Рішення
від 02.08.2016 по справі 395/871/16-ц
НОВОМИРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 395/871/16-ц Провадження № 2/395/318/2016

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 серпня 2016 року м. Новомиргород

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді - Орендовського В.А.,

при секретарі - Сотченко Я.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Новомиргороді цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ :

У липні 2016 р. позивач ОСОБА_1 звернулася з позовом до суду до ОСОБА_2 про стягнення аліментів, вказуючи на те, що з 11 жовтня 2003 року вона перебувала у шлюбі з відповідачем по справі. На даний час шлюб між ними розірвано, що підтверджується копією рішення Новомиргородського районного суду Кіровоградської області від 03.03.2016 року в цивільній справі № 395/185/16-ц.

Від спільного проживання сторони мають сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. Дитина сторін проживає разом з позивачем та знаходиться на її утриманні.

Відповідач не дивлячись на свій обов'язок не надає матеріальної допомоги на утримання дитини в добровільному порядку. В зв'язку з чим позивач змушена звернутися до суду. Просить суд стягнути з ОСОБА_2 на її користь аліменти в розмірі 1/4 частини його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на утримання сина ОСОБА_3з моменту подання позову до досягнення ним повноліття.

Позивач повідомлена у встановленому законом порядку про час та місце розгляду справи в судове засідання не з'явилася, проте направила до суду заяву з проханням розглядати справу без її участі, позов підтримує повністю та просила суд задовольнити його.

Відповідач повідомлений у встановленому законом порядку про час та місце розгляду справи в судове засідання не з'явився, проте направив до суду заяву, згідно якої він позовні вимоги визнає повністю та не заперечує проти стягнення з нього аліментів.

Дослідивши письмові докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню за таких підстав.

Згідно з ч.4 ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

У судовому засіданні достовірно встановлено, що з 11 жовтня 2003 року сторони перебували у зареєстрованому шлюбі. На даний час шлюб між ними розірвано, що підтверджується копією рішення Новомиргородського районного суду Кіровоградської області від 03.03.2016 року в цивільній справі № 395/185/16-ц.

Від спільного проживання сторони мають - сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується копією свідоцтва про народження, що видане відділом реєстрації актів цивільного стану Новомиргородського районного управління юстиції Кіровоградської області, актовий запис № 85 від 25 серпня 2004 року.

В даний час дитина сторін проживає разом з позивачем та знаходиться на її утриманні.

За змістом ст.180 СК України, батьки зобов'язані утримувати своїх дітей до досягнення ними повноліття.

У судовому засіданні встановлено, що відповідач не дивлячись на свій обов'язок участі у вихованні дитини в повній мірі не приймає, матеріальної допомоги на її утримання в достатній мірі не надає, у зв'язку з чим з відповідача необхідно стягнути аліменти в примусовому порядку.

Згідно з ч.1 ст. 181 СК України способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними, при цьому він не може бути меншим за розміром, передбаченого ч.2 ст. 182 СК України, тобто меншим ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

За відсутності домовленості між батьками про сплату аліментів на дитину, той із них, з ким вона проживає, вправі звернутися до суду з відповідним позовом.

Відповідно до положень ч.1 ст. 183 СК України аліменти на дитину присуджуються в частці від заробітку ( доходу ) її матері, батька або в твердій грошовій сумі ( ст. 184 СК України ) і виплачується щомісячно.

Вирішуючи питання щодо розміру аліментів, суд відповідно до ст. 182 СК України враховує: стан здоров'я та матеріальне становище відповідача, відсутність у нього аліментів на інших дітей, а також інші обставини, що мають істотне значення.

Як вбачається з матеріалів справи, позовна заява ОСОБА_1 надійшла до суду і зареєстрована 19 липня 2016 року.

Відповідно до ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову.

У зв'язку з цим, суд вважає, що аліменти повинні стягуватися з ОСОБА_2 з дня пред'явлення позову, а саме з 19 липня 2016 року.

Крім того, відповідно до вимог ЗУ «Про судовий збір», ст. 88 ЦПК України, судовий збір у розмірі 551 грн. 20 коп. підлягає стягненню з відповідача на користь держави.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 180-183, 191 СК України, ст. ст. 174 ч.4, 213-215 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ :

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 аліменти на користь ОСОБА_1 в розмірі 1/4 частини його заробітку (доходу), але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно на утримання сина ОСОБА_3, починаючи з 19 липня 2016 року до досягнення ним повноліття, яке наступить 30 липня 2022 року.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в розмірі 551 (п'ятсот п'ятдесят одна) гривня 20 (двадцять) копійок.

Рішення в частині стягнення аліментів підлягає виконанню негайно у межах суми платежу за один місяць.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Кіровоградської області через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя /підпис/

Згідно з оригіналом:

Суддя Новомиргородського районного суду

Кіровоградської області ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення02.08.2016
Оприлюднено09.08.2016
Номер документу59459542
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —395/871/16-ц

Ухвала від 20.07.2017

Цивільне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Орендовський В. А.

Ухвала від 22.07.2016

Цивільне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Орендовський В. А.

Рішення від 02.08.2016

Цивільне

Новомиргородський районний суд Кіровоградської області

Орендовський В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні