Постанова
від 28.07.2016 по справі 826/27929/15
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

28 липня 2016 року скорочене провадження № 826/27929/15

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Арсірія Р.О. вирішив адміністративну справу

за позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Товариства з обмеженою відповідальністю «А-Лізинг» про стягнення заборгованості у розмірі 1700,00 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг звернулась до суду з позовом в якому просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «А-Лізинг» штрафні санкції у розмірі 1700,00 грн.

В обґрунтування заявлених вимог, позивач посилається на те, що постановою №204/16/03/01-ЛК від 05.10.2015. на відповідача був накладений штраф за вчинене правопорушення на ринку цінних паперів в розмірі 1700,00 грн. Зазначена постанова направлялась на адресу відповідача, у встановленому законодавством порядку постанова не оскаржена та штраф не сплачено, а тому він підлягає стягненню в судовому порядку.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 29.12.2015 відкрито скорочене провадження у справі та запропоновано відповідачу, в разі невизнання адміністративного позову, у десятиденний строк з дня одержання цієї ухвали надати суду письмові заперечення проти позову та докази на підтвердження цих заперечень або заяву про визнання позову.

Відповідач у визначений судом строк заперечення на позовну заяву не надав, заяву про визнання позову також суду не надіслав.

За правилами, встановленими пунктом 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються юридичним особам та фізичним особам-підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Відповідно до частини 4 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглядається в порядку скороченого провадження без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, на підставі наявних у справі доказів.

За результатами розгляду документів і матеріалів поданих сторонами, Окружний адміністративний суд м. Києва , встановив:

Актом про правопорушення, вчинені Товариством з обмеженою відповідальністю «А-Лізинг» на ринку фінансових послуг №204/16/03-ЛК від 17.09.2015 встановлено факт порушення Товариством з обмеженою відповідальністю «А-Лізинг» вимог підпункту «в» пункту 4.1 розділу 4 Порядку надання звітності фінансовими компаніями, довірчими товариствами, а також юридичними особами - суб'єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але мають визначену законами та нормативно-правовими актами Держфінпослуг або Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (далі - Нацкомфінпослуг) можливість надавати послуги з фінансового лізингу, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 27.01.2004 № 27, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 06.04.2004 за № 431/9030 (надалі також - Порядок), в частині неподання довідки про обсяг та кількість наданих фінансових послуг за договорами фінансового лізингу (додаток 6) у формі встановленій Порядком (в редакції Розпорядження Нацкомфінпослуг №2401 від 12.08.2014).

Як свідчать матеріали справи, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, на адресу відповідача направлявся Акт №204/16/03-ЛК від 17.09.2015 рекомендованим листом, що підтверджується штрих-кодом Укрпошти:010001 31586390 та формою 20.

За наслідками розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів, уповноваженою особою Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг прийнято постанову про застосування штрафної санкції за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг № 204/16/03/01-ЛК від 05.10.2015, якою до позивача застосовано штраф у розмірі 1700,00 грн. за правопорушення, вчинених на ринках фінансових послуг, направлену за юридичною адресою відповідача рекомендованим листом з повідомленням, що підтверджується штрих-кодом Укрпошти:01001 32654330 та формою 20.

У зв'язку з тим, що відповідачем суми штрафу у добровільному порядку не сплачено Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг подано адміністративний позов про стягнення штрафу у примусовому порядку.

Пунктами 2.3 та 2.5 розділу 2 Порядку надання звітності фінансовими компаніями, довірчими товариствами, а також юридичними особами - суб'єктами господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але мають визначену законами та нормативно-правовими актами Держфінпослуг або Нацкомфінпослуг можливість надавати послуги з фінансового лізингу затвердженого розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України № 27 від 27.01.2004 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06.04.2004 за № 431/9030 встановлено, що лізингодавці подають до Нацкомфінпослуг квартальну звітність. Лізингодавці подають квартальну звітність до Нацкомфінпослуг до 20 числа місяця включно, наступного за звітним кварталом.

Згідно з пунктом 4.1 розділу 4 Порядку звітність лізингодавця подається на останній день звітного кварталу та містить: титульний аркуш; довідку про обсяг та кількість укладених та виконаних договорів з надання фінансових послуг; довідку про обсяги та кількість наданих фінансових послуг за договорами фінансового лізингу (додаток 6); електронні файли, структура, формат та опис полів яких встановлені Нацкомфінпослуг. Фінансові компанії та лізингодавці подають звітність, передбачену цим Порядком, в електронній та паперовій формах. У разі подання звітності у вигляді електронних документів з дотриманням вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» звітність у паперовій формі до Нацкомфінпослуг не подається та не застосовуються вимоги, передбачені пунктами 5.1, 5.6 та абзацом другим пункту 5.13 цього розділу. Обов'язковим реквізитом такої звітності є електронний цифровий підпис відповідно до Закону України «Про електронний цифровий підпис».

Відповідно до пункту 1 Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого Указом Президента України №1070 від 23.11.2011, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним Верховній Раді України. Нацкомфінпослуг здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг у межах, визначених законодавством.

Пунктами 10 та 12 частини першої статті 28 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» передбачено, що національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, у межах своєї компетенції у разі порушення законодавства про фінансові послуги, нормативно-правових актів національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, застосовує заходи впливу та накладає адміністративні стягнення; надсилає фінансовим установам та саморегулівним організаціям обов'язкові до виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про фінансові послуги та вимагає надання необхідних документів.

Статтею 39 зазначеного Закону встановлено, що у разі порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з надання фінансових послуг, національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, застосовує заходи впливу відповідно до закону. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, обирає та застосовує заходи впливу на основі аналізу даних та інформації стосовно порушення, враховуючи наслідки порушення та наслідки застосування таких заходів.

Відповідно до пункту 3 частини першої 1 статті 40 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, може застосовувати такі заходи впливу, зокрема, накладати штрафи в розмірах, передбачених статтями 41 і 43 цього Закону.

Пунктом 2 частини першої статті 41 зазначеного Закону встановлено, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, застосовує до учасників ринків фінансових послуг (крім споживачів фінансових послуг) штрафні санкції за неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації - у розмірі від 100 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з частиною третьою статті 41 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» встановлено, що штрафи, накладені національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, стягуються у судовому порядку.

Беручи до уваги те, що суму штрафу до Державного бюджету у розмірі 1700,00 грн. відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив; наявність у нього вказаної заборгованості підтверджується наявними у матеріалах справи документами, доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості станом на день розгляду справи не надано, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 69, 158-163, 183-2, 254, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

1.Адміністративний позов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «А-Лізинг» (01004, м.Київ, вул. Червоноармійська, буд.48, кв.24 код ЄДРПОУ 34423955) заборгованість у розмірі 1700,00 грн (одна тисяча сімсот гривень 00 коп.) до Державного бюджету України на рахунок територіального управління Державної казначейської служби України за місцем знаходження платника на балансовий рахунок 3111 «Надходження до загального фонду державного бюджету», код бюджетної класифікації за доходами 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції», символ звітності 106.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили в порядку передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства та може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Суддя Р.О. Арсірій

Дата ухвалення рішення28.07.2016
Оприлюднено01.08.2016
Номер документу59269329
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/27929/15

Постанова від 28.07.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Ухвала від 29.12.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні