Ухвала
від 12.07.2016 по справі 296/5925/16-к
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/5925/16-к

1-кс/296/2621/16

У Х В А Л А

12 липня 2016 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 ,

за участю сторони кримінального провадження слідчого в ОВС СВ прокуратури Житомирської області ОСОБА_2

при секретарі ОСОБА_3 ,

розглянув клопотаннясторони кримінального провадження про надання дозволу на проведення позапланової виїзної документальної перевірки дотримання вимог податкового законодавства ТОВ СП "НІБУЛОН" (код ЄДРПОУ 14291113) .

Перевірив надані матеріали клопотання та дослідивши докази по наданих матеріалах, заслухавши думку учасників судового провадження,-

встановив:

Слідчим відділом прокуратури Житомирської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42015060000000077 від 09.07.2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Вказане кримінальне провадження розпочате за повідомленням ТОВ СП "НІБУЛОН" про вчинення кримінального правопорушення службовими особами ДПІ у м. Житомирі ДПС та Чуднівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Житомирській області при проведенні ними заходів контролю щодо ПП "Торгова компанія СІТ" (код ЄДРПОУ 36389644), ТОВ "АВІК ЛТД" (код ЄДРПОУ 13579929) та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" (код ЄДРПОУ 37752738), внаслідок чого державі завдано матеріальну шкоду в розмірі 650343,84 грн.

За повідомленням ТОВ СП "НІБУЛОН" при проведенні заходів контролю службовими особами вищезазначених контролюючих органів досліджувалось питання підтвердження реальності проведення господарських операцій наведених суб`єктів господарської діяльності з контрагентами постачальниками та контрагентами покупцями, правомірність формування податкового кредиту і податкових зобов`язань з ПДВ в окремих звітних періодах. В результаті проведення заходів контролю суб`єктам господарської діяльності ПП "Торгова компанія СІТ", ТОВ "АВІК ЛТД" та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" був визнаний недійсним податковий кредит по розрахункам з контрагентами постачальниками товарів (робіт, послуг) та визнані недійсними податкові зобов`язання з, зокрема, по розрахункам з контрагентом покупцем ТОВ СП "НІБУЛОН", а саме:

- ДПІ у м. Житомирі ДПС щодо ПП "Торгова компанія СІТ" (код ЄДРПОУ 36389644) (розрахунки з ТОВ СП "НІБУЛОН" в липні 2011 року) та ТОВ "АВІК ЛТД" (код ЄДРПОУ 13579929)(розрахунки з ТОВ СП "НІБУЛОН" в квітні 2011 року);

- Чуднівською ОДПІ ГУ Міндоходів у Житомирській області щодо ТОВ "Агро Регіони Чуднів" (код ЄДРПОУ 37752738) (розрахунки з ТОВ СП "НІБУЛОН" в грудні 2013 року).

Як стверджують представники ТОВ СП "НІБУЛОН", службовими особами наведених контролюючих органів взагалі не бралась до уваги та обставина, що реальність проведення господарських операцій з поставки товарів (виконання робіт, надання послуг) ПП "Торгова компанія СІТ", ТОВ "АВІК ЛТД" та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" на користь ТОВ СП "НІБУЛОН" та правомірність формування контрагентами ТОВ СП "НІБУЛОН" податкових зобов`язань з ПДВ підтверджуються первинними документами бухгалтерського та податкового обліку.

Таким чином службові особи вищезазначених контролюючих органів у разі незаконного формування ПП "Торгова компанія СІТ", ТОВ "АВІК ЛТД" та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" права на податковий кредит та підтвердження правомірності формування податкових зобов`язань з ПДВ не визначили вказаним платникам податків податкові зобов`язання і не застосували штрафних (фінансових) санкцій.

Тобто за наявності підстав, передбачених законом, службові особи вищезазначених контролюючих органів не притягнули порушників податкового законодавства ПП "Торгова компанія СІТ", ТОВ "АВІК ЛТД" та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" до відповідальності, що призвело до ненадходження до Державного бюджету податку на додану вартість в загальному розмірі 650343,84 грн. та штрафних (фінансових) санкцій.

За твердженням ТОВ СП "НІБУЛОН", замість того, щоб визначити податкові зобов`язання з ПДВ та притягнути до відповідальності осіб, винних у порушені податкового законодавства, службові особи вищезазначених контролюючих органів за результатами заходів контролю всупереч інтересам служби незаконно зменшили податкові зобов`язання з ПДВ ПП "Торгова компанія СІТ", ТОВ "АВІК ЛТД" та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" по розрахункам з ТОВ СП "НІБУЛОН", тим самим звільнивши платників податків від обов?язку зі сплати податків, передбаченого ст. 67 Конституції України та ст.cт. 16, 36 Податкового кодексу України.

Такі дії службових осіб ДПІ у м. Житомирі ДПС та Чуднівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Житомирській області призвели до втрат бюджету та порушують вимоги норми п.п. 4.1.3 п. 4.1 статті 4 Податкового кодексу України, яка передбачає невідворотність настання визначеної законом відповідальності у разі порушення податкового законодавства.

Згідно підпункту 191.1.34 пункту 191.1 статті 191 Податкового кодексу України контролюючі органи забезпечують визначення в установлених цим Кодексом, іншими законами України випадках сум податкових та грошових зобов`язань платників податків, застосування і своєчасне стягнення сум передбачених законом штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Підпунктом 54.3 ст. 54 ПК України встановлено, що у разі якщо дані перевірок результатів діяльності платника податків, свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов`язань, контролюючий орган зобов`язаний самостійно визначити суму грошових зобов`язань.

У разі коли сума грошового зобов`язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 цього Кодексу, такий контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення (ст.58 ПК України).

На думку заявника, вимоги саме цих норм податкового законодавства України проігноровано службовими особами ДПІ у м. Житомирі ДПС та Чуднівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Житомирській області в процесі здійснення своїх контролюючих функцій.

Обставини, наведені вище, свідчать про наявність в діях службових осіб ДПІ у м. Житомирі ДПС та Чуднівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Житомирській області ознак складу кримінального правопорушення, передбаченого статтею ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України.

За таких підстав, в ході проведення досудового розслідування виникла необхідність в перевірці інформації, викладеної ТОВ СП "НІБУЛОН" в повідомленні про кримінальне правопорушення щодо реальності проведення господарських операцій та правомірності формування ПП "Торгова компанія СІТ", ТОВ "АВІК ЛТД" та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" податкових зобов`язань з ПДВ по фінансово господарським операціям з ТОВ СП "НІБУЛОН" у відповідних звітних періодах.

Зазначене може бути реалізоване, зокрема, шляхом призначення та проведення позапланової документальної перевірки ТОВ СП "НІБУЛОН" з питань дотримання вимог податкового законодавства по взаємовідносинам з ПП "Торгова компанія СІТ", ТОВ "АВІК ЛТД" та ТОВ "Агро Регіони Чуднів" у відповідних звітних періодах. В свою чергу, призначення перевірки слід доручити Міжрегіональному головному управлінню ДФС Центральному офісу з обслуговування великих платників, в якому на податковому обліку перебуває ТОВ СП "НІБУЛОН".

Необхідність проведення перевірки аргументована тим, що згідно до ч.1 ст.84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим кодексом порядку, на підставі яких, зокрема, слідчий встановлює наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Частиною 2 ст. 91 КПК України визначено, що доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження. Відповідно до ч.1 ст.92 КПК України обов`язок доказування обставин покладається, зокрема, на слідчого.

Проведення такої перевірки надасть можливість слідчому всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження та надати їм належну правову оцінку, а отримана в процесі здійснення перевірки інформація може мати суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

Згідно до п.75.1 ст.75 ПК України контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки. А відповідно до пп.78.1.11 п.78.1 ст.78 ПК України документальна позапланова перевірка здійснюється за наявності судового рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанови органу, що здійснює оперативно розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесеної ними відповідно до закону.

Заслухавши слідчого, який підтримав клопотання, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що є всі законні підстави для його задоволення.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 9, 91-93, 110, 369, 372 КПК України та п. 78.1., 78.1.1., 78.1.11, ст. 78 ПК України, -

у х в а л и в:

Призначити позапланову документальну перевірку ТОВ СП "НІБУЛОН" (код ЄДРПОУ 14291113) з питань дотримання вимог податкового законодавства в частині взаємовідносин з:

- ПП "Торгова компанія СІТ" (код ЄДРПОУ 36389644) за період липень 2011 року;

- ТОВ "АВІК ЛТД" (код ЄДРПОУ 13579929) за період квітень 2011 року ;

- ТОВ "Агро Регіони Чуднів" (код ЄДРПОУ 37752738) за період грудень 2013 року.

Проведення перевірки доручити Міжрегіональному головному управлінню ДФС Центральному офісу з обслуговування великих платників (юридична адреса: 03058, м. Київ, вул. Леванєвського, 2; фактична адреса: 04119, м. Київ, вул. Дегтярівська, 11г ).

Строк дії ухвали один місяць з часу її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.07.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу59505864
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення позапланової виїзної документальної перевірки дотримання вимог податкового законодавства ТОВ СП "НІБУЛОН" (код ЄДРПОУ 14291113) . Перевірив надані матеріали клопотання та дослідивши докази по наданих матеріалах, заслухавши думку учасників судового провадження

Судовий реєстр по справі —296/5925/16-к

Ухвала від 12.07.2016

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Колупаєв В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні