Рішення
від 03.08.2016 по справі 903/505/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

03 серпня 2016 р. Справа № 903/505/16

за позовом публічного акціонерного товариства "Волиньобленерго" в особі Ківерцівської філії публічного акціонерного товариства "Волиньобленерго", Волинська обл., м. Ківерці

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Ківерцівська спеціалізована пересувна механізована колона-ЛТД ", Волинська обл

про стягнення 3 182 грн. 20 коп.

Суддя Кравчу А. М.

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_1, довіреність № 13/18-192 від 02.07.2016 року

від відповідача: н/з

Відповідно до ст. 20 Господарського процесуального кодексу України роз’яснено право відводу судді. Відводу судді не заявлено. На підставі ст. 22 ГПК України роз’яснено процесуальні права та обов’язки сторін.

Суть спору : позивач - ПАТ "Волиньобленерго" в особі Ківерцівської філії ПАТ "Волиньобленерго" просить стягнути з відповідача - ТОВ "Ківерцівська спеціалізована пересувна механізована колона - ЛТД" 2 594 грн. 27 коп. основної заборгованості, 448 грн. 25 коп. пені, 106 грн. 68 коп. інфляційних втрат, 33 грн. 00 коп. 3% річних та судові витрати по справі.

Позов обґрунтований неналежним виконанням відповідачем взятих на себе зобов’язань по оплаті електричної енергії за договором про постачання електричної енергії від 04.06.2004 року №525-0209000.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала.

Відповідач правом участі у судовому засіданні не скористався, повноважного представника у судове засідання не направив, хоч був належним чином повідомлений про дату, місце та час розгляду справи, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення № 4301034189522.

Враховуючи те, що явка представників сторін в судове засідання не визнавалась обов’язковою, суд дійшов висновку щодо можливості розгляду справи в даному судовому засіданні за наявними в ній матеріалами за відсутності представника відповідача відповідно до ст. 75 ГПК України

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

в с т а н о в и в:

Згідно зі ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною і тепловою енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України.

Відповідно до п. 1.3 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 31 липня 1996 року N 28 постачання електричної енергії для забезпечення потреб електроустановки здійснюється на підставі договору про постачання електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, або договору про купівлю-продаж електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Правила регулюють взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії) (п. 1-1 ПКЕЕ).

Дія цих Правил поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населення) (п. 1-1 ПКЕЕ).

Частиною 2 ст. 275 ГК України та пунктом 5.1 ПКЕЕ передбачено, що споживання електричної енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається. Договір про постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території, і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін.

04.06.2004 року між позивачем та відповідачем укладено договір про постачання електричної енергії № 525-0209000 (а.с. 10-15).

Згідно п.п. 1, 2.2.3, 2.2.4, 4.2.1, 8.1, 8.4, 8.5, 10.5 договору позивач постачає, а відповідач оплачує вартість поставленої електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами договору та додатками до нього, що є його невід'ємними частинами. Споживач зобов'язується оплачувати постачальнику вартість електричної енергії згідно з умовами додатків №2 "Порядок розрахунків" та №3 "Порядок зняття показів засобів обліку електричної енергії", а також здійснювати оплату за послуги з компенсації перетікання реактивної електричної енергії між електромережею постачальника електричної енергії та електроустановками споживача згідно з додатком №5 "Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії". За внесення платежів, передбачених п.п. 2.2.3-2.2.4 договору, з порушенням термінів, визначених додатком № 2 "Порядок розрахунків", споживач сплачує постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати. Сума пені зазначається в розрахунковому документі окремим рядком. Оплата електричної енергії та інших платежів здійснюється споживачем самостійно шляхом перерахування коштів на відповідні розрахункові рахунки постачальника в терміни, визначені додатком № 2 "Порядок розрахунків". Виписка рахунку-фактури за використану електричну енергію, пеню, реактивну електроенергію та надбавки проводяться постачальником протягом трьох робочих днів після останнього дня розрахункового періоду. Остаточний розрахунок по всіх платежах проводиться протягом трьох банківських днів з дня отримання рахунків. Цей договір набирає чинності з дня його підписання і укладається на термін до 31.12.2004 року. Договір вважається продовженим на наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення терміну дії договору жодною стороною не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов.

Додатком № 2 до договору про постачання електричної енергії від 04.06.2004 року визначено наступний порядок розрахунків: Споживач за 15 днів до початку розрахункового періоду здійснює платіж в наступний розрахунковий період у сумі 100% вартості очікуваного обсягу постачання електричної енергії, який передбачений додатком №1 (а.с. 16).

Згідно ст. 17 ЗУ "Про електроенергетику" розрахунок за договорами електропостачання здійснюється на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону.

На виконання умов договору постачальник за період з грудня 2015 року по січень 2016 року здійснив постачання електроенергії на загальну суму 3 553 грн. 14 коп., що підтверджується рахунками №525-0209000/12/1, № 525-0209000/1/1 (а.с. 17-18).

В результаті часткової оплати відповідачем суми боргу в сумі 900 грн. 00 коп., що підтверджується виписками з клієнт-банку (а.с. 24-25), заборгованість відповідача за договором про постачання електричної енергії №525-0209000 від 04.06.2016 року за період з грудня 2015 року по січень 2016 року становить 2 594 грн. 27 коп. підтверджена матеріалами справи, відповідачем не оспорюється, підставна та підлягає до стягнення, оскільки згідно ст. 193 ГК України зобов’язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а одностороння відмова від виконання зобов’язань не допускається.

Відповідно до ст. 1 Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня. Відповідно до ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: відшкодування збитків та сплата неустойки (штрафу, пені). В силу п. 6 ст. 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Згідно п. 4.2.1 договору про постачання електричної енергії № 525-0209000 від 04.06.2004 року за внесення платежів, передбачених п.п. 2.2.3-2.2.4 договору, з порушенням термінів, визначених додатком № 2 "Порядок розрахунків", споживач сплачує постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати.

Нараховані позивачем згідно поданого розрахунку в межах шестимісячного строку нарахування, строку позовної давності з врахуванням дати отримання рахунків, вихідних та святкових днів 448 грн. 25 коп. пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ підставні і підлягають до стягнення з відповідача відповідно до ч. 6 ст. 232 ГК України, п. 4.2.1 договору.

Відповідно до п. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Нараховані позивачем, згідно розрахунку 106 грн. 68 коп. інфляційних втрат, 33 грн. 00 коп. 3% річних підставні і підлягають до стягнення з відповідача в силу ст. 625 ЦК України.

Оскільки спір до розгляду суду доведено з вини відповідача, то витрати по сплаті судового збору в сумі 1 378 грн. 00 коп. відповідно до ст. 49 ГПК України слід віднести на нього.

Господарський суд, керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України,-

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити .

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Ківерцівська спеціалізована пересувна механізована колона-ЛТД" (Волинська обл., Ківерцівський р-н., м. Ківерці, вул. Жукова, 6, код ЄДРПОУ 04541193) на користь публічного акціонерного товариства "Волиньобленерго" в особі Ківерцівської філії (Волинська обл., м. Ківерці, вул. Шевченка, 36, код ЄДРПОУ 00131512)

- 2 594 грн. 27 коп. основної заборгованості на р/р 260313021455 в філії Волинського облуправління ВАТ "Ощадбанк" м. Луцьк МФО 303398, код ЄДРПОУ 00131512, 448 грн. 25 коп. пені, 106 грн. 68 коп. інфляційних втрат, 33 грн. 00 коп. 3% річних на р/р 260093011455 в філії Волинського облуправління ВАТ "Ощадбанк" м.Луцьк МФО 303398, код ЄДРПОУ 00131512 та судовий збір в сумі 1 378 грн. 00 коп. на р/р 260093011455 в філії Волинського облуправління ВАТ "Ощадбанку" м. Луцьк, МФО 303398, код ЄДРПОУ 00131512, а всього: 4 560 грн. 20 коп. (чотири тисячі п'ятсот шістдесят грн. 20 коп.).

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

повний текст рішення

складений 08.08.2016 року

Суддя А. М. Кравчук

Дата ухвалення рішення03.08.2016
Оприлюднено11.08.2016
Номер документу59515095
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/505/16

Судовий наказ від 19.08.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Рішення від 03.08.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні