Ухвала
від 15.08.2016 по справі 133/916/16-ц
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Іменем України

15.08.2016 року. Справа № 133/916/16-ц

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

В складі: головуючого - судді Городівського А.А.

при секретарі Ромашкан О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Козятині

справу за позовом ОСОБА_1, СТОВ «Агрофірма «Світанок» с. Непедівка Козятинського району Вінницької області до ТОВ «РІАХолдинг», ТОВ « Медіа-група «РІА», ТОВ «Видавництво РІА» про спростування недостовірної інформації та відшкодування шкоди, -

ВСТАНОВИВ :

Позивачі ОСОБА_1, СТОВ «Агрофірма «Світанок» с. Непедівка Козятинського району Вінницької області звернувся в суд з позовом, в якому просили: зобов'язатиопублікувати (оприлюднити) спростування недостовірної інформації:

- ТОВ «Видавництво РІА» (Ідентифікаційний Код ЄДРПОУ: 34095069 ) та ТОВ «РІА Холдинг» (ЄДРПОУ 37636866) шляхом викладення тексту наступного змісту: «Являють собою негативну інформацію яка не відповідає дійсності, принижує честь і гідність ОСОБА_1 та ділову репутацію СТОВ «Агрофірма «Світанок» публікація у газеті «RIA К» №52 (875) від 24 грудня 2015 року особи, яка назвала себе «ЯРОСЛАВ МУДАКУВАТИЙ» під заголовком: - «ХТО «СТОВПОВИЙ АГРАРІЙ» КОЗЯТИНЩИНИ? Все почалось в селі Пузирки. Він обанкротив місцеве господарство» на тій самій шпальті, в тому самому місці (по центру) такої ж площі й тим самим шрифтом, що й спростовуване повідомлення у газеті у запланованому найближчому випуску газети «RIA К» але не пізніше місяця з дня набрання рішенням законної сили;

- ТОВ «Видавництво РІА» (Ідентифікаційний Код ЄДРПОУ: 34095069 ) та ТОВ «Медіа-група «РІА» (Ідентифікаційний Код ЄДРПОУ: 35200888 ) строком не більше одного місяця з дня набрання рішенням законної сили шляхом викладення на головній сторінці вебсайту «kazatin.com» тексту наступного змісту:

«Являють собою негативну інформацію яка не відповідає дійсності, принижує честь і гідність ОСОБА_1 та ділову репутацію СТОВ «Агрофірма «Світанок» публікації особи яка назвала себе «Влад ЛІСОВИЙ» під заголовками: «Керівник СТОВ Агрофірми В«СвітанокВ» ОСОБА_1: «В«Не може бути! У старі часи я міг вільно чверть випити .. і громаду села Пузирки далеко засунути В« . І чому йому це не вдається зараз?» опублікована 16 грудня 2015 о 22:03 Інтернет-виданням «kazatin.com» на сторінці за посиланням (http://kazatin.com/Vid-Chytachiv/kerivnikk-stov-aghrofirmi-svitanok-mikola-mel-nik-ne-mozhe-buti-u-star-10475231.html) та

«Частина друга. До чого В«стовбовий аграрійВ» Козятинщини ОСОБА_1 причетний?» опублікована 20 грудня 2015 о 15:34 Інтернет-виданням «kazatin.com» на сторінці за посиланням (http://kazatin.com/Vid-Chytachiv/chastina-drugha-do-chogho-stovbovij-aghrarij-kozyatinshini-mel-nik-pri-10475648.html).»;

на сторінці за посиланням (http://kazatin.com/Vid-Chytachiv/kerivnikk-stov-aghrofirmi-svitanok-mikola-mel-nik-ne-mozhe-buti-u-star-10475231.html) текст після заголовку «Керівникк СТОВ Агрофірми В«СвітанокВ» ОСОБА_1: «В«Не може бути! У старі часи я міг вільно чверть випити .. і громаду села Пузирки далеко засунути В« . І чому йому це не вдається зараз?» видалити, замінивши його текстом наступного змісту: «Являють собою негативну інформацію яка не відповідає дійсності, принижує честь і гідність ОСОБА_1 та ділову репутацію СТОВ «Агрофірма «Світанок» публікація особи яка назвала себе «Влад ЛІСОВИЙ».

на сторінці за посиланням (http://kazatin.com/Vid-Chytachiv/chastina-drugha-do-chogho-stovbovij-aghrarij-kozyatinshini-mel-nik-pri-10475648.html) текст після заголовку «Частина друга. До чого В«стовбовий аграрійВ» Козятинщини ОСОБА_1 причетний?» видалити, замінивши його текстом наступного змісту: «Являють собою негативну інформацію яка не відповідає дійсності, принижує честь і гідність ОСОБА_1 та ділову репутацію СТОВ «Агрофірма «Світанок» публікація особи яка назвала себе «Влад ЛІСОВИЙ».»

Стягнути солідарно з ТОВ «РІА Холдинг» (Ідентифікаційний Код ЄДРПОУ: 37636866 ), ТОВ «Медіа-група «РІА» (Ідентифікаційний Код ЄДРПОУ: 35200888 ) та ТОВ «Видавництво РІА» (Ідентифікаційний Код ЄДРПОУ: 34095069 ) на користь ОСОБА_1 (номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) спричинену незаконним порушенням права моральну (немайнову) шкоду в розмірі 91866,66 (дев'яносто одну тисячу вісімсот шістдесят шість) грн. 66 коп.

Стягнути солідарно з ТОВ «РІА Холдинг» (Ідентифікаційний Код ЄДРПОУ: 37636866 ), ТОВ «Медіа-група «РІА» (Ідентифікаційний Код ЄДРПОУ: 35200888 ) та ТОВ «Видавництво РІА» (Ідентифікаційний Код ЄДРПОУ: 34095069 ) на користь СТОВ «Агрофірма «Світанок»(Ідентифікаційний Код ЄДРПОУ: 03732063) спричинену незаконним порушенням права моральну (немайнову) шкоду в розмірі 91866,66 (дев'яносто одну тисячу вісімсот шістдесят шість) грн. 66 коп.

В судовому засіданні в ході розгляду справи представники сторін по справі уклали мирову угоду, умови якої виклали в письмовій формі і просять затвердити її та закрити провадження по справі.

Суд вважає, що письмову заяву про укладення мирової угоди слід приєднати до справи.

Сторони по справі уклали мирову угоду в адресованій суду письмові заяві про мирову угоду про наступне:

В провадженні Козятинського міськрайонного суду Вінницької знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1, СТОВ «Агрофірма «Світанок» с. Непедівка Козятинського району Вінницької області до ТОВ «РІАХолдинг», ТОВ « Медіа-група «РІА», ТОВ «Видавництво РІА» про спростування недостовірної інформації та відшкодування школи.

З метою врегулювання спору, представники сторін даній цивільній з метою врегулювання спору, на підставі ст. 175 Цивільного процесуального кодексу України прийшли до мирової угоди на наступних умовах:

1.1 Метою мирової угоди є припинення судової тяжби шляхом порозуміння сторін щодо висвітлених на сайті та газеті негативних публікацій та висвітлення оновленої, правдивої інформації відносно позивачів.

2.1 Відповідачі забезпечують публікацію та розповсюдження в мережі Інтернет, а саме на сайті kazatin.com та газетах «RIA» та «RIA Kозятин» оновленої, правдивої інформації, а позивачі відмовляється від позову в повному обсязі в порядку та на умовах, визначених цією мировою угодою.

3.1 Сторони узгодили для публікації і поширення в мережі Інтернет та газеті текст наступного змісту:

«16 та 20 грудня минулого року на сайті kazatin.com та у газеті "RIA Козятин" від 24 грудня 2015 року вийшла стаття під заголовком "Хто "стовповий аграрій" Козятинщини?". Вінницькі журналісти перевірили факти викладені козятинським колегою. Виявилось, що автор використовував недостовірну інформацію. Як справи йдуть насправді, читайте далі.

Козятинська агрофірма економить на теплі із солом'яними брикетами

Агрофірма В«СвітанокВ» із Козятина знайшла дешевшу альтернативу для обігріву, ніж деревина та газ. Вони виготовляють дрова із… соломи. Такі солом'яні брикети втричі економніші за звичне для вінничан опалювання. У В«СвітанкуВ» кажуть, соломи вистачить на всіх бажаючих

Сьогодні агрофірма В«СвітанокВ» - елітне господарство, яке вирощує насіння ярих та озимих культур ячменю і пшениці вже п'ятий рік. Справи у фірми йдуть непогано - за словами її директора ОСОБА_1, тільки у 2015 році вдалося заробити 14 мільйонів чистого прибутку. Вистачає і на фінансування ремонту міжрайонної дороги за власний кошт, і на підтримку школи у Непедівці, і на допомогу АТО. Коротше, В«повний фаршВ» , як жартома зазначає сам ОСОБА_1.

Але заснована фірма була 16 років тому - не у найкращих умовах для існування.

- Ціни на нашу продукцію були тоді набагато нижчі від тих ресурсів, які були необхідні, щоб втриматися на ринку - я маю на увазі паливно-мастильні, техніку. Землі тоді теж було небагато - 1,5 тисяч гектар. За двадцять років збільшили земельний фонд вдвічі та повністю оновили увесь автопарк. За рахунок об'ємів виробництва та якості продукту поки що виживаємо - принаймні, жодного кредиту у нас нема, - розповідає він.

В«Ми безнадійно відстали від поляків...В»

У жовтні минулого року ОСОБА_1 поїхав набиратися досвіду у Польщу із тим, щоб придивитися до брикетного устаткування.

- Хочу сказати, що ми безнадійно відстали від поляків у плані економії ресурсів. Познань, наприклад, приблизно таке ж місто, як Вінниця, за розмірами. Такі брикети задовольняють близько 40 % енергетичних потреб Познані, - розповідає він.

Про економію палива ОСОБА_1 замислився, коли поляки п'ять років тому завітали до його господарства.

- Їхали ми одного разу машиною повз поля, де якраз палили солом'яну стерню. Дізнавшись про це, мої польські знайомі тільки пальцями у скроні покрутили - мовляв, яке ж марнотратство! - розповідає директор агрофірми.

П'ять років роздумів потому, у 2015 році він вирішує купити установку за 3,5 мільйони гривень.

- Довелось сплатити ще й за сертифікацію її в Україні величеньку суму - 163 тисячі, - розповідає він.

Вже у лютому 2016 року навідкриття першої лінії із виробництва солом'яних брикетів до В«СвітанкуВ» завітало керівництво області та польські партнери.

Від брикетів вже є економія

Про окупність установки ще рано говорити, каже ОСОБА_1. Але суттєву економію господарству вона вже приносить:

- Мені, наприклад, для однієї сушарки зерна загалом потрібно 300 кубів деревини. Раніше вони працювали на природному газі, потім ми перейшли на тверде паливо - дрова. Але ж цей ресурс не вічний: ну, почистиш посадку від сухостою раз, ну другий - і все.

Такі брикети зручні ще й тим, що не треба ніякого спеціального устаткування, аби опалювати ними приватний будинок. Те ж саме і з котельнями багатоквартирок, каже ОСОБА_1.

У діаметрі вони по 8 сантиметрів. Але товщина такого брусу може регулюватися, як і довжина.

- Їх згоряння більше схоже на те, як горить вугілля. Вони тліють, і дають жар. Довше спалюються, ніж дрова. Горять рівномірно, висота полум'я не перевищує одного сантиметра. Опалювати брикетами в рази дешевше, ніж електрикою, газом або дровами. Тільки радив би бути обережнішим із кількістю, яку закладаєте в котел - він може занадто розігрітися, - розповів директор В«СвітанкуВ» .

Звідки беруть сировину?

Агрофірма В«СвітанокВ» сьогодні має у своєму розпорядженні 3000 га. Починали ж із 1,5 тисячі гектар у 2000 році.

- На перших порах було важкувато. Довелося взяти господарство-банкрут у Пузирках. Важкі були роки. Але сьогодні ресурси для виробництва солом'яних брикетів у нас необмежені. Загальне виробництво соломи по господарству - близько 30 тисяч тонн. Це я ще не рахую кукурудзу і соняшник, стеблини яких теж згодяться на біопаливо, - зауважує ОСОБА_1.

На виході із однієї тонни соломи виходить 950 кілорамів солом'яного палива. Тому із такими об'ємами виробництва можна і на всеукраїнський рівень виходити, каже директор агрофірми.

- За менше, ніж рік роботи установки ми повністю забезпечили свої потреби у паливі. Ближче до опалювального сезону очікую, що на них з'явиться неабиякий попит. Хоча замовники на продукцію вже є: цікавились новим біопаливом і у Гайвороні, і у Гнівані, - розповідає ОСОБА_1.

Як працює установка?

Сьогодні на лінії по виробництву солом'яних брикетів робітники працюють у дві зміни.

Одна частина устаткування розміщена під навісом біля цеху. Тут солому подрібнюють на січку. Друга частина лінії знаходиться у приміщенні - тут під дією високої температури подрібнену масу пресують у брикети.

Більш детально про роботу лінії розповідає оператор брикетної установки ОСОБА_2.

- В нас брикети робляться із соломи. На вулиці є дробарка. У неї робітниці закидають солому. Дробарка подрібнює сировину на січку від 3 до 5 сантиметрів. Далі суміш подається до труб. Трубки нагріваються до 300 градусів тепла, нагріваючи і суміш. Далі втулки виштовхують брикети. Товщину та довжину брикета можна регулювати, - каже він.

Ідеальні брикети виходять після двох годин запуску установки, із самого ж початку роботи вони занадто крихкі. Ніякого клею до суміші не додають, склеювання січки виходить за рахунок лігніну - речовини, яка міститься у подрібненому злаковому стеблі - та потрібної температури у 250-300 градусів тепла.

Важить один середній брикет приблизно 1,5 кілограма. Фасують ще гарячу продукцію по мішках.

В Україні вартість тонни брикетів 1350 гривень. Це, як мінімум, у два рази дешевше за країни Європи. Вартість брикетів така низька, бо логістика для агрофірми В«СвітанокВ» , за словами її директора, зручна - уся сировина під рукою, а тому і транспортування коштує недорого.

-Треба орієнтуватися у тих викликах, які нам кидає час. Саме життя вимагає від нас змінювати підхід до економії, - зазначає наприкінці розмови ОСОБА_1. - Ми не можемо бути залежними від когось - у тому числі і в енергетичних питаннях.

ПЛАШКА 1

Вартість тонни брикетів в Україні та ЄС

Польща - 100 євро

Євросоюз - 140

Германія - 180

Агрофірма В«СвітанокВ» , Україна - 50 євро

ПЛАШКА 2

Дрова та газ VS Солом'яні брикети

1 тонна брикетів = 3 тонни дрів.

Собівартість 1 гігакалорії тепла на брикетах - 1300 гривень.

Собівартість 1 гігакалорії тепла на природному газі - 3000 гривень.

ПЛАШКА 3

Переваги використання

- Зниження шкідливих викидів в атмосферу;

- Велика теплотворна здатність;

- Низька вартість у порівнянні із опаленням за рахунок блакитного палива та електрики,

- Чистота приміщення, в якому встановлений котел.»

3.2 Відповідач 3 ТОВ «Видавництво РІА» зобов'язується:

3.2.1 . опублікувати (оприлюднити) погоджений п.3.1. цієї угоди текст в газеті «RIA-Kозятин» на тій самій шпальті, в тому самому місці (по центру) такої ж площі й тим самим шрифтом, що й стаття, яка стала підставою для позову у найближчому запланованому випуску газети та на сайті зазначеному в п.2.1. цієї Угоди, а також в газеті «RIA» на шпальті за вибором Відповідача.

3.3. Відповідач 2 ТОВ «Медія-груп «РІА» зобов'язується:

3.3.1. Протягом 3-х календарних днів з дня набрання чинності цієї угоди видалити з сайту kazatin.com статтю, що міститься за посиланням: http://kazatin.com/Vid-Chytachiv/kerivnikk-stov-aghrofirmi-svitanok-mikola-mel-nik-ne-mozhe-buti-u-star-10475231.html

3.3.2. Протягом 3-х календарних днів з дня набрання чинності цієї угоди видалити з сайту kazatin.com статтю, що міститься за посиланням: (http://kazatin.com/Vid-Chytachiv/chastina-drugha-do-chogho-stovbovij-aghrarij-kozyatinshini-mel-nik-pri-10475648.html)

3.3.3. Протягом 3-х календарних днів з дня набрання чинності цієї угоди опублікувати (оприлюднити) погоджений п.3.1. цієї угоди текст на сайті kazatin.com.

3.3.4. Протягом 1-го календарного місяця з дня набрання чинності цієї угоди повернути Позивачеві 2 СТОВ «Агрофірма « Світанок» с. Непедівка Козятинського району Вінницької області сплачений ним судовий збір в сумі 1929 ( одна тисяча дев'ятсот двадцять дев'ять) гривень 20 копійок, шляхом перерахування відповідної суми коштів на його розрахунковий рахунок.

4.Представники сторін засвідчують, що після виконання мирової угоди, не будуть мати між собою будь-яких неврегульованих майнових питань та претензій щодо предмету мирової угоди.

5. Представники сторін даної мирової угоди повністю усвідомлюють умови, мету та сутність цієї мирової угоди. Представники сторін підтверджують, що всі викладені умови цієї мирової угоди відповідають їх реальному волевиявленню та інтересам і породжують настання наслідків, зазначених у тексті цієї мирової угоди.

6. Представники сторін також домовляються, що наслідком набуття чинності цієї мирової угоди є закриття провадження у справі.

7. Наслідки закриття провадження в справі в зв'язку із затвердженням мирової угоди, що передбачені ч.3 ст. 206 ЦПК України представникам сторін роз'яснені та зрозумілі.

8.Представники сторін підтверджують, що особи, які підписали від імені сторін цю мирову угоду, мають всі необхідні повноваження на підписання цієї мирової угоди та не мають будь-яких застережень та/або обмежень таких повноважень та/або своєї правоздатності, та/або дієздатності.

9. Мирова угода, укладена між сторонами, передається на затвердження до Козятинського міськрайонного суду Вінницької області і набуває чинності після її затвердження.

Ця мирова угода стосується прав та обов'язків сторін та предмету позову, умови мирової угоди не суперечать закону, не порушують прав та свобод інших осіб, а тому сторони просять відповідно до ст. 175 ЦПК України постановити ухвалу про визнання мирової угоди, а справу провадженням закрити.

Наслідки закриття провадження у справі, передбачені ч. 3 ст. 206 ЦПК України їм роз'яснені і зрозумілі.

Відповідно до ст. 175 ЦПК України, просять винести ухвалу про визнання мирової угоди, а провадження у справі закрити.

Суд вважає, що умови даної мирової угоди не порушують права, свободи та інтереси сторін, інших осіб і не суперечать закону, а тому за клопотанням сторін слід постановити ухвалу про визнання мирової угоди , а провадження в справі закрити.

Керуючись ст. ст. 175, 205 ч.1 п. 4, 206 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

За клопотанням представників сторін слід постановити ухвалу про визнання мирової угоди між сторонами по справі за позовом ОСОБА_1, СТОВ «Агрофірма «Світанок» с. Непедівка Козятинського району Вінницької області до ТОВ «РІАХолдинг», ТОВ « Медіа-група «РІА», ТОВ «Видавництво РІА» про спростування недостовірної інформації та відшкодування шкоди на слідуючих умовах:

1.1 Метою мирової угоди є припинення судової тяжби шляхом порозуміння сторін щодо висвітлених на сайті та газеті негативних публікацій та висвітлення оновленої, правдивої інформації відносно позивачів.

2.1 Відповідачі забезпечують публікацію та розповсюдження в мережі Інтернет, а саме на сайті kazatin.com та газетах «RIA» та «RIA Kозятин» оновленої, правдивої інформації, а позивачі відмовляється від позову в повному обсязі в порядку та на умовах, визначених цією мировою угодою.

3.1 Сторони узгодили для публікації і поширення в мережі Інтернет та газеті текст наступного змісту:

«16 та 20 грудня минулого року на сайті kazatin.com та у газеті "RIA Козятин" від 24 грудня 2015 року вийшла стаття під заголовком "Хто "стовповий аграрій" Козятинщини?". Вінницькі журналісти перевірили факти викладені козятинським колегою. Виявилось, що автор використовував недостовірну інформацію. Як справи йдуть насправді, читайте далі.

Козятинська агрофірма економить на теплі із солом'яними брикетами

Агрофірма В«СвітанокВ» із Козятина знайшла дешевшу альтернативу для обігріву, ніж деревина та газ. Вони виготовляють дрова із… соломи. Такі солом'яні брикети втричі економніші за звичне для вінничан опалювання. У В«СвітанкуВ» кажуть, соломи вистачить на всіх бажаючих

Сьогодні агрофірма В«СвітанокВ» - елітне господарство, яке вирощує насіння ярих та озимих культур ячменю і пшениці вже п'ятий рік. Справи у фірми йдуть непогано - за словами її директора ОСОБА_1, тільки у 2015 році вдалося заробити 14 мільйонів чистого прибутку. Вистачає і на фінансування ремонту міжрайонної дороги за власний кошт, і на підтримку школи у Непедівці, і на допомогу АТО. Коротше, В«повний фаршВ» , як жартома зазначає сам ОСОБА_1.

Але заснована фірма була 16 років тому - не у найкращих умовах для існування.

- Ціни на нашу продукцію були тоді набагато нижчі від тих ресурсів, які були необхідні, щоб втриматися на ринку - я маю на увазі паливно-мастильні, техніку. Землі тоді теж було небагато - 1,5 тисяч гектар. За двадцять років збільшили земельний фонд вдвічі та повністю оновили увесь автопарк. За рахунок об'ємів виробництва та якості продукту поки що виживаємо - принаймні, жодного кредиту у нас нема, - розповідає він.

В«Ми безнадійно відстали від поляків...В»

У жовтні минулого року ОСОБА_1 поїхав набиратися досвіду у Польщу із тим, щоб придивитися до брикетного устаткування.

- Хочу сказати, що ми безнадійно відстали від поляків у плані економії ресурсів. Познань, наприклад, приблизно таке ж місто, як Вінниця, за розмірами. Такі брикети задовольняють близько 40 % енергетичних потреб Познані, - розповідає він.

Про економію палива ОСОБА_1 замислився, коли поляки п'ять років тому завітали до його господарства.

- Їхали ми одного разу машиною повз поля, де якраз палили солом'яну стерню. Дізнавшись про це, мої польські знайомі тільки пальцями у скроні покрутили - мовляв, яке ж марнотратство! - розповідає директор агрофірми.

П'ять років роздумів потому, у 2015 році він вирішує купити установку за 3,5 мільйони гривень.

- Довелось сплатити ще й за сертифікацію її в Україні величеньку суму - 163 тисячі, - розповідає він.

Вже у лютому 2016 року навідкриття першої лінії із виробництва солом'яних брикетів до В«СвітанкуВ» завітало керівництво області та польські партнери.

Від брикетів вже є економія

Про окупність установки ще рано говорити, каже ОСОБА_1. Але суттєву економію господарству вона вже приносить:

- Мені, наприклад, для однієї сушарки зерна загалом потрібно 300 кубів деревини. Раніше вони працювали на природному газі, потім ми перейшли на тверде паливо - дрова. Але ж цей ресурс не вічний: ну, почистиш посадку від сухостою раз, ну другий - і все.

Такі брикети зручні ще й тим, що не треба ніякого спеціального устаткування, аби опалювати ними приватний будинок. Те ж саме і з котельнями багатоквартирок, каже ОСОБА_1.

У діаметрі вони по 8 сантиметрів. Але товщина такого брусу може регулюватися, як і довжина.

- Їх згоряння більше схоже на те, як горить вугілля. Вони тліють, і дають жар. Довше спалюються, ніж дрова. Горять рівномірно, висота полум'я не перевищує одного сантиметра. Опалювати брикетами в рази дешевше, ніж електрикою, газом або дровами. Тільки радив би бути обережнішим із кількістю, яку закладаєте в котел - він може занадто розігрітися, - розповів директор В«СвітанкуВ» .

Звідки беруть сировину?

Агрофірма В«СвітанокВ» сьогодні має у своєму розпорядженні 3000 га. Починали ж із 1,5 тисячі гектар у 2000 році.

- На перших порах було важкувато. Довелося взяти господарство-банкрут у Пузирках. Важкі були роки. Але сьогодні ресурси для виробництва солом'яних брикетів у нас необмежені. Загальне виробництво соломи по господарству - близько 30 тисяч тонн. Це я ще не рахую кукурудзу і соняшник, стеблини яких теж згодяться на біопаливо, - зауважує ОСОБА_1.

На виході із однієї тонни соломи виходить 950 кілорамів солом'яного палива. Тому із такими об'ємами виробництва можна і на всеукраїнський рівень виходити, каже директор агрофірми.

- За менше, ніж рік роботи установки ми повністю забезпечили свої потреби у паливі. Ближче до опалювального сезону очікую, що на них з'явиться неабиякий попит. Хоча замовники на продукцію вже є: цікавились новим біопаливом і у Гайвороні, і у Гнівані, - розповідає ОСОБА_1.

Як працює установка?

Сьогодні на лінії по виробництву солом'яних брикетів робітники працюють у дві зміни.

Одна частина устаткування розміщена під навісом біля цеху. Тут солому подрібнюють на січку. Друга частина лінії знаходиться у приміщенні - тут під дією високої температури подрібнену масу пресують у брикети.

Більш детально про роботу лінії розповідає оператор брикетної установки ОСОБА_2.

- В нас брикети робляться із соломи. На вулиці є дробарка. У неї робітниці закидають солому. Дробарка подрібнює сировину на січку від 3 до 5 сантиметрів. Далі суміш подається до труб. Трубки нагріваються до 300 градусів тепла, нагріваючи і суміш. Далі втулки виштовхують брикети. Товщину та довжину брикета можна регулювати, - каже він.

Ідеальні брикети виходять після двох годин запуску установки, із самого ж початку роботи вони занадто крихкі. Ніякого клею до суміші не додають, склеювання січки виходить за рахунок лігніну - речовини, яка міститься у подрібненому злаковому стеблі - та потрібної температури у 250-300 градусів тепла.

Важить один середній брикет приблизно 1,5 кілограма. Фасують ще гарячу продукцію по мішках.

В Україні вартість тонни брикетів 1350 гривень. Це, як мінімум, у два рази дешевше за країни Європи. Вартість брикетів така низька, бо логістика для агрофірми В«СвітанокВ» , за словами її директора, зручна - уся сировина під рукою, а тому і транспортування коштує недорого.

-Треба орієнтуватися у тих викликах, які нам кидає час. Саме життя вимагає від нас змінювати підхід до економії, - зазначає наприкінці розмови ОСОБА_1. - Ми не можемо бути залежними від когось - у тому числі і в енергетичних питаннях.

ПЛАШКА 1

Вартість тонни брикетів в Україні та ЄС

Польща - 100 євро

Євросоюз - 140

Германія - 180

Агрофірма В«СвітанокВ» , Україна - 50 євро

ПЛАШКА 2

Дрова та газ VS Солом'яні брикети

1 тонна брикетів = 3 тонни дрів.

Собівартість 1 гігакалорії тепла на брикетах - 1300 гривень.

Собівартість 1 гігакалорії тепла на природному газі - 3000 гривень.

ПЛАШКА 3

Переваги використання

- Зниження шкідливих викидів в атмосферу;

- Велика теплотворна здатність;

- Низька вартість у порівнянні із опаленням за рахунок блакитного палива та електрики,

- Чистота приміщення, в якому встановлений котел.»

3.2 Відповідач 3 ТОВ «Видавництво РІА» зобов'язується:

3.2.1 . опублікувати (оприлюднити) погоджений п.3.1. цієї угоди текст в газеті «RIA-Kозятин» на тій самій шпальті, в тому самому місці (по центру) такої ж площі й тим самим шрифтом, що й стаття, яка стала підставою для позову у найближчому запланованому випуску газети та на сайті зазначеному в п.2.1. цієї Угоди, а також в газеті «RIA» на шпальті за вибором Відповідача.

3.3. Відповідач 2 ТОВ «Медія-груп «РІА» зобов'язується:

3.3.1. Протягом 3-х календарних днів з дня набрання чинності цієї угоди видалити з сайту kazatin.com статтю, що міститься за посиланням: http://kazatin.com/Vid-Chytachiv/kerivnikk-stov-aghrofirmi-svitanok-mikola-mel-nik-ne-mozhe-buti-u-star-10475231.html

3.3.2. Протягом 3-х календарних днів з дня набрання чинності цієї угоди видалити з сайту kazatin.com статтю, що міститься за посиланням: (http://kazatin.com/Vid-Chytachiv/chastina-drugha-do-chogho-stovbovij-aghrarij-kozyatinshini-mel-nik-pri-10475648.html)

3.3.3. Протягом 3-х календарних днів з дня набрання чинності цієї угоди опублікувати (оприлюднити) погоджений п.3.1. цієї угоди текст на сайті kazatin.com.

3.3.4. Протягом 1-го календарного місяця з дня набрання чинності цієї угоди повернути Позивачеві 2 СТОВ «Агрофірма « Світанок» с. Непедівка Козятинського району Вінницької області сплачений ним судовий збір в сумі 1929 ( одна тисяча дев'ятсот двадцять дев'ять) гривень 20 копійок, шляхом перерахування відповідної суми коштів на його розрахунковий рахунок.

Сторони засвідчують, що після виконання мирової угоди, не будуть мати між собою будь-яких неврегульованих майнових питань та претензій щодо предмету мирової угоди.

Сторони даної мирової угоди повністю усвідомлюють умови, мету та сутність цієї мирової угоди. Сторони підтверджують, що всі викладені умови цієї мирової угоди відповідають їх реальному волевиявленню та інтересам і породжують настання наслідків, зазначених у тексті цієї Мирової угоди.

Сторони також домовляються, що наслідком набуття чинності цієї мирової угоди є закриття провадження у справі.

Наслідки закриття провадження в справі в зв'язку із затвердженням мирової угоди, що передбачені ч.3 ст. 206 ЦПК України сторонам роз'яснені та зрозумілі.

Представники сторін підтверджують, що особи, які підписали від імені сторін цю мирову угоду, мають всі необхідні повноваження на підписання цієї мирової угоди та не мають будь-яких застережень та/або обмежень таких повноважень та/або своєї правоздатності, та/або дієздатності.

. Мирова угода, укладена між сторонами, передається на затвердження до Козятинського міськрайонного суду Вінницької області і набуває чинності після її затвердження.

Сторонам відомо те, що після підписання мирової угоди і закриття провадження по справі судом, вони не можуть звертатися до суду по спору між ними, про той же предмет і з тих же підстав.

Провадження в справі закрити.

Ухвала може бути оскаржене до апеляційного суду Вінницької області через Козятинський міськрайонний суд Вінницької області протягом 5 днів з дня проголошення ухвали, а особи , які не були присутні в судовому засіданні під час проголошення ухвали суду, можуть подати апеляційну скаргу протягом п'яти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Суддя: підпис.

З оригіналом вірно: Суддя Секретар:

Дата документу 15.08.2016 року

Дата ухвалення рішення15.08.2016
Оприлюднено19.08.2016
Номер документу59698561
СудочинствоЦивільне
Сутьспростування недостовірної інформації та відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —133/916/16-ц

Ухвала від 15.08.2016

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Городівський А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні