своїх вимог до ТОВ "Фірма "Екран" - до 01.05.2016.

25.03.2016 позивачем було направлено на адресу відповідача заяву про визнання поточних кредиторських вимог в сумі 78740,10 грн., що підтверджується описом вкладення у цінний лист.

Стосовно розміру вимог, які заявлені позивачем для включення до ліквідаційного балансу ТОВ "Фірма "Екран", суд відзначає, що розмір кредиторської вимоги до відповідача визначений вішенням господарського суду міста Києва від 14.12.2015 у справі №910/27366/15, а відтак в силу ст. 35 ГПК України доказування не потребує.

Згідно ст. 35 ГПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, крім встановлених рішенням третейського суду, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

За таких обставин, суд вважає правомірним заявлення позивачем грошових вимог до ТОВ "Фірма "Екран" на загальну суму 78740,10 грн.

Як вбачається із матеріалів справи, позивач звернувся до ліквідаційної комісії відповідача з вимогами про визнання його кредитором ТОВ "Фірма "Екран" 25.03.2016, що підтверджується описом вкладення у цінний лист, тобто у строк, визначений приписами ст. 105 Цивільного кодексу України та відомостями, що містяться на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України.

Відповідно до ч. 6 ст. 105 Цивільного кодексу України кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

Відтак, суд приходить до висновку, що рішення про включення ТОВ "Компанія СонаР" до реєстру вимог кредиторів повинно було бути прийняте ліквідаційною комісією відповідача та надіслане на його адресу не пізніше не пізніше тридцяти днів з дня отримання відповідної вимоги.

Матеріали справи не містять, а відповідачем не надано суду належних та допустимих в розумінні приписів ст.ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України доказів на підтвердження факту вчинення дій, передбачених ч. 6 ст. 105 Цивільного кодексу України.

Таким чином, ліквідаційна комісія ухилилася від отримання такої вимоги, а відтак і від прийняття відповідного рішення про включення або відмову у включенні вимог позивача.

Частиною третьою статті 112 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії. За рішенням суду вимоги кредитора можуть бути задоволені за рахунок майна, що залишилося після ліквідації юридичної особи.

З урахування встановленої судом дати, з якої ТОВ "Компанія СонаР" дізналося про ухилення ліквідаційної комісії ТОВ "Фірма "Екран" від розгляду його кредиторських вимог, позивач правомірно та у визначений ч. 3 ст. 112 Цивільного кодексу строк (04.05.2016 р.) звернувся до суду із даним позовом.

Згідно з ч. 8 ст. 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Відповідно до ч. 11 ст. 111 Цивільного кодексу України після завершення розрахунків з кредиторами ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає ліквідаційний баланс, забезпечує його затвердження учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, та забезпечує подання органам доходів і зборів.

За таких обставин, позовні вимоги ТОВ "Компанія СонаР" про зобов'язання ТОВ "Фірма "Екран" в особі ліквідаційної комісії визнати кредиторські вимоги ТОВ "Компанія СонаР" у розмірі 78740,10 грн. та включити їх до свого ліквідаційного балансу є правомірними та обґрунтованими, а тому задовольняються судом у повному обсязі.

Відповідно до ст. ст. 33, 43, 34 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог повністю.

Відповідно до ст. 49 ГПК України з відповідача на користь позивача стягуються понесені позивачем витрати по сплаті судового збору пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись Цивільним Кодексом України, ст.ст. 33, 34, 49, 64, 75, 82, 83, 84, 85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія СонаР" задовольнити повністю.

2. Визнати товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія СонаР" (49126, місто Дніпропетровськ, бульвар Слави, 30, корп.1, к.6 код ЄДРПОУ 32196942, п/р 26008806401 у ПАТ «МАРФІН БАНК», м. Дніпропетровськ, МФО 328168) кредитором товариства з обмежено відповідальністю «ФІРМА «ЕКРАН» (03067, місто Київ, вулиця Виборзька, будинок, 99, код ЄДРПОУ 13668567) на суму грошових коштів в розмірі 78 740 (сімдесят вісім тисяч сімсот сорок) грн. 10 коп.

3. Зобов'язати товариство з обмежено відповідальністю «ФІРМА «ЕКРАН» (03067, місто Київ, вулиця Виборзька, будинок, 99, код ЄДРПОУ 13668567), в особі голови комісії з припинення (ліквідатора) включити до проміжного ліквідаційного балансу кредиторські вимоги товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія СонаР" (49126, місто Дніпропетровськ, бульвар Слави, 30, корп.1, к.6 код ЄДРПОУ 32196942 п/р 26008806401 у ПАТ «МАРФІН БАНК», м. Дніпропетровськ, МФО 328168) в розмірі 78 740 (сімдесят вісім тисяч сімсот сорок) грн. 10 коп.

4. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

5. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

6. Копію рішення розіслати сторонам.

Суддя Головатюк Л.Д.

Дата підписання повного тексту рішення - 19.07.2016

Дата ухвалення рішення14.07.2016
Оприлюднено26.07.2016
Номер документу59079770
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання кредитором та зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —910/10324/16

Рішення від 14.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

Ухвала від 29.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головатюк Л.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні