Ухвала
від 11.08.2016 по справі 761/28421/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/28421/16-к

Провадження № 1-кс/761/17422/2016

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2016 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю старшого слідчого в ОВС 1 відділення 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України полковника юстиції ОСОБА_3 , розглянувши клопотання про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22016000000000179 від 14 травня 2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 258-5, ч. 5 ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в ОВС 1 відділення 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України полковник юстиції ОСОБА_3 11 серпня 2016 року звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , згідно якого просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем знаходження ДП «Маріупольський морський торгівельний порт» (код ЄДРПОУ 01125755) за адресою: Донецька область, м. Маріуполь, проспект Адмірала Луніна, 77.

Клопотання мотивоване тим, що Головним слідчим управлінням СБ України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22016000000000179 від 14 травня 2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 258-5, ч. 5 ст. 191 КК України.

В клопотання слідчого зазначено, що протягом 2012-2015 років невстановлені службові особи Міністерства інфраструктури України, ДП «Адміністрація морських портів України» (далі по тексту ДП «АМПУ»), ДП «Одеський морський торгівельний порт», зловживаючи своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою з власниками та службовими особами ТОВ «Підприємство «Маст Буд» та ТОВ «Мебіус Констракшн Юкрейн» заволоділи чужим майном - державними грошовими коштами, призначеними для виконання робіт по проекту «Будівництво 1-ї черги (гідротехнічні споруди) контейнерного терміналу Карантинного молу ДП «ОМТП» за рахунок штучно створеної території» у сумі понад 25 млн. грн., які в подальшому з використанням суб`єктів підприємницької діяльності, що мають ознаки фіктивності, перевели із безготівкової форми у готівкову чим вчинили їх легалізацію (відмивання) в особливо великому розмірі.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що з 2015 року по теперішній час службові особи ДП «АМПУ», зловживаючи своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою з власниками та службовими особами

ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» (код ЄДРПОУ 36383806) і ПП «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» (код ЄДРПОУ 36687129) здійснюють заволодіння чужим майном - державними грошовими коштами, призначеними для виконання робіт по проектах з експлуатаційного днопоглиблення підхідних каналів та акваторій Бердянського та Маріупольського портів.

Так, в 2015 році ДП «АМПУ» об`явлено тендер на проведення послуг з експлуатаційного днопоглиблення підхідних каналів та акваторій Бердянського та Маріупольського портів. За результатами проведеного тендеру переможцем визначено ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» (договір № 66-В-АМПУ-15 від 03.08.2015 року), який запропонував 290312302 грн. При цьому, процедура тендерних закупівель проведена з великою кількістю порушень чинного законодавства, роботи вказаним підприємством не були виконані в повному обсязі, а 30 відсотків від вказаної суми, що перевищує вісімнадцять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з використанням конвертаційних центрів переведено у готівку та розподілено між усіма членами протиправної схеми.

Зокрема, вищезазначені особи, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, діючи умисно, з корисливих мотивів, використовуючи банківські рахунки ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» і ПП «Інфлот-Данубіус Ейдженсі», вчинили фінансові операції із вказаними коштами здійснили перерахування на рахунки підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «Надежа Трейд» (код ЄДРПОУ 39787584), ТОВ «Союз 2000» (код ЄДРПОУ 30131474), ПП «Щит» (код ЄДРПОУ 30376797), ТОВ «Ембіваленс» (код ЄДРПОУ 39374976), ПП «Бізнес-Партнери» (код ЄДРПОУ 37360398), службові особи яких в подальшому перевели дані кошти із безготівкової форми у готівкову, чим вчинили їх легалізацію (відмивання) в особливо великому розмірі.

Також 11.12.2015 року ДП «АМПУ» об`явлено торги на «технічне обслуговування акваторій та підхідних каналів Бердянського, Маріупольського та інших морських портів України для збереження їх експлуатаційних характеристик шляхом днопоглиблення». Розкриття пропозицій відбулось 21.01.2016, учасники ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» запропонували 712183659 грн., а ПП «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» 736519710 грн. Вказані підприємства, які фактично підконтрольні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , функціонують для створення штучної конкуренції. 10.02.2016 року переможцем даних відкритих торгів визначено ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв».

При цьому, процедура тендерних закупівель також була проведена з порушеннями законодавства, а 30 відсотків від вказаної суми членами злочинного угрупування за вказаною протиправною схемою планується привласнити й у подальшому розділити між собою.

Слідчий також зазначив, що є достатні підстави вважати, що за місцем знаходження ДП «Маріупольський морський торгівельний порт» (код ЄДРПОУ 01125755) за адресою: Донецька область, м. Маріуполь, проспект Адмірала Луніна, 77, можуть знаходитися: документація щодо закупівлі товарів, робіт і послуг для потреб ДП «АМПУ» у ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв», ПП «Інфлот-Данубіус Ейдженсі», ТОВ «Підприємство «Маст Буд», ТОВ «Мебіус Констракшн Юкрейн», ТОВ «Лігос УА», ТОВ «Надежа Трейд», ТОВ «Союз 2000», ПП «Щит», ТОВ «Ембіваленс», ПП «Бізнес-Партнери»; фінансово-господарська документація щодо фіктивно виконаних робіт ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» з експлуатаційного днопоглиблення, в тому числі відомостей обсягів днопоглиблення, актів виконаних робіт з днопоглиблення та документів, якими обґрунтовується їх виконання; листування з виконавцями днопоглиблювальних робіт та ДП «АПМУ», рапорти, службові записки, висновки, що стосуються укладання та виконання договорів з днопоглиблювальних робіт; інформація, на паперових та електронних носіях, отримана від суднових передавачів автоматичної ідентифікаційної системи (АІС) і з бази даних системи моніторингу АІС за весь період виконання самовідвізними землесосами «SEVERODVINSKIY» та «MILFORD» днопоглиблювальних робіт у акваторії та підхідних каналах порту Маріуполя; документи щодо здійснення попередніх, контрольних та виконавчих промірів глибин акваторії порту та підхідних каналів; документи, що обґрунтовують простої суден, які здійснювали днопоглиблювальні роботи внаслідок гідрометеорологічних умов, льодової обстановки, ремонту, бункерування водою та пальним тощо; документи, які обґрунтовують необхідність проведення днопоглиблювальних робіт в акваторії порту та підхідних каналах; комп`ютерна техніка, електронні та магнітні носіїв інформації, Sim-карти мобільних операторів та терміналів мобільного зв`язку, печатки, штампи, факсиміле, які використовувались при вчиненні вказаних злочинів; майно, матеріальні цінності та кошти, які були здобуті у результаті вчинення вищеназваних кримінальних правопорушень; блокноти, записники, щоденники, зошити, чернетки з записами, а також інші документальні матеріали, предмети й речі, що матимуть значення для кримінального провадження №22016000000000179 і можуть посприяти всебічному та неупередженому розслідуванню правопорушень.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав з мотивів наведених у ньому та просив його задовольнити.

Дослідивши доводи клопотання й додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність підстав для його часткового задоволення, виходячи із наступного.

Згідно з ч.2 ст.30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення з ним огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч.1 та ч.2 ст.233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. При цьому під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житловим приміщенням, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Так, клопотання про проведення обшуку щодо змісту відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

До клопотання додані копії документів та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, згідно якого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстроване кримінальне провадження за №22016000000000179 від 14 травня 2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 258-5, ч. 5 ст. 191 КК України.

Таким чином, при зверненні із клопотанням слідчим доведено вчинення кримінального правопорушення, можливість знаходження за місцем знаходження ДП «Маріупольський морський торгівельний порт» (код ЄДРПОУ 01125755) за адресою: Донецька область, м. Маріуполь, проспект Адмірала Луніна, 77, предметів і документів, зазначених слідчим в клопотанні, які мають значення для встановлення істини та можуть мати доказове значення у даному кримінальному провадженні.

Однак слідчий суддя не вбачає підстав в частині задоволення клопотання щодо надання дозволу на відшукання та вилучення майна, матеріальних цінностей та коштів, здобутих у результаті протиправної діяльності, оскільки саме на даному етапі досудового розслідування остаточний висновок щодо протиправного походження грошових коштів, коштовностей, іншого майна ( у зв`язку з вчиненням злочину) з процесуальної точки зору здійснити неможливо, що, на переконання слідчого судді, свідчить про неможливість задоволення клопотання в цій частині, при цьому матеріали клопотання також не містять переконливих даних, які б вказували на відсутність процесуальних перешкод щодо формування проміжного висновку в зазначеному питанні (з приводу природи походження грошових коштів, матеріальних цінностей, іншого майна).

Крім того, слідчий суддя не вбачає підстав в частині задоволення клопотання щодо надання дозволу на відшукування та вилучення інших документальних матеріалів, предметів та речей, які мають значення для розслідування кримінального провадження, оскільки слідчим в клопотанні чітко не визначені індивідуальні та родові ознаки відшукуваних речей, які у даному випадку підлягають вилученню, імовірність їх знаходження саме у вказаному приміщенні, їх значення для проведення досудового розслідування та відношення до розслідуваного кримінального провадження.

При цьому, строк виконання ухвали слід встановити один місяць із винесення ухвали.

Керуючись, ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС 1 відділення 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України полковника юстиції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22016000000000179 від 14 травня 2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 258-5, ч. 5 ст. 191 КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС 1 відділення 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України полковнику юстиції ОСОБА_3 та іншим слідчим, що входять до групи слідчих в кримінальному провадженні №22016000000000179 від 14 травня 2016 року, на проведення обшуку за місцем знаходження ДП «Маріупольський морський торгівельний порт» (код ЄДРПОУ 01125755) за адресою: Донецька область, м. Маріуполь, проспект Адмірала Луніна, 77, з метою виявлення та вилучення: документації щодо закупівлі товарів, робіт і послуг для потреб ДП «АМПУ» у ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв», ПП «Інфлот-Данубіус Ейдженсі», ТОВ «Підприємство «Маст Буд», ТОВ «Мебіус Констракшн Юкрейн», ТОВ «Лігос УА», ТОВ «Надежа Трейд», ТОВ «Союз 2000», ПП «Щит», ТОВ «Ембіваленс», ПП «Бізнес-Партнери»; фінансово-господарської документації щодо фіктивно виконаних робіт ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» з експлуатаційного днопоглиблення, в тому числі відомостей обсягів днопоглиблення, актів виконаних робіт з днопоглиблення та документів, якими обґрунтовується їх виконання; листування з виконавцями днопоглиблювальних робіт та ДП «АПМУ», рапортів, службових записок, висновків, що стосуються укладання та виконання договорів з днопоглиблювальних робіт; інформації, на паперових та електронних носіях, отриманої від суднових передавачів автоматичної ідентифікаційної системи (АІС) і з бази даних системи моніторингу АІС за весь період виконання самовідвізними землесосами «SEVERODVINSKIY» та «MILFORD» днопоглиблювальних робіт у акваторії та підхідних каналах порту Маріуполя; документів щодо здійснення попередніх, контрольних та виконавчих промірів глибин акваторії порту та підхідних каналів; документів, що обґрунтовують простої суден, які здійснювали днопоглиблювальні роботи внаслідок гідрометеорологічних умов, льодової обстановки, ремонту, бункерування водою та пальним тощо; документів, які обґрунтовують необхідність проведення днопоглиблювальних робіт в акваторії порту та підхідних каналах; комп`ютерної техніки, електронних та магнітних носіїв інформації, Sim-карт мобільних операторів та терміналів мобільного зв`язку, печаток, штампів, факсиміле, які використовувались при вчиненні вказаних злочинів; блокнотів, записників, щоденників, зошитів, чернеток з записами.

У задоволенні решти вимог клопотання - відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.08.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу59720537
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку по матеріалам кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22016000000000179 від 14 травня 2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 258-5, ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —761/28421/16-к

Ухвала від 11.08.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні