Постанова
від 22.07.2016 по справі 815/2110/16
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/2110/16

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          22 липня 2016 року                                                                                 м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Єфіменка К.С., розглянувши у приміщенні суду в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Головного управління Держпраці в Одеській області до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Аркадія Хіллс» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) та зобов'язання вчинити певні дії, -

          В С Т А Н О В И В:          

З позовом до суду звернулось Головне управління Держпраці в Одеській області до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Аркадія Хіллс» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) та зобов'язання вчинити певні дії.           

Відповідно довідки секретаря судових засідань (а.с.50) на визначений час до залу судового засідання №16 Одеського окружного адміністративного суду прибув представник позивача, представник відповідача в судове засідання не з`явився, але був сповіщений належним чином про дату, час та місце слухання справи (а.с.44-46), ніяких клопотань про відкладення розгляду справи з поважних причин від його представника не надходило, суд за власною ініціативою виніс на обговорення питання про розгляд справи в письмовому провадженні, представник позивача не заперечував, а тому, згідно ч.4 ст.122, ч.6 ст.128 КАС України, суд ухвалив рішення про розгляд справи в порядку письмового провадження 22.07.2016 року за наявними в справі письмовими доказами.

Дослідивши наявні в справі письмові докази, суд встановив наступні факти та обставини:

Відповідно до п.1 Положення про Державну службу України з питань праці затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2015 року №96 Державна служба України з питань праці (Держпраці) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра соціальної політики, і який реалізує державну політику у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, здійснення державного гірничого нагляду, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, на випадок безробіття в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб.

Пунктом 7 Положення передбачає, що Держпраці України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку територіальні органи.

Наказом Державної служби з питань праці від 04.02.2016 року №8 затверджено положення про Головне управління Держпраці в Одеській області, у пункті 1 якого зазначено, що головне управління є територіальним органом Держпраці України та здійснює свої повноваження на території Одеської області.

Згідно статті 4 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» державний нагляд (контроль) здійснюється за місцем провадження господарської діяльності суб'єкта господарювання або його відокремлених підрозділів, або у приміщенні органу державного нагляду (контролю) у випадках, передбачених законом.

Відповідно до вимог ст.38 Закону України «Про охорону праці» державний нагляд за додержанням законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці здійснюють центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», державний нагляд (контроль) – діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, державних колегіальних органів, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в межах повноважень, передбачених законом, щодо виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб'єктами господарювання та забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості продукції, робіт та послуг, прийнятного рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища.

Згідно п.п.16 п.4 Положення Держпраці відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням законодавства у сфері охорони праці в частині безпечного ведення робіт, гігієни праці, промислової безпеки, безпеки робіт у сфері поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, у т.ч. з питань: забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального та колективного захисту; монтажу, ремонту, реконструкції, налагодження і безпечної експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних та інших засобів виробництва і машин механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; безпеки робіт у сфері поводження з вибуховими матеріалами, проведення робіт з утилізації звичайних видів боєприпасів, ракетного палива та вибухових матеріалів військового призначення; виробництво, зберігання, використання отруйних речовин у технологічних процесах, у т.ч. продуктів біотехнологій та інших біологічних агентів; організації проведення навчання (в т.ч. спеціального) і перевірки знань з питань охорони праці; навчання у сфері поводження з вибуховими матеріалами та перевірки їх знань.

Відповідно до Наказу Головного управління Держпраці в Одеській області від 18.03.2016 року №278 (а.с.9) у період з 19.04.2016 року по 21.04.2016 року посадовими особами Головного управління було проведено планову перевірку виробничого об'єкту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Аркадія Хіллс» за адресою: м.Одеса, пров.Аркадіївський,буд.9/1 на предмет - дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

Під час перевірки Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Аркадія Хіллс» було виявлено 18 порушень нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, з яких 4 створюють загрозу життю та здоров`ю людей, а саме: ліфти (14 од.), які встановлені за адресою: м.Одеса, пров. Аркадіївський,9/1, не зареєстровані у територіальному органу спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з промислової безпеки та охорони праці (Головне управління Держпраці в Одеській області), чим порушено п.9.1.1 НПАОП 0.00-1.02-08 «Правила будови та безпечної експлуатації ліфтів»; не здійснена прийомка ліфтів після монтажу відповідно до нормативних актів, чим порушено п.7.2.3 НПАОП 0.00-1.02-08; не отримано дозвіл територіального органу спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з промислової безпеки та охорони праці (Головне управління Держпраці в Одеській області) на експлуатацію ліфтів, чим порушено п.6 постанови Кабінету Міністрів України №1107 від 26.10.2011 року Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, ст.21 Закону України №2694 «Про України про охорону праці» (а.с.5).

Статтею 4 Закону України «Про охорону праці» визначено, що державна політика в галузі охорони праці базується, у т.ч. на принципах пріоритету життя і здоров`я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці.

Відповідно до Положення про організацію та здійснення державного гірничого нагляду державного нагляду (контролю) у сфері промислової безпеки та охорони праці в системі Держгірпромнагляду України, затвердженого наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 11.08.2011 року №826, загроза життю та здоров`ю працівників – виникнення умов, за яких подальше продовження виконання робіт або експлуатація об'єкта, машин і механізмів несе ризик спричинення внаслідок цих умов фізичної шкоди працівникові, в т.ч. такої, яка може призвести до смертельних наслідків.

Пунктом 2.26 Положення передбачено, що право заборони виконання робіт, виробництва виникає у разі виявлення під час перевірки: порушень вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки, що створюють загрозу життю працівників; не проведення у встановленому порядку та в терміни технічного огляду, випробування або експертного обстеження машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки; відсутності дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

У разі виявлення факту перевищення допустимих норм технологічного навантаження виробничого об'єкта (окремого виробництва, машин і механізмів) або, якщо дійсний рівень технологічного навантаження створює загрозу життю працівників, уникнути чого можливо за рахунок його зниження, роботи такого об'єкта (виробництво, експлуатація машин і механізмів) можуть бути обмежені до допустимого безпечного рівня.

Враховуючи зазначене, а також порушення законодавства, викладені у акті перевірки суб'єкта господарювання (виробничого об'єкта) Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Аркадія Хіллс» №341 від 21.04.2016 року (а.с.15-19) у зв'язку з виникненням загрози життю та/ або здоров`ю людей, а також з метою недопущення спричинення шкоди життю чи здоров`ю людей є підстави для повного зупинення виконання робіт (виробництва) по експлуатації: ліфту пасажирського зав.№D2NВ0494; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0492; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9098; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9101; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0491; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9100; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0489; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9102; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9099; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0493; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0490; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9097; ліфту пасажирського зав. .№180190; ліфту пасажирського зав. №180188, які розташовані за адресою: м.Одеса, пров.Аркадіївський,9/1.

Відповідно до п.5 ст.4 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» повне або часткове зупинення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг допускається за постановою адміністративного суду, ухваленою за результатами розгляду позову органу державного нагляду (контролю) щодо застосування заходів реагування.

          Аналогічні правові норми містяться у ст.183-6 КАС України, яка регламентує порядок застосування судами заходів реагування в сфері державного нагляду за позовами суб'єктів владних повноважень.

          Суд вважає, що наведені вище обставини свідчать про ґрунтовність заходів, які просить застосувати позивач, адже зазначені вище порушення можуть призвести до настання шкоди здоров'ю та життю членів та працівників Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Аркадія Хіллс».

Одночасно, суд вважає за необхідне роз'яснити відповідачу, що у відповідності до ч.12 ст.1832 КАС України особа має право подати заяву про скасування заходів реагування, застосованих судом за результатом розгляду справи, передбаченої пунктом 5 частини першої цієї статті, якщо обставини, які стали підставою для вжиття заходів реагування, перестали існувати або усунуті, що підтверджується відповідними доказами. Така заява подається до адміністративного суду, який прийняв постанову про застосування відповідних заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

Заява про скасування заходів реагування підлягає розгляду та вирішенню суддею одноособово з повідомленням осіб, які беруть участь у справі, протягом п'яти днів з дня її отримання судом. Неприбуття у судове засідання осіб, яким належним чином повідомлено про час і місце розгляду, не перешкоджає розгляду такої заяви. У разі якщо суд дійде висновку про можливість ухвалення законного судового рішення без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, він розглядає заяву у порядку письмового провадження.

За результатами розгляду заяви суд постановляє ухвалу про задоволення заяви або про відмову в її задоволенні, яка не підлягає оскарженню.

Відмова у задоволенні заяви не перешкоджає повторному зверненню до суду із заявою про скасування заходів реагування.

          Відповідно до положень ст.1836, п.10 ч.1 ст.256 КАС України постанови по вказаній категорії справ, з урахуванням наявності загрози життю та здоров'ю людини, підлягають негайному виконанню.

Суд встановивши ґрунтовність позовних вимог суб`єкту владних повноважень на підставі ч.2 ст.162 КАС України повинен винести постанову про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

           Судові витрати розподілити у відповідності до вимог ст.94 КАС України.

Керуючись ст.ст.94,158-163,256 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1.          Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Аркадія Хіллс» (65062, м.Одеса, пров.Аркадіївський,9/1, код ЄДРПОУ 38915156) шляхом повного зупинення виконання робіт (виробництва) по експлуатації: ліфту пасажирського зав.№D2NВ0494; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0492; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9098; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9101; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0491; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9100; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0489; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9102; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9099; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0493; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0490; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9097; ліфту пасажирського зав. .№180190; ліфту пасажирського зав. .№180188, які розташовані за адресою: м.Одеса, пров.Аркадіївський,9/1.

3. Зобов`язати Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Аркадія Хіллс» (65062, м.Одеса, пров.Аркадіївський,9/1, код ЄДРПОУ 38915156) повністю зупинити виконання робіт (виробництва) по експлуатації: ліфту пасажирського зав.№D2NВ0494; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0492; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9098; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9101; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0491; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9100; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0489; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9102; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9099; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0493; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ0490; ліфту пасажирського зав. .№D2NВ9097; ліфту пасажирського зав. .№180190; ліфту пасажирського зав. .№180188, які розташовані за адресою: м.Одеса, пров.Аркадіївський,9/1, у зв`язку із загрозою життю та здоров'ю людей.

4. Постанова суду підлягає негайному виконанню.

                     Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня виготовлення та підписання повного тексту постанови.                               

Суддя                               Єфіменко К.С.

                              

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.07.2016
Оприлюднено27.07.2016
Номер документу59134835
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/2110/16

Ухвала від 25.09.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К. С.

Постанова від 22.07.2016

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні