Постанова
від 02.08.2016 по справі 923/741/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Театральна, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 серпня 2016 року Справа № 923/741/16

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М.Б., при секретарі Кулик В.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "Октавіан Трейд", м.Херсон

про визнання банкрутом

за участю арбітражного керуючого: ОСОБА_1 (посвідчення №286 від 18.07.2013р.).

Голова ліквідаційної комісії товариства з обмеженою відповідальністю "Октавіан Трейд", м.Херсон звернувся до господарського суду Херсонської області із заявою про порушення справи про банкрутство відповідно до ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка передбачає особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником.

Ухвалою господарського суду від 14.07.2016р. заяву голови ліквідаційної комісії товариства з обмеженою відповідальністю "Октавіан Трейд" прийнято до розгляду, призначено підготовче засідання суду на 25.07.2016р., зобов'язано арбітражного керуючого ОСОБА_1, визначеного автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, до дня судового засідання надати суду заяву про участь у справі.

Ухвалою від 25.07.2016р. порушено провадження про банкрутство ТОВ "Октавіан Трейд", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів відповідно до ст. 19 Закону про банкрутство, призначено справу до розгляду у судовому засіданні на 02.08.2016 року, вирішено інші процедурні питання у справі.

26.07.2016р. до суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_1, кандидатуру якого визначено автоматизованою системою, про участь у справі про банкрутство.

В судове засідання представник боржника, належним чином повідомлений про час і дату проведення судового засідання, не з'явився, про поважність причин неявки суд не повідомив, з клопотанням про відкладення розгляду справи на іншу дату не звертався.

Арбітражний керуючий ОСОБА_1 підтримав заяву про згоду на участь у справі про банкрутство, не заперечує проти призначення його ліквідатором банкрута.

Дослідивши подані документи, заслухавши пояснення арбітражного керуючого ОСОБА_1, господарський суд, -

в с т а н о в и в:

Боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Октавіан Трейд" (код ЄДРПОУ 38812258, 73023, м.Херсон, вул.Миколаївське шосе, буд.19-А оф.408) зареєстрований як юридична особа, що підтверджено Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с.68-69).

Відповідно до заяви боржника та долучених до неї доказів, Рішенням №1 засновника (учасника) товариства від 02.03.2016р. вирішено припинити боржника у зв'язку з незадовільним станом надходження фінансів від здійснення господарської діяльності, складним становищем на відповідному ринку товарів та послуг; призначено ліквідаційну комісію у складі Голови ліквідаційної комісії ОСОБА_2; вирішено інші організаційні питання здійснення ліквідаційної процедури.

Судом встановлено, що відповідно до п.12 ч. 3 ст.9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" в Єдиний державний реєстр внесено дані про перебування боржника у процесі припинення, у тому числі дані про рішення щодо припинення юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю "Октавіан Трейд", відомості про комісію з припинення та про строк, визначений органом, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, для заявлення кредиторами своїх вимог, що підтверджено витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань №21793912 від 21.03.2016р. (а.с.68-69).

Після опублікування відомостей про припинення юридичної особи - товариства з обмеженою відповідальністю "Октавіан Трейд", м. Херсон, до боржника з грошовими вимогами звернувся кредитор: товариство з обмеженою відповідальністю "Агро-Союз", с.Широкий, Станично-Луганського району Луганської області в сумі 1420912,40 грн., які боржником визнано у повному обсязі.

Разом з тим, в ході проведення процедури самоліквідації було встановлено, що кредиторська заборгованість боржника складає загалом 19290879 грн. 40 коп. Вказана заборгованість визнана ліквідаційною комісією.

Згідно ч.4 ст.111 Цивільного кодексу України проведена інвентаризація активів і зобов'язань боржника станом на 30.03.2016р., за результатами якої встановлено відсутність основних засобів, інших необоротних активів, виробничих запасів, малоцінних та швидкозношувальних предметів, товарів, грошових коштів, які знаходяться у касі.

При цьому встановлено наявність дебіторської заборгованості в сумі 13691176,07 грн. та кредиторської заборгованості в сумі 19290879,40 грн.

Вказані дані підтверджені інвентаризаційними описами, довідками та додатками до ліквідаційного балансу, копії яких містяться в матеріалах справи (а.с.8-16, 56-58, 60-63).

За результатами проведеної роботи по ліквідації товариства, за даними інвентаризації майнових активів та переліку вимог кредиторів було складено проміжний ліквідаційний баланс (а.с.59).

21.06.2016р. рішенням загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю "Октавіан Трейд" ухвалено про звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство та призначення ліквідатором боржника професійного арбітражного керуючого (а.с.66-67).

Згідно статті 209 ГК України, у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним.

Відповідно до ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартості майна юридичної особи є недостатньо для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом. З результатів інвентаризації вбачається, що, в разі стягнення дебіторської заборгованості отриманих коштів буде недостатньо для погашення всієї кредиторської заборгованості.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 Закону про банкрутство, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Статтею 105 Цивільного кодексу України (частини 1, 5) встановлено, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію. Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Як вже зазначалось, відповідні відомості щодо припинення юридичної особи було внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Згідно з частиною 1 статті 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Статтею 111 Цивільного кодексу України (частина 8) передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, та результат їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Матеріали справи свідчать, що ліквідаційною комісією було складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 21.06.2016р. ( а.с.59).

Зі змісту частини 5 статті 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію.

З матеріалів даної справи вбачається, що голова ліквідаційної комісії боржника звернулася до господарського суду із заявою про банкрутство за правилами статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", попередньо ліквідаційною комісією було внесено відповідні відомості до ЄДР, встановлено повний обсяг кредиторської заборгованості (повідомлення кредиторам про прийняття рішення про ліквідацію, копії заяв кредиторів із вимогами до боржника та відповіді ліквідаційної комісії щодо результатів розгляду вимог а.с.17-53), а також встановлено обсяг активів та складено проміжний ліквідаційний баланс, який відповідає вимогам статті 111 Цивільного кодексу України (а.с. 59).

02.03.2016р. засновником товариства з обмеженою відповідальністю "Октавіан Трейд" було прийняте рішення про припинення діяльності підприємства шляхом його ліквідації у зв'язку з відсутністю активної діяльності товариства.

Згідно ч. 2 ст. 95 Закону про банкрутство, за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Таким чином на підставі наявних матеріалів справи, даних проміжного ліквідаційного балансу боржника встановлено, що пасив боржника значно перевищує його активи, що свідчить про його неплатоспроможність. Зазначені фактичні обставини вказують на нездатність боржника своєчасно та в повному обсязі задовольнити вимоги кредиторів, що є підставою для застосування відносно нього відповідних заходів та процедур в порядку, встановленому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника бо визнання його банкрутом", зокрема є підставою для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Відповідно до ст. 37 Закону про банкрутство у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Стаття 95 Закону про банкрутство, яка регламентує особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником, регулює спрощений порядок розгляду справ про банкрутство, оскільки положення вказаної статті не передбачають застосування процедур розпорядження майном боржника та санації.

Враховуючи наявність клопотання боржника про призначення ліквідатором боржника професійного арбітражного керуючого, суд при прийнятті заяви здійснив заходи щодо автоматичного визначення кандидатури арбітражного керуючого.

Автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство було визначено кандидатуру арбітражного керуючого ОСОБА_1, яким подано відповідну заяву про згоду на участь у справі.

Відтак, враховуючи, що вартості майна боржника недостатньо для задоволення вимог кредиторів, суд дійшов висновку визнати боржника банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_1 (Свідоцтво №286 від від 18.07.2013р.), який, згідно поданої заяви, не має обмежень, встановлених приписами Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалюючи про визнання боржника банкрутом суд зазначає, що відповідно до статей 38 та 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо; строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом; скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі; виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених розділом ІІ Закону (Ліквідаційна процедура); припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та, розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута; повноваження керівника (органів управління) банкрута з дня свого призначення виконує ліквідатор.

Згідно ч. 3 ст. 95 Закону про банкрутство, кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Відповідно до Положення про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство, затвердженого постановою Пленуму Вищого господарського суду України "Про затвердження Положення про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство" №16 від 17.12.2013р., суд оприлюднює на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Октавіан Трейд" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

На підставі викладеного, керуючись ст. 37-41, 95, 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд, -

п о с т а н о в и в:

1.Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Октавіан Трейд" (код ЄДРПОУ 38812258, 73023, м.Херсон, вул.Миколаївське шосе, буд.19-А оф.408) банкрутом.

2. Відкрити ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців.

3. Призначити ліквідатором банкрута товариства з обмеженою відповідальністю "Октавіан-Трейд" (код ЄДРПОУ 38812258, 73023, м.Херсон, вул.Миколаївське шосе, буд.19-А оф.408) арбітражного керуючого ОСОБА_1 (Свідоцтво №286 від 18.07.2013р., адреса: 65020, м.Одеса, вул.Базарна, 104).

4. Ліквідатору здійснити ліквідаційну процедуру банкрута і забезпечити виконання вимог, передбачених ст.ст.41-48, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

5. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Октавіан Трейд" (код ЄДРПОУ 38812258, 73023, м.Херсон, вул.Миколаївське шосе, буд.19-А оф.408) банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, текст якого додається.

6. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном.

7. Зобов'язати посадових осіб банкрута протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов'язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність, відповідно до законів України.

8. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважати таким, що настав.

9. Припинити з 02.08.2016р. нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута.

10. Скасувати арешт, накладений на майно боржника чи інші обмеження щодо розпорядження майном боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

11. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому розділом ІІІ (Ліквідаційна процедура) Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

12. Ліквідатору ОСОБА_1 по готовності надати суду документально підтверджений звіт про виконану в ході ліквідаційної процедури роботу.

13. Постанову надіслати - боржнику, ліквідатору ОСОБА_1, Державному реєстратору, Головному управлінню статистики у Херсонській області, ВДВС Суворовського РУЮ у м.Херсоні, Державному органу з питань банкрутства.

Повний текст постанови складено та підписано 02.08.2016р.

Суддя М.Б. Сулімовська

Дата ухвалення рішення02.08.2016
Оприлюднено08.08.2016
Номер документу59379928
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/741/16

Ухвала від 24.04.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 24.04.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 11.04.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 11.04.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 23.02.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 23.02.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 16.11.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 19.10.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 10.10.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 28.09.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні