Ухвала
від 12.08.2016 по справі 761/28708/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/28708/16-к

Провадження № 1-кс/761/17531/2016

У Х В А Л А

Іменем України

12 серпня 2016 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю слідчого ОСОБА_2 , при секретарі ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_2 , про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22016000000000026 від 11 лютого 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК України,

В С Т А Н О В И В :

12 серпня 2016 року в провадження Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_2 , погоджене прокурором Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , в кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22016000000000026 від 11 лютого 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку за місцем фактичного розташування офісних приміщень ТОВ «Профнастил» за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві спільної сумісної власності належить ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , з метою відшукання та вилучення предметів і документів, що можуть бути доказами під час судового розгляду, а саме: мобільних телефонів, електронних та магнітних носіїв інформації, комп`ютерів, ноутбуків, планшетних комп`ютерів, флеш-накопичувачів, договорів, банківських документів, фінансово-господарських документів, записників, нотаток, печаток, установчих документів підприємств, тощо, які містять відомості про факти фінансування терористичної організації «ДНР» за рахунок незаконного створення на тимчасово непідконтрольній території Донецької області ТОВ «Профнастил Донбасу» та сплати даним підприємством фіскальних зборів на користь терористичної організації «ДНР», а також грошових коштів та банківських карток, які можуть використовуватись для фінансового забезпечення незаконної діяльності ТОВ «Профнастил Донбасу» та фінансування терористичної організації «ДНР».

Клопотання мотивовано тим, що з квітня 2014 року по теперішній час невстановлені фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, діючи за попередньою змовою групою осіб, з метою підриву економічної безпеки держави розробили та впровадили протиправну схему з отримання прибутку від незаконного виготовлення, зберігання, збуту та транспортування з метою збуту, а також введення в обіг на ринку України небезпечної продукції, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та інших підакцизних товарів, товарів народного вжитку, проведення незаконних валютних операцій, незаконним видобуванням та реалізацією вугілля, а також здійснюють прикриття незаконної діяльності та сприяння легальним платникам податків в умисному ухиленні від сплати податків шляхом формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток підприємств, а отримані від даних протиправних дій прибутки спрямовуються на фінансування та матеріальне забезпечення терористичних організацій «ДНР/ЛНР».

Під час досудового розслідування отримано повідомлення ДКР СБ України № 2/2/4-17863 від 21.05.16 про те, що службові особи ТОВ «Профнастил» (код ЄДРПОУ 33516006, юридична адреса: м. Дніпро вул. Надії Алексєєнко (колишня вул. Чичеріна) б. 100, при. 1), яке займається виготовленням та реалізацією профнастилу, здійснюють протиправну діяльність, пов`язану з фінансуванням терористичної організації «ДНР».

Так, установлено, що у квітні 2015 року керівник ТОВ «Профнастил» ОСОБА_7 , менеджер ТОВ «Профнастил» з реалізації готової продукції на території Донецької області ОСОБА_8 та інші службові особи ТОВ «Профнастил», з метою фінансування терористичної організації «ДНР», за рахунок виробничих потужностей існуючого структурного підрозділу ТОВ «Профнастил» у м. Донецьку, умисно створили на тимчасово не підконтрольній території Донецької області Товариство з обмеженою відповідальністю «Профнастил Донбасу» (м. Донецьк вул. Ілліча 3, офіс 212; склад: м. Донецьк Петровський район вул. Ревякіна 24Д), яке не зареєстровано у відповідних органах та не є платником податків в Україні, а також зареєстрували його у так званому департаменті державної реєстрації міністерства доходів і зборів терористичної організації «ДНР».

Реєстрація зазначеного підприємства була здійснена відповідно до протоколу № 1 «Загального зібрання учасників ТОВ «Профнастил Донбасу» від 03.04.2015 р. за дорученням ОСОБА_7 громадянином України ОСОБА_8 , який також здійснює керівництво діяльністю підприємства.

В подальшому зареєстроване ОСОБА_7 та ОСОБА_8 у терористичній організації «ДНР» ТОВ «Профнастил Донбасу» отримало так звані ідентифікаційний код 50006926 та свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи у так званому «міністерстві доходів і зборів терористичної організації «ДНР» серії АА03 № 00721 за номером реєстраційного запису в так званому єдиному державному реєстрі самопроголошеної «ДНР» 0101015264.

Здійснюючи у період з квітня 2015 року до теперішнього часу свою незаконну підприємницьку діяльність, пов`язану з виготовленням та реалізацією на тимчасово непідконтрольній території Донецької області та іншій території України профнастилу, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та інші службові особи ТОВ «Профнастил» та ТОВ «Профнастил Донбасу» сплачують фіскальні та податкові збори до так званих державних фіскальних органів зазначеної терористичної організації, чим фінансують її діяльність. При цьому зазначені особи розуміють, що сплачені ними у вигляді фіскальних та податкових зборів кошти, у т.ч. витрачаються на фінансове та матеріальне забезпечення незаконних збройних формувань, які створені у складі терористичної організації «ДНР» та ведуть бойові дії проти сил антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях, а також вчиняють терористичні акти та диверсії.

Таким чином, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та інші службові особи ТОВ «Профнастил», створивши у квітні 2015 року на непідконтрольній території Донецької області суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Профнастил Донбасу», здійснюючи підприємницьку діяльність на даній території та сплачуючи фіскальні, податкові, та інші збори до так званих державних фіскальних органів терористичної організації «ДНР», вчинили фінансування тероризму, тобто дії, вчинені з метою фінансового або матеріального забезпечення терористичної організації «ДНР».

Зазначеними діями ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та інші службові особи ТОВ «Профнастил» вчинили злочин, передбачений ст. 258-5 КК України.

Встановлено, що офісні приміщення ТОВ «Профнастил» фактично знаходяться за адресами:

- АДРЕСА_1 , яка відповідно до інформації КП «Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації» ДОР на праві спільної сумісної власності належить ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ;

- АДРЕСА_2 , що відповідно до інформації КП «Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації» ДОР на праві приватної власності належить ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 .

Таким чином, у ході здійснення досудового розслідування здобуті дані, що вказують на наявність достатніх підстав вважати, що за місцем фактичного розташування офісних приміщень ТОВ «Профнастил» за адресою: АДРЕСА_1 , знаходяться предмети і документи, що можуть бути доказами в даному кримінальному провадженні.

На підставі викладеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання предметів та документів злочинної діяльності, виникла необхідність у проведенні обшуку в зазначеному в клопотанні приміщенні.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав в ньому наведених.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення присутнього в судовому засіданні слідчого, який підтримав клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, з мотивів у ньому наведених та виходячи з наступного.

Відповідно до положень ч. ч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Клопотання про проведення обшуку відповідає положенням ст. 234 КПК України, оскільки містить короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання, підстави для обшуку, його мета.

До клопотання долучено копії документів та матеріалів, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяги з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження № 22016000000000026 від 11 лютого 2016 року, в рамках якого подається клопотання.

Слідчим суддею перевірені можливості органу досудового розслідування іншим слідчим шляхом здобути дані, які має слідчий на меті віднайти під час проведення даного обшуку та які б мали менший ступінь втручання у права та свободи осіб та встановлено, що менші заходи втручання не змогли б забезпечити потреби слідства та ненастання ризику, щодо знищення та приховання речей і документів, які мають значення у даному кримінальному провадженні.

З урахуванням ст. 30 Конституції України, ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, слідчий суддя переконався в обґрунтованості такого ступеню втручання як обшук при даних обставинах, оскільки таке втручання у даному випадку буде виправданим в інтересах держави та суспільства.

Отже, враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, доводи слідчого, надані під час розгляду клопотання в суді, слідчий суддя, поза розумним сумнівом, переконався, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, як обшук за місцем фактичного розташування офісних приміщень ТОВ «Профнастил» за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві спільної сумісної власності належить ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , з метою відшукання та вилучення предметів і документів, що можуть бути доказами в даному кримінальному провадженні.

Разом з тим, не вбачається підстав для задоволення клопотання в частині відшукання й вилучення інших предметів і документів, як зазначено в клопотанні тощо, які містять відомості про факти фінансування терористичної організації «ДНР» за рахунок незаконного створення на тимчасово непідконтрольній території Донецької області ТОВ «Профнастил Донбасу» та сплати даним підприємством фіскальних зборів на користь терористичної організації «ДНР», а також грошових коштів та банківських карток, які можуть використовуватись для фінансового забезпечення незаконної діяльності ТОВ «Профнастил Донбасу» та фінансування терористичної організації «ДНР», оскільки таке прохання є неконкретизованим та надто обширним, а тому не відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України. На переконання суду, за таких обставин вилучення інших предметів і документів (тощо) та грошових коштів і банківських карток буде порушенням конституційних прав громадян.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_2 в кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22016000000000026 від 11 лютого 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку за місцем фактичного розташування офісних приміщень ТОВ «Профнастил» за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві спільної сумісної власності належить ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку за місцем фактичного розташування офісних приміщень ТОВ «Профнастил» за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві спільної сумісної власності належить ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , з метою відшукання та вилучення предметів і документів, що можуть бути доказами під час судового розгляду, а саме: мобільних телефонів, електронних та магнітних носіїв інформації, комп`ютерів, ноутбуків, планшетних комп`ютерів, флеш-накопичувачів, договорів, банківських документів, фінансово-господарських документів, записників, нотаток, печаток, установчих документів підприємств, які містять відомості про факти фінансування терористичної організації «ДНР» за рахунок незаконного створення на тимчасово непідконтрольній території Донецької області ТОВ «Профнастил Донбасу» та сплати даним підприємством фіскальних зборів на користь терористичної організації «ДНР».

В іншій частині клопотання залишити без задоволення.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.08.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу59720558
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22016000000000026 від 11 лютого 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК України

Судовий реєстр по справі —761/28708/16-к

Ухвала від 12.08.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Голуб О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні