Рішення
від 21.07.2016 по справі 923/676/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Театральна, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб-сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 липня 2016 року Справа № 923/676/16

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В., при секретарі Горголь О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Державної екологічної інспекції у Херсонській області, м. Херсон

до комунального підприємства Михайлівської сільської ради Скадовського району Херсонської області, с. Михайлівка Скадовського району Херсонської області

про стягнення 98972,10 грн.

За участю представників сторін:

від позивача - представник ОСОБА_1, довіреність від 20.012016р.;

від відповідача - голова ліквідаційної комісії ОСОБА_2

Суть спору: Державна екологічна інспекція у Херсонській області звернулась до суду з позовом, в якому просить стягнути з комунального підприємства Михайлівської сільської ради Скадовського району Херсонської області збитки, заподіяні державі у сумі 98972,10 грн. та перерахувати цю суму до фонду охорони навколишнього середовища Михайлівської селищної ради.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує посиланнями на акт перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів щодо поводження з відходами та небезпечними речовинами від 26.06.2013р. Інспекції, положення ст. 121 Конституції України, ст.ст. 38, 68, 69 ЗУ "Про охорону навколишнього природного середовища", ст.ст. 44, 109, 111 Водного кодексу України та ст.ст. 29, 91-95, 103 ГПК України.

18 липня 2016 року відповідачем подано до суду із супровідним листом витребувані судом документи. Також у листі №02-29/229 від 15.07.2016р. відповідач зазначає, що позовні вимоги визнає. Даний лист з додатком суд прийняв до розгляду та залучив до матеріалів справи.

21 липня 2016 року позивач у судовому засіданні надав суду заяву про уточнення позовних вимог, в якій просить змінити пункт прохальної частини позовні заяви, а саме:

- судові витрати у сумі 1484,58 грн. стягнути з відповідача на користь Державної екологічної інспекції у Херсонській області (73026, м. Херсон, пров. Козацький, 10, р/р 35217069081000 в ДКСУ України, м. Київ, МФО 820172, код ЄДРПОУ 38044149).

Вищезазначена заява про уточнення позовних вимог прийнята судом до розгляду та залучена до матеріалів справи.

Представник позивача у судовому засіданні 21.07.2016р. позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні 21.07.2016р. позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд -

в с т а н о в и в:

Матеріали справи свідчать, що 26.06.2013р. державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції у Херсонській області (надалі - позивач), відповідно до пункту "a" ст. 20-2 ЗУ "Про охорону навколишнього природного середовища" та ЗУ "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" була проведена планова перевірка дотримання вимог природоохоронного законодавства комунального підприємства Михайлівської сільської ради Скадовського району Херсонської області (надалі - відповідач).

За наслідками даної перевірки представниками позивача було складено акт перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства в галузі охорони атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів щодо поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами, відповідно до якого встановленні порушення природоохоронного законодавства, які виразилися у здійсненні відповідачем забору підземної води самовільно, без дозволу на спеціальне водокористування. Даний акт підписано старшим державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Херсонської області та в.о. директора підприємства відповідача.

Актом встановлено, що основним видом діяльності відповідача є забір, очищення та постачання води населенню, підприємствам та організаціям (а.с. 9).

Позивач зазначає, що у відповідача термін дії дозволу на спеціальне водокористування № Укр 6006-ХРС закінчився 01.01.2013р., на момент перевірки новий дозвіл на спеціальне водокористування не оформлено, дозвіл на користування надрами відсутній. Таким чином, відповідач, у період з 01.01.2013р. по 26.06.2013р. здійснював спеціальне водокористування зі свердловини №16-257 без відповідного дозволу на спеціальне водокористування, тобто самовільно було забрано 6700 куб. м. підземних вод. Довідкою КП Михайлівської сільської ради від 16.07.2013р. позивачу було надано інформацію, якою підтверджено, що у період з 01.01.2013р. по 26.06.2013р. було піднято підземної води з артезіанських свердловин 6700 куб. м. (а. с. 19).

Позивач також зазначає, що державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища, із додержанням п.9.1 Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі, внаслідок порушення відповідачем законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів виконано відповідний розрахунок розміру відшкодування збитків.

Відповідно до розрахунку від 22.07.2013р. загальна сума збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, у період з 01.01.2013р. по 26.06.2013р., склала 98972,40 грн. (а.с. 8).

Таким чином, у зв'язку із порушенням відповідачем природоохоронного законодавства, відповідачем завдано державі збитків на загальну суму 98972,40 грн.

Отже, з урахуванням того, що відповідачем в добровільному порядку суму збитків у розмірі 98972,40 грн. не відшкодовано, позивач вважає, що з відповідача підлягає стягненню вказана сума збитків.

Дані обставини стали підставою для звернення позивача з позовною заявою до суду.

Таким чином, виник спір, який підлягає вирішенню у судовому порядку.

Проаналізувавши заявлені позовні вимоги з положеннями чинного законодавства, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до пункту 9 статті 44 Водного кодексу України, водокористувачі зобов'язані здійснювати спеціальне водокористування лише за наявності дозволу.

На підставі п.1 ст. 111 Водного кодексу України, підприємства, установи, організації і громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи зобов'язані відшкодувати збитки, завдані ними внаслідок порушень водного законодавства, в розмірах і порядку, встановлених законодавством України.

Згідно п.1, 3 ст. 38 ЗУ "Про охорону навколишнього природного середовища", використання природних ресурсів в Україні здійснюється в порядку загального і спеціального використання природних ресурсів. В порядку спеціального використання природних ресурсів громадянам, підприємствам, установам і організаціям надаються у володіння, користування або оренду природні ресурси на підставі спеціальних дозволів, зареєстрованих у встановленому порядку, за плату для здійснення виробничої та іншої діяльності, а у випадках, передбачених законодавством України, - на пільгових умовах.

Відповідно до п. "з" ч.1, ч.2, ч.4 ст. 68 ЗУ "Про охорону навколишнього природного середовища", порушення законодавства України про охорону навколишнього природного середовища тягне за собою встановлену цим Законом та іншим законодавством України дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність. Відповідальність за порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища несуть особи, винні у самовільному спеціальному використанні природних ресурсів. Підприємства, установи, організації та громадяни зобов'язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України.

На підставі ч.1 ст. 69 ЗУ "Про охорону навколишнього природного середовища", шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

З огляду на викладене, позовні вимоги щодо стягнення з комунального підприємства Михайлівської сільської ради Скадовського району Херсонської області 98972,10 грн. збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, є доведеними.

Відповідно до положень ст.ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Представник відповідача у судовому засіданні 21.07.2016р. позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги підлягають задоволенню.

Витрати зі сплати судового збору, відповідно до ст. 49 ГПК України, відносяться на відповідача, оскільки з його вини спір доведений до врегулювання у судовому порядку.

У судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини судового рішення і повідомлено представникам сторін про дату складення повного рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з комунального підприємства Михайлівської сільської ради Скадовського району Херсонської області (75710, Херсонська область, Скадовський район, с. Михайлівка, вул. Леніна, 66, код ЄДРПОУ - 35953864) на користь фонду охорони навколишнього природного середовища Михайлівської сільської ради (р/р 33116331700273, МФО 852010, ККД 24062100, ЄДРПОУ 37888409, УДКСУ у Скадовському районі) 98972,10 грн. збитків.

3. Стягнути з комунального підприємства Михайлівської сільської ради Скадовського району Херсонської області (75710, Херсонська область, Скадовський район, с. Михайлівка, вул. Леніна, 66, код ЄДРПОУ - 35953864) на користь Державної екологічної інспекції у Херсонській області (73026, м. Херсон, пров. Козацький, 10, р/р 35217069081000 в ДКСУ України, м. Київ, МФО 820172, код ЄДРПОУ - 38044149) суму судових витрат по сплаті судового збору у розмірі 1484,58 грн.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 28.07.2016р.

Суддя С.В. Нікітенко

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення21.07.2016
Оприлюднено04.08.2016
Номер документу59347284
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/676/16

Рішення від 21.07.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 30.06.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні