Ухвала
від 26.07.2016 по справі 335/7326/16-к
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/7326/16-к 1-кс/335/4401/2016

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2016 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , представника заявника адвоката ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_5 на бездіяльність слідчого щодо неповернення тимчасово вилученого майна,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя зі скаргою на бездіяльність слідчого щодо неповернення тимчасово вилученого майна.

В обґрунтування доводів скарги заявник зазначив, що 26 квітня 2016 року старшим слідчим з ОВС ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_6 було проведено обшук у квартирі АДРЕСА_1 .

Під час проведення обшуку у зазначеній вище квартирі у ОСОБА_5 було вилучено серед іншого майна та документів також і мобільний телефон ІРhone із тріщиною на екрані, імеі НОМЕР_1 та сім-картою з номером НОМЕР_2 .

06 червня 2016 року ОСОБА_5 звернувся до слідчого управління ФР ГУ ДФС у Запорізькій області із клопотанням про повернення йому тимчасово вилученого майна.

Проте, листом СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області № 1414/23-02 від 10 червня 2016 року, ОСОБА_5 повідомлено про відмову у задоволення його клопотання та можливості повернення майна, вилученого під час проведення обшуку, зокрема мобільного телефону ІРhone із тріщиною на екрані, імеі НОМЕР_1 та сім карти з номером НОМЕР_2 , оскільки вилучений під час обшуку мобільний телефон на думку слідчого вилучений на підставі ухвали слідчого судді щодо якого було надано дозвіл на проведення обшуку.

Таким чином, за результатами розгляду клопотання про повернення тимчасово вилученого майна, ОСОБА_5 не був повернутий мобільний телефон ІРhone із тріщиною на екрані, імеі НОМЕР_1 та сім-картою з номером НОМЕР_2 .

На думку заявника, вказана бездіяльність слідчого є незаконною, а тому ОСОБА_5 стверджує, що вилучений під час проведення обшуку 26 квітня 2016 року за адресою: АДРЕСА_2 , мобільний телефон ІРhone із тріщиною на екрані, імеі НОМЕР_1 та сім-карта з номером НОМЕР_2 , не містить інформацію, що має доказове значення у справі та не стосується контрагентів про які йдеться в ухвалі слідчого судді.

Крім того, зі змісту ухвали слідчого судді вбачається, що слідчому було надано дозвіл на виявлення та вилучення речей і документів, які містять інформацію, що мають доказове значення у справі.

Враховуючи те, що вилучений мобільний телефон ІРhone із тріщиною на екрані, імеі НОМЕР_1 та сім-карта з номером НОМЕР_2 , при проведення обшуку не містять у собі жодної інформації, що має доказове значення у справі, є тимчасово вилученим майном, ОСОБА_5 просив суд визнати незаконною бездіяльність старшого слідчого з ОВС ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_6 щодо неповернення ОСОБА_5 мобільного телефону ІРhone із тріщиною на екрані, імеі НОМЕР_1 та сім-карти з номером НОМЕР_2 ., які були вилучені за протоколом обшуку від 26 квітня 2016 року та зобов`язати слідчого повернути йому мобільний телефон ІРhone із тріщиною на екрані, імеі НОМЕР_1 та сім-карту з номером НОМЕР_2 .

В судовому засіданні представник ОСОБА_5 адвокат ОСОБА_3 скаргу підтримав та просив її задовольнити у повному обсязі з підстав, які в ній викладені.

Слідчий ОСОБА_4 проти скарги заперечував, просив у задоволенні скарги відмовити. В обґрунтування своїх заперечень слідчий посилався на те, що в ході проведення обшуку були вилучені речі та документи, дозвіл на вилучення яких прямо надано слідчим суддею в ухвалі, якою задоволено клопотання про проведення обшуку, а тому вилучений мобільний телефон із сім-карткою не мають статусу тимчасово вилученого майна, не підлягали арешту і не підлягали поверненню заявнику.

Розглянувши матеріали скарги, заслухавши пояснення представника заявника, слідчого, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, володільцем тимчасово вилученого майна на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами ст. 169 цього Кодексу.

З наданих слідчому судді документів встановлено, що в провадженні СУ фінансових розслідувань ГУ ДФС у Запорізькій області знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32015080000000047 від 25 червня 2015 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 15 квітня 2016 року, слідчим суддею надано дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , з метою виявлення та вилучення:

- оригіналів первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів ТОВ «Промінтрейд» (ЄДРПОУ 39232583) по взаємовідносинам ТОВ «ЛІОН-АБСОЛЮТ» (ЄДРПОУ 39629729), ТОВ «МЕТАЛ УКРАЇНИ» (ЄДРПОУ 36688049), ТОВ «АВНГАРД СПЕЦ БУД» (ЄДРПОУ 39470561), ТОВ «ВЕРІН КОМПАНІ» (ЄДРПОУ 39411457), ТОВ «ФИРУС-МЕТ 2007» (ЄДРПОУ 39436225), ТОВ «МЕРЕДІАН-15» (ЄДРПОУ 39754847), ТОВ «АРУТИС-С» (ЄДРПОУ 39444498) та ТОВ «ПРОЕКТ КОМЕРЦ» (ЄДРПОУ 38942855) за період з 01 січня 2014 року і по теперішній час, а саме: угод з додатками та специфікаціями, додаткових угод, податкових та видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, бухгалтерських рахунків, розрахункових банківських документів та інших документів, які підтверджують розрахунки, актів прийому-передачі товарів (робіт, послуг), актів виконаних робіт та інших первинних документів фінансово-господарської діяльності;

- оригіналів первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів ТОВ «Промінтрейд ЛТД» (ЄДРПОУ 39859370) по взаємовідносинам ТОВ «Проект Комерц» (ЄДРПОУ 38942855), ТОВ «Деманд баум» (ЄДРПОУ 39818439), ТОВ «Стікс прайм» (ЄДРПОУ 37583013), ТОВ «Рейзел ЮА» (ЄДРПОУ 39787961), ТОВ «Паблік Рілейшенз груп» (ЄДРПОУ 39771202), ТОВ «Юкрейніан терра лекс» (ЄДРПОУ 39829765), ТОВ «Арттехнології» (ЄДРПОУ 39826324), ТОВ «Макрос компані» (ЄДРПОУ 39890280), ТОВ «Форд Макрос» (ЄДРПОУ 39939031), ТОВ «Авераж компані» (ЄДРПОУ 39696288) за період з 01 січня 2014 року і по теперішній час, а саме: угод з додатками та специфікаціями, додаткових угод, податкових та видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, бухгалтерських рахунків, розрахункових банківських документів та інших документів, які підтверджують розрахунки, актів прийому-передачі товарів (робіт, послуг), актів виконаних робіт та інших первинних документів фінансово-господарської діяльності;

- неофіційної бухгалтерії, підроблених первинних документів, печаток, штампів та факсиміле нерезидентів та суб`єктів господарювання з ознаками «фіктивності», серверів, системних блоків персональних комп`ютерів, комп`ютерної техніки, принтерів, електронних інформаційних систем, мобільних терміналів систем зв`язку, оптичних та флеш-носіїв інформації, зовнішніх USB накопичувачів інформації, портативних комп`ютерів, магнітних носіїв, які містять інформацію та документів, що мають доказове значення у справі, чорнових записів незаконної фінансово-господарської діяльності, блокнотів та записних книжок, касових книг, касових чеків та інших документів, якими оформлюється обіг готівкових коштів, платіжних банківських карток, договорів на відкриття рахунків, неоприбуткованих грошових коштів.

- виробів з графіту, станків та іншого обладнання (устаткування), яке використовується для виготовлення (переробки) виробів з графіту, креслень, документів та чорнових записів щодо виробництва (переробки, обробки) виробів з графіту, поліграфічної та пакувальної продукції, яка використовується для пакування виробів з графіту, сертифікатів (паспортів) якості на вироби з графіту та інших документів щодо походження виробів з графіту.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Вимогами частини 7 ст. 236 КПК України передбачено, що при обшуку слідчий, прокурор має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшуканого житла чи іншого володіння особи чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати документи, тимчасово вилучати речі, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Положення ч. 5 ст. 171 КПК України зобов`язує прокурора або слідчого звернутися з клопотанням про арешт тимчасово вилученого в ході обшуку майна не пізніше 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Слідчим суддею встановлено, що в ході проведення 26 квітня 2016 року обшуку квартири за адресою: АДРЕСА_2 , слідчим було вилучено також мобільний телефон ІРhone із тріщиною на екрані, імеі НОМЕР_1 та сім-карту з номером НОМЕР_2 .

Згідно ухвали слідчого судді від 15 квітня 2016 року, якою було задоволено клопотання про обшук, слідчим суддею надано дозвіл на виявлення та вилучення, в тому числі: серверів, системних блоків персональних комп`ютерів, комп`ютерної техніки, принтерів, електронних інформаційних систем, мобільних терміналів систем зв`язку, оптичних та флеш-носіїв інформації, зовнішніх USB накопичувачів інформації, портативних комп`ютерів, магнітних носіїв, які містять інформацію та документів, що мають доказове значення у справі.

З наданих слідчому судді документів та пояснень слідчого ОСОБА_4 вбачається, що мобільний телефон ІРhone із тріщиною на екрані, імеі НОМЕР_1 та сім-картка з номером НОМЕР_2 , оглянуті слідчим, з телефону вилучено інформацію, яка в ньому містилася та яка на думку органу досудового розслідування має доказове значення по кримінальному провадженню.

Разом з тим, слідчому судді не надано доказів, що вилучений мобільний телефон сам по собі має доказове значення у кримінальному провадженні, що він є знаряддям злочину по якому проводиться досудове розслідування.

Згідно ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися, розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Завданнями кримінального провадження, відповідно до ст. 2 КПК України, є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ст. 93 КПК України, збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2 цієї статті, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

З наданих слідчому судді документів вбачається, що досудове розслідування даного кримінального провадження здійснюється з 25 червня 2015 року.

Обшук за адресою: АДРЕСА_2 , з подальшим вилученням речей в осіб, які на думку слідчого причетні до вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, проведено 26 квітня 2016 року.

На даний час обмеження конституційних прав заявника на вільне користування належним йому майном триває 3 місяці, при цьому орган досудового розслідування жодних підозр посадовим особам ТОВ «Промінтрейд» та ТОВ «Промінтрейд ЛТД» не оголошував.

Частиною 5 ст. 236 КПК України передбачено, що обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитись в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

Враховуючи те, що органом досудового розслідування досягнуто мети з якою вилучалось майно заявника, виявлено та отримано інформацію, яка містилася у вилученому мобільному телефоні ІРhone із тріщиною на екрані, імеі НОМЕР_1 та у сім-карті з номером НОМЕР_2 , і, які на думку слідчого, мають доказове значення по кримінальному провадженню, та на день розгляду скарги відсутня ухвала слідчого судді про накладення арешту на зазначене вище майно, з урахуванням строку примусового обмеження конституційних прав особи, якій протягом усього часу досудового розслідування не оголошено підозру, вилучений мобільний телефон має бути повернутий особі у якої він вилучався, оскільки стороною обвинувачення не доведено, що зазначений мобільний телефон із сім-картою з номером НОМЕР_2 , сам по собі має доказове значення у кримінальному провадженні за № 32015080000000047 від 25 червня 2015 року, порушеного за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

З огляду на викладене, слідчий суддя вважає, що скарга ОСОБА_5 на бездіяльність слідчого щодо неповернення тимчасово вилученого майна, є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 303, 304, 306, 307,309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Скаргу ОСОБА_5 на бездіяльність слідчого щодо неповернення тимчасово вилученого майна задовольнити.

Зобов`язати слідчого із слідчої групи СУ фінансових розслідувань ГУ ДФС у Запорізькій області по кримінальному провадженню № 32015080000000047 повернути ОСОБА_5 вилучений 26 квітня 2016 року в ході проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , мобільний телефон IPhone з тріщиною на екрані, imei НОМЕР_1 та сім-карткою з номером НОМЕР_3 .

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Вступна та резолютивна частини ухвали виготовлені у нарадчій кімнаті та проголошені у судовому засіданні 26 липня 2016 року.

Повний текст ухвали виготовлено 28 липня 2016 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.07.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу59309326
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —335/7326/16-к

Ухвала від 26.07.2016

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 26.07.2016

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 30.06.2016

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні