Ухвала
від 21.07.2016 по справі 404/4577/16-к
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/4577/16-к

Номер провадження 1-кс/404/859/16

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 липня 2016 року слідчий суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Кіровоградського ВП ГУ НП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення позапланової виїздної документальної ревізії, внесене у кримінальному провадженні № 42015121010000047, внесене до єдиного реєстру досудових розслідувань 15.05.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий Кіровоградського ВП ГУ НП в Кіровоградській області ОСОБА_4 за погодженням з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення позапланової виїздної документальної ревізії, внесене у кримінальному провадженні № 42015121010000047, внесене до єдиного реєстру досудових розслідувань 15.05.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.

У провадженні СВ Кіровоградського ВП ГУНП в Кіровоградській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42015120010000047 від 15.05.2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України за фактом службової недбалості, тобто невиконання або неналежного виконання службовою особою своїх службових повноважень через несумлінне ставлення до них.

Вказане кримінальне провадження розпочате за повідомленням ТОВ СП "НІБУЛОН" про вчинення кримінального правопорушення службовими особами Кіровоградською ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області при проведенні ними заходів контролю щодо ТОВ "Компанія Агроальянс" (код ЄДРПОУ 36333319), ПП "Агрокомпанія Лан" (код ЄДРПОУ 33797120), ТОВ "Агро-Інкам-Трейд" (код ЄДРПОУ 37096746), ТОВ "Каргилл-Групп" (код ЄДРПОУ 37059112), ТОВ "Хліб Інвест ЛТД" (код ЄДРПОУ 38164544) внаслідок чого державі завдано матеріальну шкоду.

За повідомленням ТОВ СП "НІБУЛОН" при проведенні заходів контролю службовими особами вищезазначених контролюючих органів досліджувалось питання підтвердження реальності проведення господарських операцій наведених суб`єктів господарської діяльності з контрагентами постачальниками та контрагентами покупцями, правомірність формування податкового кредиту і податкових зобов`язань з ПДВ в окремих звітних періодах та було складено акти. В результаті проведення заходів контролю суб`єктам господарської діяльності був визнаний недійсним податковий кредит по розрахункам з контрагентами постачальниками товарів та визнані недійсними податкові зобов`язання з, зокрема, по розрахункам з контрагентом покупцем ТОВ СП "НІБУЛОН".

Як стверджує ТОВ СП "НІБУЛОН", службовими особами наведеного контролюючого органу взагалі не бралась до уваги та обставина, що реальність проведення господарських операцій з поставки товарів ТОВ "Компанія Агроальянс", ПП "Агрокомпанія Лан", ТОВ "Агро-Інкам-Трейд" , ТОВ "Каргилл-Групп", ТОВ "Хліб Інвест ЛТД" на користь ТОВ СП "НІБУЛОН" та правомірність формування контрагентами ТОВ СП "НІБУЛОН" податкових зобов`язань з ПДВ підтверджуються первинними документами бухгалтерського та податкового обліку.

Таким чином службові особи вищезазначеного контролюючого органу внесли до актів завідомо недостовірні відомості про те, що правочини, які були здійсненні ТОВ "Компанія Агроальянс", ПП "Агрокомпанія Лан", ТОВ "Агро-Інкам-Трейд" , ТОВ "Каргилл-Групп", ТОВ "Хліб Інвест ЛТД" з ТОВ СП "НІБУЛОН" у відповідних звітних періодах нібито не спрямовані на реальне настання правових наслідків і суперечать інтересам держави та суспільству та є нікчемними, а самі господарські операції по придбанню товарів начебто носять безтоварний характер.

За твердженням ТОВ СП "НІБУЛОН", замість того, щоб визначити податкові зобов`язання з ПДВ та притягнути до відповідальності осіб, винних у порушені податкового законодавства, службові особи вищезазначеного контролюючого органу за результатами заходів контролю всупереч інтересам служби незаконно зменшили податкові зобов`язання з ПДВ ТОВ "Компанія Агроальянс", ПП "Агрокомпанія Лан", ТОВ "Агро- Інкам-Трейд" , ТОВ "Каргилл-Групп", ТОВ "Хліб Інвест ЛТД" по розрахункам з ТОВ СП "НІБУЛОН", тим самим звільнивши платників податків від обов`язку зі сплати податків, передбаченого ст. 67 Конституції України та ст.cт. 16, 36 Податкового кодексу України.

Такі діяння службових осіб Кіровоградської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області призвели до втрат бюджету та порушують вимоги норми п.п. 4.1.3 п. 4.1 статті 4 Податкового кодексу України, яка передбачає невідворотність настання визначеної законом відповідальності у разі порушення податкового законодавства.

Згідно підпункту 19 1 .1.34 пункту 19 1 .1 статті 19 1 Податкового кодексу України контролюючі органи забезпечують визначення в установлених цим Кодексом, іншими законами України випадках сум податкових та грошових зобов`язань платників податків, застосування і своєчасне стягнення сум передбачених законом штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Підпунктом 54.3 статті 54 Податкового кодексу України встановлено, що у разі якщо дані перевірок результатів діяльності платника податків, свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов`язань, контролюючий орган зобов`язаний самостійно визначити суму грошових зобов`язань.

У разі коли сума грошового зобов`язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 цього Кодексу, такий контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення (стаття 58 ПК України).

На думку заявника, вимоги саме цих норм податкового законодавства України проігноровано службовими особами Кіровоградської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області в процесі здійснення своїх контролюючих функцій.

Обставини, наведені вище, свідчать про наявність в діях службових осіб Кіровоградської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області ознак складу кримінального правопорушення, передбаченого статтею ст. 367 Кримінального кодексу України.

За таких підстав, в ході проведення досудового розслідування виникла необхідність в перевірці інформації, викладеної ТОВ СП "НІБУЛОН" в повідомлення про кримінальне правопорушення щодо реальності проведення господарських операцій та правомірності формування ТОВ "Компанія Агроальянс", ПП "Агрокомпанія Лан", ТОВ "Агро-Інкам-Трейд" , ТОВ "Каргилл-Групп", ТОВ "Хліб Інвест ЛТД" податкових зобов`язань з ПДВ по фінансово господарським операціям з ТОВ СП "НІБУЛОН".

Зазначене може бути реалізоване, зокрема, шляхом призначення та проведення позапланової документальної перевірки ТОВ СП "НІБУЛОН" (код ЄДРПОУ 14291113) з ТОВ "Компанія Агроальянс" (код ЄДРПОУ 36333319) за вересень 2011 року, ПП "Агрокомпанія Лан" (код ЄДРПОУ 33797120) за квітень 2011року, ТОВ "Агро-Інкам-Трейд" (код ЄДРПОУ 37096746) за червень 2012 року, ТОВ "Каргилл-Групп" (код ЄДРПОУ 37059112) за лютий та березень 2013 року, ТОВ "Хліб Інвест ЛТД" (код ЄДРПОУ 38164544) за липень 2013 року.

В свою чергу, призначення перевірки слід доручити Міжрегіональному головному управлінню ДФС Центральному офісу з обслуговування великих платників, в якому на податковому обліку перебуває ТОВ СП "НІБУЛОН".

Заслухавши слідчого, який підтримав внесене ним клопотання, пояснюючи, що проведення виїзної позапланової ревізії забезпечить отримання відомостей, які в своїй сукупності будуть можливими для їх використання як доказів у кримінальному провадженні, сприятимуть встановленню особи, що скоїла кримінальне правопорушення, дослідивши матеріали клопотання, вважаю за можливе провадити його розгляд за відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі та документи відповідно до ч.2 ст.163 КПК України, та приходжу до наступного.

Згідно ч. 3 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» позапланові виїзні ревізії суб`єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені цим Законом до підконтрольних установ, проводяться органами державного фінансового контролю за рішенням суду, ухваленим на підставі клопотання слідчого, прокурора для забезпечення розслідування під час кримінального провадження.

Матеріали клопотання містять достатньо даних, які вказують на необхідність та неможливість в інший спосіб здобути докази, які мають значення для кримінального провадження і можуть бути використані органами досудового розслідування у розкритті кримінального правопорушення, встановлення визначальних кваліфікуючих ознак по справі та викриття осіб винних у вчиненні кримінального правопорушення.

За таких обставин клопотання слідчого є обґрунтованим, та підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 11 ЗУ «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», ст.ст. 309, 369-372, 376, 532 КПК України, -

Постановив:

Клопотання слідчого Кіровоградського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 задовольнити.

Надати слідчому Кіровоградського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 дозвіл на проведення виїзної позапланової ревізії фінансово-господарської діяльності ТОВ СП «НІБУЛОН» (код ЄДРПОУ 14291113) з ТОВ "Компанія Агроальянс" (код ЄДРПОУ 36333319) за вересень 2011 року, ПП "Агрокомпанія Лан" (код ЄДРПОУ 33797120) за квітень 2011року, ТОВ "Агро-Інкам-Трейд" (код ЄДРПОУ 37096746) за червень 2012 року, ТОВ "Каргилл-Групп" (код ЄДРПОУ 37059112) за лютий та березень 2013 року, ТОВ "Хліб Інвест ЛТД" (код ЄДРПОУ 38164544) за липень 2013 року. На вирішення ревізії поставити наступні запитання:

Визначити чи підтверджуються взаємовідносини між ТОВ СП «НІБУЛОН» (код ЄДРПОУ 14291113) з ТОВ "Компанія Агроальянс" (код ЄДРПОУ 36333319) за вересень 2011 року, ПП "Агрокомпанія Лан" (код ЄДРПОУ 33797120) за квітень 2011року, ТОВ "Агро-Інкам-Трейд" (код ЄДРПОУ 37096746) за червень 2012 року, ТОВ "Каргилл-Групп" (код ЄДРПОУ 37059112) за лютий та березень 2013 року, ТОВ "Хліб Інвест ЛТД" (код ЄДРПОУ 38164544) за липень 2013 року.

Визначити правомірність формування податкового кредиту по взаємовідносинам ТОВ СП «НІБУЛОН» (код ЄДРПОУ 14291113) з ТОВ "Компанія Агроальянс" (код ЄДРПОУ 36333319) за вересень 2011 року, ПП "Агрокомпанія Лан" (код ЄДРПОУ 33797120) за квітень 2011року, ТОВ "Агро-Інкам-Трейд" (код ЄДРПОУ 37096746) за червень 2012 року, ТОВ "Каргилл-Групп" (код ЄДРПОУ 37059112) за лютий та березень 2013 року, ТОВ "Хліб Інвест ЛТД" (код ЄДРПОУ 38164544) за липень 2013 року.

Розглянути дане клопотання в порядку ч. 2 ст. 163 КПК України без виклику посадових осіб ТОВ СП «НІБУЛОН».

Проведення перевірки доручити Міжрегіональному ГУ ДФС Центральному офісу з обслуговування великих платників (поштова адреса: 030568, м.Київ, вул.Леванєвського 2; фактична адреса: 04119, м.Київ, вул.Дегтярівська, 11г).

Строк дії ухвали визначити до 21.08.2016 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.07.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу59115699
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення позапланової виїздної документальної ревізії, внесене у кримінальному провадженні № 42015121010000047, внесене до єдиного реєстру досудових розслідувань 15.05.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України

Судовий реєстр по справі —404/4577/16-к

Ухвала від 21.07.2016

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Павелко І. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні