Постанова
від 25.07.2016 по справі 813/2054/16
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 липня 2016 року № 813/2054/16

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді - Потабенко В.А.,

за участю секретаря судових засідань - Щура В.Р.,

з участю:

представника позивача - Ожги Р.Р., згідно довіреності,

представника відповідача - не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові адміністративну справу за позовом Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду до державного комунального підприємства Міжлікарняна аптека № 252 про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків, -

ВСТАНОВИВ:

Львівське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду (далі - ЛОВ ФСС ТВП в особі виконавчої дирекції ЛОВФ, позивач) звернулося до суду з позовом до державного комунального підприємства Міжлікарняна аптека № 252 (далі - ДКП Міжлікарняна аптека № 252, відповідач) про стягнення заборгованості в розмірі 4882,77 грн. зі сплати страхових внесків.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю, з підстав, викладених у позовній заяві. Просив позов задовольнити повністю.

Відповідач не забезпечив участі в судовому засіданні уповноваженого представника. Судова кореспонденція, яка скеровувалася судом на адресу відповідача, повернулася "за закінченням терміну зберігання".

Враховуючи те, що судова кореспонденція скеровувалася на адресу відповідача, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, а саме: 79495, м. Львів - Винники, вул. Івасюка, 31, суд вважає, що відповідач належним чином, в порядку ст.ст. 33-35 КАС України, повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, відтак розгляд даної справи можна проводити за відсутності представника відповідача.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, з'ясувавши дійсні обставини справи, суд дійшов висновку, що позов слід задовольнити повністю, враховуючи наступне.

Судом встановлено, що ДКП Міжлікарняна аптека № 252, код ЄДРПОУ 23887945, знаходиться за адресою: 79495, Львівська область, м. Львів - Винники, вул. В. Івасюка, 31.

Відповідач зареєстрований як страхувальник у Фонді соціального страхування з тимчасової витрати працездатності на підставі заяви, підписаної керівником відповідача та посвідченої печаткою. Страхувальнику присвоєно реєстраційний № 4600223000363.

Як вбачається із звіту ДКП Міжлікарняна аптека № 252 по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за 2016 рік, самостійно визначене зобов'язання страхувальника на кінець звітного періоду становило 4882,77 грн.

Вказана сума відповідачем у встановлені законом строки сплачена до бюджету не була.

Суд при вирішенні даної справи керувався наступним.

Правові, фінансові та організаційні засади загальнообов'язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров'я визначає Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Так, відповідно до ч. 1 ст. 4 цього Закону, Фонд соціального страхування України є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням, провадить акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за цими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та здійснює інші функції згідно із затвердженим статутом.

Статтею 17 цього ж Закону передбачено, що спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

Строк давності в разі стягнення штрафних санкцій, передбачених цим Законом, а також інших видів заборгованості перед Фондом не застосовується.

Права, обов'язки та відповідальність роботодавця як страхувальника визначені у ст. 15 даного Закону.

Так, роботодавець як страхувальник, серед іншого зобов'язаний:

- надавати та оплачувати застрахованим особам у разі настання страхового випадку відповідний вид матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг згідно із цим Законом;

- подавати звітність до Фонду у строки, в порядку та за формою, що встановлені правлінням Фонду;

- повернути Фонду суму виплаченого матеріального забезпечення та вартість наданих соціальних послуг потерпілому на виробництві у разі невиконання своїх зобов'язань щодо сплати страхових внесків.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем самостійно було подано звіт по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за 2016 рік.

Однак, у встановлені законом строки ним не було сплачено суми 4882,77 грн.

У зв'язку з наведеним, враховуючи наявність у відповідача вказаного боргу, що підтверджується матеріалами справи та відсутність будь-яких доказів сплати боргу станом на день розгляду справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими, у зв'язку з чим, позов слід задовольнити повністю.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 7-14, 18, 19, 33-35, 69-71, 94, 128, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

позов задовольнити повністю.

Стягнути з державного комунального підприємства Міжлікарняна аптека № 252 (код ЄДРПОУ 23887945, адресою: 79495, Львівська область, м. Львів - Винники, вул. В. Івасюка, 31) до бюджету заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 4882 (чотири тисячі вісімсот вісімдесят дві) гривні 77 коп.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом 10 десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови виготовлений 28.07.2016 року.

Суддя Потабенко В.А.

Дата ухвалення рішення25.07.2016
Оприлюднено02.08.2016
Номер документу59268311
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/2054/16

Ухвала від 17.09.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

Постанова від 25.07.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 24.06.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 24.06.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні