Рішення
від 10.08.2016 по справі 711/6822/16-ц
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/6822/16-ц

Р І Ш Е Н Н Я

10 серпня 2016 року Придніпровський районний суд м. Черкас в складі:

Головуючого - судді: Казидуб О.Г.

за участю секретаря: Зайцевої О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси цивільну справу за заявою ОСОБА_1,заінтересована особа: Черкаський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Черкаській області про встановлення факту смерті -,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, заінтересована особа: Черкаський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Черкаській області про встановлення факту смерті , вказуючи що ІНФОРМАЦІЯ_4 року у віці 88 років померла його мати ОСОБА_2. Факт родинних відносин з померлою підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 05.08.2016 року №00016958384. ОСОБА_2 померла на тимчасово окупованій території України у м.Комсомольське Старобешевського району Донецької області. На сьогоднішній день м.Комсомольське перейменоване в м. Кальміуське. При зверненні до органу реєстрації актів цивільного стану у проведенні реєстрації факту смерті йому відмовлено,оскільки заявником для підтвердження факту смерті ОСОБА_2,пред»явлено документ ,виданий на території,де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження. Просить встановити факт смерті громадянки України, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 ,яка народилася в селі Н-Миколаївка , Шевченківського району Харківської області, була зареєстрована за адресою : АДРЕСА_1 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 року у м.Кальміуське (Комсомольське) Старобешевського району Донецької області від набряку головного мозку, церебрального атеросклерозу з гіпертензією.

Заявник ОСОБА_1 заяву підтримав та просив її задовольнити.

Черкаський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Черкаській області в судове засідання не з»явився, скерував до суду заяву про розгляд справи у його відсутність.

Суд, заслухавши заявника ,вивчивши та дослідивши письмові матеріали справи, вважає, що заява підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 ,ІНФОРМАЦІЯ_3 є сином померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 року ОСОБА_2,що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 05.08.2016 року № витягу 00016958384 АМІ 009529

ІНФОРМАЦІЯ_4 року, померла ОСОБА_2 на тимчасово окупованій території в м. Донецька, Старобешевського району,м.Комсомольське, вул.Матросова 6,що підтверджується лікарським свідоцтвом про смерть №33,яке видане Старобешевською ЦРЛ ідентифікаційний код ЄДРПОУ 01989898 Донецької області на території де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 256 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час, у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до п. 13 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 року заяви про встановлення факту смерті особи в певний час (п. 7 ст. 273 ЦГІК України) приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов'язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин. При цьому слід мати на увазі, що встановлення з зазначених підстав факту смерті відрізняється від встановлення факту реєстрації смерті (яке провадиться на підставі п. 4 ст. 273 ЦПК і полягає у з'ясуванні, насамперед, обставин не самої події смерті, а її реєстрації в органах реєстрації актів громадянського стану) та від оголошення особи померлою, яке провадиться за правилами глави 35 ЦПК.

В свою чергу, вимогами частини 1 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» передбачено, що державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: І) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров'я або судово-медичною установою: 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Як вбачається з матеріалів справи, дані про смерть ОСОБА_2 були зафіксовані лікарським свідоцтвом про смерть №33, Старобешевською ЦРЛ ідентифікаційний код ЄДРПОУ 01989898 Донецької області на території де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Таким чином, суд вважає ,що заявник ОСОБА_1 не має документу, передбаченого діючим законодавством України, для реєстрації смерті своєї матері ОСОБА_2 , що унеможливлює отримання нею свідоцтва про смерть в органах державної реєстрації актів цивільного стану України.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що заява ОСОБА_1 знайшла своє об'єктивне підтвердження та підлягає до задоволення.

Відповідно п.4ст.257-1 ЦПК України,зазначено ,що ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України,визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 256, 257,257-1, 258, 259 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Черкаський міський відділ Головного територіального управління юстиції в Черкаській області про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити факт смерті громадянки України, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,яка народилася в селі Н-Миколаївка , Шевченківського району Харківської області, була зареєстрована за адресою : АДРЕСА_1 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 року у м.Кальміуське (Комсомольське) Старобешевського району Донецької області від набряку головного мозку, церебрального атеросклерозу з гіпертензією.

Допустити рішення до негайного виконання.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Черкаської області на протязі 10 днів.

Головуючий: О. Г. Казидуб

Дата ухвалення рішення10.08.2016
Оприлюднено18.08.2016
Номер документу59640920
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —711/6822/16-ц

Рішення від 10.08.2016

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Казидуб О. Г.

Ухвала від 08.08.2016

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Казидуб О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні