Ухвала
від 04.08.2016 по справі 344/9804/16-к
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/9804/16-к

Провадження № 1-кс/344/3278/16

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 серпня 2016 року м.Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором у кримінальному провадженні - начальником відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого покликався на те, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32016090000000024 щодо ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «МБК Агротехніка» за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.212 ККУкраїни.

У клопотанні зазначено, що службові особи ТОВ «МБК Агротехніка» (код ЄДРПОУ 36083830) упродовж 2012-2015 років при здійсненні фінансово-господарських операцій умисно ухилились від сплати податку на прибуток підприємств на загальну суму 36368224 грн., що є особливо великим розміром. Поряд з цим з`ясовано, що ТОВ «МБК Агротехніка» в період 2012-2015 років отримувало кредитні кошти у ПАТ «Перший український міжнародний банк» (МФО 334851), які використовувало під час проведення операцій, що не були спрямовані на отримання доходу, тобто не пов`язані з господарською діяльністю товариства. Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «МБК Агротехніка» отримані кредитні кошти спрямовувало в основному на надання попередніх оплат контрагентам постачальникам, зокрема: ПСП «Оскар», ТОВ «Львівське зерноприймальне підприємство», ТОВ «Івано-Франківський зерноприймальний комплекс», а також ПП «Ротен» відповідно до укладених договорів, які в подальшому не виконувались, а попередні оплати повертались. Зважаючи на викладене, службові особи ТОВ «МБК Агротехніка» неправомірно включили до складу витрат, що враховується при визначенні об`єкта оподаткування курсові різниці та відсотки за користування кредитом.

Як зазначається у клопотанні, ТОВ «МБК Агротехніка» проводило фінансово-господарські операції із підприємствами нерезидентами IT Industry Trading Company SA, OLFANURA EXPORT LLP, Cortex Sales Limited, за результатами проведення перевірки яких податковим органом винесено податкове повідомлення-рішення від 21.12.2015 №0000442205, яким збільшено суми грошового зобов`язання ТОВ «МБК Агротехніка», а саме пеня за порушення термінів розрахунків у сферах ЗЕД за період з 01.01.2012 року по 30.09.2015 року в сумі 266835072,7 грн.

Вказується на те, що у зв`язку із повним, всебічним та неупередженим з`ясуванням всіх обставин даного кримінального провадження підготовлено вимогу у порядку ст. 93 КПК України та направлено в адресу ТОВ «МБК Агротехніка» щодо надання копій документів, на підставі яких ПСП «Оскар», ТОВ «Львівське зерноприймальне підприємство», ТОВ «Івано-Франківський зерноприймальний комплекс» та ПП «Ротен» повертали попередні оплати ТОВ «МБК Агротехніка», а також документів на підставі яких ТОВ «МБК Агротехніка» надавало безпроцентну фінансову поворотну допомогу ФОП ОСОБА_5 , ТОВ «Аграрна корпорація України» та ПСП«Оскар». Крім цього, витребовувались копії документів стосовно проведення фінансово-господарських операцій ТОВ «МБК Агротехніка» з підприємствами нерезидентами IT Industry Trading Company SA, OLFANURA EXPORT LLP, Cortex Sales Limited. Однак, володільцем документів на вимогу не надано жодних документів та не повідомлено про причини їх ненадання.

У клопотанні вказано, що 25.05.2016 року постановою слідчого призначено судово-економічну експертизу. 13.06.2016 року від судового експерта отримано клопотання про надання додаткових документів, які необхідні для проведення експертизи і які знаходяться у службових осіб ТОВ «МБК Агротехніка».

Зазначається, що у зв`язку з відсутністю добровільної згоди володільця надати на вимогу запитувані документи, отримано ухвалу слідчого судді Івано-Франківського міського суду про надання тимчасового доступу до оригіналів документів, з метою їх вилучення, які необхідні для проведення експертизи і які знаходяться у службових осіб ТОВ «МБК Агротехніка». Дану ухвалу було пред`явлено, у відповідності до ст.165 КПК України, представнику ТОВ «МБК Агротехніка» та вручено її копію. Однак особа, у фактичному володінні якої знаходяться документи, які необхідно було вилучити на підставі ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду, їх не надала, що вказує про не бажання виконувати дану ухвалу слідчого судді Івано-Франківського міського суду.

У поданому клопотанні слідчий вказує на необхідність проведення обшуку офісного приміщення ТОВ «Фінаудит», що знаходиться за адресою: вул. Грушевського, 11, оф.216, м. Івано-Франківськ, яке належить Івано-Франківській спілці споживчих товариств з метою відшукування, фіксації і вилучення документів, предметів та речей, у яких міститься інформація, так як встановлено, що документи та інформація, що стосується ведення фінансово-господарської діяльності ТОВ «МБК Агротехніка» знаходяться у ТОВ «Фінаудит», яке надає ТОВ «МБК Агротехніка» послуги з ведення бухгалтерського обліку згідно договору від 01.07.2014 №01-07/2014, тобто за адресою: вул. Грушевського, 11, оф.216, м. Івано-Франківськ. За адресою ведення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Фінаудит» можуть знаходиться документи ТОВ «МБК Агротехніка», які необхідні для проведення судово-економічної експертизи.

Дослідивши матеріали клопотання, заслухавши пояснення слідчого, який підтримав доводи клопотання, встановлено наступне.

З матеріалів клопотання вбачається, що відповідно до ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду від 21 червня 2016 року надано тимчасовий доступ до оригіналів документів, які знаходяться у володінні ТОВ «МБК Агротехніка» (код ЄДРПОУ 36083830) за адресою: Івано-Франківська область, Тисменицький район с. Клубівці, вул. Заводська, 2.

Сторона кримінального провадження, яка звернулася з даним клопотанням зазначає, що особа, у фактичному володінні якої знаходяться документи, які необхідно було вилучити на підставі ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду, їх не надала.

Як передбачено ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Згідно з ч.1 ч.2 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

За змістом п.5 ч.3 ст.234 КПК України передбачено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке, крім іншого, повинно містити відомості про: житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться.

Ст. 235 КПК України, зокрема ч.2 зазначає, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити відомості про: строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали; прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук; положення закону, на підставі якого постановляється ухвала; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Так, матеріалами клопотання встановлено, що ухвалою слідчого судді Івано-Франківського міського суду від 21 червня 2016 року надано дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, які знаходяться у володінні ТОВ «МБК Агротехніка» (код ЄДРПОУ 36083830) за адресою: Івано-Франківська область, Тисменицький район с. Клубівці, вул. Заводська, 2, тоді як в поданому клопотанні слідчий просить про надання дозволу на проведення обшуку, з метою відшукування, фіксації і вилучення документів, предметів та речей - офісного приміщення ТОВ «Фінаудит», що знаходиться за адресою: вул. Грушевського, 11, оф.216, м. Івано-Франківськ, яке належить Івано-Франківській спілці споживчих товариств.

Вказані розбіжності свідчать про необгрунтованість та безпідставність вимог даного клопотання, з огляду на що слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.234, 235,309 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Відмовити в задоволенні клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про проведення обшуку.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.08.2016
Оприлюднено14.03.2023

Судовий реєстр по справі —344/9804/16-к

Ухвала від 04.08.2016

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні