Ухвала
від 03.08.2016 по справі 344/9753/16-к
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/9753/16-к

Провадження № 1-кс/344/3259/16

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2016 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , яке погоджене з прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження № 32016090000000024 від 14.03.2016р.,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого покликався на те, що службові особи ТОВ «МБК Агротехніка» (код ЄДРПОУ 36083830) упродовж 2012-2015 років при здійсненні фінансово-господарських операцій умисно ухилились від сплати податку на прибуток підприємств на загальну суму 36368224грн.

Матеріалами клопотання зазначено, що у зв`язку з відсутністю добровільної згоди володільця надати на вимогу запитувані документи, отримано ухвалу слідчого судді Івано-Франківського міського суду про надання тимчасового доступу до оригіналів документів, які необхідні для проведення експертизи та які знаходяться у службових осіб ТОВ «МБК Агротехніка» з метою їх вилучення. Дану ухвалу було пред`явлено, у відповідності до ст. 165 КПК України, представнику ТОВ «МБК Агротехніка» та вручено її копію. Однак особа, у фактичному володінні якої знаходяться документи, які необхідно було вилучити на підставі ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду, їх не надала, що вказує про не бажання виконувати дану ухвалу слідчого судді Івано-Франківського міського суду. Крім цього встановлено, що документи та інформація, що стосується ведення фінансово-господарської діяльності ТОВ «МБК Агротехніка» знаходяться у ТОВ «Фінаудит», яке надає ТОВ «МБК Агротехніка» послуги з ведення бухгалтерського обліку згідно договору від 01.07.2014р. №01-07/2014, тобто за адресою: вул. Грушевського, 11, оф.216, м. Івано-Франківськ. Дані документи необхідні для проведення судово-економічної експертизи.

Слідчі ОСОБА_3 та ОСОБА_5 та в судовому засіданні клопотання підтримали, покликаючись на викладені в ньому обставини, просили клопотання задоволити.

Заслухавши слідчих, дослідивши матеріали клопотання, вважаю наступне.

Ч. 1 ст. 166 КПК України передбачено, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Так, згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке, крім іншого, повинно містити відомості про: житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Вказаною нормою також передбачено обов`язок прокурора та слідчого додавати оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими вони обґрунтовують доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Так, з матеріалів клопотання вбачається, що ухвалою слідчого судді від 21.06.2016р. слідчому ОСОБА_3 надано доступ до зазначених у клопотанні документів, які перебувають у володінні ТОВ «МБК Агротехніка», з можливістю ознайомлення з ними та вилучення їх копій на час проведення експертизи.

Однак, як вбачається з матеріалів клопотання та пояснень слідчих, ухвали про надання доступу до зазначених у клопотанні документів, які перебувають у володінні ТОВ «Фінаудит», слідчим суддею постановлено не було, з відповідними клопотанням сторона кримінального провадження до суду не зверталась.

У зв`язку з наведеним вважаю вказане клопотання передчасним і таким, що до завдоволення не підлягає, оскільки документи, які сторона кримінального провадження планує відшукати під час проведення обшуку офісного приміщення ТОВ «Фінаудит», можливо отримати в порядку, передбаченому Главою 15 КПК України, обґрунтованих підстав вважати протилежне слідчим в судовому засіданні не встановлено, тому таке втручання не буде пропорційним поставленій слідчим меті.

Згідно з ст. 30 Конституції України кожному гарантується недоторканість житла. Не допускається проникнення до житла чи іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Керуючись ст. 30 Конституції України, ст.ст. 166, 234, 235, 309 КПК України,

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 про проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.08.2016
Оприлюднено15.03.2023

Судовий реєстр по справі —344/9753/16-к

Ухвала від 03.08.2016

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Хоростіль Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні