Рішення
від 25.07.2016 по справі 907/404/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

25.07.2016р.                                                             Справа № 907/404/16

           За позовом Керівника Хустської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Закарпатській області, м. Ужгород, Березівської сільської ради Хустського району, с. Березово Хустського району, Монастирецької сільської ради Хустського району, с. Монастирець Хустського району, Нижньобистрівської сільської ради Хустського району, с. Нижній Бистрий Хустського району, Вишківської селищної ради Хустського району, смт. Вишково Хустського району, Рокосівської сільської ради Хустського району, с. Рокосово Хустського району, Драгівської сільської ради Хустського району, с. Драгово Хустського району, Сокирницької сільської ради Хустського району, с. Сокирниця Хустського району

до Державного підприємства „Хустське лісове дослідне господарство”, м. Хуст

про стягнення суми 86 743,59грн. завданої шкоди за порушення лісового законодавства.

Суддя В.І. Карпинець

За участю представників сторін:

від прокурора: Фірка І.І. - прокурор відділу Прокуратури Закарпатської області, службове посвідчення №035572 від 07.09.2015р.

від позивачів: явка на власний розсуд

від відповідача: явка на власний розсуд

          СУТЬ СПОРУ: Керівник Хустської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Закарпатській області, м. Ужгород, Березівської сільської ради Хустського району, с. Березово Хустського району, Монастирецької сільської ради Хустського району, с. Монастирець Хустського району, Нижньобистрівської сільської ради Хустського району, с. Нижній Бистрий Хустського району, Вишківської селищної ради Хустського району, смт. Вишково Хустського району, Рокосівської сільської ради Хустського району, с. Рокосово Хустського району, Драгівської сільської ради Хустського району, с. Драгово Хустського району, Сокирницької сільської ради Хустського району, с. Сокирниця Хустського району (далі – позивачі) звернувся з позовом до Державного підприємства „Хустське лісове дослідне господарство”, м. Хуст (далі - відповідач) про стягнення суми 86 743,59грн. завданої шкоди за порушення лісового законодавства.

          Представник прокурора позовні вимоги підтримала в повному обсязі з підстав, зазначених у позовній заяві (а.с.13-21) та з посиланням на підтвердження заявлених позовних вимог долученими доказовими матеріалами. Зокрема посилається на встановлення працівниками державної екологічної інспекції у Закарпатській області порушення відповідачем, як лісокористувачем, вимог природоохоронного законодавства — Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, Лісового кодексу України і Санітарних правил в лісах України в лісовому фонді, в результаті чого відповідачем було завдано збитків, нанесених природнім ресурсам на загальну суму 105 072,57грн.. Оскільки вказана сума збитків була лише частково самостійно сплачена відповідачем на суму 18 328,98грн. на розрахункові рахунки відповідних сільських рад і селищної ради, невідшкодованою залишилася сума 86 743,59грн., яка і заявлена до стягнення з відповідача.

          Також додатково представником прокурора зазначено обставину щодо сплати Прокуратурою Закарпатської області суми 1 378,00грн. судового збору за подання до господарського суду Хустською місцевою прокуратурою позовної заяви по даній справі, сплата якого була відстрочена судом на підставі ухвали господарського суду Закарпатської області від 30.06.2016р. у справі №907/404/16 до ухвалення судового рішення у справі. У підтвердження зазначеного, листом від 25.07.2016р. долучено до матеріалів справи оригінал платіжного доручення №555 від 06.07.2016р. (а.с.64-65).

          Керівником відповідача надіслано до матеріалів справи, як факсограмою, так і електронною поштою) письмове клопотання від 25.07.2016р. №301 про розгляд справи без участі уповноваженого представника та даним клопотанням позовні вимоги визнано повністю (а.с.62-63).

          Відповідно до вимог ст. 77 ГПК України розгляд справи відкладався.

          У судовому засіданні 25.07.2016р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ч.2 ст.85 ГПК України.

          Вивчивши та проаналізувавши подані по справі доказові матеріали, заслухавши пояснення представника прокурора, суд

ВСТАНОВИВ:

           Як вбачається з матеріалів справи, в ході перевірки Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області у Державному підприємстві “Хустське ЛДГ” виявлено порушення вимог природоохоронного законодавства: несвоєчасне та незадовільне очищення місць рубок від порубкового залишку, пошкодження підросту, незаконне вирубування дерев, пошкодження дерев до ступеня припинення росту та пошкодження дерев до ступеня неприпинення росту.

          За результатами вказаної перевірки посадовими особами Державної екологічної інспекції у Закарпатській області складено Акт перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства про охорону, захист, використання та відтворення лісів від 05.12.2015р. (а.с.40-48).

           Згідно з розрахунком розміру шкоди, заподіяної лісу ДП “Хустське ЛДГ” проведеним Державною екологічною інспекцією в Закарпатській області, відповідно до постанови КМУ від 23.07.2008р. №665 “Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди заподіяної лісу” , Постанови КМУ від 27.07.1995р. №555 “Про затвердження санітарних правил в лісах України” та ст.20-2 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, розмір збитків, нанесених природним ресурсам, становить 105 072,57грн. (а.с.50).

          Про необхідність відшкодування збитків на загальну суму 105 072,57 грн. у відповідні сільські ради та селищну раду, Державною екологічною інспекцією в Закарпатській області відповідно до ст. ст. 6, 7 ПІК України та ст. 20-2 ЗУ “Про охорону навколишнього природного середовища” ДП “Хустське ЛДГ” пред”являлась претензія №35/04/15 (а.с.49), яка частково була виконана останнім, шляхом часткового відшкодування протягом березня - квітня 2016року загальної суми 18 328,98грн. на розрахункові рахунки Рокосівської, Драгівської, Монастирецької сільських рад та Вишківської селищної ради, що підтверджується наявними у матеріалах справи платіжними дорученнями №№ 1207,1225, 1236, 1269, 1338 та 1339 (а.с.51-56).

          Не відшкодованою залишилась сума 86 743,59грн., що і стало підставою для звернення Керівника Хустської місцевої прокуратури з даним позовом до господарського суду в інтересах Державної екологічної інспекції в Закарпатській області, Рокосівської, Драгівської, Монастирецької, Нижньобистрянської, Березівської, Сокирницької сільських рад та Вишківської селищної ради про стягнення суми 86 743,59 грн. завданої шкоди за порушення лісового законодавства.

          Відповідно до ст. 5 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища” ліс, як природний ресурс загальнодержавного значення, підлягає державній охороні і регулюванню на всій території України.

          Статтею 40 Закону передбачено, що використання природних ресурсів громадянами, підприємствами, установами та організаціями здійснюється з додержанням обов'язкових екологічних вимог.

          Статтею 105 Лісового кодексу України встановлено, що порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону. Відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, зокрема, винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників. Законом може бути встановлено відповідальність і за інші порушення лісового законодавства.

          Згідно з п.1 ч.2 ст.19 та ч.ч.1,5 ст.86 Лісового кодексу України постійні лісокористувачі зобов'язані, зокрема, забезпечувати охорону, захист, відтворення, підвищення продуктивності лісових насаджень. Організація охорони і захисту лісів передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження лісів від пожеж, незаконних рубок, пошкодження, ослаблення та іншого шкідливого впливу, захист від шкідників і хвороб. Забезпечення охорони і захисту лісів покладається на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства, та органи місцевого самоврядування, власників лісів і постійних лісокористувачів відповідно до цього кодексу.

          За приписами статей 86, 88, 89, 90 Лісового кодексу України організація і забезпечення охорони і захисту лісів, яка передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження лісів, зокрема, від незаконних рубок, покладається на постійних лісокористувачів відповідно до цього Кодексу. Зокрема, статтею 105 зазначеного Кодексу та ст. ст. 68, 69 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" передбачено види правової відповідальності, яку несуть особи, винні у порушенні лісового законодавства.

          Відповідно до ст. 107 Лісового кодексу України підприємства, установи, організації і громадяни зобов'язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

          Такої правової позиції дотримується і Вищий господарський суд України, зокрема, у пункті 6.1.2. роз"яснень Вищого арбітражного суду України (із наступними змінами) від 27.06.2001р. N 02-5/744 "Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із застосуванням законодавства про охорону навколишнього природного середовища", де також зазначено, що у вирішенні спорів щодо відшкодування шкоди, заподіяної порушенням вимог лісового законодавства у випадках встановлення контролюючими органами при проведенні перевірок дотримання природоохоронного законодавства на підвідомчій лісовому господарству території факту правопорушення, вчиненого невстановленими особами, судам необхідно виходити з того, що обов'язки із: забезпечення охорони, захисту, відтворення, підвищення продуктивності лісових насаджень; дотримання правил і норм використання лісових ресурсів; ведення лісового господарства на основі матеріалів лісовпорядкування, здійснення використання лісових ресурсів способами, які забезпечують збереження оздоровчих і захисних властивостей лісів, а також створюють сприятливі умови для їх охорони, захисту та відтворення, відповідно до статті 19 Лісового кодексу України, покладено на постійних лісокористувачів.

          З урахуванням вищезазначених норм, є правомірним звернення прокуратурою з посиланням на ст. ст. 19, 107 Лісового кодексу України до відповідача - ДП “Хустське ЛДГ”, як до постійного лісокористувача про стягнення суми 86 743,59 грн., як залишку невідшкодованої шкоди.

          Таким чином, факт порушення ДП “Хустське ЛДГ” вимог лісового законодавства та наявності суми 86 743,59 грн., як залишку невідшкодованої шкоди, належним чином підтверджено матеріалами справи та також визнано керівником відповідача письмовим клопотанням від 25.07.2016р. №301 (а.с.62-63), а тому позовні вимоги підлягають до задоволення.

          Ухвалою господарського суду Закарпатської області від 30.06.2016р. у справі №907/404/16 було відстрочено сплату судового збору у розмірі 1 378,00грн..

          З урахуванням обставини сплати Прокуратурою Закарпатської області судового збору у сумі 1 378,00грн., на підставі платіжного доручення №555 від 06.07.2016р. (а.с.65) за подання Керівником Хустської місцевої прокуратури до господарського суду позовної заяви по даній справі, тому, відповідно до ст. 49 ГПК України, суд покладає на відповідача відшкодування на користь Прокуратури Закарпатської області понесених витрат по оплаті судового збору у сумі 1 378,00грн..

          Керуючись ст. ст. 4, 22, 29, 33, 43, 44, 49, 69, 77, 82– 85, 115, 116 Господарського процесуального Кодексу України, суд

Вирішив:

          1. Позов задоволити повністю.

          2. Стягнути з Державного підприємства “Хустське лісове дослідне господарство” /м. Хуст, вул. Сливова, 34, код ЄДРПОУ 22114649/ залишок загальної суми 86 743,59грн. завданої шкоди за порушення лісового законодавства, в тому числі:

          - у сумі 13 647,90грн. до бюджету Березівської сільської ради Хустського району /Хустський район, с. Березово, 771, код ЄДРПОУ 04349952, р/р 33116331700321 в ГУДКСУ у Закарпатській області, код 37891119, МФО 812016, код платежу 24062100/:          - у сумі 8 728,15грн. до бюджету Монастирецької сільської ради Хустського району /Хустський район, с. Монастирець, 5, код ЄДРПОУ 04350103, р/р 33111331700337 в ГУДКСУ у Закарпатській області, код 37891119, МФО 812016, код платежу 24062100/;          - у сумі 15 761,50грн. до бюджету Нижньобистрівської сільської ради Хустського району /Хустський район, с. Нижній Бистрий, 406, код ЄДРПОУ 04350116, р/р 33119331700339 в ГУДКСУ у Закарпатській області, код 37891119, МФО 812016, код платежу 24062100/; - у сумі 5 895,76грн. до бюджету Вишківської селищної ради Хустського району /Хустський район, смт. Вишково, вул. Червона, пл.1, код ЄДРПОУ 04349113, р/р 33117331700319 в ГУДКСУ у Закарпатській області, код 37891119, МФО 812016, код платежу 24062100/; - у сумі 7 293,63грн. до бюджету Рокосівської сільської ради Хустського району /Хустський район, с. Рокосово, вул. Центральна, 90, код ЄДРПОУ 04350139, р/р 33117331700342 в ГУДКСУ у Закарпатській області, код 37891119, МФО 812016, код платежу 24062100/; - у сумі 2 970,42грн. до бюджету Драгівської сільської ради Хустського району /Хустський район, с. Драгово, вул. Леніна, 100, код ЄДРПОУ 04350027, р/р 33118331700329 в ГУДКСУ у Закарпатській області, код 37891119, МФО 812016, код платежу 24062100/ та у сумі 32 446,23грн. до бюджету Сокирницької сільської ради Хустського району /Хустський район, с. Сокирниця, вул. Центральна, 98, код ЄДРПОУ 04350145, р/р 33116331700343 в ГУДКСУ у Закарпатській області, код 37891119, МФО 812016, код платежу 24062100/.

          Видати наказ.

          3. Стягнути з Державного підприємства „Хустське лісове дослідне господарство” /м. Хуст, вул. Сливова, 34, код ЄДРПОУ 22114649/ на користь Прокуратури Закарпатської області /м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а, ідентифікаційний код 02909967, рахунок 35216066018475, банк отримувача - Державна казначейська служба України, код банку - 820172, код класифікації видатків бюджету — 2800) суму 1 378,00грн. у відшкодування витрат по сплаті судового збору. Видати наказ.

          4. Рішення суду набирає законної сили в порядку встановленому відповідно до ст.85 ГПК України.

           Повне рішення складено 29.07.2016р..

          Суддя В.І. Карпинець

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення25.07.2016
Оприлюднено04.08.2016
Номер документу59314087
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/404/16

Судовий наказ від 31.10.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Карпинець В.І.

Судовий наказ від 31.10.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Карпинець В.І.

Судовий наказ від 31.10.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Карпинець В.І.

Судовий наказ від 31.10.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Карпинець В.І.

Судовий наказ від 31.10.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Карпинець В.І.

Судовий наказ від 31.10.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Карпинець В.І.

Рішення від 25.07.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Карпинець В.І.

Ухвала від 11.07.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Карпинець В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні