Ухвала
від 29.07.2016 по справі 344/9540/16-к
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/9540/16-к

Провадження № 1-кс/344/3211/16

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2016 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , яке погоджене з прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження №32015090000000034 від 23.07.2015р., -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого покликався на те, що дане кримінальне провадження зареєстроване за фактом умисного ухилення службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від сплати податків в особливо великих розмірах, створення ряду фіктивних підприємств (юридичних осіб - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ФОП ОСОБА_5 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_4 )) з метою прикриття незаконної діяльності реально діючих суб`єктів господарювання, а також за фактом привласнення службовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) чужого майна в особливо великих розмірах та набуття коштів одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, тобто за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 191 та ч. 1 ст. 209 КК України.

Матеріалами клопотання зазначено, що в період 2014-2015 років службові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в силу своїх службових повноважень і обов`язків, будучи наділені адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями, правом розпоряджатись коштами, майном державного підприємства та укладати від його імені договори з іншими суб`єктами господарської діяльності, переслідуючи корисливий мотив з метою незаконного збагачення, відобрази у податковій звітності та бухгалтерському обліку ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » видимість проведення операцій з придбання та поставки товарів (робіт, послуг) від підконтрольних суб`єктів господарювання: ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), а також суб`єктів господарювання: ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ФОП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_12 ) та ФОП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_13 ), які насправді не відбувались на суму 1193160грн., що призвело до привласнення грошових коштів державного підприємства в особливо великих розмірах. В подальшому, службові особи вказаного державного підприємства з метою збагачення, заволодівши коштами підприємства в сумі 1193160грн., які набули внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, які використали для власних потреб.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » в ході проведення фінансово господарських операцій із ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », використовували один із розрахункових рахунків № НОМЕР_14 (код валюти: 980 українська гривня), який відкрито 11.03.2015 службовими особами ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (МФО НОМЕР_15 ).

На даний час, з метою підтвердження або спростування факту поставки товарів, робіт, послуг від ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » в адресу державного підприємства, а також встановлення суб`єктів господарювання в яких придбавались ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » товари, роботи, послуги, які в подальшому поставлялись останнім на державне підприємство, необхідно встановити погодинний перехід коштів по розрахунковому рахунку ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », що використовується у господарській діяльності товариства та відкритий у вказаній банківській установі, у зв`язку з чим виникла необхідність в тимчасовому доступі до документів, які становлять банківську таємницю, клієнта вказаного банку, а саме: ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », шляхом їх вилучення, а єдиним можливим способом встановлення руху коштів по рахунку, є його дослідження. Іншим способом здобути необхідні відомості, ніж розкрити банківську таємницю та отримати тимчасовий доступ до документів шляхом їх вилучення, що мають доказове значення у кримінальному провадженні, неможливо.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, покликаючись на викладені в ньому обставини, просив клопотання задоволити.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, в судове засідання не з`явився, хоча про день та час розгляду клопотання повідомлявся, про причини неявки не повідомив.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю наступне.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Ч. 1 ст. 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» встановлено порядок розкриття банківської таємниці, за змістом п. 2 ч. 1 зазначеної статті передбачено, що інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Згідно з абз. 1 ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5 цієї статі, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а відповідно до ч. 7 цієї статі слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення цих речей і документів.

Зі змісту клопотання вбачається, що сторона кримінального провадження просить про надання тимчасового доступу до документів, які підпадають під визначення охоронюваної законом таємниці.

В судовому засідання стороною кримінального провадження поза розумним сумнівом доведено, що на даний час проводиться вичерпний комплекс заходів, спрямованих на розкриття кримінального правопорушення та встановлення осіб, які його вчинили, як і доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в зазначених в клопотанні документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних документів, а можливе вилучення їх копій необхідне для досягнення мети отримання доступу до таких.

Отже, враховуючи вищенаведене, вважаю вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задоволити.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність»,

У Х В А Л И В :

Клопотання задоволити.

Надати старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_8 , старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_9 , слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській ОСОБА_10 , старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_11 , старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_12 тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю по рахунку № НОМЕР_14 (код валюти: 980 українська гривня) ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) за період з 01 січня 2014 року по 31 грудня 2015 року, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (МФО НОМЕР_15 ), що за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю ознайомитись з ними, зробити та вилучити їх належним чином засвідчені копії, зокрема:

- виписку банку на паперовому носії, а також у електронному форматі на дисковому носії з розшифровкою контрагентів, призначення платежу, датою платежів, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також із зазначенням вхідного, вихідного залишків коштів по рахунку на початок і кінець кожного дня, референт кожного платіжного документу (номер або інші символи, що використовуються для ідентифікації трансакції);

- повних даних інформації про трансакції з використанням електронного ключа ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) із зазначенням руху коштів, часу з`єднання клієнта з банком, номеру телефону з якого з`єднувались з банком службові особи ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 );

- довіреностей, інших документів про уповноваження на отримання готівкових коштів з каси банку по даному рахунку;

- грошових чеків по рахунку;

- платіжних доручень про перерахування коштів з рахунку.

Роз`яснити положення ч. 1 ст. 166 КПК України, згідно з яким у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвали діє до 28 серпня 2016 року включно та оскарженню не підлягає.

Оригінал ухвали виготовлено у двох примірниках.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.07.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу59290540
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження №32015090000000034 від 23.07.2015р

Судовий реєстр по справі —344/9540/16-к

Ухвала від 29.07.2016

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Хоростіль Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні