Рішення
від 16.08.2016 по справі 392/1924/15-ц
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/1924/15-ц

Провадження № 2/392/92/16

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 серпня 2016 рокуМаловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої: судді Кавун Т.В.

при секретарі Стець Т.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мала Виска справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю " СТОВ Авангард" , третя особа Реєстраційна служба Маловисківського районного управління юстиції

про визнання недійсним договору оренди та скасування державної реєстрації ,

ВСТАНОВИВ:

27.11.2015 року позивач звернувся до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що він є власником земельної ділянки, загальною площею 3,74 га, що розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, на підставі державного акту на право приватної власності на землю Р1 № 320229 від 27.08.2002 року.

Він дізнався, що належна йому земельна ділянка перебуває в оренді в ТОВ " СТОВ " Авангард" , що між ним та ТОВ " СТОВ" Авангард" укладено договір оренди, який зареєстровано реєстраційною службою. Але він договір оренди на належну йому земельну ділянку не укладав, доручення на укладення договору оренди іншій особі не надавав, договір не підписував, тому просить суд визнати недійсним договір оренди укладений між ОСОБА_1 та ТОВ " СТОВ " Авангард", який зареєстровано реєстраційною службою Маловисківського РУЮ 18.07.2015 року за № 22966006 та скасувати державну реєстрацію даного договору.

В судове засідання позивач не з"явився, від нього надійшла заява про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримує.

Відповідач в судове засідання не з"явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступні обставини.

ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 3,74 га, що розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серія Р1 № 320229, виданого 27.08.2002 року на розпорядження Маловисківської районної державної адміністрації від 28.03.2002 року № 89-р.

З витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, судом встановлено, що 18.07.2015 року реєстраційною службою Маловисківського РУЮ Кіровоградської області було зареєстровано договір оренди земельної ділянки укладений між ОСОБА_1 та ТОВ " СТОВ " Авангард", площею 3,74 га, що розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області та належить ОСОБА_2, кадастровий номер 3523181600:02:002:0344, строком дії до 18.07.2025 року.

З копії договору оренди земельної ділянки вбачається, що між ОСОБА_1 і ТОВ "СТОВ " Авангард" було укладено договір оренди земельної ділянки згідно кадастрового плану, площею 3,74 га, кадастровий номер 3523181600:02:002:0344.

З наданого висновку експерта № 294, отриманого в рамках кримінального провадження по факту звернення жителів с. Злинка Маловисківського району Кіровоградської області про те, що працівники ТОВ " СТОВ " Авангард" підробили підписи орендодавців на договорах оренди земельних ділянок з орендарем ТОВ " СТОВ Авангард", вбачається, що в графі" орендодавець" договору оренди земельної ділянки укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ " СТОВ "Авангард", виконані не ОСОБА_1., а іншою особою.

Статтею 215 ЦК України, передбачено, що підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною ( сторонами) вимог, які встановлені частинами першою-третьою, п"ятою та шостою статті 203 цього кодексу.

Відповідно до ст. 203 ЦК України, зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

Згідно ст. 638 ЦК України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов"язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього кодексу.

Судом за клопотанням представника відповідача було призначено судово-почеркознавчу експерти, для з"ясування чи виконаний підпис в графі" орендодавець" в договорі оренди землі без дати укладення, укладений між ОСОБА_1 та ТОВ " СТОВ " Авангард", який зареєстровано реєстраційною службою Маловисківського РУЮ 18.07.2015 року ОСОБА_1 чи іншою особою.

Однак, представник відповідача не здійснила оплату призначеної судом експертизи.

Відповідно до ст. 146 ЦПК України, у разі ухилення особи, яка бере участь у справі, від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з'ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні

Тому, суд в силу ст. 146 ЦПК України, дії представника відповідача розцінює як ухилення від проведення експертизи.

Враховуючи, що позивач договір оренди земельної ділянки не укладав з ТОВ " СТОВ" Авангард", а отже, сторони не досягли домовленості щодо всіх істотних умов договору, лише позивач будучи власником земельної ділянки має право нею розпоряджатися, з висновку експерта отриманого в рамках кримінального провадження, який суд вважає належним доказом, вбачається що в договорі оренди підпис виконано не ОСОБА_1, а іншою особою, що підтверджує факт не підписання позивачем договору оренди земельної ділянки укладений між ОСОБА_1 та ТОВ " СТОВ " Авангард" та вказує на те, що позивач не скріплювала письмовий документ в момент його складання своїм підписом, а отже позов в частині визнання договору оренди недійсним підлягає задоволенню.

Що стосується позовних вимог в частині скасування державної реєстрації договору оренди земельної ділянки укладеного між позивачем та ТОВ " СТОВ " Авангард", здійснену в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права за № 22966006 з внесенням відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, то суд вважає, за необхідне відмовити в задоволенні.

Так відповідно до ст. 26 Закону України " Про внесення змін до Закону України " Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", у разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування записів про проведену державну реєстрацію прав, до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Тому, позов підлягає частковому задоволенню.

Керуючись, ст.ст. 208,209, 212-215 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов задовільнити частково.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки № 344 кадастровий номер 3523181600:02:002:0344 , площею 3,74 га, розташованої на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю " СТОВ " Авангард", зареєстрований Реєстраційною службою Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області 18.07.2015 року за № 22966006.

Стягнути з Товариство з обмеженою відповідальністю " СТОВ " Авангард" на користь ОСОБА_1 сплачений судовий збір в сумі 974 грн. 40 коп.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Кіровоградської області шляхом подання до Маловисківського районного суду Кіровоградської області апеляційної скарги на рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Т.В. Кавун

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення16.08.2016
Оприлюднено19.08.2016
Номер документу59709150
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/1924/15-ц

Ухвала від 24.10.2016

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Чельник О. І.

Ухвала від 14.09.2016

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Чельник О. І.

Рішення від 16.08.2016

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 31.05.2016

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 09.12.2015

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 27.11.2015

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні