Ухвала
від 09.08.2016 по справі 699/560/16-ц
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/560/16-ц

Номер провадження 2/699/384/16

УХВАЛА

про залишення позову без руху

09.08.2016 м.Корсунь-Шевченківський

Суддя Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області Кіхтенко Н.І., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Завадівської сільради, треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог: відділ Держгеокадастру в Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області, приватний нотаріус Корсунь-Шевченківського районного нотаріального округу Черкаської області ОСОБА_2, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

09.08.2016 до суду надійшов даний позов, в якому позивач просить ухвалити рішення та визнати за ним в порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку площею 3,2316 га, розташовану в адміністративних межах Завадівської сільради Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, після смерті ОСОБА_3

Відповідно до вимог ч.1 ст.121 ЦПК України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу, або не сплачено судовий збір залишає позовну заяву без руху, з наданням позивачу строку для усунення недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Вважаю необхідним залишити дану заяву без руху, як таку, що не відповідає вимогам ч.5 ст. 119 ЦПК України, оскільки за її подання сплачено судовий збір не у повній сумі.

Так, відповідно до ч.5 ст.119 ЦПК України до позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

До заяви додано квитанцію №19 від 09.08.2016 про сплату судового збору у розмірі 988,55 грн.

До позову додано документ про вартість земельної ділянки розміром 2,51 га, розташованої в адмінмежах Завадівської сільради, яка становить 98 854,63 грн., в той час як позов подано про визання права власності на земельну ділянку розміром 3,2316 га.

П.3 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17.10.2014 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» передбачено, що порядок звернення до суду за судовим захистом урегульовано ЦПК України. Подання заяви до суду має відбуватись із дотриманням певних умов. Зокрема, частиною п'ятою статті 119 ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору. Отже, якщо сплата судового збору згідно з вимогами закону є обов'язковою, то наслідком недотримання цієї умови є залишення позовної заяви без руху, а у разі, якщо документ, що підтверджує сплату судового збору (частина п'ята статті 119 ЦПК України), не буде поданий у строк, установлений судом, - визнання заяви неподаною та її повернення позивачеві (стаття 121 ЦПК України) або залишення заяви без розгляду (пункт 8 частини першої статті 207 ЦПК України).

Пунктом 2 ч.1 ст.80 ЦПК України передбачено необхідність визначення ціни позову у позовах про визнання права власності на майно або його витребування. При цьому ціна позову визначається вартістю майна.

Згідно п.15 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №10 від 17.10.2014р. «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» позовні заяви про визнання права власності на майно або його витребування мають майновий характер, і розмір ставок судового збору за їх подання визначається згідно з пп.1 п.1 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» (1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру мінімальної заробітної плати (551,20 грн.) та не більше 5 розмірів мінімальної заробітної плати (6 890 грн.).

Відповідно до п.16 вказаної постанови розмір судового збору за подання позовної заяви про визнання права власності на майно або його витребування визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як із спору майнового характеру. Обов'язок по визначенню вартості майна покладається на позивача.

Позивачем, всупереч вказаних норм, до позову не додано документ, що підтверджує вартість земельної ділянки у розмірі 3,2316 га.

П.27 вказаної постанови передбачає, що якщо позивачем не подано належних доказів сплати судового збору у встановленому законодавством порядку та розмірі або (за необхідності) документів, що підтверджують звільнення від його сплати, заява (скарга) залишається без руху.

Таким чином, оскільки заява не відповідає вимогам закону, тому її належить залишити без руху, з наданням позивачу достатнього строку, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання ухвали суду, для усунення вказаних недоліків:

до позовної заяви має бути додано документи, що підтверджують вартість майна, про визнання права власності на яке подано позов, а саме: земельної ділянки розміром 3,2316 га;

у позовній заяві має бути вказана ціна позову, яка визначається, виходячи з цієї вартості майна.

Якщо під час усунення недоліків, перелічених вище, виявиться, що судовий збір за подання позивачем позову майнового характеру підлягає сплаті у більшому розмірі, ніж вже сплачено, то позивач повинен буде доплатити належну суму судового збору і подати суду відповідні докази.

Керуючись п.2 ч.1 ст.80, ч.5 ст. 119; ч.1 ст. 121 ЦПК України; ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір»,

суддя

УХВАЛИВ:

Залишити без руху позовну заяву ОСОБА_1 до Завадівської сільради, треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог: відділ Держгеокадастру в Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області, приватний нотаріус Корсунь-Шевченківського районного нотаріального округу Черкаської області ОСОБА_2, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, надавши строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків.

Строк усунення недоліків не повинен перевищувати п'яти днів з дня отримання копії даної ухвали суду.

Копію ухвали невідкладно надіслати позивачу для усунення недоліків.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя Кіхтенко Н. І.

СудКорсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення09.08.2016
Оприлюднено12.08.2016
Номер документу59548149
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —699/560/16-ц

Рішення від 23.11.2016

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Рішення від 23.11.2016

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 17.10.2016

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 23.08.2016

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Кіхтенко Н. І.

Ухвала від 09.08.2016

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Кіхтенко Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні