Постанова
від 19.07.2016 по справі 5002-19/5427-2010
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 липня 2016 року Справа № 5002-19/5427-2010

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого - Ткаченко Н.Г.

Суддів - Коваленка В.М.

Куровського С.В.

За участю ліквідатора ПП "АРС-ДІМ" - арбітражного керуючого Черевача М.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу арбітражного керуючого Приватного підприємства "АРС-ДІМ" Черевача М.М.

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 26.04.2016 по справі № 5002-19/5427-2010 про банкрутство Приватного підприємства "АРС-ДІМ",-

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 10.11.2010 порушено провадження по справі №5002-19/5427-2010 про банкрутство Приватного підприємства "АРС-ДІМ", на підставі ст.53 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 23.11.2010 по справі №5002-19/5427-2010 введено процедуру санації ПП "АРС-ДІМ", призначено керуючим санацією боржника керівника Погребенника А.І., розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Черевача М.М.

Постановою господарського суду Автономної Республіки Крим від 07.07.2011 по справі №5002-19/5427-2010 боржника - ПП "АРС-ДІМ" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру , ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Черевача М.М.

Доповідач - суддя Ткаченко Н.Г.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", у зв'язку з неможливістю здійснювати правосуддя судами Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на тимчасово окупованих територіях, змінено територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя судам, та встановлено забезпечити розгляд: господарських справ Господарського суду Автономної Республіки Крим - Господарським судом Київської області. Справи, що перебувають у провадженні судів, розташованих на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, та розгляд яких не закінчено, передаються судам відповідно до встановленої цим Законом підсудності, протягом десяти робочих днів з дня набрання ним чинності або з дня встановлення такої підсудності.

Ухвалою господарського суду Київської області від 20.10.2014 по справі № 5002-19/5427-2010 поновлено провадження по справі про банкрутство Приватного підприємства "АРС-ДІМ", відповідно до ст. 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

Ухвалою господарського суду Київської області від 12.08.2015 по справі № 5002-19/5427-2010, зокрема, затверджено звіт ліквідатора ПП "АРС - ДІМ" арбітражного керуючого Черевача М.М., ліквідаційний баланс банкрута станом на 17.04.2014, затверджено звіт про оплату послуг та відшкодування витрат арбітражного керуючого Черевача М.М., провадження по справі № 5002-19/5427-2010 про банкрутство ПП "АРС - ДІМ" припинено.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 26.04.2016 по справі № 5002-19/5427-10 ухвалу господарського суду Київської області від 12.08.2015 по справі № 5002-19/5427-2010 скасовано. Справу № 5002-19/5427-2010 направлено до господарського суду Київської області для подальшого розгляду на стадію ліквідаційної процедури.

В касаційній скарзі арбітражний керуючий Приватного підприємства "АРС-ДІМ" Черевача М.М. просить скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 26.04.2016 по справі № 5002-19/5427-10 про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу та припинення провадження по справі про банкрутство ПП "АРС - ДІМ" посилаючись на те, що вона постановлена з неправильним застосуванням норм матеріального та процесуального права, залишивши в силі ухвалу господарського суду Київської області від 20.10.2014 по справі № 5002-19/5427-2010.

У відзиві на касаційну скаргу ПАТ "Кредобанк" проти поданої скарги заперечує та просить постанову апеляційного господарського суду від 26.04.2016 по справі № 5002-19/5427-10 залишити без змін.

У зв'язку із запланованою відпусткою судді Катеринчук Л.Й. протоколом автоматичної зміни складу колегії суддів від 15.07.2016, склад колегії суддів ВГСУ по розгляду даної справи змінений : головуючий /доповідач/- суддя Ткаченко Н.Г., судді - Коваленко В.М., Куровський С.В.

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення арбітражного керуючого, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Ухвала господарського суду Київської області від 12.08.2015, якою затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута - ПП "АРС - ДІМ", припинено провадження у справі про банкрутство ПП "АРС - ДІМ" обґрунтована, відсутністю будь-яких майнових активів у боржника, за рахунок яких можна було б задовольнити вимоги кредиторів та тим, що ліквідатором боржника здійснені всі передбачені законом заходи по здійсненню ліквідаційної процедури боржника.

Постанова апеляційного господарського суду від 26.04.2016, якою скасовано зазначену ухвалу суду першої інстанції, мотивована тим, що дії ліквідатора в процедурі ліквідації банкрута є недостатніми та поверхневими, оскільки ним не здійснені реальні заходи щодо пошуку усіх видів майна, яке б могло належати банкруту - ПП "АРС - ДІМ", а саме : повітряних суден та авіаційної техніки; річкових та морських суден; об'єктів права промислової власності, цінні папери інших підприємств, тощо.

Але з такими висновками суду апеляційної інстанції погодитись не можна, з огляду на таке.

Провадження по даній справі про банкрутство Приватного підприємства "АРС-ДІМ" здійснюється за Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції, чинній до 19.01.2013.

Відповідно до ст.4 1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно ч. 6 ст. 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом" при реалізації своїх прав та обов'язків арбітражний керуючий зобов'язаний діяти сумлінно та розумно з урахуванням інтересів боржника та його кредиторів.

Статтею 24 Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом" передбачено, що у постанові про визнання боржника банкрутом господарський суд відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Ліквідатор (ліквідаційна комісія) виконують свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Законом та іншими нормативно-правовими актами. У ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає скарги на дії учасників ліквідаційної процедури та здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Згідно ст. 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом" ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення дебіторської заборгованості банкруту; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; реалізує майно банкрута для задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом та інші.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом" після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються : показники виявленої ліквідаційної маси (дані її інвентаризації); відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

Відповідно 6 ч. 1 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності або визнання його банкрутом" господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо затверджено звіт ліквідатора, в порядку передбаченому цим Законом.

Як вбачається із матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, постановою господарського суду Автономної Республіки Крим від 07.07.2011 боржника - ПП "АРС-ДІМ" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Черевача М.М., якому було передано : печатка та штамп банкрута - ПП "АРС-ДІМ", статутні, реєстраційні та правовстановлюючі документи на майно банкрута, первинні бухгалтерські документи.

Ліквідатором боржника в ліквідаційній процедурі було закрито всі рахунки банкрута - ПП "АРС-ДІМ" в банківських установах, за винятком рахунку в АТ "Ерсте Банк" (найменування змінено на ПАТ "Фідобанк"), який використовувався як ліквідаційний рахунок.

В подальшому, для формування ліквідаційної маси банкрута - ПП "АРС-ДІМ" ліквідатором було здійснено заходи по розшуку майна банкрута, направлено запити до Управління Держкомзему Закарпатської області, БТІ м. Ужгород, ВРЕР ДАІ м. Ужгород, Управління земельних ресурсів м. Сімферополь, БТІ м. Сімферополь, ВРЕР ДАІ м. Сімферополь, Управління держкомзему у м. Івано-Франківськ, БТІ м. Івано-Франківськ, ВРЕР ДАІ м. Івано-Франківськ і в результаті зазначених заходів, ліквідатором виявлено наявність у банкрута - ПП "АРС-ДІМ" 8 одиниць транспортних засобів, 7 земельних ділянок, нерухоме майно, згідно Реєстру прав власності на нерухоме майно від 29.12.2011, майнові права на незавершені будівництвом квартири у м. Івано-Франківськ, які є предметом іпотеки згідно договорів, укладених з ПАТ "Кредобанк" та цінні папери (облігацій) ТОВ "АРС - ДІМ" в кількості 13288 шт., а також виявлено дебіторську заборгованість у сумі 233,33 грн.

Згідно акту від 30.06.2012 ліквідатором здійснено інвентаризацію майна ПП "АРС-ДІМ", яке в подальшому було оцінено та реалізовано, що підтверджується належними доказами.

За результатами проведення аукціонів з продажу майна банкрута - ПП "АРС-ДІМ" все майно реалізоване, на загальну суму 1 102 891,53 грн., та ці кошти, направлені на погашення вимог забезпечених кредиторів, а саме : ПАТ "Кредобанк" у сумі 712 909,90 грн., ПАТ "Укрсоцбанк" у сумі 81 093,30 грн. та ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" у сумі 276 032,90 грн., це підтверджується платіжними доручення та банківськими виписками, а решта коштів, отриманих від реалізації майна, спрямована на погашення згідно черговості - 3 441 грн. судовий збір за подання позову до ОСОБА_5; 29 129,43 грн. - оплата послуг арбітражного керуючого за період грудень 2010- лютий 2012; 285 грн. - банківські витрати.

17.04.2014 на засіданні комітету кредиторів боржника було затверджено звіт ліквідатора; роботу арбітражного керуючого Черевача М.М. схвалено та погоджено звернення ліквідатора до суду із клопотанням про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу, що підтверджується протоколом засідання комітету кредиторів № 11 від 17.04.2014.

Як вбачається із матеріалів справи , при здійсненні ліквідаційної процедури ліквідатором боржника було направлено запити до органів, уповноважених здійснювати державну реєстрацію об"ектів права власності, а також досліджені баланси, бухгалтерська звітність боржника, дані аналізу фінансово-господарської діяльності, дані аудиту та податкових перевірок, здійснено огляд, інвентаризація та оцінка активів боржника, що підтверджується доказами, наявними у матеріалах справи.

Звіт ліквідатора Черевача М.М. та ліквідаційний баланс станом на 17.04.2014, який подано до господарського суду першої інстанції, свідчить про відсутність інших, а ніж ті, що були реалізовані, грошових та майнових активів банкрута.

Відтак, з урахуванням наведеного вище, суд першої інстанції прийшов до правильного висновку, що ліквідатор банкрута - ПП "АРС-ДІМ" здійснив всі передбачені законом заходи при здійсненні ліквідаційної процедури боржника та про наявність правових підстав для затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу банкрута та припинення провадження по справі, оскільки на час завершення ліквідаційної процедури у ПП "АРС-ДІМ" відсутні будь-які активи, за рахунок яких можна було б задовольнити вимоги кредиторів, які залишились не задоволені, так як все майно боржника відчужено, а належних та допустимих доказів наявності іншого майна у банкрута кредитором не надано і матеріали справи свідчать про те, що дії ліквідатора при здійсненні ліквідаційної процедури відповідають вимогам Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Переглядаючи справу в апеляційному порядку , суд апеляційної інстанції дійшов висновку про те, що поданий на затвердження суду звіт ліквідатора і ліквідаційний баланс не містять всіх необхідних даних і не відповідають вимогам закону і його затвердження судом першої інстанції є передчасним, оскільки діяльність банкрута - ПП "АРС-ДІМ" була пов'язана із будівництвом, тому ліквідатору належало здійснити запити до Державної авіаційної служби України з метою отримання інформації про реєстрацію/перереєстрацію боржником авіаційної техніки, до Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті з метою отримання відомостей щодо зареєстрованих за боржником суден, до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України для встановлення, чи володіє боржник цінними паперами інших підприємств, до Українського центру інноватики та патентно-інформаційних послуг щодо зареєстрованих патентів на науковий винахід і корисну модель та отримання доходів з їхнього використання третіми особами, а також направити запит до ДП „Український інститут промислової власності" для отримання інформації про зареєстровані об'єкти права промислової власності.

Але такі висновки суду апеляційної інстанції щодо можливої наявності у боржника іншого, ніж того майна, що було виявлено і включено ліквідатором до ліквідаційної маси, грунтуються лише на припущеннях , спростовуються зібраними по справі та дослідженими судом першої інстанції доказами і є помилковими.

Крім того, як вбачається із матеріалів справи, кредитором ПАТ " Райффайзен Банк Аваль" не було надано ніяких доказів , відповідно до ч.1 ст.33 та ч.2 ст.34 ГПК України, щодо можливої наявності у банкрута іншого майна і його доводи є голослівні.

Відповідно до ст. 111 7 ГПК України переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.

Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.

Таким чином, колегія суддів приходить до висновку, що ухвала господарського суду Київської області від 12.08.2015 постановлена судом першої інстанції з урахування конкретних обставин справи та у відповідності до вимог Закону і підстав для її скасування не вбачається, а з висновками, викладеними в постанові Київського апеляційного господарського суду від 26.04.2016 по справі № 5002-19/5427-10, якою скасовано ухвалу господарського суду Київської області від 12.08.2015 по справі № 5002-19/5427-2010 щодо затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу і припинення провадження по справі про банкрутство ПП "АРС - ДІМ", погодитись не можна, так як вони не відповідають фактичним обставинам справи та вимогам закону і є помилковими, а тому постанова підлягає скасуванню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 111 5 , 111 7 - 111 13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу арбітражного керуючого Приватного підприємства "АРС-ДІМ" Черевача М.М. задовольнити.

Постанову Київського апеляційного господарського суду від 26.04.2016 по справі № 5002-19/5427-2010 скасувати.

Ухвалу господарського суду Київської області від 12.08.2015 по справі № 5002-19/5427-2010 залишити в силі.

Головуючий - Ткаченко Н.Г.

Судді - Коваленко В.М.

Куровський С.В.

Дата ухвалення рішення19.07.2016
Оприлюднено25.07.2016
Номер документу59110668
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5002-19/5427-2010

Постанова від 19.07.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 12.07.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 29.06.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 04.12.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Постанова від 10.11.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 21.10.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 15.10.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 12.08.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 08.07.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 08.06.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні