Рішення
від 11.08.2016 по справі 173/1050/16-ц
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/1050/16-ц

Провадження №2/173/622/2016

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2016 р. м.Верхньодніпровськ

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області у складі

головуючого судді Шевченко Л.Ю.

при секретарі судового засідання Демяненко С.І.,

за участю:

представника позивача ОСОБА_1,

представника відповідача - Гарбуз Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області про визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В:

До Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області звернулася ОСОБА_3 з позовом до Першотравенської сільської ради про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом. В обґрунтування позовної заяви зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 року помер чоловік позивача, після смерті якого відкрилася спадщина у вигляді частини квартири, автомобіля та грошові внески. Позивач зверталася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини та 22 жовтня 2004 року нотаріус видала свідоцтво про право на спадщину за законом, а саме на частину квартири, автомобіль та грошові внески. Пізніше виявилося, що у померлого також була у власності земельна ділянка, яка належала йому на підставі державного акту. Проте нотаріус відмовила у видачі свідоцтва на вказане майно у зв'язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючих документів. На підставі вищевикладеного позивач просила суд визнати за нею право власності на земельну ділянку, що знаходиться на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області в порядку спадкування за законом.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримала та просила суд задовольнити заявлені вимоги. Суду пояснила, що позивач є єдиною спадкоємицею, яка прийняла спадщину після смерті чоловіка, де оригінал державного акту їй не відомо.

Представник відповідача в судовому засіданні позов визнав, проти задоволення позовних вимог не заперечував. Суду пояснив, що дійсно померлому ОСОБА_4 належить на праві власності земельна ділянка на території Першотравенської сільської ради. За весь цей час будь-яких заяв щодо цієї земельної ділянки до сільської ради не надходило.

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, приходить до таких висновків.

Судом встановлені такі обставини та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_3 року помер чоловік позивача - ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с.9) та свідоцтвом про одруження ОСОБА_4 та ОСОБА_3 (а.с.8).

На час своєї смерті ОСОБА_4 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку, виданого 12 жовтня 2004 року, мав у власності земельну ділянку загальною площею 6, 235 га на території Першотравенської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (кадастровий № НОМЕР_2) (а.с.10).

Після смерті чоловіка, 22 жовтня 2004 року, ОСОБА_3 звернулася до Третьої Дніпропетровської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за законом. Того ж дня їй було видано свідоцтва за № 3-3827, № 3-3829 про спадщину за законом на частину квартири, автомобіль та на грошові внески. Проте у видачі свідоцтва про право на спадщину у виді земельної ділянки в с.Перше Травня Верхньодніпровського району Дніпропетровської області їй було відмовлено у зв'язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документа, про що було винесено відповідну постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 13 червня 2016 року (а.с.12).

Інших спадкоємців, окрім позивача, за законом або за заповітом судом не встановлено.

Таким чином єдиною спадкоємицею після смерті ОСОБА_4 є ОСОБА_3, яка прийняла спадщину шляхом звернення із заявою до нотаріуса у встановлений законом строк.

Відповідно до ст. ст. 1216, 1218 Цивільного кодексу України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зі ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Оскільки судом встановлено, що на день смерті ОСОБА_4 мав у власності земельну ділянку на території Першотравенськї сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області загальною площею 6,235 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, ОСОБА_3, прийняла спадщину після його смерті, о позивача фактично перейшло право власності на це нерухоме майно, проте її право не визнається, а тому заявлені позовні вимоги є законними та обґрунтованими та позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 392, 1216, 1218 Цивільного кодексу України, ст.ст. 10, 11, 60, 212-215 Цивільного процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_3 до Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_3 (ІПН НОМЕР_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1) право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 6,235 га на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області (кадастровий номер НОМЕР_2) в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 року.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги до апеляційного суду Дніпропетровської області через Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня проголошення. Особи, які брали участь у справі, проте не були присутні під час проголошення рішення суду мають право оскаржити його протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя О.Ю.Шевченко

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.08.2016
Оприлюднено22.08.2016
Номер документу59733387
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —173/1050/16-ц

Ухвала від 09.09.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Шевченко О. Ю.

Рішення від 11.08.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Шевченко О. Ю.

Ухвала від 17.06.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Шевченко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні