Ухвала
від 11.08.2016 по справі 502/1745/16-к
КІЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 502/1745/16-к

УХВАЛА

11 серпня 2016 року м. Кілія

Слідчий суддя Кілійського районного суду Одеської області ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2

слідчого ОСОБА_3

розглянувши в судовому засіданні

погоджене з прокурором Ізмаїльської місцевої прокуратури ОСОБА_4

клопотання слідчого

СВ Кілійського ВП Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області

старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3

про

надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

10.08.2016 року за вх. № 7385/16 до Кілійського районного суду Одеської області надійшло клопотання слідчого СВ Кілійського ВП Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Ізмаїльської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, який полягає у наданні можливості відповідному слідчому ознайомитись, зробити копії та вилучити під час досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12016160310000678 від 28.07.2016 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, договори оренди від 26.08.2015 року, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вказане клопотання у відповідності з вимогами ст. 35 КПК України передано на розгляд слідчому судді ОСОБА_1 .

В обґрунтування вказаного клопотання слідчий зазначив, що 28.07.2016 р. до Кілійського ВП Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області надійшла заява від керівництва СВК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » про те, що посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » незаконно підроблено документи щодо оренди землі, а саме земельних ділянок громадянина ОСОБА_5 .

На підставі вказаної заяви 28.07.2016 р. внесені відомості до ЄРДР за № 12016160310000678 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України та слідчим ОСОБА_3 здійснюється досудове розслідування.

Як зазначено в клопотанні слідчого, в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні від заявника отримано копію заяви ОСОБА_5 на адресу керівництва СВК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » від 01.10.2015 р. про виділення земельних ділянок в натурі. Крім того, згідно витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень. у даному реєстрі значаться як зареєстровані договори оренди між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ОСОБА_5 від 26.08.2015 р.

Водночас, згідно актового запису про смерть № 242, виданого ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

На думку слідчого, зазначене може свідчити про те, що посадовими особами «ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » допущено підробку документів, оскільки ОСОБА_5 не міг на час укладення та реєстрації відповідних договорів виступати від свого імені стороною у відповідних цивільно-правових відносинах.

Беручи до уваги, що державна реєстрація договорів оренди здійснюється від імені держави уповноваженими на те державними реєстраторами, а відповідні матеріали реєстраційних справ в ході реформування системи державної реєстрації речових прав передані до ІНФОРМАЦІЯ_1 , а матеріали реєстраційних справ з реєстрації відповідних договорів можуть бути визнані предметами злочину і відомості, які містяться в них, можуть мати суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні і можуть бути використані як докази у ньому, слідчий просить надати тимчасовий доступ до матеріалів реєстраційних справ з реєстрації речових прав на підставі укладених між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ОСОБА_5 договорів оренди від 26.08.2015 р., які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 (в т.ч. договору оренди між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ОСОБА_5 від 26.08.2015 р. на 1,18 га та договору оренди між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ОСОБА_5 від 26.08.2015 р. на 1,65 га) тобто можливість ознайомитися з ними, зробити копії та вилучити їх.

Заслухавши слідчого та дослідивши додані до клопотання матеріали, слідчим суддею встановлено наступне:

Як указано в ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ст. 160 ч.1 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. При цьому в клопотанні зазначається про можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» - державній реєстрації прав, серед іншого, підлягають право постійного користування та право оренди (суборенди) земельної ділянки.

При цьому ст. 6 зазначеного Закону визначено суб`єктів державної реєстрації прав, серед яких вказано районні державні адміністрації.

Як вбачається з доданого до клопотання слідчого Акту прийому-передачі реєстраційних справ на нерухоме майно Кілійського району Одеської області, реєстраційні справи за 2015 рік передані до ІНФОРМАЦІЯ_1

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотання доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володіння відповідної фізичної, або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ст. 163 ч.7 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

В своєму клопотанні, слідчий указує, що відповідні документи необхідні для проведення почеркознавчої експертизи з метою встановлення автентичності підписів сторін договору.

Приймаючи до уваги основоположні засади кримінально-процесуального законодавства про те, що завданнями кримінального судочинства є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування злочину (ст. 2 КПК України), та те, що доступ до зазначеної в клопотанні інформації та її вилучення необхідно слідчому для розкриття злочину та встановлення осіб, причетних до його вчинення, заслухавши слідчого, який підтримав клопотання, приходжу до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого та необхідність його задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 131 -132, 159 - 160, 162 - 163 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого задовольнити.

Зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_6 надати (забезпечити) тимчасовий доступ слідчому СВ Кілійського ВПА Ізмаїльського ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 до матеріалів реєстраційних справ з реєстрації речових прав на підставі укладених між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ОСОБА_5 договорів оренди від 26.08.2015 р., які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 (в т.ч. договору оренди землі між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ОСОБА_5 від 26.08.2015 р. на 1,18 га та договору оренди землі між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ОСОБА_5 від 26.08.2015 р. на 1,65 га) тобто можливість ознайомитися з ними, зробити копії та вилучити їх.

Ухвала діє на протязі одного місяця з дня її винесення.

У разі невиконання цієї ухвали про тимчасовий доступ до документів (інформації), суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до інформації, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку у власника інформації, згідно з положеннями КПК України з метою вилучення необхідної інформації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Кілійського районного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.08.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу59651665
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —502/1745/16-к

Ухвала від 11.08.2016

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 10.08.2016

Кримінальне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні