Ухвала
від 25.05.2016 по справі 757/23400/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/23400/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2016 року

Печерський районний суд міста Києва у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю старшого слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні у залі судових засідань Печерського в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України старшого радника юстиції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України старший радник юстиції ОСОБА_3 звернувся до Печерського районного суду міста Києва з клопотанням, погодженим з прокурором другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 та просив надати дозвіл на проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме квартири розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , яка належитьОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 на праві приватної власності, з метою відшукання та вилучення: комп`ютерної техніки, мобільних телефонів, магнітних та електронних, цифрових носіїв з інформацією, а також документів щодо фінансовогосподарських відносин з Держінвестпреоктом України, ТОВ «Глорія», ТОВ «Фіада», ПП «Гвіана», ПП «Таїті», ПП «Севілья» та ТОВ «Онікс-Трейдинг», та іншими підприємствами, які надають послуги у галузі реклами (договори, контракти з додатковими угодами, додатки та специфікації до них, акти виконаних робіт (надання послуг, приймання-передачі тощо), платіжних доручень, банківських виписок та інших розрахункових документів, реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, податкові накладні, рахунки-фактури, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, сертифікатів, ліцензій, довіреностей, тендерної документації, чорнових записів із вказаних питань, документів у паперовому та електронному вигляді, предметів, речей, грошових коштів, печаток, що вказують на незаконну діяльність Держінвестпреокту України, ТОВ «Глорія», ТОВ «Фіада», ПП «Гвіана», ПП «Таїті», ПП «Севілья» та ТОВ «Онікс-Трейдинг» та інших підприємств, які надають послуги у галузі реклами, а також інших речей і документів, що мають значення для досудового розслідування.

Старший слідчий посилався на таке: Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України розслідується кримінальне провадження № 42014000000001238 стосовно службових осіб Держінвестпроекту України та ТОВ «Глорія», які зловживаючи своїм службовим становищем, в порушення Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо формування позитивного інвестиційного іміджу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2011 № 694, яким не передбачено надання послуг з розміщення реклами у вітчизняних засобах масової інформації та мережі Інтернет, на підставі складених службовими особами ТОВ «Глорія» підроблених документів, безпідставно перерахували за вказані послуги ТОВ «Глорія» бюджетні кошти, внаслідок чого заволоділи зазначеними грошовими коштами в особливо великому розмірі, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що службові особи Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України (далі за текстом - Держінвестпроект України) та ТОВ «Глорія», зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно в порушення Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо формування позитивного інвестиційного іміджу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2011 № 694, яким не передбачено надання послуг з розміщення реклами у вітчизняних засобах масової інформації та мережі Інтернет, на підставі складених службовими особами ТОВ «Глорія» підроблених документів, незаконно перерахували за вказані послуги ТОВ «Глорія» бюджетні кошти, внаслідок чого заволоділи зазначеними грошовими коштами в особливо великому розмірі, чим завдали збитків державним інтересам на суму 14 757 937 грн., що більше ніж у 250 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є тяжкими наслідками.

Так, відповідно до матеріалів кримінального провадження ТОВ «Глорія» протягом 4 кварталу 2012 року 2013 року було учасником та визнано переможцем відкритих торгів, замовником яких було Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України.

За результатами проведених відкритих торгів Держінвестпроектом України з переможцем торгів ТОВ «Глорія» укладено договори про надання послуг за державні кошти на загальну суму 14757937 грн. з ПДВ.

У подальшому ТОВ «Глорія» упродовж жовтня-грудня 2012 року, серпня - листопада 2013 року для формування витрат при виконанні договорів, укладених з Держінвестпроектом України використано документи, оформлені суб`єктами господарювання, які мають ознаки фіктивності, у зв`язку з чим вбачаються ознаки розкрадання бюджетних коштів, отриманих від Держінвестпроекту України.

Відповідно до висновку ГУ Міндоходів у Волинській області № 12/03-20-16-05/2-2014 від 31.03.2014 обставини відображення в обліку документів з реквізитами ПП «Гвіана», ТОВ «Фіада», ТОВ «Онікс-Трейдинг» про оприбуткування послуг, які виступали в подальшому предметом закупівель Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України, містять ознаки протиправних дій спрямованих на створення видимості реальних правочинів без проведення при цьому фактичних господарських операцій.

Проведення в обліку ТОВ Глорія» документів підприємств з ознаками фіктивності, а саме ПП «Гвіана», ТОВ «Фіада», ТОВ «Онікс-Трейдинг» для формування витрат при виконанні договорів з державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України за період жовтень-грудень 2012 року та серпень, листопад 2013 року містять ознаки незаконного заволодіння бюджетними коштами.

Досудовим слідством встановлено, що ТОВ «Глорія» умови договору від 13.09.2012 за №05/09-12 про закупівлю послуг за державні кошти належним чином не виконало.

Так, відповідно до звіту про розміщення текстових публікацій позитивного характеру від 14.12.2012, затвердженого службовими особами Держінвестпроекту України та ТОВ «Глорія», на виконання вказаного договору ТОВ «Глорія» оприлюднено 588 публікацій на низці сайтів.

На підтвердження виконання вказаного договору ТОВ «Глорія» надало до Держінвестпроекту України довідки про розміщення інформації про інвестиційні можливості України у вітчизняних друкованих засобах масової інформації та мережі Інтернет.

Водночас, в офіційно скерованих до Генеральної прокуратури України листах від підприємств, що є власниками інтернет-сайтів та друкованих видань, вказано, що будь яку фінансового господарську діяльність з вказаними підприємствами вони не вели, в тому числі з розміщення інформації про інвестиційні можливості України у вітчизняних друкованих засобах масової інформації та мережі Інтернет, про що також наголошено власниками цих інтернет-сайтів та друкованих видань у протоколах допиту в якості свідків та, окремо зазначено, що вищевказані довідки вони ТОВ «Глорія» не видавали, інформацію на сайтах не розміщували і що їх підписи у наданих довідках підроблені.

Відповідно до рапорту оперативного підрозділу Департаменту захисту економіки Національної поліції України на виконання доручення слідчого в порядку ст. 40 КПК України до вчинення особливо тяжкого корисливого злочину причетна громадянка ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає: АДРЕСА_1 , яка за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ «Глорія» та Держінвестпроекту України, достовірно знаючи, що роботи по Договору укладеному між Держінвестпроектом України та ТОВ «Глорія» про закупівлю послуг за державні кошти №05/09-12 від 13.09.2012, виконавцем яких було ТОВ «Фіада» не виконанні, визнала, як Голова комітету з конкурсних торгів Держінвестпроекту України переможцем торгів у 2013 році ТОВ «Глорія» щодо надання послуг з виробництва кінофільмів, відеофільмів і телевізійних програм.

В результаті чого було Держінвестпроектом України було укладено з ТОВ «Глорія» договір про закупівлю послуг за державні кошти від 14.06.2013 за №14/07 послуги щодо виробництва кінофільмів, відеофільмів і телевізійних програм.

В подальшому на підставі вказаних підроблених проміжних актів Держінвестпроектом України на рахунок ТОВ «Глорія» (код ЄДРПОУ 31964888) № НОМЕР_1 , відкритий у філії ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» у м. Луцьку МФО 303547, незаконно перераховано державні кошти в сумі 9865188,46 грн., які в подальшому були перераховані на розрахунковий рахунок ТОВ «Фіада» (код ЄДРПОУ 38259080), а також ТОВ «Аудиторська фірма «Сіан аудит» (код ЄДРПОУ 3610083),ТОВ «Сіан Стафф» (код ЄДРПОУ 37818877), ТОВ «Сіан бізнес Менеджемент» (код ЄДРПОУ 37931230), ТОВ «Сіан тур» (код ЄДРПОУ 34431311), ТОВ «Юридична компанія «Сіан Консалтинг» (код ЄДРПОУ 36003357) та ТОВ «Охоронно Детективне агентство «Сіан Сервіс» (код ЄДРПОУ 37404338) засновником яких був ОСОБА_8 , внаслідок чого державі була завдана матеріальна шкода на вказану суму.

Таким чином, на протязі 2012-2013 років службові особи Держінвестпроекту України та ТОВ «Глорія», зловживаючи своїм службовим становищем за участі ОСОБА_9 , завдали матеріальну шкоду державному підприємству на загальну суму 9865188,46 гривень. Зазначена злочинна схема із зловживанням службовим становищем при використанні державних коштів здійснювалась при організації розміщення рекламної інформації про інвестиційні можливості України.

На цей час у провадженні є підстави вважати, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , причетна до вказаного вище злочину і у своєму житлі, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , може зберігати комп`ютерну техніку, мобільні телефони, магнітні та електронні, цифрові носії з інформацією, а також документи щодо фінансовогосподарських відносин з Держінвестпреоктом України, ТОВ «Глорія», ТОВ «Фіада», ПП «Гвіана», ПП «Таїті», ПП «Севілья» та ТОВ «Онікс-Трейдинг», та іншими підприємствами, які надають послуги у галузі реклами (договори, контракти з додатковими угодами, додатки та специфікації до них, акти виконаних робіт (надання послуг, приймання-передачі тощо), платіжні доручення, банківські виписки та інші розрахункові документи, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, податкові накладні, рахунки-фактури, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, сертифікати, ліцензії, довіреності, тендерна документація, чорнові записи із вказаних питань, документи у паперовому та електронному вигляді, предмети, речі, грошові кошти, печатки, що вказують на незаконну діяльність Держінвестпреокту України, ТОВ «Глорія», ТОВ «Фіада», ПП «Гвіана», ПП «Таїті», ПП «Севілья» та ТОВ «Онікс-Трейдинг» та інших підприємств, які надають послуги у галузі реклами, а також інші речі і документи, що мають значення для досудового розслідування.

У судовому засіданні старший слідчий ОСОБА_3 підтримав клопотання та зазначив, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, необхідно провести обшук за місцем проживання ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформаційної довідки Київського міського бюро технічної інвентаризації від 27.04.2016 квартира, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , належить ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на праві приватної власності, яка згідно актового запису про народження №711 від 19.10.1982 року є донькою ОСОБА_6 .

В інший, крім проведення обшуку, спосіб одержати та зафіксувати відомості щодо обставин злочину і осіб, що його вчинили, неможливо.

Слідчий суддя вивчивши документи, додані до клопотання, заслухавши старшого слідчого, вважає клопотання не підлягаючим задоволенню за таких підстав: у відповідності до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуто в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. У відповідності до ч.5 ст.234КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі і документи або особи знаходяться у зазначеному у клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Слідчий у судовому засіданні не довів, що відшукувані речі і документи знаходяться у зазначеному у клопотанні житлі, також відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах можуть бути доказами під час судового розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК Україна, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України старшого радника юстиції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про проведення обшуку залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення25.05.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу59098782
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/23400/16-к

Ухвала від 25.05.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Васильєва Н. П.

Ухвала від 25.05.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Васильєва Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні