Постанова
від 13.07.2016 по справі 914/400/16
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" липня 2016 р. Справа № 914/400/16

Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії суддів:

головуючий суддя Гриців В.М., суддів Давид Л.Л., Орищин Г.В.

при секретарі судового засідання Швець О.В.

з участю представника позивача ОСОБА_1, представника відповідача Кожушко Л.В.

у відкритому судовому засіданні розглянув апеляційну скаргу ОСОБА_3 на рішення Господарського суду Львівської області від 25 квітня 2016 року у справі №914/400/16 за позовом ОСОБА_3 до товариства з обмеженою відповідальністю Фірма «РТВ-Сервіс» ЛТД, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача товариства з обмеженою відповідальністю «РТВ-Броди» про визнання недійсним рішення загальних зборів

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2016 року ОСОБА_3 подав Господарському суду Львівської області позов до товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД , у якому просив суд визнати недійсними рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД від 03 квітня 2014 року, яким створено товариство з обмеженою відповідальністю «РТВ-Броди».

Позивач зокрема, стверджував, що всупереч закону його, як засновника і учасника товариства, не повідомлено про проведення 03 квітня 2014 року зборів учасників ТзОВ "Фірма "РТВ - Сервіс" ЛТД", а також не надано інформації про зміну статутного капіталу товариства, що є безумовною підставою для визнання недійсними прийнятих рішень.

Суд першої інстанції ухвалою від 15 лютого 2016 року прийняв позов до розгляду і порушив провадження у справі. Ухвалою від 21 березня 2016 року суд залучив до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог товариство з обмеженою відповідальністю"РТВ-Броди".

Господарський суд Львівської області (суддя Щигельська О.І.) рішенням від 25 квітня 2016 року у задоволенні позову відмовив повністю.

При цьому суд встановив, що після прийняття загальними зборами учасників ТзОВ "Фірма "РТВ - Сервіс" ЛТД" 04.07.2012р. рішення про виключення зі складу часників товариства ОСОБА_3, частка якого у статутному капіталі товариства на момент виключення становила 0,82%, у статут товариства внесено відповідні зміни, викладено його в новій редакції й 08.08.2012р. проведено державну реєстрацію зазначених змін до установчих документів ТзОВ "Фірма "РТВ - Сервіс" ЛТД".

Господарський суд Львівської області рішенням від 16.10.2012р. у справі №5015/3452/12 визнав недійсним рішення зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "РТВ-Сервіс"ЛТД" від 04.07.2012 року, що оформлене протоколом від 04.07.2012 року, в частині пункту 2, яким виключено ОСОБА_3 з числа учасників товариства. Однак відповідач не вніс відповідні зміни до статуту товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "РТВ-Сервіс"ЛТД", хоча вживав для цього відповідні заходи.

Суд констатував, що у матеріалах справи відсутні належні і допустимі докази на підтвердження повідомлення ОСОБА_3 про проведення 03 квітня 2014 року загальних зборів та що на момент проведення загальних зборів учасників ТзОВ "Фірма "РТВ - Сервіс" ЛТД" 03.04.2014р. ОСОБА_3 був учасником зазначеного товариства.

Однак суд дійшов висновку, що зважаючи на розмір частки у статутному капіталі, встановлений рішенням господарського суду Львівської області від 16.10.2012р. у справі №5015/3452/12, яке набрало законної сили, присутність ОСОБА_3 на зборах учасників ТзОВ "Фірма "РТВ - Сервіс" ЛТД" не могла істотно вплинути на прийняте зборами рішення про створення ТзОВ "РТВ-Броди", яке позивач просить визнати недійсним. Тому посилання позивача на його не повідомлення про проведення зборів учасників ТзОВ "Фірма "РТВ - Сервіс" ЛТД" не може вважатись підставою для скасування прийнятих на ньому рішень, оформлених протоколом від 03 квітня 2014 року.

Щодо доводів позивача про наявність спору про майно, передане ТзОВ "РТВ-Броди" на підставі рішення загальних зборів учасників ТзОВ "Фірма "РТВ - Сервіс" ЛТД", оформлених протоколом від 03.04.2014р., суд вказав на відсутність у матеріалах справи доказів на підтвердження належності зазначеного майна позивачу, а відтак і доказів на підтвердження того, що передання такого майна у власність новоствореному товариству порушує право власності позивача чи інші права, в тому числі й корпоративні.

Також суд відхилив, як безпідставні, доводи позивача про ненадання йому інформації про зміну статутного капіталу товариства. Суд вказав, що зі змісту протоколу, в якому відображено хід проведення зборів учасників ТзОВ "Фірма "РТВ - Сервіс" ЛТД" 03.04.2014р. не вбачається, що збори вирішували питання про зміну статутного капіталу ТзОВ "Фірма "РТВ - Сервіс" ЛТД" та що внесення у статутний капітал ТзОВ "РТВ-Броди" коштів та нерухомого майна ТзОВ "Фірма "РТВ - Сервіс" ЛТД" призвело до зменшення його статутного капіталу.

Суд керувався приписами ст.ст. 10, 52, 58, 59, 60, 61 Закону України "Про господарські товариства", ст.ст. 82, 87, 88, 167 ГК України.

В апеляційній скарзі ОСОБА_3 просить скасувати рішення Господарського суду Львівської області від 25 квітня 2016 року у справі №914/400/16 і постановити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.

Стверджує, що є засновником і учасником товариства з обмеженою відповідальністю Фірма «РТВ-Сервіс» ЛТД, приймав участь у приватизації майна фірми. Господарський суд Львівської області рішенням від 16 жовтня 2012 року у справі №5015/3452/12 визнав недійсним рішення зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю Фірма «РТВ-Сервіс» ЛТД від 04 липня 2012 року, оформлене протоколом від 04 липня 2012 року, в частині пункту 2, яким виключено ОСОБА_3 з числа учасників товариства. Проте про проведення 03 квітня 2014 року зборів учасників товариства його в порушення вимог ст.61 закону України «Про господарські товариства» не було повідомлено.

Також вказав, що між сторонами існує спір щодо належності приміщень, які внаслідок прийнятих 03 квітня 2014 року рішень відповідач передав новоствореному ТОВ "РТВ-Броди". Тим самим оскаржені рішення зборів учасників ТОВ Фірма «РТВ-Сервіс» ЛТД порушують інтереси і права позивача.

Про розгляд справи сторонам повідомлено належним чином.

У судовому засіданні представник відповідача апеляційну скаргу підтримав у повному обсязі. Представники позивача і третьої особи апеляційну скаргу заперечили, рішення суду вважають законним і обгрунтованим.

Згідно з ст. 99 ГПК України в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Відповідно до вимог ст. 101 ГПК України у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд повторно розглядає справу. Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обгрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі. В апеляційній інстанції не приймаються і не розглядаються вимоги, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Львівський апеляційний господарський суд розглянув апеляційну скаргу, матеріали справи, заслухав пояснення представника позивача і вважає, що рішення Господарського суду Львівської області від 25 квітня 2016 року у справі №914/400/16 слід скасувати з наступних підстав.

Відповідно до вимог частини першої статті 167 ГК України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав (ч.3 ст.167 ГК України).

Згідно з статтею 82 ГК України установчим документом товариства з обмеженою відповідальністю є статут, який, серед іншого, повинен містити відомості про склад учасників товариства, про розмір часток кожного з учасників.

Статтею 88 ГК України, статтею 10 закону України "Про господарські товариства" передбачено право учасників господарського товариства брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах.

За приписами частини першої статті 51 закону України "Про господарські товариства" установчі документи товариства з обмеженою відповідальністю, крім відомостей, зазначених у статті 4 цього Закону, повинні містити відомості про розмір часток кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів, розмір і порядок формування резервного фонду, порядок передання (переходу) часток у статутному фонді.

Згідно зі статтею 58 закону України "Про господарські товариства" вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників.

Учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток у статутному капіталі (ч.4 ст.58).

Відповідно до вимог частини 5 статті 61 закону України "Про господарські товариства" про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів.

У п. 2.13 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №13 від 24.10.2016р. роз'яснено, що підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів учасників (акціонерів, членів) юридичної особи можуть бути: невідповідність рішень загальних зборів нормам законодавства; порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів; позбавлення учасника юридичної особи можливості взяти участь у загальних зборах.

Позивачеві не може бути відмовлено у задоволенні вимог про визнання недійсними рішень загальних зборів тільки з мотивів недостатності його голосів для зміни результатів голосування з прийнятих загальними зборами учасників (акціонерів, членів) рішень, оскільки вплив учасника (акціонера, члена) на прийняття загальними зборами рішень не вичерпується лише голосуванням (п.2.16).

Згідно з протоколом 03 квітня 2014 року відбулись збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД з порядком денним:

1. Про обрання голови та секретаря зборів.

2. Про створення ТзОВ "РТВ-Броди".

3. Про статутний капітал ТзОВ "РТВ-Броди". Про передачу майна ТзОВ Фірма "РТВ-СЕРВІС" ЛТД в ТзОВ "РТВ-Броди".

4. Про визначення місцезнаходження ТзОВ "РТВ-Броди".

5. Про затвердження статуту ТзОВ "РТВ-Броди".

6. Про призначення директора ТзОВ "РТВ-Броди".

7. Про уповноваження щодо реєстрації ТзОВ "РТВ-Броди".

Як зазначено у протоколі зборів учасників від 03 квітня 2014 року, всього учасників товариства сім осіб. На зборах були присутні шість фізичних осіб, що володіють 91,327% статутного капіталу та запрошені особи.

Збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД 03 квітня 2014 року прийняли такі рішення:

- обрали голову і секретаря зборів і вирішили:

- створили товариство з обмеженою відповідальністю "РТВ-Броди", учасником якого буде виступати товариство з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД;

- сформували статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю "РТВ-Броди" в розмірі 350000,00 грн. Формування статутного капіталу відбувається наступним чином: ТзОВ Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД вносить у статутний капітал грошові кошти в сумі 1393,09 грн. та нерухоме майно вбудовані торгові та офісні приміщення за адресою: Львівська область, місто Броди, площа Ринок, будинок 30 вартістю 261834,06 грн. і вбудовані торгові та офісні приміщення за адресою: Львівська область, місто Броди, площа Ринок, будинок 6-7-8 вартістю 85772,85 грн.;

- визначили місцезнаходження товариства:80600, Львівська область, м.Броди, площа Ринок,30;

- затвердили статут товариства з обмеженою відповідальністю "РТВ-Броди" і доручили директору товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД підписати статут і представляти інтереси учасника товариства;

- призначили директора товариства з обмеженою відповідальністю "РТВ-Броди" і уповноважили його на проведення реєстрації товариства.

На час скликання і проведення 03 квітня 2014 року зборів товариство з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД діяло на підставі нової редакції статуту, затвердженого загальними зборами товариства 07 серпня 2012 року. Державну реєстрацію змін до установчих документів проведено 08 серпня 2012 року.

До цього, збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД рішенням від 04 липня 2012 року виключили ОСОБА_3 з числа учасників товариства (п.2 протоколу).

Господарський суд Львівської області рішенням від 16 жовтня 2012 року у справі №5015/3452/12 визнав недійсним рішення зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "РТВ-Сервіс"ЛТД" від 04 липня 2012 року, оформлене протоколом від 04 липня 2012 року, в частині пункту 2, яким виключено ОСОБА_3 з числа учасників товариства. У рішенні суд встановив, що на час прийняття рішення 04 липня 2012 року частка ОСОБА_3 у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "РТВ-Сервіс"ЛТД" становила 0,82%.

Статтею 124 Конституції України установлено, що судові рішення ухвалюються іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Відповідно до вимог статті 4 5 ГПК України господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов'язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал, постанов.

Відповідач стверджує про його намагання привести статут товариства у відповідність із прийнятим судовим рішенням, неодноразове скликання зборів учасників товариства із порядом денним про включення ОСОБА_3 до числа учасників товариства, надсилання ОСОБА_3 повідомлення про проведення загальних зборів учасників. ОСОБА_3 на такі збори не з'являвся, а в усіх випадках збори не відбулись.

Отже, рішення Господарського суду Львівської області від 16 жовтня 2012 року у справі №5015/3452/12 набрало законної сили, однак відповідач не вніс відповідні зміни до статуту товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "РТВ-Сервіс"ЛТД".

Тим самим відповідач позбавив позивача корпоративних прав, зміст яких визначено статтею 167 ГК України.

Таким чином, з 08 серпня 2012 року товариство з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД діє на підставі нової редакції статуту, затвердженого загальними зборами товариства 07 серпня 2012 року (а.с.40-51).

Статутний фонд товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "РТВ-Сервіс"ЛТД" становить 1332,90 грн. (100%), який поділений на частки учасників, а саме: ОСОБА_4 - 347,20 грн., частка становить 26,048%; ОСОБА_5 - 347,20 грн., частка становить 26,048%; ОСОБА_6 - 337,70 грн., частка становить 25,336%; ОСОБА_7 - 46,30 грн., частка становить 3,474%; ОСОБА_8 - 92,60 грн., частка становить 6,947%; ОСОБА_9 - 46,30 грн., частка становить 3,474%; ОСОБА_10 - 115,60 грн., частка становить 8,673% (п. п. 1.4., 6.1., 6.2. статуту).

Такий перелік учасників товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "РТВ-Сервіс"ЛТД" і розмір їх часток підтверджено й витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 28 лютого 2016 року (а.с.33-39).

Отже, 100 відсотків статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "РТВ-Сервіс"ЛТД" розподілено між семи учасниками: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10

Учасник товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "РТВ-Сервіс"ЛТД" ОСОБА_3 не є у визначеному статутом переліку учасників товариства, а повинен бути. Товариство з обмеженою відповідальністю "Фірма "РТВ-Сервіс"ЛТД" зобов'язане було привести статут товариства у відповідність із рішенням Господарського суду Львівської області від 16 жовтня 2012 року у справі №5015/3452/12 і з урахуванням законного складу учасників товариства проводити збори і вирішувати, серед іншого, й питання про створення товариства з обмеженою відповідальністю "РТВ-Броди".

Суд усвідомлює, що зважаючи на визначену судом частку ОСОБА_3 (0,82%) у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "РТВ-Сервіс"ЛТД" і за умови внесення відповідних змін до статуту товариства, - кворум для проведення загальних зборів і прийняття рішення був би і без участі ОСОБА_3 і його неповідомлення про збори учасників не вплинуло б на прийняті рішення.

Проте в силу закону загальні збори учасників, які складаються з учасників товариства, є вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю. Учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток у статутному капіталі.

Тому суд вважає, що товариство з обмеженою відповідальністю "Фірма "РТВ-Сервіс"ЛТД" зобов'язане було виконати рішення Господарського суду Львівської області від 16 жовтня 2012 року у справі №5015/3452/12, яке набрало законної сили і привести статут товариства у відповідність із цим рішенням. А вже після цього загальні збори учасників у законному складі учасників і визначенням частки у статутному капіталі кожного з них вправі були б приймати й інші рішення щодо діяльності товариства.

Також суд наголошує, що згідно із рішенням загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД від 03 квітня 2014 року учасником створеного товариства з обмеженою відповідальністю "РТВ-Броди" виступає товариство з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД, в переліку учасників якого відсутній ОСОБА_3

Необхідно зазначити й те, що незначний розмір частки ОСОБА_3 у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "РТВ-Сервіс"ЛТД", який згідно рішення Господарського суду Львівської області від 16 жовтня 2012 року у справі №5015/3452/12 повинен становити 0,82%, не позбавляє його, ОСОБА_3, правомочності на участь в управлінні товариством, отримання певної частки прибутку (дивідендів) товариства та активів у разі його ліквідації відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутом товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД.

Отже, рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД від 03 квітня 2014 року, оформлені протоколом від 03 квітня 2014 року, прийнято з порушенням вимог закону і статуту під час скликання та проведення загальних зборів.

Виходячи із викладеного, рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД від 03 квітня 2014 року, оформлені протоколом від 03 квітня 2014 року, слід визнати недійсними.

Згідно із ст. 103 ГПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати рішення і прийняти нове рішення.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 104, 105 ГПК України, Львівський апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_3 задовольнити. Рішення Господарського суду Львівської області від 25 квітня 2016 року у справі №914/400/16 скасувати і прийняти нове рішення:

Позовні вимоги задовольнити. Визнати недійсними рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД від 03 квітня 2014 року, оформлені протоколом від 03 квітня 2014 року.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "РТВ-Сервіс" ЛТД (код ЄДРПОУ 22337830; 80600, Львівська область, місто Броди, площа Ринок, 30) на користь ОСОБА_3 (код НОМЕР_1; АДРЕСА_1) 2883,80 грн. судового збору.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанову може бути оскаржено у касаційному порядку.

Головуючий суддя Гриців В.М.

суддя Давид Л.Л.

суддя Орищин Г.В.

Повний текст постанови виготовлено 01.08.2016 року.

Дата ухвалення рішення13.07.2016
Оприлюднено08.08.2016
Номер документу59380608
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/400/16

Постанова від 27.09.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Плюшко І.А.

Ухвала від 20.09.2016

Господарське

Вищий господарський суд України

Плюшко І.А.

Постанова від 13.07.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 06.07.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні