Ухвала
від 15.06.2016 по справі 757/28977/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/28977/16-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2016 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про надання дозволу на призначення документальної позапланової перевірки, -

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді надійшло клопотання про надання дозволу на призначення у кримінальному провадженні №12014100130000008 документальної позапланової перевірки ТОВ «Інтер-Синтез» (код ЄДРПОУ 25548331, юридична адреса: Львівська область, м. Борислав, вул. Трускавецька, 125) з питань своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати усіх передбачених Податковим кодексом України податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, дотримання валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), у період з 01.01.2014 по теперішній час, проведення якої прокурор просить доручити співробітникам Головного управління Державної фіскальної служби України у Львівській області протягом 15 робочих днів, починаючи з 29.06.2016. Крім того, прокурор просить зобов`язати службових осіб ТОВ «Інтер-Синтез» (код ЄДРПОУ 25548331, юридична адреса: Львівська область, м. Борислав, вул. Трускавецька, 125) забезпечити допуск працівників Головного управління Державної фіскальної служби України у Львівській області для проведення перевірки.

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Генеральною прокуратурою України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12014100130000008 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 240, ч. 1 ст. 27, ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування розслідується в тому числі факт заволодіння службовими особами ПАТ «Укргазвидобування» та його структурними підрозділами за участю службових осіб суб`єктів господарювання державними коштами в особливо великих розмірах при закупівлі хімічного реагенту «К1-МД» за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України;

Досудовим розслідування встановлено, що протягом 2014-2015 років на підставі договорів, які укладені між ПАТ «Укргазвидобування» та ТОВ «Первомайська хімічна компанія», ПАТ «Укргазвидобування» придбало у ТОВ «Первомайська хімічна компанія» хімічну продукцію («реагент «К1-МД») у кількості 1810 тонн на загальну суму понад 10 млн. грн., яка поставлялась до Полтавської бази виробничо технічного забезпечення і комплектації Філії бурового управління «Укрбургаз» ПАТ «Укргазвидобування» (юридична адреса: Харківська область, м. Красноград, вул. Полтавська, 86, адреса доставки: Полтавська область, Машівський район, с. Селещина, вул. Леніна, 3ж).

Реагент «К1-МД», який поставлявся на адресу ФБУ «Укрбургаз», виготовлено ТОВ «Хімвіскпром» на підставі договору з ТОВ «Первомайська хімічна компанія». Останнє, в свою чергу, з метою виготовлення реагенту у той же період часу на адресу ТОВ «Хімвіскпром» поставляло складові частини, з якого виготовлявся реагент «К1-МД», в тому числі поліакриламід частково гідролізований, вуглевужний реагент, поліаніонна целюлоза, кальцинована технічна сода, ксантан2-СХ1400» та «КМЦ «сольвопак» та інші.

Згідно наявних у слідства даних, ТОВ «Первомайська хімічна компанія» (далі ТОВ «ПХК») закуповувало «поліакриламід частково гідролізований» та інші складові частини реагенту «К1-МД» в тому числі у: ТОВ «Хар Транс» (код ЄДРПОУ 39263648, юридична адреса: м. Харків, вул. Клочківська, 111а); ТОВ «Ланністер Компані» (код ЄДРПОУ 39265446, юридична адреса: м. Харків, вул. Клочківська, 111а); ТОВ «Регіон бізнес трейд» (код ЄДРПОУ 29371975, юридична адреса: м. Харків, вул. Клочківська, 111а).

Крім того, встановлено, що ТОВ «Регіон бізнес трейд», ТОВ «Хар Транс» та ТОВ «Ланністер Компані» створено (придбано) їх засновниками без мети здійснення фінансово - господарської діяльності, а для прикриття незаконної діяльності, пов`язаної із вчиненням фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечних протиправних діянь, тобто з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, а також надання незаконних послуг суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки України з мінімізації податкової навантаженості.

Фактично вказані товариства не здійснювали своєї статутної діяльності, а їх реквізити використовувались невстановленими в даний час особами оформлення фіктивних (безтоварних) правочинів, накопичення на банківських рахунках грошових коштів, отриманих в результаті вчинення удаваної фінансово господарської діяльності та подальшого їх зняття у готівковому вигляді (конвертації).

Крім того, для отримання в готівковому вигляді грошових коштів загальною сумою 854 582 грн., які були перераховані ПАТ «Укргазвидобування» на адресу ТОВ «ПХК» за придбаний реагент К1-МД, перераховані останнім на рахунки ТОВ «Омега-Іст» (код ЄДРПОУ 39258769, юридична адреса: м. Харків, просп. Московський, 131) та ТОВ «Міленіум-Стар» (код ЄДРПОУ 39365076, юридична адреса: м. Харків, вул. Клочківська, 111а) на підставі договорів уступки права вимоги боргу з ТОВ «Хар-Транс». З рахунків даних фірм грошові кошти знімалися в готівковому вигляді і передавалися представникам ТОВ «ПХК».

До протиправної діяльності посадових осіб ПАТ «Укргазвидобування» та ТОВ «ПХК» також можуть бути причетні службові особи ТОВ «Інтер-Синтез» (код ЄДРПОУ 25548331, юридична адреса: Львівська область, м. Борислав, вул. Трускавецька, 125).

Зокрема, як свідчать матеріали фінансово-господарської документації ТОВ «ПХК», вказане підприємство протягом 2014-2015 років поставляло на адресу ТОВ «ПХК» хімічну продукцію («ксантан2-СХ1400» та «КМЦ «сольвопак»), яка також в подальшому використовувалась при виготовленні на потужностях ТОВ «Хімвіскпром» реагенту «К1-МД», що поставлявся на адресу ТОВ «Укргазвидобування». При цьому, у 2014 році ТОВ «Інтер-Синтез» поставлено на адресу ТОВ «ПХК» «ксантан2-СХ1400» на загальну суму 4 325 104 грн., а протягом 2015 року - «КМЦ «сольвопак» на загальну суму 7 288 349 грн.

Крім того, саме посадовими особами ТОВ «Інтер-Синтез» оформлено документи щодо фізичних властивостей «поліакріламіду частково гідролізованого», який посадові особи ТОВ «ПХК» нібито придбали у ТОВ «Хар Транс», ТОВ «Ланністер Компані» та ТОВ «Регіон бізнес трейд» протягом 2014 року та використали при виготовлення реагенту «К1-МД», поставленому в подальшому на адресу ПАТ «Укргазвидобування».

Прокурор вказує, що зважаючи на дані, що вказують на неправомірне визначення суми податкових зобов`язань ТОВ «Первомайська хімічна компанія» (код ЄДРПОУ 34971107) при взаємовідносинах з контрагентами суб`єктами підприємницької діяльності, задіяними у злочинній схемі розкрадання державних коштів, і як наслідок, неправомірне формування податкового кредиту останнім, що спричинило умисне ухилення від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах, з метою повного, швидкого та неупередженого дослідження обставин вчиненого кримінального правопорушення та обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, підтвердження або спростування факту фіктивності ТОВ «Інтер-Синтез» (код ЄДРПОУ 25548331), підтвердження або спростування факту безтоварності взаємовідносин між ТОВ «Первомайська хімічна компанія» (код ЄДРПОУ 34971107) та ТОВ «Інтер-Синтез» (код ЄДРПОУ 25548331), а також між ТОВ «Інтер-Синтез» (код ЄДРПОУ 25548331) та іншими вищевказаними суб`єктами господарювання, а також встановлення розміру завданої шкоди, в ході досудового розслідування кримінального провадження виникла необхідність в проведення податкової перевірки ТОВ «Інтер-Синтез» (код ЄДРПОУ 25548331) з питань своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати усіх передбачених Податковим кодексом України податків та зборів, а також дотримання валютного, митного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з найманими особами.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримала, посилаючись на викладені в ньому доводи. Крім того, подала доповнення до клопотання, відповідно до яких просила встановити дату початку проведення перевірки з 04.07.2016.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, надходжу до наступного висновку.

Згідно п. 78.1.11. ст. 78 Податкового кодексу України, передбачено, що документальна позапланова перевірка здійснюється у разі якщо отримано судове рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанову органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону.

На підставі зазначеної норми закону та згідно з викладеними прокурором в клопотанні обставинами, що підтвердженні документально надходжу до висновку про наявність підстав про призначення документальної позапланової перевірки.

Разом з цим, питання щодо зобов`язання службових осіб службових осіб ТОВ «Інтер-Синтез» (код ЄДРПОУ 25548331, юридична адреса: Львівська область, м. Борислав, вул. Трускавецька, 125) забезпечити допуск працівників Головного управління Державної фіскальної служби України у Львівській області для проведення перевірки для проведення перевірки, виходить за межі повноважень слідчого судді при розгляді питання про надання дозволу на призначення перевірки. У зв`язку з викладеним слідчий суддя приходить до висновку про необхідність залишення без задоволення клопотання в цій частині.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 78 Податкового кодексу України, ст. ст. 93, 110, 223, 309, 532, 534 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл на призначення у кримінальному проваджені №12014100130000008 документальної позапланової перевірки ТОВ «Інтер-Синтез» (код ЄДРПОУ 25548331, юридична адреса: Львівська область, м. Борислав, вул. Трускавецька, 125) з питань своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати усіх передбачених Податковим кодексом України податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, дотримання валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), у період з 01.01.2014 по 15.06.2016.

Проведення документальної позапланової перевірки доручити спеціалістам Головного управління Державної фіскальної служби України у Львівській області протягом 15 робочих днів, починаючи з 04.07.2016.

В іншій частині клопотання залишити без задоволення.

Ухвала не може бути оскаржена, набирає законної сили з моменту її оголошення та підлягає безумовному виконанню.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.06.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу59466378
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на призначення документальної позапланової перевірки

Судовий реєстр по справі —757/28977/16-к

Ухвала від 15.06.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні