Постанова
від 19.07.2016 по справі 362/3600/16-к
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/3600/16-к

Провадження № 1-кс/362/400/16

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 липня 2016 року слідчий суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю старшого слідчого СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області майора поліції ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області майора поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на огляд в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудового розслідувань за № 12016110140001798 від 16.07.2016 року , за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 242 КК України, -

ВС Т А Н О В И В:

Старший слідчий Васильківського ВП ГУНП в Київській області майор поліції ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням, яке погоджено з прокурором Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення огляду частини нежитлового приміщення розташованого за адресою: м. Васильків, вул. Соборна, 72, корп.101, яка належить ТОВ «Оцелот» та яким користується фактично ТОВ «Аквін», із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції в Київській області, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки, Державної служби з охорони праці, ДСНС в Київській області та представників місцевого самоврядування з метою вилучення та відшукання дозвільних документів на підставі чого здійснює свою діяльність ТОВ «Аквін» по переробці твердих побутових відходів, переробних ліній щодо переробки пластику, лінію по виготовленню поліетиленових пакетів, хімічні речовини, надання дозволу на відібрання води в каналізація та інших водостоків, які знаходяться на території, здійснити відібрання зразків питної води на території, а також повітря на предмет забруднення атмосферного повітря.

Клопотання мотивоване тим, що в провадженні СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області перебувають матеріали досудового розслідування, відомості про яке 16.07.2016 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016110140001798 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 242 КК України

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що 15.07.2016 до ЧЧ Васильківського відділу поліції ГУ НП в Київській області надійшло повідомлення на лінію 102 про те, що в м. Василькові по вул. Соборній невідомі особи здійснили забруднення водойми невідомою речовиною.

Виїздом слідчо-оперативної групи та оглядом місця події встановлено, що невідома речовина витікає з підприємства, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

15.07.2016 до ЧЧ Васильківського відділу поліції ГУ НП в Київській області на лінію 102 надійшло повідомлення від директора ТОВ «Оцелот», що розташоване за адресою: Київська область, м. Васильків, вул. Соборна, 72 ОСОБА_5 про те, що орендатор ТОВ «Аквін» здійснив викид забрудненої речовини в каналізаційні стоки, які в подальшому потрапили в обвідний канал м. Василькова.

В ході досудового розслідування встановлено, що відповідно договору оренди нерухомого майна від 1 жовтня 2015 ТОВ «Оцелот» м. Васильків вул.. Соборна 72 код ЄДРПОУ 31292535 передало в оренду нерухоме майно загальною площею 1674,5 кв.м., ТОВ «АКВІН» м. Київ вул. Харківське шосе, буд. 144-А код ЄРДПОУ 38834203 директор якого ОСОБА_6 .

В жовтні 2015 року ТОВ «Аквін» почало здійснювати переробку пластикових пляшок та виготовлення поліетиленових пакетів. Досудовим слідством встановлюється наявність дозвільних документів у вказаного підприємства.

16 липня 2016 року від завідувача відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень ОСОБА_7 надійшов протокол дослідження води поверхневих водоймищ, прибережних зон морів і стічних вод № 729 в результаті чого встановлено, що проба поверхневої води ( дамба ) в м. Василькові вул.. Соборна не відповідає вимогам Санітарним нормам № 4630-88 «Охорона поверхневих вод від забруднення» за показниками: запах 6 балів (різкий не визначений ) при нормі не більше 1,5 балів та кольоровості ( суцільне червоне забарвлення проби ) властиве для природніх поверхневих водойм.

В ході допиту виконавчого директора ТОВ «Оцелот» ОСОБА_5 встановлено, що директор ТОВ «Аквін» ОСОБА_6 надав вказівку працівникам здійснити викид забрудненої речовини, які утворюються в результаті діяльності в каналізаційні стоки що і стало наслідком екологічної катастрофи в м. Василькові.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні території яка належить на право власності ТОВ «Оцелот» та орендує ТОВ «Аквін» м. Васильків вул. Соборна 72 ( фактичний користувач).

Для організації огляду залучити спеціалістів Державної екологічної інспекції в Київській області, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки, Державної служби з охорони праці, ДСНС в Київській області та представників місцевого самоврядування.

В ході огляду необхідно встановити та вилучити речі які мають суттєве значення до вказаного кримінального провадження, а саме дозвільні документи на підставі чого здійснює свою діяльність ТОВ «Аквін» переробні лінії щодо переробки пластику, ліні по виготовленню поліетиленових пакетів, хімічні речовини, здійснити відібрання води в каналізаціях та інших водостоків, які знаходяться на території, здійснити відібрання зразків питної води на території а також повітря на предмет забруднення атмосферного повітря.

Згідно з ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому доводи та на долучені до матеріалів клопотання документи.

Відповідно до ч. 1 ст. 237 КПК України огляд проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 2 ст. 237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

В ч. 5 ст. 234 КПК України зазначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

З матеріалів доданих до клопотання вбачається, що до ЧЧ Васильківського відділу поліції ГУ НП в Київській області на лінію 102 надійшло повідомлення від директора ТОВ "Оцелот" що розташоване за адресою: Київська область, м. Васильків, вулиця Соборна, 72 ОСОБА_5 про те, що орендатор ТОВ "Аквін" здійснив викид забрудненої речовини в каналізаційні стоки, які в подальшому потрпаили в обвідний канал м. Василькова. В жовтні 2015 року ТОВ "Аквін" почало здійснювати переробку пластикових пляшок та виготовлення полієтиленових пакетів, в зв`язку з чим з`ясовується наявність дозвільних документів у вказаного підприємства

Відповідно до договору оренди нерухомого майна № 1-О від 01 жовтня 2015 року ТОВ "Оцелот" передало у строкове платне користування ТОВ "Аквін" частину нежитлового приміщення яке розташоване за адресою: Київська область, м. Васильків, вулиця Соборна, 72, корпус 101, яке належить ТОВ "Оцелот" на праві приватної власності

Заслухавши старшого слідчого, дослідивши матеріали, якими обґрунтовується клопотання, вбачається, що клопотання підлягає задоволення в частині надання дозволу на проведення огляду частини нежитлового приміщення розташованого за адресою: м. Васильків, вул. Соборна, 72, корп.101, яка належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Оцелот», яким користується фактично ТОВ «Аквін», із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції в Київській області, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки, Державної служби з охорони праці, ДСНС в Київській області з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 242 КК України..

Щодо надання дозволу на вилучення та відшукання дозвільних документів на підставі яких Товариство з обмеженою відповідальністю «Аквін» здійснює діяльність по переробці твердих побутових відходів, переробних ліній щодо переробки пластику, ліній по виготовленню поліетиленових пакетів, хімічних речовин, то в цій частині слідчий суддя відмовляє в задоволенні клопотання оскільки згідно ст. 237 КПК не передбачено надання слідчим суддею право на відшкування будь-яких документів, речей та предметів при огляді, а в частині надання дозволу на вилучення документів то таке право слідчого прямо передбачено п.7 ст. 237 КПК України.

Крім того в частині надання дозволу на відібрання води в каналізаціях та інших водостоків, які знаходяться на території, здійснення відібрання зразків питної води на території, повітря на предмет забруднення атмосферного повітря слідчий суддя відмовляє в задоволенні клопотанні, оскільки слідчим в клопотанні не зазначено на якій саме території та кому належить територія на якій повинно бути здійснення відібрання зразків води в каналізаціях та інших водостоків, зразків питної води та повітря

Щодо залучення до огляду представників місцевого самоврядування оскільки старшим слідчим не конкретизовано представників яких органів місцевого самоврядування потрібно залучити для огляду даного приміщення слідчий суддя відмовляє і в цій частині клопотання

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.108,234,235,237,309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 на проведення огляду частини нежитлового приміщення розташованого за адресою: м. Васильків, вул. Соборна, 72, корп.101, яка належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Оцелот», яким користується фактично Товариство з обмеженою відповідальністю «Аквін», із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції в Київській області, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки, Державної служби з охорони праці, ДСНС в Київській області з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 242 КК України.

В задоволенні решти вимог - відмовити.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на огляд житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.07.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу59334584
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —362/3600/16-к

Постанова від 19.07.2016

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Орда О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні