Ухвала
від 27.07.2016 по справі 760/12890/16-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження №1-кс/760/10226/16

Справа №760/12890/16-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 липня 2016 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю детектива ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання детектива Другого відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного Підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3 ,, погодженого Начальником п`ятого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про проведення обшуку в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52015000000000005 від 08.12.2015 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Детектив Другого відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного Підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку в домоволодінні, розташованому на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 , яке є житлом ОСОБА_5 , з метою відшукання, виявлення та вилучення речей і документів, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме:

- документи, що посвідчують фінансово господарські відносини ДП «УПП ДАЗТ України» або філії «Центр управління промисловістю» ПАТ «Українська залізниця» із ТОВ «МДК Інвест» (ЄДРПОУ 37086455), ТОВ «КРІСТЕНС-ГРУП» (ЄДРПОУ 39323759), та іншими підприємствами, а саме:

- (договори, контракти з додатковими угодами, акти виконаних робіт (надання послуг, приймання-передачі тощо), платіжні доручення, банківські виписки та інші розрахункові документи, довіреності, тендерна документація, схеми переводу коштів одержаних протиправним шляхом в готівку, виведення їх в офшорні зони, установчі документи фіктивних підприємств, переписка між вищевказаними структурами тощо);

- печатки, штампи та установчі документи підприємств, установ, організацій;

- ПЕОМ, сканери, принтери, копіювальна апаратура, флеш накопичувачі, планшетні комп`ютери чи інша техніка, яка може зберігати електронні копії документів, іншу інформацію про зазначену фінансово-господарську діяльність;

- мобільні телефони, інші засоби зв`язку та сім картки;

- записники, зошити, журнали;

- посадові інструкції, накази про призначення та звільнення з посад, перебування на лікарняних, у відпустках та відрядженнях, особові справи, декларації про доходи, штатний список працівників підприємств, установ, організацій, в тому числі і з номерами телефонів працівників;

- документи, нотатки, листи з вільними зразками почерку;

- носії інформації, що містять відомості про записи з камер спостереження;

- фотознімки осіб;

- грошові кошти, банківські картки майно, речі і цінності, здобуті в наслідок вчинення кримінального правопорушення;

- оптичні (магнітні) чи паперові носії інформації, що містять відомості про вчинений злочин, а також інші предмети та документи, які мають значення для встановлення істини у справі.

В судовому засіданні детектив клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав наведених в клопотанні.

Заслухавши детектива, вивчивши матеріали клопотання і кримінального провадження, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

З матеріалів клопотання вбачається, що Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №52015000000000005 від 08.12.2015 року, за ознаками злочину передбаченого ч.5 ст.191 КК України, наявними в діях службових осіб ДП «Управління промислових підприємств Державної адміністрації залізничного транспорту України» (01.12.2015 ДП «УПП ДАЗТ України» припинило господарську діяльність та на його базі створено філію «Центр управління промисловістю» ПАТ «Українська залізниця», далі ЦУП УЗ), які за попередньою змовою з представниками ряду комерційних структур, зловживаючи власним службовим становищем вчинили привласнення коштів державного підприємства в особливо великих розмірах.

В ході досудового розслідування встановлено, що в період з 01.01.2014 року по теперішній час службовими особами ЦУП УЗ, під час проведення відкритих конкурсних торгів в порядку встановленому Законом України «Про здійснення державних закупівель», всупереч інтересам державного підприємства визначено переможцями конкурсних торгів на постачання виробів з деревини ряд суб`єктів господарювання та акцептовано їх цінові пропозиції, які є вищими від звичайних ринкових цін в середньому на 30%.

За результатами акцепту пропозицій службові особи ЦУП УЗ уклали з вказаними суб`єктами господарювання, договори на постачання шпал та брусу загальною вартістю понад 350 млн. грн., та на їх підставі здійснили перерахування коштів в якості оплати за товар, чим завдали збитків державному підприємств у вигляді надміру сплачених коштів в розмірі понад 50 млн. грн.

При цьому встановлено, що співучасником вчинення вказаного злочину є ОСОБА_5 , який протягом 2014-2015 років, діючи умисно та у змові із невстановленими службовими особами ЦУП УЗ а також службовими особами підконтрольного йому суб`єкта господарської діяльності - ТОВ «МДК Інвест» (ЄДРПОУ 37086455), привласнили державні кошти в розмірі близько 30 млн. грн., чим нанесли ЦУП УЗ збитки в особливо великих розмірах.

За наявними даними, з метою реалізації протиправних намірів по заволодінню державними коштами, використовуючи рахунки підконтрольних комерційних структур з ознаками фіктивності, службові особи ТОВ «МДК Інвест» за вказівкою ОСОБА_5 , здійснили конвертацію частини отриманих від державних підприємств коштів в розмірі 50 % від перерахованих сум для їх розподілення між собою.

Крім того, з метою приховання своєї злочинної діяльності, ОСОБА_5 , починаючи з 2015 року, було залучено інший суб`єкт господарської діяльності ТОВ «КРІСТЕНС-ГРУП» (ЄДРПОУ 39323759), для подальшого заволодіння коштами державного підприємства, за раніше встановленою схемою.

Також встановлено, що фактично документація фінансово-господарської діяльності (установчі документи, печатки та ін.) ТОВ «МДК Інвест» та ТОВ «КРІСТЕНС-ГРУП» може знаходитись у будинку, розташованому за адресою: Київська обл., Обухівський р-н, с. Жуківці, вул. Гагаріна, буд. 62, який є житлом ОСОБА_5 .

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 64288070 від 25.07.2016 житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 належить на праві приватної власності дружині ОСОБА_5 - ОСОБА_6 .

Підставою для проведення обшуку у даному приміщенні є наявна інформація, що ОСОБА_5 може там зберігати речі (комп`ютерну техніку, на якій розміщені файли документів з приводу закупівлі ЦУП УЗ за завищеними цінами товарів, робіт та послуг у ТОВ «МДК Інвест» (ЄДРПОУ 37086455) та ТОВ «КРІСТЕНС-ГРУП» (ЄДРПОУ 39323759), переведення зазначеними підприємствами через комерційні структури з ознаками фіктивності, отриманих від державного підприємства безготівкових коштів у готівку, штампи та печатки фіктивних підприємств, носії інформації, грошові кошти, здобуті злочинним шляхом, тощо) та документи (договори, відповідні фінансово-бухгалтерські документи по перерахуванню коштів, нотатки, записники, схеми переводу коштів одержаних протиправним шляхом в готівку, виведення їх в офшорні зони, установчі документи фіктивних підприємств, переписка між вищевказаними структурами, тощо), а також інші предмети, які необхідні для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Проведення обшуку обумовлено тим, що особи, які можуть бути причетними до вчинення злочину діють конспіративно, що породжує загрозу не виконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів, а у подальшому безрезультативне проведення обшуків. Крім того, метою проведення обшуків у кримінальному провадженні є виявлення та вилучення речей та документів, які можуть містити інформацію про обставини вчинення злочину, проте їх вилучення під час тимчасового доступу неможливе, оскільки вони теж мають характер конспіративності.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знарядь злочину та майна здобутого у результаті його вчинення, маючи достатні підстави вважати, що вони знаходяться в домоволодінні, розташованому на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 , яке є житлом ОСОБА_5 , прихожу до висновку про необхідність задоволення клопотання.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 108, 234, 235, 309 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати детективам Третього підрозділу детективів Головного Підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_7 , ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 520150000000000005 від 08.12.2015 року, або за їх дорученням іншим детективам Національного антикорупційного бюро України, дозвіл на проведення обшуку в домоволодінні, розташованому на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 , яке є житлом ОСОБА_5 , з метою відшукання, виявлення та вилучення речей і документів, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме:

- документи, що посвідчують фінансово господарські відносини ДП «УПП ДАЗТ України» або філії «Центр управління промисловістю» ПАТ «Українська залізниця» із ТОВ «МДК Інвест» (ЄДРПОУ 37086455), ТОВ «КРІСТЕНС-ГРУП» (ЄДРПОУ 39323759), та іншими підприємствами, а саме:

- (договори, контракти з додатковими угодами, акти виконаних робіт (надання послуг, приймання-передачі тощо), платіжні доручення, банківські виписки та інші розрахункові документи, довіреності, тендерна документація, схеми переводу коштів одержаних протиправним шляхом в готівку, виведення їх в офшорні зони, установчі документи фіктивних підприємств, переписка між вищевказаними структурами тощо);

- печатки, штампи та установчі документи підприємств, установ, організацій;

- ПЕОМ, сканери, принтери, копіювальна апаратура, флеш накопичувачі, планшетні комп`ютери чи інша техніка, яка може зберігати електронні копії документів, іншу інформацію про зазначену фінансово-господарську діяльність;

- мобільні телефони, інші засоби зв`язку та сім картки;

- записники, зошити, журнали;

- посадові інструкції, накази про призначення та звільнення з посад, перебування на лікарняних, у відпустках та відрядженнях, особові справи, декларації про доходи, штатний список працівників підприємств, установ, організацій, в тому числі і з номерами телефонів працівників;

- документи, нотатки, листи з вільними зразками почерку;

- носії інформації, що містять відомості про записи з камер спостереження;

- фотознімки осіб;

- грошові кошти, банківські картки майно, речі і цінності, здобуті в наслідок вчинення кримінального правопорушення;

- оптичні (магнітні) чи паперові носії інформації, що містять відомості про вчинений злочин, а також інші предмети та документи, які мають значення для встановлення істини у справі.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Контроль за виконанням даної ухвали покласти на Начальника п`ятого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.07.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу59510835
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52015000000000005 від 08.12.2015 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —760/12890/16-к

Ухвала від 27.07.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Оксюта Т. Г.

Ухвала від 27.07.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Оксюта Т. Г.

Ухвала від 27.07.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Оксюта Т. Г.

Ухвала від 27.07.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Оксюта Т. Г.

Ухвала від 27.07.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Оксюта Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні