Рішення
від 25.07.2016 по справі 134/829/16-ц
КРИЖОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/134/335/2016

Справа № 134/829/16-ц

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

25 липня 2016 року Крижопільський районний суд

Вінницької області

в складі: головуючого - судді: Зарічанського В.Г.

з участю секретаря: Балух О.В.

позивача: ОСОБА_1

представника позивача: ОСОБА_2

та представника відповідача: ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Крижопіль цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Крижопільської селищної ради, філії «Томашпільський райавтодор» Державного підприємства «Вінницьке обласне управління по будівництву, ремонту і експлуатації автомобільних доріг» про визнання права власності на квартиру,

В С Т А Н О В И В :

Своїм позовом до суду позивач просив визнати за ним право власності на квартиру № 4 з господарськими будівлями житлового будинку № 42 по вул. Соборна в смт. Крижопіль, Вінницької області.

В обґрунтування своїх вимог посилався на те, що працював у філії «Крижопільський райавтодор» дочірнього підприємства «Вінницький облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України».

Рішенням профспілкового комітету філії від 06.12.1997 року була виділена квартира в незавершеному будівництвом 4-х квартирному будинку. Із-за відсутності коштів у підприємства для завершення будівництва, громадяни, яким було виділено квартири у даному будинку, зобов'язалися за власний кошт завершити будівництво і зробити всі необхідні будівельні роботи.

Йому було виділено квартиру № 4 в житловому будинку № 42 по вул. Леніна в смт. Крижополі, Вінницької області.

Він своїм коштом добудував квартиру і проживає в даній квартирі із своєю сім'єю.

Відповідно до технічного паспорта виготовленого на ОСОБА_1 станом на 20 травня 2015 року, на квартиру № 4 в житловому будинку № 42, що по вул. Соборна в смт. Крижополі вказано: квартира розташована на 1 і 2 поверсі 2 поверхового будинку та складається з 4-х кімнат житловою площею 52,9 кв.м.

Квартира обладнана лоджією - 4,0 кв.м, та 1/4 частина сараю в підвалі - А/під, гараж -«Б», літня кухня - «Г», прибудова - «г», баня - «Д» побудовані самовільно.

Загальна площа квартири 128,3 кв.м.

Згідно з Звітом про оцінку майна ринкова вартість квартири № 4 складає 67619 грн.

Також на квартиру було виготовлено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі, загальною площею 0,4157 га Крижопільської селищної ради, яка знаходиться за адресою: Вінницька область, Крижопільський район, смт. Крижопіль, вул. Леніна, 42. Висновок: встановлюється право третіх осіб на використання земельної ділянки для проведення інженерно-технічних робіт. Земельну ділянку використовувати згідно цільового призначення.

Було проведено експертизу з технічного обстеження будівель і споруд відповідно до звіту № 16-02-04 від 09 лютого 2016 року про проведення технічного обстеження 4-х квартирного житлового будинку та господарських будівель по вул. (Леніна) Соборна, 42 в смт. Крижополі, Вінницької області.

Висновком даного звіту встановлено про можливість його надійної та безпечної експлуатації.

Згідно закону про декомунізацію вул. Леніна в смт. Крижополі було переіменовано на вул. Соборна в смт. Крижополі.

В даний час будинок № 42 по вул. Соборна (Леніна) в смт. Крижополі не перебуває на балансі філії «Крижопільський райавтодор».

ОСОБА_1 звертався до Крижопільської селищної ради із заявою щодо надання вказаної квартири у постійне користування, однак, отримав відповідь про те, що неможливо видати ордер, так як квартира не прийнята до відомчого чи державного житлового фонду.

Також подавав до Крижопільської селищної ради заяву про надання дозволу на реєстрацію місця проживання в даній квартирі.

Рішенням № 233 від 23.06.2008 року виконавчого комітету Крижопільської селищної ради вказано: «... в зв'язку із відсутністю коштів в бюджеті селищної ради для завершення будівництва будинку № 42 по вул. Леніна в смт. Крижополі та введення його в експлуатацію, враховуючи що жителі даного будинку за власні кошти закінчували будувати квартири і фактично проживають в них протягом кількох років, користуються комунальними послугами, за які потрібно оплачувати, відповідно до ст. 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком селищної ради вирішив: 1) Визнати будинок № 42 по вул. Леніна в смт. Крижополі придатним для проживання. 2) Зареєструвати жителів будинку № 42 по вул. Леніна в смт. Крижополі: ОСОБА_1 по вул. Леніна, 42/4 та інших.

Позивач зареєстрований з 2008 року у квартирі АДРЕСА_1 та сплачує всі житлово-комунальні послуги.

З моменту його вселення в дану квартиру, квартира не вибувала з його володіння і до сьогоднішнього дня він там проживає разом із своєю сім'єю відкрито користується та сплачує усі необхідні комунальні платежі, як власник даної нерухомості.

Згідно з рішенням Крижопільської селищної ради від 26.04.2016 року земельна ділянка, на якій знаходиться будинок, в якому знаходиться вказана квартира, в розмірі 0,4157 га на вул. Соборна, 42 (кадастровий номер 0521955100:02:001:1032) передано у власність Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Соборна, 42» для будівництва та обслуговування багатоквартирного будинку за рахунок земель житлової та громадської забудови комунальної власності територіальної громади смт. Крижопіль.

Таким чином, земельна ділянка, на якій знаходиться спірна квартира, виділена для забудови.

Тому ОСОБА_1 був вимушений звернутись до суду із даним позовом, оскільки інакшим чином не може реалізувати свої законні права та інтереси.

Позивач та його представник в судовому засіданні позов підтримали, просили вимоги задовольнити.

Представник відповідача - Крижопільської селищної ради в судовому засіданні позов визнала, не заперечує проти задоволення позову на користь позивача.

Представник відповідача - філії «Томашпільський райавтодор» до суду подав заяву, в якій позов визнав, просив справу розглянути в його відсутність.

Вислухавши представників сторін, вивчивши матеріали справи, суд вважає позов підлягаючим задоволенню зі слідуючих підстав.

Як вбачається з матеріалів справи позивач працював у філії «Крижопільський райавтодор» дочірнього підприємства «Вінницький облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України».

Рішенням профспілкового комітету філії від 06.12.1997 року була виділена квартира в незавершеному будівництвом 4-х квартирному будинку (а.с. 9). Із-за відсутності коштів у підприємства для завершення будівництва, громадяни, яким було виділено квартири у даному будинку, зобов'язалися за власний кошт завершити будівництво і зробити всі необхідні будівельні роботи.

ОСОБА_1 було виділено квартиру № 4 в житловому будинку № 42 по вул. Леніна в смт. Крижополі, Вінницької області.

Він своїм коштом добудував квартиру і проживає в даній квартирі із своєю сім'єю.

Рішенням № 233 від 23.06.2008 року виконавчого комітету Крижопільської селищної ради вказано: «... в зв'язку із відсутністю коштів в бюджеті селищної ради для завершення будівництва будинку № 42 по вул. Леніна в смт. Крижополі та введення його в експлуатацію, враховуючи, що жителі даного будинку за власні кошти закінчували будувати квартири і фактично проживають в них протягом кількох років, користуються комунальними послугами, за які потрібно оплачувати, відповідно до ст. 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком селищної ради вирішив: 1) Визнати будинок № 42 по вул. Леніна в смт. Крижополі придатним для проживання. 2) Зареєструвати жителів будинку № 42 по вул. Леніна в смт. Крижополі: ОСОБА_1 по вул. Леніна, 42/4 та інших (а.с. 10).

Таким чином для позивача дані добудови є самочинні та зареєструвати їх він в даний час не може.

Стаття 376 ЦК України передбачає, що право власності на самочинне будівництво може бути за рішенням суду визнано за особою, яка здійснила самочинне будівництво, якщо не порушує право інших осіб і надана земельна ділянка під будівництво.

Згідно ст. 331 ЦК України, право власності на новостворену річ, яка виготовлена особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором, або законом, а право власності на новостворене нерухоме майно виникає з моменту завершення будівництва.

Згідно ч. 1 ст. 376 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Відповідно до ч. 5 ст. 376 ЦК України, на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Згідно ч. 2 ст. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до п. 3.11. Порядку прийняття в експлуатацію самочинно збудованих житлових будинків, який затверджений Постановою КМУ № 461 від 13.04.2011 року, зареєстрована декларація є підставою для оформлення права власності на введений в експлуатацію об'єкт.

Проведена добудова проведена для потреб користування квартирою, а тому є другорядною річчю до головної речі. Тому суд вважає, що за позивачем слід визнати право власності на квартиру № 4 з господарськими будівлями житлового будинку № 42 по вул. Соборна в смт. Крижопіль, Вінницької області .

На підставі ст.ст. 186, 328, 331, 376, 392 ЦК України, керуючись ст.ст. 10, 60, 174, 212-215 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру № 4 з господарськими будівлями житлового будинку № 42, що по вул. Соборна в смт. Крижополі, Вінницької області на квартиру розташовану на 1 і 2 поверсі 2 поверхового будинку загальною площею - 128,3 кв.м., що складається з 4-х кімнат житловою площею 52,9 кв.м., у тому числі 1-а кімната - 17,6 кв.м., 2-а кімната -15,1 кв.м., 3-я кімната - 10,1 кв.м., 4-а кімната - 10,1 кв.м., кухня площею - 18,4 кв.м., туалет площею - 1,9 кв.м., ванна кімната площею - 4,2 кв.м., коридори площею - 1,9 кв.м.; 1,7 кв.м.; 4,7 кв.м.; 8,1 кв.м., вхід до підвалу площею - 4,6 кв.м.; 6,2 кв.м., веранда площею - 9,1 кв.м.; 6,4 кв.м., кладова площею - 2,3 кв.м,, котельня - 1,9 кв.м., лоджія - 4,0 кв.м. та 1/4 частина сараю в підвалі - А/під, гараж - «Б», літня кухня - «Г», прибудова - «г», баня - «Д».

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до апеляційного суду Вінницької області протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя:

СудКрижопільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення25.07.2016
Оприлюднено28.07.2016
Номер документу59177305
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —134/829/16-ц

Рішення від 25.07.2016

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

Ухвала від 02.06.2016

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні